Ronai and Ronai
AMERIKAI

Paul Lendvai-interjú a Népszavában 2012. november 25. vasárnap 18:50 | Bíró Marianna-Lengyel Tibor/Népszava Forrás: Népszava

  • Hozzászólások(28)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Paul Lendvai-interjú a Népszavában
Budapest – “Rosszabbul hazudnak, mint annak idején” címmel interjú jelent meg a magyarországi Népszavában Paul Lendvaival. A Fidesz egy kaszárnya, egy nagyon energikus és mindenre elszánt őrmesterrel az élén. Az ő kaszárnyájában rend van; senkit sem csuknak le, mindenki kap valamit, sőt, aki “megjavul”, abból akár még államfő is lehet – vélekedik Paul Lendvai. A magyar származású osztrák újságíró a magyar sajtó színvonalcsökkenése miatt alapított díjat. A hazai folyamatokat jól ismerő Lendvai Schiffer Andrást a politikai együgyűség bajnokának nevezi; szerinte ugyanis, aki az ellenzéki összefogás ellen tesz, valójában a Fidesz eszközeként funkcionál. A Népszavában megjelent interjút a benne megfogalmazott gondolatok miatt közöljük.
.

- Ön levélben fog regisztráltatni a választásokra?
- Én nem szavazok Magyarországon, nincs magyar állampolgárságom. Nem is kérvényezném, hiszen az állampolgárságot nem lehet úgy cserélgetni, mint az öltözéket. Mint azt Markó Béla nemrég egy nagyon bátor interjúban elmondta, a külföldön hosszabb vagy rövidebb ideig tartózkodó magyarországiak választójoga egész más, mint azoké, akik külföldön születtek, ott élnek, ott keresnek, s mégis jogot kapnak arra, hogy döntsenek olyan kérdésekről, amelyek az itt élőket érintik közvetlenül. Nekem semmilyen érdekeltségem nincs és nem is volt Magyarországon, kivéve egy lakást, illetve a feleségemet, aki “ideköt” a családjával. Így kívülről és belülről is figyelem a magyarországi eseményeket.

- Nyilván hallott a választási szabályok átalakításáról.
- Nem tanulmányoztam részletesen a témát, de nagyon érdekesnek találom, ahogyan a kormány megpróbálja nyugaton jó színben feltüntetni ezt a lépést, holott az egész hatalmi struktúrájuk egyre inkább keleties irányú. Már-már természetes, ahogy olvasom is a Magyar Hírlapban, hogy Szijjártó Péter nagy magyar külpolitikus közli – ez a cím is -, “Stratégiai partnerünk is lehetne Peking”. Ez majdnem úgy hangzik, ahogy Mao Ce Tung beszélt a koreaiakkal. Az ember elolvassa a fiatal államtitkár “Versenyben a keletért – új szövetségeket kell kötni” jelszavú nyilatkozatát, s szinte érzi a “keleti szelet”. Kína és Oroszország nem csak partner, hanem példakép is ennek a kormánynak.

- Eközben Brüsszel lett Moszkva, erős unióellenesség jelent meg a retorikában.
- Így van, és nagy hiba, hogy ezt az unióban, vagy Nyugat-Európában tulajdonképpen észre sem veszik. Több okból sem; egyfelől megvannak a saját válságaik, másfelől nem figyelnek igazán oda ezekre a részletekre egészen addig, amíg nincs valami nagy felfordulás Magyarországon. Így már az is csoda, amilyen kontroll eddig volt Orbánék felett.

- Nemrég azt nyilatkozta, hogy az európai néppárti kormányok és politikai erők értékrendjüket feledve nem lépnek fel Orbánnal szemben.

- A filmben, amit ugyan Magyarországon nem láttak, de rengetegen támadtak, sőt, nevetséges mesterkedések zajlottak ellene Ausztriában is (A Nemzeti álmok: Magyarország búcsúja Európától? című dokumentumfilm – a szerk.), Ungváry Rudolf világosan kimondta, hogy Adenauer örökségét csalják meg, és egyedül annak lenne hatása, ha az európai jobboldal fellépne Orbánnal szemben. Sajnos nyilvánvaló, hogy az Európai Parlamentben politikai megosztottság volt és van, miközben Magyarországon egy eltompulás figyelhető meg, amit a kormányzati propaganda ösztönöz. Naponta olvasom a magyar lapokat; újra és újra megdöbbenek, hogy hová süllyedt a jobboldali politikai sajtó. Még 1981-ben írtam egy könyvet angolul Bureaucracy of Truth címmel, a kommunista sajtóról. Fantasztikus, hogy ma milyen, részben személyi, részben működési párhuzamok vannak az akkori rendszerrel.

- Azonosak a kommunikációs eszközök?
- Azonosak, de a színvonal rosszabb. Nemcsak hazudnak, de rosszabbul hazudnak, mint annak idején és ez félelmetes.

- Ez a helyzet ösztönözte a Lendvai-díj alapítására?

- Igen, részben. Kedden a Der Standardban jelent meg egy kommentárom, amiben a kvalifikált újságírás veszélyeit elemzem, a nyomtatott világsajtó egyre romló helyzetét szemléltetve. Idézem Thomas Jefferson harmadik amerikai elnököt, aki azt mondta, “ha nekem kellene eldönteni, hogy kormányunk legyen-e újságok nélkül, vagy újságok kormány nélkül, én egy pillanatig sem haboznék, hogy az újságokat válasszam”. Ez egy nagyon fontos üzenet. Én már kaptam egy csomó díjat hosszú életem során, de most úgy éreztem, bátorítanom kell a magyar újságírást és a publicisztikát. El kell ismerni azokat, akik továbbmennek és nem csak a felszínt mutatják be.

- Bajnai Gordon, volt kormányfő visszatérését követően visszafogottan értékelte az esélyeit.
- Nézzék, Bajnai hallatlanul pozitív szerepet játszott, mint miniszterelnök, nagyon jó eredményeket ért el és sokat használt Magyarország presztízsének. Ám a politika más képességeket követel, mint a kormányzás. Ritkaság, hogy a két tehetség egybeesik. Éppen ennek kapcsán esik szó például a Három élet című, új könyvemben arról, hogy miért bukott meg Gyurcsány Ferenc, akit én az újkori magyar politika egyik legtehetségesebb szereplőjének tartok. Mihancsik Zsófia erről is kérdezett; a választ összefoglalva pedig azt mondhatom, Gyurcsánynak olyan ellenfele volt, aki őt nem ellenfélnek, hanem ellenségnek tekintette. De az is szerepet játszott bukásában, hogy egy olyan sajtót kapott, amely szörnyetegnek festette le. Most Bajnaival próbálják ugyanezt csinálni. Bécsben vagy Berlinben például elképzelhetetlen lenne, hogy városi buszokon ellenzéki politikusokat piszkoló plakátok jelenhessenek meg, mint itt Gyurcsányról és Bajnairól.

- Újabb karaktergyilkossággal próbálkoznak?
- Így van. De Bajnai megindult az úton, amin szerintem nem szabad megállni. Amit elkezdett, a magyar társadalom érdekében folytatnia is kell. Ő ugyanis az egyetlen, akinek valamilyen sansza van egy balközép párt vagy mozgalom létrehozására. És azt hiszem, hatalmas hibát követnek el azok, akik Bajnai ellen lépnek, ők ugyanis a Fidesz eszközeiként funkcionálnak. Ebből a szempontból pedig a politikai együgyűség is nagy szerepet játszik a jövő alakulásában. Például itt van Schiffer András, a politikai együgyűség bajnoka. Én Orbán helyében odaadnám neki is a nagykeresztet, mert annyit a Fidesznek egyetlen ember sem használt még a magyar balközépen, mint Schiffer.

- Akkor mégsem lehet más a politika?
- Lehetne más a politika, de ehhez is profik kellenének, vagy olyanok, akik belenőnek a politikába. Mert ez a csoport a belső bajaival megfizethetetlen segítséget nyújtott és nyújt Orbánnak. Az LMP amolyan “érettségizők pártja” lett, és ez sokat ártott az ellenzéki oldalnak, még ha többükkel szimpatizálok is. Persze a Bajnai-féle mozgalom körül is sok kérdőjel van még, és ki kell mondani azt is, hogy Magyarországon hiányoznak az olyan emberek, akik – mint Amerikában – anyagilag támogatnák a demokratikus erők együttműködését. De egy világos: nem lehet “szűznek” maradni, össze kell fogni. Ez az utolsó esély arra, hogy a magyar demokrácia alapjait meg lehessen menteni. Épp ezért nagyra becsülöm, hogy Bajnai is beugrott a medencébe.

- Vélhetően a kormány is látja ezt, hiszen mindent megtesz, hogy ellehetetlenítse az ellenzéki együttműködést.

- Nem vitás, hogy minden eszközzel a hatalmuk megtartásán vannak és lesznek. A kilátások nem rózsásak, és pont emiatt még fontosabbá válik, hogy összefogjanak a liberálisok és a baloldal. Sajnos a jobboldalon kevés a bátor fellépő, pedig van egy pár ember, akit jól ismerek és csodálkozom, hogy visszatartják magukat. Ezzel nagy hibát követnek el.

- Miért nem alakul ki ellenzék a Fideszen belül, illetve a jobboldalon?

- Volt egy nagy magyar szociológus, Szalai Sándor, akitől egy interjúban megkérdezték, hogy miért a szociáldemokratáknál van és miért nem a kommunistáknál. Erre ő azt mondta, hogy a kommunistáknál olyan, mint egy kaszárnyában, a szociáldemokratáknál viszont olyan, mint egy bordélyban, ahol különböző nézeteket lehet képviselni. A Fidesz egy kaszárnya, egy nagyon energikus és mindenre elszánt őrmesterrel az élén. Az ő kaszárnyájában bizony rend van; senkit sem csuknak le, mindenki kap valamit, sőt, aki “megjavul”, abból akár még államfő is lehet. Ez az őrmester ebben hallatlan nagy tehetség. Nem lehet ugyanis Orbántól elvitatni, hogy a pártjában fegyelem van; soha, senki sem lépett nyíltan fel ellene, és van sajtójuk is, amiben egyetlen kritikus szó sem jelenhet meg.

- És inkább Orbán tehetsége, vagy az ellenzéki viszonyok miatt rosszak a 2014-es kilátások?

- A feleségem mindig azt mondja, ne legyek pesszimista. De nézzék meg, a közvélemény-kutatások szerint a pártot nem választók aránya a legnagyobb. Jön a regisztráció, még több lesz a távolmaradó, miközben az ellenzék továbbra is szakadozik. Mindez persze összefügg a társadalom állapotával. Ahhoz képest, ami 2002-08 között itt volt, hol vannak ma az igazi tömegmegmozdulások, a diákok, a szakszervezetek? Volt egy népszavazás 300 forint, azaz 1 euró bevezetése miatt, most meg csendben elmennek az orvosok. Referendum volt a tandíj ellen is, ami most mégis van, és nézzék meg, mi történt a közneveléssel, a szakképzéssel, a tudománnyal vagy a kultúrával… Van egy politikailag és kulturálisan is feje tetejére állított helyzet Magyarországon. A legnagyobb írók vagy hallgatnak, vagy akik bátrak, s beszélnek, állandó támadásoknak vannak kitéve. De hát ezt nekem könnyű mondani, mert én egy bécsi páholyból figyelem mindezt, még akkor is, ha gyakran jövök. Ezért is becsülöm azokat, akik képesek föllépni az ár ellen. Persze nyilván ők is rengeteget tévedtek, ahogy én is, hiszen nincsen tévedhetetlen ember. Pont az a legnagyobb veszély, hogy ma hallatlanul erős pozícióban van egy viszonylag még fiatal ember, aki önmagát tévedhetetlennek hiszi.

- Nem tart tőle, hogy egy-egy ilyen kijelentés miatt hazaárulással vádolják, ahogy az Orbánt kritizálókkal – így Önnel is – tenni szokták?
- Találtam két nagyon érdekes mondatot a Nobel-díjas Hermann Hessénél. Szerinte “egy tisztességes ember nem tud egyetlen lépést sem tenni úgy, hogy ne szerezzen ellenségeket.” A másik, hogy “én szívesen vagyok hazafi, de mindenekelőtt ember, és ahol a kettő nem megy együtt, ott én mindig az embernek adok igazat”. Talán nem egyedül értek egyet ezzel. És visszatérve: végső soron azt hiszem, még mindig van lehetősége, hogy létrejöjjön egy demokratikus, átfogó koalíció a 2014-es választások előtt. Ezért különböző mértékben, de mindenki felelős ebben az országban.

Névjegy

Az íróknak nem pozitívnak, hanem becsületesnek kell lenniük – idézte Dürrenmattot legutóbbi, alig néhány héttel ezelőtti könyvbemutatóján a 83 éves Paul Lendvai. A Bécsben élő újságíró, író 1929-ben született Budapesten. A Kossuth Népe, a Szabad Nép és az MTI munkatársaként dolgozott, 1953-ban internálták, majd Nagy Imre amnesztiájával szabadult. 1957-ben Bécsbe disszidált, majd 1959-ben osztrák állampolgárságot kapott. 1960-tól a Financial Times bécsi tudósítója, később az Europäische Rundschau főszerkesztője (magyarul Európai Szemle címen jelent meg), később az ORF kelet-európai szerkesztőségének vezetője lett, aztán a Radio Österreich International intendánsa volt.

Munkásságát 1974-ben Renner-díjjal, 1994-ben Bruno Kreisky-díjjal ismerték el, 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemérem középkeresztjét kapta meg, 2001-ben a Corvinus-díjat, 2003-ban a Magyar Köztársaságért Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést vehette át. A Bécsben élő, de felesége révén gyakran Budapestre látogató publicistát Kelet-Európa és Balkán-szakértőként tartják számon a világban, az utóbbi időben ugyanakkor munkái egyre inkább Magyarországra fókuszáltak. Eddig 15 politikai tárgyú könyvet írt, melyek komoly politikai visszhangot váltottak ki. A 2011-ben megjelent, Az eltékozolt ország című, hazánkról szóló könyve itthon kormánypárti lejárató kampányt vont maga után, a jobboldali sajtó ügynökmúlttal, és hazaárulással gyanúsította meg.

Három életre elég sztori

Legújabb kötetét Három élet címmel adta ki a Kossuth Kiadó, ebben Mihancsik Zsófia beszélget az újságíróval. Az életút-interjúkból nemcsak a mindenkori hatalomhoz való viszonyát és személyes történetét lehet megismerni, de Lendvai sokat elárul magánéletéről és gondolkodásmódjáról is. “Nem tudtam és nem akartam hazugságban élni, ezért hagytam el több mint ötvenöt éve a hazámat. És ezért utasítottam vissza egész életemben a rágalmakat és lepleztem le, ahol és ahogy csak tudtam, forrásaikat.

A gonoszság és a butaság elleni harc mindig része volt általános publicisztikai tevékenységemnek, mely írásban, szóban és képben a nemzetközi közvélemény tájékoztatását szolgálta” – foglalta össze ars poeticáját. A könyv címe tükrözi Lendvai életének három különböző szakaszát – saját megfogalmazása szerint – a gyávaság és a félelem éveit 1957-ig Budapesten; négy évtized külföldi sikereit, és új tapasztalatait, hibáit és tévedéseit Bécsben; s végül az új házassága nyomán megkezdődött ingázást a két otthon között.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (30 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +41 ( 55 szavazatból)
Paul Lendvai-interjú a Népszavában, 4.6 out of 5 based on 30 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(28)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

28 Reader’s Comments

  1. Egy el nem kötelezett őszinte ember. Minden tiszteletem az övé.
    Biztos hogy az őszintesége, meg a realitásérzéke veri a biztosítékot a fidesz hívők között,mert annyi negatív hozzászólót ritkán lehet olvasni, mint a Népszavában megjelent cikk után..
    Mindig odafigyelek a véleményére,mert érdemes.Most is kristálytisztán elmondja a véleményét a politikánkról, ami lesújtó. Egyetértek vele.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +39 (53 szavazatból)
  2. Értelmes újságírók itthon nem kellenek. Mindenkit elüldöznek, aki nem karámbarát, hanem elsősorban ember, akit az igazság bemutatása és a hazúgságok leleplezése inspirál.
    “Sanyibácsi”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +29 (41 szavazatból)
  3. Köszönjük, Paul Lendvai, ez is egyenes beszéd volt! Amíg ilyen emigráns értelmiségiek törődnek Magyarországgal, addig nincs minden elveszve. Külföldről élesebben látja a hazai fejleményeket, és korábban szóvá tette a hatalomittas klikk machinációit, mint itthon élő pályatársai, akik békaperspektívájukból sikertelenül próbálják megérteni a hadmozdulatokat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (37 szavazatból)
  4. “Rosszabbul hazudnak, mint annak idején”
    Az értelmesebb magyarok tudtak a sorok között olvasni, remélem nincs kihalófélben ez a lehetőség – ugyanis a hazugságokat ez juttatja bumerángként vissza a feladónak. :((((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (29 szavazatból)
  5. Csak megköszönni lehet neki, hogy kimondja az igazat. Európában jobban is figyelhetnének és hallgathatnának rá. De azt hiszem, itthon is mehetnének hozzá tanulni, esetleg bátorságért, a hazáért, a demokráciáért való kiállásért azok, akik most hallgatnak, mint az a bizonyos…….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (31 szavazatból)
  6. tisztelhölgyeimésuraim

    “Aki az ellenzéki összefogás ellen tesz az valójában a Fidesz eszközeként funkSchiffernélcionál” mondja Lendvai. Csak azt nem teszi hozzá, hogy idehaza mindenki számára világos, hogy Schiffernél ez a magatartás nem a véletlen műve. Már igen sok reiporter tette föl neki a keresztkérdést, hogy miért igen, meg hogy miért nem, hogy pl. ha Gyurcsányt volt pofája feljeléenteni egy azóta sem bizonyított gyanú jegyében, akkor Orbánt miért nem jelenti fel például a föld-panamák ügyében. Az ürge , nem mondom, hogy ügyesen teszi, de mindig kicsúszik a riporter kezéből, nincs az a leleplező csel amellyel csapdába lehetne csalni, Inkább makacs módon köti magát az átlátszóan felháborító mellébeszéléshez, mint hogy véletlenül is elszólná magát a nagy titkáról, amely a Vezérhez köti. Mert Orbán valamivel zsarolja, hogy mivel? Mivel, hogy
    z s a r o l h a t ó – olyasmivel amit csak ők ketten tudnak.
    Ám az ő jelleme nem oly szilárd, mint más normális emberé, hogy ilyenkor inkább lemondana minden viselt tisztségéről. Nem. Ő ragaszkodik a pártbéli státuszához, miközben “k é n y t e l e n” a főnökével közösen kreált párt-alakulattal az úgynevezett “legyen más a politikával” az eredeti leosztásnak megfelelően, a z . e l l e n z é k . m e g o s z t á s á n . f á r a d o z n i . Schiffernél semmi sem véletlen – és eközben néhai nagyapja, a szocdem Szakasits Árpád forog a sírjában…
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (28 szavazatból)
  7. tisztelhölgyeimésuraim

    Bocs’. Összefoglalom:
    Schiffer nem együgyű, Schiffer lekötelezett, és zsarolható báb…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (30 szavazatból)
  8. tisztelth…..
    Légyszives más nevet válassz, mert határozottan bosszantó,ha beleér a szövegbe a neved.

    Azt mondod zsarolja Orbán Schiffert? Nem is kell zsarolnia. Elég csak emlékeztetni, hogy milyen perben védte.Egy jellemtelen senki, aki fontos embernek akar látszani.Eddig sikerült…Most változik a helyzet, mert öngólt rúgott,szerintem…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (30 szavazatból)
  9. tisztelhölgyeimésuraim 2012. november 25. vasárnap 21:25 “Aki az ellenzéki”
    .
    Tényleg ennyire nem vagy tekintettel az olvasókra, és dacból nem rövidíted le a hibásan írt, maratoni nicknevedet? Orbán Viktor vagy álnéven?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (13 szavazatból)
  10. tisztelhölgyeimésuraim
    Tényleg zavaró. Mivel a tiszteletből már amúgy is elhagytad a “t”-t, javaslom a
    t.olvtársak-at. Nagyjából azonos az értelme, de sokkal rövidebb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (14 szavazatból)
  11. Lendvai díj : “El kell ismerni azokat, akik továbbmennek és nem csak a felszínt mutatják be.” Éppen ezért az első, aki megérdemli ezt a díjat: Bartus László ! Ő soha nem a felszínt, hanem a mélyen a felszín alatt meghúzódó ok-okozati összefüggéseket látja meg, és tárja az olvasók elé, és ezzel óriási segítséget nyújt az olvasók, (és a közvélemény) valós és helyes tényekre épülő értékrendjének kialakításához ! Rövidebben : Felvilágosító erővel bírnak az írásai ! Reménykedjünk, hogy sokan bátorkodnak majd követni a jó példáját !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (23 szavazatból)
  12. Hazafi
    2012. november 25. vasárnap
    22:57
    Miközben mélyen egyetértek az írásoddal, a hírt én úgy hallottam, hogy a Lendvai díjra pályázatot kellett beadni két írással egy-egy pályázótól. Ha az admin nem pályázott, valószínűleg helyette sem lehet pályázni.
    Izgalmas lenne, ha a következő megmérettetést megnyerné – lehet, elszabadulna a pokol. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (13 szavazatból)
  13. Íme erre való az AN! Tízezrek fognak így — ha részben áttétesen is — értesülni a Lendvai-interjúról

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  14. gets
    Elkerülte a figyelmemet, hogy pályázni kell. Viszont nem rossz ötlet, ha beküldenénk két Bartus László cikket a Laci helyett, vagy az újságírónak kell személyesen pályáznia ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (12 szavazatból)
  15. Hazafi
    2012. november 25. vasárnap
    23:38
    Talán a Pulitzer sem lenne rossz Bartus úrnak. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  16. Kedves Hazafi és Gets,
    azért szólalok meg az Önök párbeszéde kapcsán, nehogy valaki azt higyje, hogy ez tetszeleg nekem. A Lendvai újságíró-díjat nem ilyen cikkere alapították, hanem tényfeltáró leleplező írásokra. Olyanokra, amilyenek az atlatszo.hu-n vagy méginkább az ÉS-ben jelennek meg. A tengerentúlról nem lehet tényfeltáró újságírást folytatni. Az én cikkeim nem olyanok, amilyeneket díjazni lehetne, mert azok a magyarországi helyzet miatt speciális műfajúak: ezek nem igazi cikkek, hanem nagy utcakövek, amelyeket az ablakba dobok, hogy felhívjam a figyelmet az otthoni állapotokra és az elhallgatás tarthatatlanságára. Ha díjakat akarnék, tudnám, milyen cikkeket kell írnom. Az olyanok, mint én, nem kitüntetéskért írnak, és nem is ilyenek tüntetnek ki. Én már annak is örülök, ha nem bántanak nagyon. Kérem, ne hozzanak kellemetlen helyzetbe, hogy saját lapomban rólam áradozzanak. Kérem, ne tegyék, nagyon köszönöm a kedvességüket, de kérem, ne hozzanak kellemetlen helyzetbe. :)) BL

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (24 szavazatból)
  17. admin
    Jó, tudomásul vesszük. “Pedig igény az lenne rá” az olvasók részéről.
    Visszatérve a cikkre:
    Az LMP-n én csak egy zöldet látok (de azt nagyon) a fülüket.Nem is csoda, ha nem akarnak részt venni az orbánváltó összefogásban: nálunk a zöldek mindig tudják a tutit, és akár erőszakkal is boldogítják a népet, annak akarata ellenére is – lásd az anticigis nyomulást. Mentalitásban nem sok különbséget látok Orbán és Schiffer között, az utóbbinak csak a karján van némi “karizma”
    Azaz a zöldeknek ugyanaz lehet a bajuk Orbán rendszerével, mint annak volt Kádár rendszerével: nem ők irányítják.
    Mindig is az volt a véleményem, hogy az LMP-t Orbán gründolta a kóbor liberálisok befogására “őfelsége ellenzékébe” A magyar nép azért nem teljesen reménytelen, amikor a társadalom többsége erre nem volt vevő, ami az LMP “támogatottságán” is látszik. Aki ilyesmire bukik, az az 1.0-ás verzióra szavaz, és nem kell neki a gyengébb 2.0-ás verzió. Ami szintén narancs – csak még éretlen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (11 szavazatból)
  18. “A Fidesz egy kaszárnya,”…
    -
    Én is ezt mondom mióta, egy keleti típusú, hierarchiára épülő piramis struktúra, ahol a személyes felelősség megállapíthatatlan és ahol a feljebbvaló utasítása katonai parancs, vitának, gondolkodásnak, kritikának, de főleg ellentmondásnak helye nincs.
    .
    Nos katonaviselt uraim, egyszerű a kérdésem, mi az ami a túlfegyelmezett, katonai rendszereket megrogyasztja? Mi a katonai fegyelem ellenszere?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  19. proaktiv
    2012. november 25. vasárnap
    21:48

    .
    Gyanítom, hogy Orbán szűrői nem engedik át sem az AN-t sem az elmeállapota és idegrendszere számára kedvezőtlen cikkeket, megnyilvánulásokat. nem hiszem, hogy megengednék neki, a hszelést.
    .
    Elszigetelten él, mások mondják meg, vagy manipulálják, mi érhet el a nagyvezérhez, mert a következő nyilvános hisztiroham, vagy elmebeli elborulása használhatatlanná tenné a kedves vezért és a Fidesz sínylené meg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (12 szavazatból)
  20. Paul Lendvai “lejárató” filmjét kerestem a múltkor, de csak német verzióban találtam.
    Tud-e valaki magyar verzóról is?
    Ha ilyen nincs, jó lenne megcsinálni, vagy ez olyan sokba kerülne?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  21. tisztelhölgyeimésuraim



    Az, hogy a királyi és jobboldali tévétársaságok nem adták le Lendvai filmjét, még csak rendbe vóna, de az, hogy az ATV sem, annak már nagyon roszz a kicsengése. Valami olyasmire enged következtetni, hogy Bartusnak mégiscsak igaza lehet a “lefekvést” illetően.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (10 szavazatból)
  22. Remek interjú, köszönjük !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  23. Téved Lendvai úr. A fideSS nem kaszárnya, hanem egy bolsevik párt. Olyan igazi Sztálini. Nincs visszapofázás, a Gazdának mindig igaza van. Akkor is ha nem. A szembeszegülőket még nem végzik ki, csak száműzik, de eljön még az idő, amikor majd börtönbe zárják,vagy elteszik láb alól. A fasiszta diktátorok fejlődési útja ez.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (8 szavazatból)
  24. admin
    a francim troll túl káros az AN-re.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  25. Csak volt. Köszönöm, Admin

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (3 szavazatból)
  26. admin
    2012. november 26. hétfő
    00:20
    admin ! Köszönöm. Megértelek és egyetértek a reagálásoddal, mert segít kiküszöbölni az esetleges félreértést. Nem volt ilyen szándék részemről, csak már elegem van az itthoni megalkuvó, sunnyogó újságírásból, újságírókból ! Folytasd úgy, ahogy eddig tetted. Szükség van rá !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  27. Szolgálati közlemény: Az első Paul Lendvai díjat átvevő Doros Judit a Népszabadság egri tudósítója, (amint erről az AN is tudósított). Főként – a lapokban nem nagyon űzött – helyszíni riportokkal hívja fel magára a figyelmet. A riport meglehetősen macerás műfaj, nem lehet a ctrl+c-ctrl+v billentyűzettel megoldani, és nem elég hozzá, ha az ember a lapzárta előtt 3 órával “összegereblyézi” az anyagot. Ráadásul általában nem is oldható meg fél flekk (nagyjából annyi, mint ez a hsz lesz) terjedelemben. Az írott sajtó szerkesztőinek viszont mély meggyőződésük, hogy az átlag magyar olvasó képtelen egy összetett mondatot megérteni, és legfeljebb két percre lehet lekötni a figyelmét egy témával. Ha megnézitek a legnagyobb példányszámú hetilapot (Story), akkor bizony, igazuk lehet a szerkesztőknek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Amerikai magyar segítség az ízületeseknek 2014. június 19. csütörtök | AN

Búcsú a sajtószabadságtól 2014. február 14. péntek

Segédanyag külügyes zöldfülűeknek 2014. február 6. csütörtök | AN

Az AN elítéli a HVG gyávaságát 2013. október 31. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos