Ronai and Ronai
AMERIKAI

A Costa Concordia kapitánya hősnek tartja magát 2012. október 16. kedd 22:34 | AN Forrás: AN/CBS/MTI

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A Costa Concordia kapitánya hősnek tartja magát
Grosseto/New York – A Costa Concordia oldalán keletkezett lék szakértői vizsgálatával folytatódott kedden a január 13-án zátonyra futott tengerjáró hajó balesetének bizonyítási eljárása – a tárgyaláson Francesco Schettino kapitány és az ügyészség is másképpen rekonstruálta a hajószerencsétlenséget. A magyar áldozatokat, köztük az elhunyt Fehér Sándor hegedűművészt képviselő Holly Ostrov Ronai és Peter Ronai New York-i ügy védek szerint a szerencsétlenséget nem baleset okozta, hanem a hajó személyzetének felelőtlensége és számos mulasztása. A kapitány arra hivatkozott, hogy túl magasra építették a hajót, Holly és Peter Ronai szerint az autójuk GPS-e jobb, mint az óceánjáró radarja.
.
A fedélzeti fekete doboz által rögzített hangfelvételek meghallgatásával kezdődött hétfőn Grossetóban a Costa Concordia hajó balesetének többnapos bírósági bizonyítási eljárása. A 114,500 tonnás luxushajó ez év január 13-án feneklett meg és süllyedt el a toszkán partoknál 4200 utassal és a kiszolgáló személyzettel a fedélzetén. Legalább 30 ember vesztette életét a kaotikus evakuáció alatt és a mai napig nem találnak két eltűnt személyt. A hajó még mindig a partok mellett vesztegel félig elsüllyedve. A toszkánai Grossetóban a városi színházteremben kezdődött a meghallgatás, amely több napig is eltarthat. A meghallgatáson részt vett Francesco Schettino a hajó kapitánya, aki sajnálatát fejezte ki a történtekért. Beszámolók szerint Schettino azt mondta, hogy az igazságra fényt kell deríteni.
.
A tárgyaláson részt vehettek a hajószerencsétlenség túlélői és az áldozatok hozzátartozói, a sajtó képviselőit viszont kizárták a tárgyalásról. A vád és a védelem együtt hallgatja mega Costa Concordia fekete dobozának tartalmát, majd a felek által felkért több mint száz szakértő értékelése követi. Ez a bizonyítási eljárás harmadik ülése és az első olyan, amelyen a kapitány részt vett. Az eljárás során a kapitány nem szólalhat meg, de ügyvédei révén kérdéseket tehet fel. A pernek összesen 9 vádlottja van, akik közül többen részt vettek a meghallgatáson, többek között a hajó tisztjei, akiket gondatlanságból vádolt emberöléssel vádolnak. A hajótársaság menedzserei távolmaradtak a meghallgatástól.
.
A toscanai Giglio szigetének partjainál levő, tenger alatti szikla hetven méteres lyukat vágott a Costa Concordia oldalán. A 300 méter hosszú, 114 ezer tonna súlyú hajó alig ötven másodperc alatt irányíthatatlanná vált. Francesco Schettino kapitány az ütközés után három perccel már tudta, hogy a hajón lék keletkezett és ömlik a víz befelé. Ezt hangoztatták az ügyészség által kérdezett szakértők a Costa Concordia balesetének bizonyítási eljárásán, amely hétfő óta Grosseto városi színházában zajlik a vádlottakat, a túlélőket és a halottak rokonait képviselő ügyvédek részvételével. Jelen volt Schettino is, aki szemtanúk szerint szorgalmasan jegyzetelt.
.
A lék keletkezésének körülményei, a hajófal rongálódásának mértéke az ügyészség szerint azt bizonyítja, hogy a Costa Concordia gondatlanság miatt ütközött neki a sziklának. A feketedobozból kinyert hangfelvétel szerint a hajót egy olaszul nem értő, indonéz tengerész kormányozta a baleset perceiben, s nem értette Schettinónak az ütközés előtti utolsó kiáltását sem, vagyis azt, hogy azonnal rántsa el a kormányt.
.
Schettino ügyvédei másképpen rekonstruálták az eseményeket. Szerintük Schettino lélekjelenlétének és szakértelmének köszönhető, hogy a hajón utazó 4229 ember többsége megmenekült. A védelem azt hangoztatta, hogy a meghibásodott hajót Schettino közelebb akarta vinni a parthoz, ezért ütközött sziklának. Ezt azonban a szakértők szerint semmi nem támasztja alá.
.
A Costa Concordia biztonsági műszereinek nagy része nem volt bekapcsolva a baleset estéjén – tették hozzá az ügyészek, akik videófilmet vetítettek le a hajó általuk feltételezett útvonaláról. Továbbra sem tisztázódott, hogy Schettino miért csak az ütközés után egy órával rendelte el az evakuálást.
.
„Ne támadjatok, minden tőlem telhetőt megtettem, megmentettem az életeteket” – mondta a túlélőknek Schettino. A Costa Crociere hajótársaság júliusban elbocsátott kapitányának szavairól a túlélők számoltak be az eljárásról kitiltott újságíróknak. Schettino áldozatnak, sőt hősnek tartja magát – jegyezte meg az olasz sajtó.
.
A Costa Crociere hajótársaság ügyvédje megerősítette azt a sajtóértesülést, miszerint a baleset után a hajón több lopás történt az utasok kabinjaiból.
.
Mint arról beszámoltunk, súlyos gondatlanság címén kártérítési keresetet nyújtott be a hajóbalesetben odaveszett magyar hegedűművész, Fehér Sándor családja nevében a Ronai & Ronai LLP ügyvédi iroda a Costa Concordia tulajdonosai és üzemeltetői ellen New Yorkban. Fehér a hajó utasainak mentése közben halt meg. A keresetet a New York-i ügyvédi iroda a southamptoni központú Carnival plc, a floridai Doralban székelő Carnival Corporation és olasz leányvállalatuk, a Costa Crociere ellen nyújtotta be. A brit-amerikai Carnival-csoport a világ legnagyobb óceánjáró-üzemeltetőjeként tartják számon.
.
A Ronaiand Ronai Ügyvédi Iroda további kilenc ügyfelet is képvisel. „Nagyon egyértelművé akarjuk tenni, hogy az összeütközés oka nem a baleset volt. A balesetet nemtörődömségek egész ármádiája okozta”, nyilatkozta az ügyvéd.
Az ügyről beszámolt a nemzetközi sajtó és a legnagyobb TV társaságok is.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
A Costa Concordia kapitánya hősnek tartja magát, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

4 Reader’s Comments

  1. A kapitany aki az eddigi hirek alapjan az elsok kozott hagyta el a hajot, most hosnek kepzeli magat. Ha valaki ennyire beborult elmeju, hogyan lehetett kapitany ? Nem volt pszichiatriai felmeres mielott a kezere adnak egy ekkora hajot es par ezer ember eletet?
    Ez az emberfajta az (akarcsak a biztosito ugynok, auto dealer, magyar politikus stb stb ) aki be dumalja a hoembernek hogy jot tesz neki a forro tea.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  2. “A kapitány most hősnek képzeli magát.” :(
    A felelőtlenségeket és mulasztásokat most csak (sok) pénzben lehet kifejezni, mert az fáj majd az üzemeltetőnek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  3. „Nagyon egyértelművé akarjuk tenni, hogy az összeütközés oka nem a baleset volt. A balesetet nemtörődömségek egész ármádiája okozta”, nyilatkozta az ügyvéd.

    Miért? Nem volt jelen a “hős” kapitány? Nem az ő feladata lett volna rendet tartani?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  4. Ez a pasas nem normális.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Szexbotrány a Costa Concordián 2013. október 31. csütörtök | AN

Kincseket keresnek a felállított Costa Concordián 2013. szeptember 21. szombat | AB

Majdnem megpofozták Rónai Pétert 2013. szeptember 19. csütörtök | AN

260 milliót ajánlott a Costa Concordia 2013. július 18. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos