Ronai and Ronai
AMERIKAI

A HÖOK csak feltételekkel tárgyal a kormánnyal 2013. február 17. vasárnap 8:02 Forrás: MTI

  • Hozzászólások(29)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A HÖOK csak feltételekkel tárgyal a kormánnyal

Budapest – A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) rájött, hogy a kormány becsapta őket. Miközben még folytak a tárgyalások az oktatási tárcával, kiderült, hogy egy fideszes javaslat értelmében a kétharmados többség beerőlteti az alaptörvénybe a diákok röghöz kötését, valamint több más, a hallgatók által kifogásolt kormányzati elképzelést.

A HÖOK ezért úgy határozott, hogy csak akkor vesz részt a jövőben a felsőoktatási kerekasztal munkájában, ha annak fennállásáig nem változik a tárgyalt kérdésekben a jogszabályi környezet, kivéve a külön megegyezést.

Erről a szervezet soproni közgyűlésén döntöttek szombaton. Nagy Dávid, a HÖOK elnöke a közgyűlés után közölte: feltételként szabják, hogy a tárgyalások világos, mindenki által elfogadott ügyrend szerint folyjanak.

A plenáris üléseket – ha a résztvevők konszenzussal máshogy nem döntenek – legalább 5 munkanappal előbb hívják össze, hogy elegendő idő legyen a felkészülésre, a kormány, és ha szükséges, bármely más résztvevő biztosítsa az érdemi munkához szükséges anyagokat, beleértve a hiteles statisztikákat és hatástanulmányokat is, ha pedig ezek nem elérhetők, gondoskodjon a beszerzésükről.

A hallgatói szervezet elvárása, hogy a közvélemény hiteles és gyors tájékoztatása érdekében a kormány a plenáris és munkacsoport-ülések tartalmilag pontos emlékeztetőit minél hamarabb, de legkésőbb 5 munkanapon belül hozza nyilvánosságra.

Rögzítették, hogy a közös megegyezéssel születő döntésekre a felsőoktatási kerekasztal minden résztvevője magára nézve kötelezőként és végrehajtandóként tekint, a döntésekben meghatározott ütemezés szerint eljárva. A tanácskozáson elfogadott nyilatkozat megállapítja, hogy mély válságban van a magyar felsőoktatás, az egyetemeket és főiskolákat súlyos problémák terhelik, amelyeket a kormány elkapkodott és átgondolatlan intézkedései csak tovább erősítettek.

Az elmúlt hetek zűrzavaros időszakát követően a felsőoktatási kerekasztal életre hívása azonban végre a megnyugtató megoldás reményével kecsegtetett. Szerintük mindenki közös érdeke, hogy – a szükséges kompromisszumok meghozásával – a felsőoktatás problémáit tárgyalások útján rendezzék. Elfogadhatatlannak tartják azonban, hogy a napirenden szereplő kérdések kapcsán az egyeztetési folyamat közben jogszabályi változások történjenek.

Egy ilyen lépés – kiváltképp, ha az magát az alaptörvényt érinti – nemcsak inkorrekt, hanem megkérdőjelezi a kerekasztal mandátumát és kompetenciáját is – rögzítették. Hangsúlyozták: a HÖOK tevékenységét továbbra is pártpolitikailag semlegesen végzi. Nem zárkózik el viszont a politikai pártokkal való egyeztetéstől, de ezt csakis oktatási és ifjúsági szakmai kérdésekben teszi.

Nagy Dávid kiemelte: a HÖOK nem tud elfogadni olyan felsőoktatási átalakítást, amely a tandíj általános bevezetésével jár, és a szociálisan hátrányos helyzetben lévő hallgatók továbbtanulását akadályozza, vagy kiemelkedő tehetségű állampolgárokat szorít ki a felsőoktatásból, illetve amely hátrányosan érinti a már felsőoktatásban tanulók jogait és kötelességeit.

Megerősítették, hogy a HÖOK elutasítja a “kényszeren alapuló röghöz kötést”. A hallgatói szerződés vitatott társadalmi megítélése – ahogy azt többször jelezték – a téma tényadatokon alapuló, körültekintő vizsgálatát teszi szükségessé.

A témában folytatott érdemi tárgyalások mielőbbi megkezdése érdekében arra kérik a kormányzatot, bocsássa mielőbb rendelkezésre a statisztikákat az országot elhagyó diplomások számáról és arányáról, szakterületenkénti bontásban, az országot elhagyó, érettségivel, szakmunkás végzettséggel rendelkezőkre vonatkozó adatokat, valamint az országban dolgozó nem magyar állampolgárságú diplomások számát.

Kíváncsiak a külföldön dolgozó magyar állampolgárok által megtermelt, Magyarországra visszaérkező jövedelem volumenére is.

Az esetleges megmozdulásokról szólva Nagy Dávid arról tájékoztatott: a HÖOK demonstrációit kizárólag az oktatás és az ifjúság ügyében, a magyar felsőoktatás felemelkedése érdekében szervezi. Alapvetésként rögzítették, hogy a HÖOK rendezvényei során mindig tiszteletben tartja mások jogait, szem előtt tartja a felsőoktatás évszázados szellemiségét, és nem csatlakozik pártpolitikai rendezvényekhez.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.5/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +8 ( 8 szavazatból)
A HÖOK csak feltételekkel tárgyal a kormánnyal, 4.5 out of 5 based on 4 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(29)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

29 Reader’s Comments

  1. Elvesztegetett idő a kormányzattól azt várni, hogy abbahagyja a trükközést.

    Egyenes következmény lehet a diákság és az egész fiatal generáció radikálisabbá válása, esetleges jobbra tolódása. ha ez megtörténik akkor a jórészt kormányzat által elvadított fiatal korosztály elég erős lesz ahhoz, hogy nyársba húzza a Fideszt és kedvetlen vezérét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  2. Kedves Eagle, nem “következmény lehet”, hanem tény: az egyetemisták körében (is) tarol a Jobbik (sajnos) nem korlátozódik támogatottságuk a vidéki veteményeskertek tulajdonosainak rettegésére…
    És ez nagyon elkeserítő hír. Orbán ezt is elérte…
    http://nol.hu/belfold/20130216-tarol_a_jobbik

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  3. csatt
    2013. február 17. vasárnap
    08:52
    Akkor ez a korosztály, ez a szemlélet lesz a jövő? Félek nem áll meg a folyamat a jobbra tolódásnál.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  4. Tulajdonképpen általuk is kimondottan hitelét vesztett tárgyalóféllel folytatni a tárgyalásokat -számomra legalábbis- kimondottan gyanús cselekedet. Hiszen ez a diákok által, éppen az időhúzásra játszó a kormányzati akaratot teszi továbbra is lehetővé. Szal, Sopronban ennél azért érdek-koncentráltabbnak és nem megbocsájtónak kellett volna lenni…
    .
    Ami viszont engem jobban aggaszt.
    Az egyetemisták szélsőjobboldali kötődése, ami egyben azt is jelenti, jelentős érdekérvényesítő réteg nem fog a rezsim-váltás mellé állni. A diákok nem forradalmi erő az orbáni-újfeudalizmus elzavarásában (akkor ezek szerint, ezért nem tárgyalnak a demokratikus pártokkal…), sőt a 2014-es választásokon egy rosszabb politikára szavaznak majd (állitólag jónak tartják, ha diktatúra van…).
    .
    Idézem Bartus Lászlót:
    Ebből az következik, hogy egy szabad választáson bekövetkező demokratikus fordulatnak nem sok esélye van. Ha a nép elégedetlen, akkor a fasiszta Fideszt a náci Jobbik válthatja a hatalomban. A Jobbik a részleges törvényes kereteket is felrúgja, és totális diktatúrát vezet be. Ezt jó lenne megakadályozni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  5. Orbán esetében az a bűn, hogy szándékosan jobbratolódást produkáltat (a problémák ébrentartásával és mesterséges generálásával aktualizálja a bűnbak-találást) a zellenzék tekintetében pedig megbocsáthatatlan azoknak az alapproblémáknak az eltussolása (úgy tesznek, mintha a nem is létezne), melyek a megtévesztett tömegeket is anélkül jobboldali szavazókká teszik, hogy azonosulnának a Jobbik eszméjével.
    “Ördögi” erők fortyognak a húsosfazékhoz tülekedés érdekében…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  6. ORBAN EGY IDIOTA CSALO RABLOVEZER! ILYEN FERGEKKEL NEM TARGYAL ERTELMES EMBER, MERT UGYIS CSAK A BECSAPASUKROL SZOL MINDEN AL EGYEZTETES. HA VMI NEM UGY TORTENIK AHOGY ORBAN AKARJA TOR ZUZ MERT SULYOS ELMEBETEGROL BESZELUNK! ELMEBETEG A MAGYAR MINISZTERELNOK HA MEG VKINEK NEM TUNT VOLNA FEL!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (16 szavazatból)
  7. “Feltételekkel tárgyal?”
    Hányszor kell még pofára esnie, mire rájön, hogy csak időhúzásra játszik a kormány? (akárhányszor)
    Egyértelmű, hogy mindenáron megegyezést akarnak, és nem szeretnének a másokkal közösen fellépni.
    Pedig a március 15-e közeleg, ahol most lehet esély egy nagyobb szabású tüntetésre. ((hogy én ezt már hányszor hittem)).
    A PDF, A HaHa, a KiHa, (az ELMÜ), és mi a TÖMEG. Jó lenne már hitet játszani, és hegyeket megmozgatni.
    ….
    Ha jól emlékszem, B.L. egy h.sz.-ben leírta, hogy egy kis kődobálás belefér. Aminek nincs értelme szerintem, az a befejezése az ilyen rendezvényeknek úgy, hogy ……” és most felkérünk mindenkit, hogy békésen vonuljon haza.”…. És a tömeg (MI) békésen hazavonul
    Ez szerintem ugyanaz, mint az ATV és KLUB rádióról alkotott vélemény, hitelesíti az itt demokrácia van tényét.
    ((itt lehet tüntetni, itt nincs diktatúra))…. ((itt működhet ellenzéki rádió, tv, itt nincs betiltva a szólásszabadság))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  8. Emlékezem. A Bábes- Bólyai Egyetemen végeztem. Tanulmányaim 1970 -ben fejeztem be. Akkor és ott az volt szabály, hogy nem hagyhattad el azt a munkahelyet, ahova a kihelyezésed szólt. De… volt biztos munkahelyed (!), bár lehet, hogy otthonodtól fényévre, valahol Moldovában vagy Olténiában. Az egy kemény diktatura ( és nem a magyarországi Kádár rendszer!) volt!

    Ma Magyarország Európai Uniós tagállam! A munkaerő szabad áramlásának biztosítása alapelv. Ezt akkor is tiszteletben kellene tartani, ha a magyar állam minden végzősének munkahelyet biztosítana!

    Az az álláspont pedig szinte érthetetlen, hogy az egyetemistákat, főiskolásokat úgymond ” ingyenélőknek” tekintik, akiknek felkészülésükkel összefüggő költségeit ( nem a hitelfelvételre gondolok) röghöz kötéssel kell törleszteni.
    Egy ország jövője mindíg is a fiatalok iskolázottságán, műveltségén múlik. A képzésükre fordítottak íly módon térülnek meg!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  9. A fiataloknak sajnos még nincs tapasztalatuk, ezért biznak a megegyezésben, különösen azért, mert a miniszter egy református pap. Jézus azonban figyelmeztetett bennünket közel 2 ezer évvel ezelőtt, hogy a papokban nem lehet bízni, mert -”mondják, de nem teszik”. Nem hajlandók figyelembe venni a Tízparancsolatot, a Hegyi beszédet, Dániel és Ezékiel könyvét, Jelenések könyvét, – hogy csak a legfontosabbakat említsem. Nemhogy nem teszik, hanem az ellenkezőjét teszik, lábbal tapossák az igazi keresztény értékeket, ami már a sátánizmussal azonos.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  10. CSAK A NÉPSZAVAZÁSRA KELL EMLÉKEZNI! 2008.
    A VÁLASZTÁSI ÍGÉRETRE! 2010.
    Ne legyen tandíj, nem lesz tandíj…oszt jó napot!
    Aljas, gátlástalan gyülevészek hada vezeti az országot.
    Aki hisz nekik, az támogatja őket. Röviden – ennyi.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  11. keddi
    Ezeknek a fiataloknak van tapasztalatuk – éjfél utánig álltak sorban, hogy szavazhassanak!
    Egy felmérés az egyetemistákról:
    33% Jobbik, 29% LMP, 24% Fidesz szimpatizáns.
    Azer már így egész ló kilátszik…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  12. Ezt a Nagy Dávid fiucskát lefizették,vagy valami neki tetsző dolgot igértek neki,amiért már érdemes elárulni,cserben hagynui tanuló társait.Becsülöm a HÖOK.kitartását.Kedves fiatalok!Ne álljatok meg féluton.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  13. Hianyzik a feltetelek közül, hogy nem fogadnak el hiteltelen,hazug lelkeszt targyalo partnernek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  14. Orbán 2002 május óta arra játszik, minél rosszabb az országnak, annál jobb neki. Ki fogja kényszeríteni a zavargásokat, mert akkor lehet rendkívüli állapotot kihirdetni, szét tépheti a demokrácia meglévő foszlányait, kiteljesedhet a diktatúra, valóra válhat régóta dédelgetett álma, a totális önkény.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  15. csakén
    “Ezeknek a fiataloknak van tapasztalatuk – éjfél utánig álltak sorban, hogy szavazhassanak!” Én egyetemistától hallottam: pénzt kaptak, ha elmentek és a fidessre szavaztak. Majd később volt aki azt mondta: “jó hecc volt!”
    No most akkor van vagy nincs tapasztalatuk?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  16. Én is ajánlok egy írást a többi szenzációs mellé, amit Ti ajánlottatok.Sajnos kevesen foglalkozunk ezzel a témával.
    http://huppa.hu/blog.php?azon=1142&kat=belpol

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  17. Illúzióban ringatja magát, aki a diákokban bízik. A többségük a radikális- szélsőjobbos erőket támogatja, és ez a rendszerváltás óta többé-kevésbé konstans állapot.
    Kizárólag a kormány hadüzenettel felérő lépése mozdította ki a fiatalokat a teljes szellemi posványból. Tévedés azt hinni, hogy az ingyenes oktatás követelése egy igazságos és toleráns világ megteremtésének igényével párosul. A Hallgatói Hálózat ugyan megfogalmazott előremutató, a társadalmi problémák megértését tükröző javaslatokat, de az egyetemi ifjúság egészét korántsem az a toleráns, humanista gondolkodásmód jellemzi, amelyet feltételeznénk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  18. bubu! Remek írás. Érdemes volt ide hozni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  19. Orbánnal „megállapodni” lehetetlen. Aki hazudik, azzal mindent lehet, csak megállapodni nem. Tárgyalni sem érdemes vele, hiszen a tárgyalások vége egy megállapodás lehetne, ami ugye nem műkszik. Ezt üzenem mind a diákoknak, mind a pedagógusoknak, meg akit csak érint.
    .
    Orbán kizárólag erőből ért, nála nincsenek nüanszok, fokozatok. „Győzelem, győzelem, vagy vereség – ez persze nincs, szóval csak győzelem.” És minden kormányzati tényező (tárgyalópartner) egy figura Orbán sakktábláján. Ha elgyengülne (Lásd: Szíjjártó, vagy L. Simon), lecseréli a parasztot.
    .
    Ami a diákok jobbra tolódását illeti: ők nem jobbra tolódnak, hanem a Jobbikban a radikalizmust találják meg. Miután diákok, fiatalok – ez érthető, ez az ő életük. Mi vének is ilyenek voltunk. Tessék létrehozni egy balos, vagy liberális – de KIFEJEZETTEN RADIKÁLIS – formációt. Lesz nagy meglepetés, hová állnak a „jobbikos” diákok.
    .
    Nem lagymatag, álmodozó, puha MSZP és LMP kell – hanem határozott célokkal és küzdőképességgel rendelkező politikai formáció. Bizony, ehhez legalább egy „arc” kell – és program.
    .
    Pl. Orbán megbuktatása.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  20. Most van szarban a Nagy Dávid, mert lepaktált a kormánnyal, most meg mindenáron bizonyítani akarja, hogy nem is!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  21. Orbánnal nem szabad tárgyalni,hazudik reggel,délben meg este.Trükkök százai sem lesznek elég,hogy megtévesszenek minket.Azok az idők elmúltak.A jobbiktól meg nem kell félni,ők nem tudnak tömegeket megmozgatni.A tüntetéseiken pár ezer szellemi fogyatékos lézeng,Csurka és torgyán százezreket vitt ki az utcára,de annak örökre vége.Eltörpülnek a milla hatalmas tüntetéseihez képest.Van a jobbik diákszervezete,összesen hat embert tudott hétfőn kivinni tüntetni ellenünk.
    Ez a kormány meg fog bukni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  22. http://index.hu/belfold/2013/02/18/rendorok_nyomoznak_a_egyetemfoglalason/

    A HÖK-elnök a rektornál jelenti fel az oktatókat

    Információink szerint az ELTE BTK HÖK-elnöke nemcsak a diákok megmozdulását ellenzi, de egy levélben a rektornál jelenti fel azokat az egyetemi oktatókat, akik szimpatizálnak az akcióval. Garbai Ádám, a bölcsészkar HÖK-elnöke a levélben ezt írja a rektornak:

    Mint a Hallgatói Önkormányzat felelős vezetője nem hagyhatom ugyanakkor szó nélkül a kialakult események azon fejezetét sem, hogy bennünket, tanulni vágyó ELTE BTK-s hallgatókat a tanuláshoz való jogainkban sértenek meg ELTE-s közalkalmazottak, akiknek mint az ELTE felelős vezetője Ön a munkáltatója. Sajnálatos módon azt tapasztaljuk ugyanis, hogy nemcsak bölcsész oktatók, hanem más karok tanárai is jelen vannak az illegális egyetemfoglaláson, megsértve és semmibe véve ezzel az egyetemi szabályzatokat és Dezső Tamás dékán úr mint a BTK felelős vezetője és a foglalás helyszínéül szolgáló terem felelős ingatlangazdája utasításait.

    A HÖK-elnök szerint az ELTE-s oktatók jelenlétükkel és hozzászólásaikkal tovább bátorítják a jogsértőket, ezáltal tovább rombolják az ELTE BTK törvényes rendjét. A HÖK-elnök ezért a levélben azt kérdezi a rektortól, hogy ennek milyen munkajogi következményei lesznek, és a rektor miért nem ítéli el és akadályozza meg a jogsértéseket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  23. Molnar Ferenc
    2013. február 19. kedd
    02:32
    Na akkor ennyit a HÖOK diákságot támogató szerepéről. Köztudott volt, hogy a fideSS fiókszervezete az egyetemeken, most viszont már gyakorlatilag nyíltan beismerik, hogy közük sincs a diákok érdekvédelméhez.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  24. nem kell összekeverni a HÖOK-ot az ELTE BTK-s HÖK-kel.

    amúgy nem találom a régebbi témát, ahol a pedagógusokat ekéztétek: miért is kussolnak. De ha már a HÖK elnöke is vamzol a rektornál, mire is ugrálhatnának?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  25. Kedves adatbányász, a kedvedért előkerestem az általad hiányolt “Kevesebb bért kapnak a tanárok” ekéző-topicot.
    Remélem, elmaradt tartozásodat is kiegyenlíted.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  26. http://index.hu/belfold/2013/02/22/klinghammer_a_tuntetoknek_nincs_helye_az_egyetemen/
    *
    Tessék!
    Mikor kezdik a kirúgásokat?
    *
    És mikor kezdjük el mi, a NÉP az ilyen mocskok kirúgását?
    Eltűritek, hogy egy ilyen vén állat a gyerekeitek sorsát törje kettőbe?
    Ennyire gyáva szarok nem lehettek, kedves szülő!
    Vagy mégis ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  27. http://atv.hu/cikk/video-20130221_molnar_csaba
    Jó gondolatok!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Orbán becsapta a diákokat 2012. december 18. kedd | AN

Ócsa: nem osztogatnak, hanem fosztogatnak 2012. december 14. péntek

Lenne pénz a felsőoktatásra, de másra költik 2012. december 13. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos