Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kincseket keresnek a felállított Costa Concordián 2013. szeptember 21. szombat 17:36 | AB

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kincseket keresnek a felállított Costa Concordián

Róma – Megkezdődött a kárfelmérés és a Costa Concordia rögzítése az óceánjáró roncsának egyenesbe hozása után. A hajóról az értékes berendezéseket és műtárgyakat is ki akarják menteni, közöttük magyar iparművészeti kincseket, valamint a széfek tartalmát. Rónai Péter New York-i magyar származású ügyvéd szerint még folyamatban van a magyar áldozatok kártérítési ügye, ami várhatóan hamarosan befejeződik.

A luxushajót egyenesbe állították, és az életét vesztő magyar zenésznek, Fehér Sándornak a pere időközben befejeződni látszik. A hajótársaság 260 millió forintos kártérítést ajánlott fel, a tárgyalások azonban ezután is folytatódtak.

– Ha minden a tervek szerint halad, rövid időn belül az ügy végére jutunk. Az első pillanattól kezdve intenzív viták folytak az általam képviselt ügyfelek és a hajótársaság között, ezek azonban most úgy fest, a végéhez érkeztek – mondta a magyarokat képviselő Rónai Péter. Holly Ostrov Ronai és Peter Ronai várhatóan hatalmas kártérítést szerez a károsultaknak, miután hírnevüket az alapozta meg, hogy sikeresen védték sokak érdekeit, és sokmillió dolláros kártérítéseket szereztek ügyfeleiknek, egyebek mellett a philadelpiai kacsahajó-baleset magyar áldozatainak esetében is.

Miután a Costa Concordia addig víz alatt fekvő oldala kiemelkedett a tengerből, az olaszországi műveletet végző Titan Micoperi amerikai-olasz konzorcium műszaki szakemberei elkezdték felmérni a hajó szerkezetének állagát – nyilatkozott Sergio Girotto, a Micoperi főmérnöke. Az óceánjárót jelenleg az az acélszerkezet tartja, amelyet az utóbbi egy évben emeltek. A hajó alatti tengerfenékre 1180 cementzsákot fektettek le: ez a mesterséges tengerfenék is támaszt nyújt ahhoz, hogy a hajó ne mozduljon el.

Az egyenesbe állítás a teljes művelet összesen hat fázisából a harmadik volt: a következő lépés a Costa Concordia stabilizálása, hogy az óriási roncs állja a téli hónapokban a tenger hullámzását. Ennek keretében cementhabarccsal teli újabb zsákokkal veszik körbe a hajóvázat. Az óceánjáró elfordításához használt acélsodronyokat, melyek jelenleg horgonyként is szolgálnak, 28 darab huszonöt méter hosszú és fél méter átmérőjű csővel helyettesítik a hajó rögzítéséhez. A csöveket pedig a víz alatti talapzathoz erősítik. A hajó bal oldalára eddig rögzített 11 – vízzel teli – tartály mellé további négyet helyeznek, és 15 tartályt rögzítenek a hajó szétroncsolódott jobb oldalára is. Amikor a tartályokat kiürítik, a hajó közel 15 méterrel meg fog emelkedni: most a Costa Concordia 31 méteres mélységben áll, a hajótest kétharmada még a vízszint alatt van.
A tervek szerint nem ürítik ki a 250 ezer tonnára becsült tengervizet és a hajóval együtt tavaly januárban elsüllyedt 100 tonna élelmiszert. “Attól tartunk, hogy a hajót kiürítve meggyengítjük a szerkezetét” – hangsúlyozta Girotto. A hajó elvontatásának még nincsen pontos időpontja, de a roncs legkésőbb jövő nyár kezdetére tűnhet el Giglio szigetének partjairól. Szétszedésének helyszínét sem választották ki, de az olasz kikötők attól tartanak, végül a külföldi konkurencia elveszi tőlük az aranyat érő hajó szétszedését. Sajtóértesülések szerint a Costa Concordia roncsának eladása is jó üzlet: a piacon összesen 17,5 millió dollárt ér. A Costa Crociere és a Titan Micoperi közötti szerződés értelmében a hajó stabilizálása után felszínre hozzák a kabinokban levő 150 széf tartalmát, melyet olasz ügyészek jelenlétében lefényképeznek és nyilvántartásba vesznek a tulajdonosoknak való visszajuttatáshoz.
A Corriere della Sera című olasz napilap szerint a hajó berendezése 3 millió eurót ér. Ötszáztíz eredeti műtárgy van a Costa Concordia fedélzetén, például a termeket díszítő festmények, de 19. század eleji Zsolnay kerámiavázák és budapesti kávéházak századfordulós szervizei is utaztak, valamint aranydíszítésű cseh kristályok. Ha meg is semmisültek, a biztosító jelentős összeget fizethet utánuk.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Kincseket keresnek a felállított Costa Concordián, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Szárazföldön is gyilkolt a kacsahajó 2015. május 9. szombat | AN

A “magyar Petrocelli”-nek nevezték Peter Ronait 2014. december 21. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos