Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kampány és kiszivárogtatás 2012. szeptember 21. péntek 0:43 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(13)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kampány és kiszivárogtatás
Washington – Mintegy válaszul Mitt Romney kampánybeszédének kiszivárogtatására, az amerikai médiában a republikánus elnökjelölt hívei szerdán egy Barack Obama által tizennégy éve elmondott beszéd felvételét kezdték el köröztetni, amelyben a jelenlegi elnök a javak újraelosztása mellett érvelt.
.
Mitt Romney republikánus elnökjelölt, aki a támadások kereszttüzébe került miután egy kiszivárogtatott videofelvétel tanúsága szerint azt hangoztatta, hogy az amerikaiak 47 százaléka azért szavaz Obamára, mert elvárja az állami támogatást, szerdán azt mondta, az elnökjelöltek közül éppen ő az, aki képes segíteni a szegény és a középosztálybeli amerikaiakon.
.
„Ebben a kampányban nem az a kérdés, hogy ki törődik a szegényekkel és a középosztállyal” – hangoztatta a volt massachusettsi kormányzó, hozzátéve, hogy ő is és Obama is a szívén viseli a sorsukat. „A kérdés az, hogy ki tud segíteni a szegényeken és a középosztályon. Én tudok. Ő nem”, mondta Romney. Az elnökjelölt kitartott az állam szerepéről vallott álláspontja mellett.
.
Elmondta, Amerika „nem úgy működik, hogy az állam azt mondja: ‘váljatok függővé a kormánytól, váljatok függővé az újraelosztástól’. Ez meg fogja ölni az amerikai vállalkozói kedvet, amely az évek folyamán felemelte gazdaságunkat”, hangsúlyozta Romney egy adománygyűjtő találkozón, amelynek részvevői fejenként 50 ezer dollárt fizettek a részvételért.
.
Romney beszédében egy Obamáról 1998-ban készített, de most felszínre került videofelvételre utalt, amelyben akkor még Illinois állam szenátoraként kijelentette, hogy hisz az újraelosztásban „legalábbis egy bizonyos szintig, hogy biztosítani lehessen, hogy mindenki jó esélyhez jusson.”  A felvételen Obama egyebek mellett azt is kijelentette, hogy fontos „valahogy feléleszteni azt a koncepciót, hogy az kormányzati tevékenység egyáltalán hatékony lehet”.
.
Jay Carney fehér házi szóvivő szerdán kijelentette: Romneynak az a törekvése, hogy egy 14 éves videofelvételt a kampány témájává emeljen, arra vall, hogy az elnökjelöltnek „nagyon rossz napja vagy hete volt”. „Ilyen körülmények között kísérletek, olykor nagyon kétségbeesett kísérletek történnek arra, hogy megváltoztassák a témát”, mondta Carney.
.
Barack Obama az elnökválasztási periódusok során az elmúlt évtizedekben sosem tapasztalt, 8,1 százalékos munkanélküliség és rekordméretű, 16 ezer milliárd dolláros államadósság mellett kísérli meg, hogy újraválasztassa magát. A kampány során az elnöknek mindeddig sikerült elérnie, hogy a közfigyelem ne az amerikai gazdaság problémáira, hanem inkább arra irányuljon, hogy a multimilliomos Romney elszakadt a többségi társadalom problémáitól.
.
A Reuters és az Ipsos szerdán nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatása szerint a „47 százalékos beszéd” kiszivárogtatása nyomán a regisztrált szavazók 43 százaléka kedvezőtlenebbül ítéli meg Romneyt, mint előtte, 59 százalék szerint a politikus igazságtalanul nyilatkozott a rászorulókról, akikkel 67 százalék inkább azonosította magát, mint a politikus beszédét hallgató gazdag szponzorokkal. A videofelvétel nyilvánosságra kerülése után csak 26 százalék vélekedik jobban Romneyról.
.
Kedvező adat viszont a republikánus elnökjelölt számára, hogy 41 százalék szerint fontos kérdéseket feszegetett a kormányzati filozófiával kapcsolatban, mint ahogy az is, hogy Obama támogatottsága az elmúlt négy nap alatt egyetlen százalékpontot nőtt.
.
Ismét ellentmondanak egymásnak az amerikai médiában az elnökválasztás kilátásaival kapcsolatban szerdán közölt közvélemény-kutatások számai, a felmérések után országos átlagot számoló RealClearPolitics szerint azonban Barack Obama elnök 2,9 százalékponttal vezet a republikánus kihívója, Mitt Romney előtt.
.
A The Wall Street Journal (WSJ) és az NBC News felmérése szerint Obama 5 százalékpontra növelte előnyét, és 50:45 százalék arányban vezet a szavazásra jogosult amerikaiak körében. Romney számára megnyugtató lehet, hogy azok között, akiket „nagyon érdekel” a versengés kimenetele, ő vezet 3 százalékponttal.
.
A Reuters-Ipsos mérése szerint Obama 1 pontot erősödött az elmúlt négy nap alatt és 48:43 százalék arányban nyerne, ha ma tartanák a választásokat. A Gallup viszont úgy véli, hogy Obama hanyatlóban van: a Fehér Ház lakójának népszerűsége egy hét alatt 6 százalékpontot zuhant, Romney pedig mindössze 1 százalékpontra küzdötte le a hátrányát. A közvéleménykutató intézet szerint az elnök 47:46 százalék arányban vezet a kihívójával szemben.
.
Ugyanezt az 47:46-os állást mutatta ki az AP hírügynökség és a GfK azon közös mérése is, amelyet a valószínű választók körében végeztek el. A felnőtt összlakosság esetében azonban Obama fölényesen, 52:37 százalék arányban vezet. A Rasmussen Reports szerdai napi jelentése szerint viszont éppen Romney az, aki két százalékponttal vezet. A dolog érdekessége, hogy a Rasmussennél hetek óta stabilan tartja magát Romney minimális előnye.
.
A közvélemény-kutató intézetek zöme még a nagy port felvert, titokban felvett Romney-beszéd kiszivárogtatása előtt végezte el a kutatásokat. A legtöbb felmérés megegyezik abban, hogy a gazdasági ügyek kérdésben megnőtt az Obama iránti bizalom és a válaszadók szerint minimum behozta ellenfelét.
.
Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a WSJ-NBC-jelentés szerint a muszlim világban a Mohamed-film miatt kirobbant tiltakozások nyomán egy hét alatt 5 százalékponttal csökkent azok aránya, akik elégedettek Obama külpolitikájával, az elégedetleneké pedig 6 százalékponttal nőtt.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 4 szavazatból)
Kampány és kiszivárogtatás, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(13)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

13 Reader’s Comments

  1. hisz az újraelosztásban „legalábbis egy bizonyos szintig, hogy biztosítani lehessen, hogy mindenki jó esélyhez jusson.”

    Na ettol mentsen meg az Isten mindenkit.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -6 (12 szavazatból)
  2. Ha Obama hisz az ujraelosztasban, senki nem tartja vissza, maris kezdheti elosztani a rejtelyes korulmenyek kozott megszerzett meses vagyonat, ami nagysagrendekkel tobb, mint amit a munkassaga, tarsadalmi hasznossaga, tehetsege, tudasa alapjan megerdemelne.
    A gond az, hogy Obamanak eszeben sincs a sajatjat elosztani. Obama a masok vagyonat szeretne “ujraelosztani”, es igy a burzsujok (minden adofizeto) zsebebol oldana meg a szegeny amerikaiak problemajat, amire a kormanynak szelektiv okokbol nincs modja.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -5 (13 szavazatból)
  3. “Obama hisz az újraelosztásban „legalábbis egy bizonyos szintig, hogy biztosítani lehessen, hogy mindenki jó esélyhez jusson.”

    Csak az a társadalom életképes, ahol senkinek nincs felhalmozott vagyona, és senki nem nélkülöz. Mindenki annyit ér, amennyit tesz a társadalomért, és ehhez az esélyt meg is kapja. Ehhez újraelosztás kell. Szocializmusnak hívták régen… Be kellene már látni, hogy a végletekig nem húzható az, hogy a népesség 10 százaléka birtokol mindent a többinek meg semmije sincs, még a joga sem naponta rendesen étkezni, sem hatékony egészségügyi ellátáshoz. Ez egy torz világnézet, és szembe kell nézni vele, hogy nem tartható.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  4. CommonSense
    Mert jó helyre születtél és a családod biztosítani tudta az indulásodat. Utána már biztos sok múlott rajtad is – EGYET kivéve: nem te választottad meg, hova szülessél.
    Mate, Ivan Tibor
    GONDOLKODNI szoktatok ott a jobboldalon? Amikor beütött a válság, kinek a pénzéből mentették meg a bankokat? Bizony az adófizetők pénzéből – és akkor éppen arra költötték, hogy a TE bankod se dőljön be, és hozzá tudj férni a saját megtakarításaidhoz. Ez bizony “újraelosztás” volt a javából!
    Egyébként meg egyenes, statisztikai összefüggés mutatható ki egy ország jövedelmi ollójának zárása és gazdasági fejlődése, valamint -nyitása és lemaradása között. Ez utóbbira jó példa az USA.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (11 szavazatból)
  5. Jó a negatív kampány? Nálunk “jól” bevált! Meddig fokozható az USA-ban? :(((((((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  6. Kekec, Amerikában darab bankot nem mentettek meg adófizetői pénzen, tönkre is mentek százával. A nagyok persze túlélték, de a kicsik mentek a levesbe! Obama za autóipart mentette közpénzen, aminek vbiztos nagyon örül a Fordnál a munkás! Kérdem én, hogy az építőmunkás, vagy a bányamunkás, vagy a gyógyszerész, vagy a tanító, az miért érdemelt kevesebbet? Azon kívül, hogy most 4 év múlva az egész autóipar tömbben leszavaz Obamára.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  7. Szeretnem kekec forumozotol megkerdezni,hogy mi az,hogy” jobboldal “?
    A velemenym szerint ezek a fogalmak,hogy bal es jobb olda alapvetoen valtoztak a II,VH ota…..
    Peldaul eszembe jutott a parizsi “diaklazadasok”Huha at hittuk rendes emberek baloldaliak…..a mai szemmel nezve utolso mocskos anarchistak a szamomra…..
    Vagy nezzuk az Occupy mozgalmat ma,sokak szamra lazadas a toke ellen ,egy fraszt szarkevero banditak,mindez a baloldal neveben…..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  8. Kekec, semmit sem tudsz rolam, es amit feltetelezel az tavol van a valosagtol. Az olloddal meg legyel ovatos. Kes, villa, ollo nem a gyerek kezebe valo.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  9. Mate Ivan Tibor
    Itt elég kevés olvtársról tudok valami konkrétat, ettől még egész jól elvagyunk. A szöveged meg az itthoni tipikus jobboldali szöveg – ezért soroltalak automatikusan oda, de a Teapartys duma sem igazán a baloldalra jellemző.
    Azt meg már hadd ne minősítsem, hogy kevered az evőeszközt a jövedelmi ollóval. Tudod, ez olyan metafora, ha jól emléxem, valahol az általános suli 7-ik osztályában már tanultunk róla….
    fringe
    Ez elég nehéz kérdés, mivel tényleg eléggé megváltoztak a határok, de Magyarországon elég könnyű elkülöníteni ezeket, amióta Orbán “egy táborba” gyűjtötte őket: az orbánisták jobboldaliak, velük ellenben állnak a baloldaliak. Sajnos tisztességes jobbközép-konzervatív nálunk még nyomelemekben sem látszik. Amerikában meg a bigott teapartysták azt hiszem igencsak kikérnék maguknak, ha baloldalinak neveznék őket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  10. Kekec,
    orbán nem a jobboldaliakat gyűjtötte egy táborba, hanem a politikai sehonnaiakat.
    Az, hogy jobboldaliként definiálja magát, az épp olyan hazugság, mint az, hogy demokrata.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  11. Fringe,
    nem lehet az Occupy mozgalmat simán leszarkeverőzni. Én pártolom őket, annak ellenére, hogy nem baloldali vagyok, már csak azért is, mert szólásszabadság van, vagy valami olyasmi. Miért ne zavarna valakiket, hogy nőnek a társadalmi különbségek, és miért ne tüntetne ellene? Mondjuk azt nem értem, mit is akarnak pontosan, de azt azért sikerült levennem, mi is a bajuk. Kekec 7:55-os kommentjében van igazság.
    A furcsa az, hogy Magyarországon is minden létjogosultsága meglenne hasnonló mozgalomnak, mégse tüntet lényegében senki, különösen nem az a (növekvő) réteg, aki igazán érintett.
    Ki állíthatja, hogy nem tűnik el szép lassan a középosztály, hogy nincs egyre több szegény? ( ezt az ollós hasonlatot sosem értettem igazán, mindig belegabalyodok) A szegénység, sőt az elszegényedés ellen sincs kifogásom, ha az saját választáson múlik. Csak itt messze nem erről van szó. Nagyon sok esetben ez nem egyéni felelőtlenség, lustaság, küzdeni nem akarás, stb. eredménye, hanem módszeres ellopása a lehetőségnek.
    Nem hiszek az állami pénzadogatásban, de elismerem, hogy a lehetőségek “kiigazításának” helye kell legyen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  12. Cicamic
    Az Occupy mozgalomnak az en szereny velemenyem szerint semmi koze nincs ahhoz,hogy az atlag allampolgarnak jobb legyen.
    Ezek jol megszervezett ,lehet fizetett ingyenelo alakok akik azt hiszik ok a vilagmegvaltok.kimennek megzavarni a rendett,herek akik mast nem csinalnak mint henyelnek a koszos satrukban es uvoltenek..ettol meg nem lesz jobb az embereknek.
    Az oriasi szakszervezetek akik azert vannak,hogy a dolgozok kis es kozepemberek megeljenek,azok pedig sehol nincsenek ….megjegyzem maga a szakszervezetek is vesztik a hiteluket mindenhol…..
    Minden allam kotelessege lenne az allampolgaroknak biztositani az alapveto egeszsegugyet,iskolaztatast es foleg munka lehetoseget,de ez ugy latszik mar mindenhol gondott okoz.
    Az ugynevezett kozeposztaly teljesen mindegy mar melyik kontinensen elnek valoban letunoben es szetfoszloban vannak…..szegyenyek es gazdagok mas ut nincsen.Ez ellen valoban tenni kell,de mi is a megoldas,szerintem nem az anarchia….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  13. A világ nagy változás előtt áll. Ahhoz, hogy a változás Amerikát hogyan érinti majd, azon múlik, az elnöke hogyan képviseli az egyszerű ember érdekeit. Aki nem tud diszkrimináció-mentesen kormányozni, az elbukik. Csak Obamának van esélye, hogy Amerikát jó úton tartsa, és még jobb irányba vigye. Az amerikaiaknak azt javaslom, gondolkodjanak hosszú távon. Ne járjanak úgy, mint a magyarok, amikor pár ezer fanatikus illetve kapzsi, elbutított ember a gyors meggazdagodás reményében megválasztotta az elmebeteg, teljesen fékevesztett, minden erkölcsi érzéktől mentes diktátor és pártját. Figyelő tekinteteteket Magyarországra vessétek és okuljatok…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Romney továbbra is versenyben 2012. október 25. csütörtök | AN

A budapesti szakértők Obama győzelmét várják 2012. október 18. csütörtök | AN

Alájátszott Obamának a moderátor? 2012. október 17. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos