Ronai and Ronai
AMERIKAI

Romney többet adózik, mint Obama fizetése 2012. szeptember 23. vasárnap 0:09 | AN Forrás: Reuters

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Romney többet adózik, mint Obama fizetése
Washington – Mitt Romney és felesége, Ann 1,94 millió dollár szövetségi adót fizettek be a tavalyi 13,7 millió dolláros jövedelmükből, ami 14,1 %-os jövedelmi adót jelent, közölte a republikánus elnökjelölt kampánya. Ez valamivel magasabb a 2010-es 13,9 %-nál. A 2011-es Romney-jövedelmek döntő hányada különféle befektetésekből származott.
.
Nem véletlen, hogy az adatokat a kampány részeként közlik, a két elnökjelölt közötti küzdelem nem kis mértékben a jövedelmek, illetve azok újraelosztása körül forog, főleg mióta kiderült, hogy Romney vagyonának tekintélyes hányada származik a részben általa alapított Bain Capitalből, amely sajtóhírek szerint cégeket vásárolt fel és vitt csődbe vitte,míg ő maga nyereséggel került ki a csődsorozatból.
.
Romney bírálói, élükön az elnök kampánystábjával, arra szólítják fel a republikánus jelöltet, hogy ne csak az elmúlt két év adóbevallásait tegye közhírré, hanem kövesse édesapja példáját. Amikor George Romney küzdött az elnökségért, tizenkét évi bevallását tette közzé.
.
Obamáék tavalyi bevallásaiból kiderül, hogy az elnöki házaspár lényegesen szerényebb összegből volt kénytelen gazdálkodni, mint Romneyék: 162 ezer 074 dollár szövetségi adót fizettek be a 789 ezer 674 dolláros jövedelem után, tehát 20,5 %-ot. Egy évvel korábban még sokkal több volt a bevételük, főként az elnök könyvei után fizetett jogdíjaknak köszönhetően: 1,7 millió dollár.
.
Nem csak a keresett összegeken, de azon is vita folyik, ki milyen eszközökkel és mennyivel szorítja le az adóját. Egy szakértő állítása szerint Romneyék az elmúlt húsz évben évente átlag 13,45-13,66 %  szövetségi jövedelemadót fizettek, ha csak a végeredményt nézzük, aminek kialakulása függ attól, hogy az adózó milyen visszatérítéseket vesz igénybe jótékonykodása után. Romneyék elsősorban a mormon egyháznak nyújtott nagylelkű támogatásaikat írhatták le az adóalapjukból.
.
Romney augusztusban maga is azt állította, soha nem fizetett 13 %-nál kevesebbet, és teljesen hamisnak nevezte Harry Reid, a szenátusi demokrata többségi vezető azon állítását, hogy lettek volna olyan évek, amikor egyáltalán nem adózott.
.
A téma kulcsfontosságú, hiszen Romney, ha megválasztják, az Egyesült Államok egyik leggazdagabb elnöke lenne a maga 250 millió dolláros vagyonával – miközben épp a középosztálybeli szavazókért folytat Obamával agresszív harcot. Az alacsony adózás – jelenleg a tőke nyereségadója tizenöt százalékos – nyilvánvalóan szemet szúr azoknak, akiknek az adója akár a 35 %-ot is elérheti.
.
Ma egy átlagos, közepes bevételű – évi 50 és 75 ezer dollár között kereső – család jövedelme 12,8 %-át fizeti be szövetségi jövedelemadóba.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Romney többet adózik, mint Obama fizetése, 4.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Figyelmébe ajánlanám az adó százalékokat a mindenkori magyarországi politikusoknak is. Az átlag amerikai 12,8% adót fizet. Nem 55%-ot, mint Mo.-on.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  2. Igazad van buligyuri, de azt is vedd figyelembe hogy az atlag amerikainak nem kell annyi eloskodot eltartani mint amenyi a magyar parlamentben, a kormanyban es a közéletben van. Ebben az esetben pártoktól függetlenül…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Az utolsó csepp pálinkáig harcolunk 2014. április 11. péntek

Elég volt a rombolásból 2014. január 5. vasárnap

Civil Kurázsi díj Horváth Andrásnak 2013. december 22. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos