Ronai and Ronai
AMERIKAI

Elindult a hazudozás az azeri-ügyben 2012. szeptember 3. hétfő 5:30 | AN

  • Hozzászólások(57)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Elindult a hazudozás az azeri-ügyben

Budapest – Magyarország kormánya önmaga tette nyilvánvalóvá, hogy hazudik a baltás gyilkos kiadatásának ügyében, miután kétnapos késéssel döbbent meg azon, hogy Azerbajdzsán kegyelmet adott a gyilkosnak és előléptette a gyilkosságért. Pénteken az igazságügyi tárca közleménye még semmi ilyet nem tartalmazott, és ezt a véleményt megerősítette a Fidesz nevében Selmeczi Gabriella is, miszerint a magyar fél mindent törvényesen tett, és a maga részéről lezártnak tekinti az ügyet.

Az Orbán-kormány első reakciója arra utalt, hogy Magyarország nem kívánja minősíteni, és tudomásul veszi, hogy Azerbajdzsán nem hajtja végre a magyar bíróság ítéletét, és nemzeti hősként ünnepli a baltás gyilkost. Az igazságügyi tárca csak azt kívánta hangsúlyozni, hogy Magyarország az uniós kiadataási elvek szerint járt el. Miután Azerbajdzsán nem az EU tagállama, vele kapcsolatban az EU szabályok nem érvényesek, és nem kötelezik semmire. Ebből az következik, hogy már Navracsics tárcája is mellébeszélt és cinikusan tudomásul vette az azeri eljárást. Ez arra utal, hogy a magyar felet nem lepte meg, nem döbbentette meg az azeri lépés, mert minden bizonnyal egy titkos megállapodás része volt. Miután a nemzetközi felháborodás és a kiéleződő azeri-örmény konfliktus nemzetközi botránnyá avatta a magyar lépést, amelynek alapján a Washington Post prostituáltnak minősítette Magyarországot, arra utalva, hogy a gyilkos szabadon engedése mögött anyagi érdek áll, a magyar külügy kétnapos késéssel adott hangot hirtelen megdöbbenésének. Ez olyan eredmény, mintha egy beteg megkocogtatott térde után a lába két nappal később reagálna egy rúgással.

Mindez azt mutatja, hogy beindult a szokásos fideszes hazugsággépezet, a felelősséget Azerbajdzsánra próbálják hárítani, de a baltás gyilkos kiadatásával kapcsolatos döntést nem Azerbajdzsán, hanem Magyarország hozta meg. A döntésért minden felelősség a magyar kormányt terheli. A nemzetközi sajtó nevetségesnek tartja a magyar hazudozást, miután teljesen nyilvánvaló volt, hogy Safarovot kiadatása esetén Azerbajdzsán kegyelemben részesíti és nemzeti hőssé nyilvánítja. A két nappal később átnyújtott diplomáciai jegyzék megerősíti azt a gyanút, hogy titkos paktum és pénzügyi megállapodás áll a kiadatás mögött. Vélelmezhető, hogy két nap alatt egyeztek meg az azeri és a magyar felek abban, hogy Magyarország formailag nyújtson át egy elítélő jegyzéket, amely megnyugtatja a világot, helyreállítja Magyarország presztízsét, de nem változtat a helyzeten és a korábbi üzleti megállapodáson. Ezzel a hazugsággal még becstelenebb állam képében jelenik meg Magyarország, amely nemcsak gyilkosokkal kereskedik, de miután lebukott, még hazudozik is. Ezt találták ki, és két napra volt szükség az egyeztetéshez, hogy egy ilyen jegyzék esetén az azeriek nem buktatják le Orbánt, és nem mondják el az igazat.

A diplomáciai jegyzéket Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára nyújtotta át vasárnap Vilayat Guliyevnek, Azerbajdzsán budapesti nagykövetének, tájékoztatva őt, hogy Magyarország elítéli Azerbajdzsán lépését az örmény katonatársa meggyilkolása miatt elítélt azeri férfi kiadatása ügyében. Ha Magyarországot ez őszintén meglepte, és valóban elítélné az azeri lépést, akkor ezt már aznap közölni kellett volna az ország nagykövetével. Az utánlövést megismételte Szijjártó Péter, aki vasárnap délután nyilatkozott az MTI-nek arról, hogy a Külügyminisztérium jelezte Azerbajdzsán budapesti nagykövetének, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja az azeri kiadatási ügyben zajlott eljárást. Ezt követően a külügyi tárca közleményt juttatott el az MTI-hez arról, mit tartalmaz a nagykövetnek a minisztériumban átadott diplomáciai
jegyzék.

A dokumentum szerint a magyar kormány két napos késéssel megdöbbenéssel értesült az azeri fél azon döntéséről, amellyel amnesztiában részesítette a 2006-ban gyilkosságért jogerősen életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Ramil Sahib Safarovot. “Magyarország elfogadhatatlannak tartja és elítéli Azerbajdzsán lépését, amely ellentétes a vonatkozó nemzetközi jogszabályokkal, és szöges ellentétben áll az azeri fél ez ügyben tett ígéretével, amelyet a 2012. augusztus 15-i keltezésű, Magyarország Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumának továbbított levelében Azerbajdzsán Köztársaság igazságügyi miniszterhelyettese is megerősített” – olvasható a jegyzékben. A magyar külügyi tárca emlékeztet: az azeri fél levelében kötelezettséget vállalt arra, hogy Safarov az átadása után letölti jogerős büntetését, és feltételes szabadlábra helyezése is legkorábban az ítélet meghozatala után 25 év múlva történhet meg.
Az azeri fél lépése nem felel meg annak a bizalmi légkörnek, “amely országaink között az utóbbi időben kialakult, és amely jó feltétele lehetne ígéretesnek indult együttműködésünknek” – tudatta a Külügyminisztérium.
Magyarország pénteken adta ki Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa meggyilkolása miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Safarovot, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek, őrnaggyá léptettek elő, új lakást adtak neki, és visszamenőleg kifizették a bérét. Szerzs Szargszján örmény elnök még aznap Jerevánban bejelentette, hogy országa megszakítja a diplomáciai és minden egyéb hivatalos kapcsolatát Magyarországgal.

Az is a beismrés jelének tekinthető, hogy az örmény döntés ellen a magyarok nem tiltakoztak azonnal, jelezve azt, hogy vétlenek az ügyben. A lapítás ebben az esetben is beismerést jelent. Orbán hazugsággyára két napra lebénult, mert a maffiamegállapodás résztvevői nem számítottak ekkora tiltakozásra. Nem állt készen a forgatókönyv a hazudozásra. Várhatóan néhány nap elteltével elindul majd az ellenkampány a nemzetközi sajtóban, pártfeladat és munkaköri kötelesség lesz a sajtó minden bírálatára megfelelni, és a hivatalos hazudozást terjeszteni. A bénultságot jelzi, hogy az elfogult tábor sem tudott semmi demagóg hazugságot terjeszteni, mert nem volt készen kotta, amelynek alapján hazudozhattak volna. Mostantól ez majd megfordul.

A magyar kormány azzal takarózik, hogy álláspontja szerint Magyarország Ramil Sahib Safarov ügyében mindenben a nemzetközi jog szabályai szerint járt el. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium pénteki közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy az azerbajdzsáni igazságügyi minisztérium korábbi tájékoztatása szerint a Magyarországon meghozott büntető ítélet alapjául szolgáló cselekmény az ottani büntető törvénykönyv szerint is életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető.

Azt még a hülye sem hiszi el, hogy a magyarok nem tudták, mi fog történni. Annál is inkább, hogy az örmények a kiadatás előtt erre figyelmeztette a magyar kormányt.

Mivel Magyarországon minden fontos döntést Orbán Viktor hoz meg, és személyesen tárgyalt a törvénytelen, erkölcstelen és becstelen akcióról, a felelősség egyszemélyben őt terheli.

Orbánnak haladéktalanul le kell mondania.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.7/5 (55 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +77 ( 85 szavazatból)
Elindult a hazudozás az azeri-ügyben, 4.7 out of 5 based on 55 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(57)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

57 Reader’s Comments

  1. Tételezzük fel, hogy Azerbajdzsán valóban meglepte a magyar kormányzatot – és egy korábbi egyezmény, vagy ígérete ellenére engedte szabadon a baltás azeri tisztet. Tételezzük fel ezen kívül, hogy nemcsak a szabadon bocsátása, de katonai rendfokozatban való előléptetése is meglepte a magyar kormányt.

    Ilyen esetekben – különösen akkor, ha Magyarország presztízse forog kockán – az országnak legalább olyan gyorsan kellett volna lépnie, mint Örményországnak. Számtalan diplomáciai eljárás állt volna rendelkezésre: például azonnal hazarendelni a bakui magyar nagykövetet – akár jelentéstételre, akár más okból. Kicsit súlyosabb lépés lett volna a diplomáciai kapcsolatok alacsonyabb – például konzuli – szintre helyezése, még súlyosabb a Budapestre akkreditált azeri nagykövet persona non grata-nak való nyilvánítása. Az azeri elnök – és országa – Magyarországot nevetségessé tette, megalázta a nemzetközi közösség előtt. Meg persze bennünket, tízmillió magyart is.

    Úgy gondolom, egy laza diplomáciai jegyzék ilyen esetben egyszerűen nevetséges dolog. Még nevetségesebb egy korábbi azeri telefaxot lobogtatni – miután a világ az azeriektől megtudta, hogy a baltás gyilkos sorsáról maga Orbán Viktor „egyeztetett” országuk elnökével. (Ki hatalmazta fel erre Orbán Viktort, vagy a magyar kormányt? Egy miniszterelnök Magyarországon már mindent megtehet és mindennek az ellenkezőjét is?)

    Ami Örményországot illeti: máig elmaradt az azonnali bocsánatkérés, sőt a magyar kormány egyáltalán nem kért elnézést Örményországtól.

    Mindez megerősíti azt, hogy itt nem diplomácia malőr történt, hanem Orbán Viktor igenis tudatosan kiadta, vagy valamiért elcserélte a baltás gyilkost.

    Ha kiadatásról lenne szó, úgy gondolom, „humanitárius” ok szóba sem jöhet. Amikor egy fegyelemre nevelt, Nato kiképzésen résztvevő felnőtt katonatiszt álmában brutálisan megöli kollégáját – és a tettét még csak meg sem bánja – akkor nincs helye bármiféle humánumról beszélni. A kiadatásnak más oka pedig nemigen lehetett. Mint a friss azeri felvételekből láttuk, baltás katonatisztünk elég jó egészségnek örvend.

    Márpedig ha kiadatásról szó sem lehet, az azt jelenti, hogy csere történt. Akkor viszont tudnunk kell, hogy mi volt a cserealap. Török Gábor „politológus” blogjában haszonelvűségről mereng. Mint tudjuk, Török Gábor Orbán Viktor személyes tanácsadója – legutóbb éppen egy Videoton meccsen lehetett őket együtt látni. Ez arra utal, hogy igenis volt cserealap. Haszonelvű, ahogy a tanácsadó interpretálja.

    Aktuálisan mindenki azt gondolja, hogy Orbán egy beígért azeri kölcsönre cserélte a baltást. A gyanút erősíti, hogy Orbán éppen a napokban jelentette be az E.On gázüzletág visszavásárlását, ám a dolognak éppen egyetlen hibája volt: nem derült ki, miből fizetne a magyar kormány? A történtek ráerősítenek a gyanúra: a beígért azeri kölcsönből. Aminek soros feltétele volt a baltás gyilkos szabadon bocsátása.

    De tegyük félre a találgatásokat és nézzük, hogyan reagáltak a magyar kormány tagjai a történtekre.

    Kezdjük Orbánnal: ő hallgat, mint a sír. Egy szavát sem hallottuk Navracsics Tibornak, márpedig „szakmailag” az ő minisztériumához tartozhat az ügyben való döntés és végrehajtás. Síri a csönd a külügy felől: mintha a történtek nem is tartoznának Martonyira. Nem tudjuk, ki volt az a közigazgatási bíró, aki a kiadatási végzést meghozta. Csak sejtjük, hogy a TEK – Orbán ezer fős személyi testőrsége – bonyolította a kiutaztatást.

    A külügy közleménye pedig egy sóhajnál is kevesebb: a beismerésnél pedig több. És miközben a magyar kormány vezetője és illetékesei sunnyognak, és a kormány ügyét a Fidesz szóvivőjével záratják le, megszólal az amerikai elnök – és ki tudja, mi várható még ezen a héten…

    Az Orbán-kormány nemcsak tönkre tette az országot két év alatt, de a világban kivívott megbecsülésünket is semmivé tette. Orbán Viktorral – és így Magyarországgal – lassan senki sem áll szóba. Még azok az európai országok sem, ahol néppárti szövetségesei vannak hatalmon. Orbán Viktor pedig teljesen összemossa személyét az „országával”: amit ő helyesnek gondol, azt kell az országnak csinálnia. Ez egyszerűen súlyos elmebetegségre utal – és csak emlékeztetni szeretném közeli kollégáit, hogy közreműködői felelősségüket nem fogják tudni elhárítani.

    A történtek számomra azt jelentik, hogy egy erkölcsi tartás nélküli, teljhatalmat szerzett ember áll a magyar kormányzat élén, aki a jogot – ha egyáltalán képes megérteni a jog lényegét – jogszerűtlenül használja. Aki azt gondolja, hogy minden akaratát törvénybe tudja foglalni, pártja parlamenti többsége révén. Akit közel 300 olyan parlamenti képviselő tart funkcióban, akiket vagy kilóra megvettek, vagy egyszerűen zsarolnak. Normális emberek ugyanis Orbánt már réges-régen elzavarták volna: ha nem a szózatait, hanem kormányzásának eredményét vennék alapul.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (18 szavazatból)
  2. A kormány tagjain agymosást hajtottak végre. Ha az Orbán és “baráti körének “nyilatkozatait nézem, azt látom, hogy egy pökhendi, dilettáns banda. Nem képesek irányítani az országunkat. Szíjjártó és Orbán akkor is röhög mikor sírnia kellene. Örültek???? Jézusom, ez kellett nekünk?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  3. Köztünk maradjon és hallgassunk róla mint Erdő Péter a fűben:
    .
    Ebből http://www.dailyrecord.co.uk/news/politics/how-decision-to-send-lockerbie-bomber-857262 idézve:
    “How decision to send Lockerbie bomber home provoked storm of protest in Britain and the US
    ALMOST three years ago, Kenny MacAskill announced in the portentous tones of a preacher that Abdelbaset al-Megrahi was being released.

    ALMOST three years ago, Kenny MacAskill announced in the portentous tones of a preacher that Abdelbaset al-Megrahiwas being released.

    Yesterday, the Lockerbie bomber’s death prompted an apology from Scottish Labour leader Johann Lamont.

    She said: “Megrahi was convictedby a Scots court, under Scots law, of the greatest act of mass murder in Scottish history.

    “Three years ago, the Scottish Government chose to release him on the pretext he had just three months to live. That was an insult to the victims.

    “At this moment, let me, on behalf of the people of Scotland, apologise to the families of all the victims of the Lockerbie bombing for his early release.”

    Scots Conservative leader Ruth Davidson said there were still questions about Megrahi’s release that need tobe answered by the SNP.

    She added: “The death of Abdelbaset al-Megrahi closes another door in the Lockerbie saga.

    “However, this should not stop the questions that still exist, including those regarding his release by the SNP Government.

    “Let us not forget that Mr Megrahi was found guilty in court of the biggest mass murder in UK history.”

    Yesterday, First Minister Alex Salmond continued to defend Justice Secretary MacAskill’s decision to release Megrahi.

    He said “Extensive scrutiny supported the position that the Justice Secretary released Mr Megrahi on compassionate grounds and compassionate grounds alone, based on the rules and regulations of Scots law and the reports of the Parole Board for Scotland, the prison governor and the Scottish Prison Service director of health and care.

    “Substantial opinion at home and abroad supported the decision and we entirely respect the views of those who opposed it.

    “But regardless of people’s views, they can have complete confidence that itwas taken on the basis of the due process of Scots law.”

    When he announced that terminally ill Megrahi was being allowed to go home to die, MacAskill said the bomber would face a sentence “imposed by a higher power”.

    Hours later, Megrahi was given a hero’s welcome in Tripoli.

    He was greeted on the airport runway by a crowd of ecstatic Saltire-waving supporters.

    The decision to free Megrahi and the images of his homecoming caused revulsion in Britain and the US.

    Labour and Conservative MSPs accused Salmond’s administration of insulting the families of those who died in the Lockerbie bombing.

    Prime Minister David Cameron and Foreign Secretary William Hague slated the decision as “a great mistake”.

    And in a symbolic move, Holyrood approved a motion condemning the decision by a decisive 73 to 50.

    In the US, where many of the victims were from, there was outrage.

    President Barack Obama and USsecretary of state Hillary Clinton said the decision was “absolutely wrong”.

    A group of US senators, holding their own inquiry, said a “cloud of suspicion” hung over the decision.

    As doubts grew over the prognosis that Megrahi had three months to live, so did public outrage.

    While he was being driven around Tripoli in fast cars and living in a luxury villa, opposition politicians kept questioning his right to freedom.

    Some MSPs argued that there was insufficient medical evidence to show the bomber had only three monthsto live.

    For the last three years, Salmond has defended the decision to free Megrahi, saying it was taken “in good faith” and “according to the principles of Scots law”.

    He has also consistently and strenuously resisted attempts to link the decision with Scottish or British business deals in Libya.

    But the row has haunted the SNP. And the longer the bomber stayed alive, the more public opinion hardened.

    Revelations that Megrahi was being given cancer drugs in Libya which are denied to NHS patients in the UK fanned the flames of resentment.

    The SNP will be hoping the bomber’s death will draw a line under the issue.

    But the fight for justice for the Lockerbie victims means the row is unlikely to go away.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. Jajj ezt lefelejtettem – de hallgassunk róla mint Erdő Péter a fűben, nehogy meglássák a FIDESZ hívők:
    .
    2009 August – Lockerbie bomber Abdelbaset Ali al-Megrahi is freed from gaol in Scotland on compassionate grounds and returned to Libya. His release and return to a hero’s welcome causes a storm of controversy.
    .
    2010 December – US diplomatic cables published by WikiLeaks indicate that Gaddafi threatened to cut trade with Britain if Lockerbie bomber died in prison.
    .
    2010 July – US senators push for inquiry into claims that oil giant BP lobbied for Lockerbie bomber’s release.
    BP confirms it is about to begin drilling off Libyan coast.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  5. azt mondja meg nekem valaki, minek ide egyáltalán külügyminiszter?
    sz@rgyártó pofázik, hogy valakiknek tul élénk a fantáziája, mivel kapcsolatban is?
    aztán rájött, hogy mégsem, mert muszáj volt böfögnie valami csodálkozós ejnye-bejnye szöveget?
    a fejben megcombosodott zsolt meg berendeli a nagykövetet magához, most akkor mi van??
    hát erről irtam a multkor, laikus és sötét agyu banda, nem értenek semmit az egészből azon a területen, ahova kinevezték őket, a poziciójukat csak vagyonosodásra használják fel!
    gratula idióta jobboldali hivőtagozat, hogy viseltétek, hogy drága vezéreteknek köszönhetően égették a magyar zászlót? ezt is elnézitek neki baromarcuak?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  6. A magyarázkodás nem csak hogy szánalmas, hanem – Orbántól és baráti körétől megszokott módon – hamis és hazug. Arra a levélre hivatkoznak, amit az azeriek küldtek. Nos, a levél viszont a strassbourgi egyezmény 12. cikkelyét idézi. Az említett cikkelyben viszont szó szerint az áll, hogy a büntetés folytatásának kényszere nem áll fenn, ha a kikérő országban közkegyelmet hirdetnek, vagy ha AZ ELÍTÉLT EGYÉNI KEGYELMET KAP. Mi következik ebből? Az első lehetséges változat: Orbánék anélkül döntöttek, hogy valaki is elolvasta volna a hivatkozott egyezmény szövegét. Vagyis, politikai és diplomáciai analfabéták, akiknek semmi keresnivalójuk nincs egy ország vezetésében. A második: olvasták, de úgy gondolták, hogy az azeri cimborák fair pasik, és nem fogják leégetni őket. Ebben az esetben olyan mértékű naivitásról tettek tanúbizonyságot, amely megint csak megkérdőjelezi az alkalmasságukat. A harmadik: olvasták, nem naivak, hanem szimplán gazemberek, akik ráadásul a birka magyar nép mellett az egész világot hülyének nézik. Ez a legvalószínűbb változat! (Mellesleg, a mai Népszabadságban egy hülye seggfej fideszes képviselő – név nélkül – le is nyilatkozta, hogy “most már az azerieknek kutya kötelességük lenne magyar kötvényeket venni, ha nem is közvetlenül, de a törökökön (????) keresztül”… Ez az idióta még arra se figyel, mit hazudoznak a főnökei!) Orbán meg egyenesen azt mondta, hogy nem kell figyelembe venni a reakciókat, kvázi, abban reménykedik, hogy minden csoda 3 napig tart, és a világ majd lassan elfelejti a dolgot. Közben lassan ott tartunk, hogy ha kilépünk az ország határain túlra (no nem Azerbajdzsánba), le kell tagadni, hogy honnan jöttünk…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  7. Szerintem a külügyminisztériumot megkell szüntetni úgy ahogy van,a teljhatalmú külügyérünk szijjártó államtitkár egyszemélyben intézi a külügyi teendöket természetesen fönökével a mindenható orbánnal egyeztetve,ők ketten nagyon értik a diplomácia nyelvét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Mesterházy újból vitára hívja Orbánt 2014. március 17. hétfő

Bejött a papírforma: Orbán nem vitázik 2014. március 16. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos