Ronai and Ronai
AMERIKAI

Amerika bojkottálta az iráni felszólalást 2012. szeptember 26. szerda 20:50 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(13)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Amerika bojkottálta az iráni felszólalást
New York – Az Egyesült Államok küldöttsége bojkottálta az iráni elnök, Mahmúd Ahmedinezsád szerdai felszólalását az ENSZ Közgyűlésében az ülésszak általános vitáján. Obama Gandhit és Mandelát idézett, az iráni elnök pedig hű maradt önmagához.
.
„Ahmadinezsád úr ismételten nem arra használja fel ENSZ-beli látogatását, hogy az iráni nép törekvéseit képviselje, ehelyett ontja a paranoiás elméleteket és Izrael-ellenes visszataszító gyalázkodásokat” – jelentette ki Erin Pelton, az amerikai ENSZ-misszió szóvivője.
.
Barack Obama amerikai elnök kedden, az általános vita első napján leszögezte: az Egyesült Államok mindent megtesz, amit kell, hogy Irán ne jusson atomfegyverhez. Figyelmeztetett, nem korlátlan az az idő, amely az iráni nukleáris probléma megoldására fordítható.
.
„Egy nukleáris fegyverekkel felszerelt Irán (már) nem olyan fenyegetés, amelyet fel lehet tartóztatni”, mondta. „Ez Izrael felszámolásával fenyegetne és az (Perzsa-)öböl országainak biztonságát és a globális gazdaság stabilitását fenyegetné(…) Az Egyesült Államok mindent megtesz, amit kell, hogy megakadályozza Iránt abban, hogy atomfegyverhez jusson”, hangoztatta.
.
Az amerikai választások előtt mindössze másfél hónappal elmondott beszédével az újraválasztásért harcoló elnök igyekezett semlegesíteni a republikánus kihívója, Mitt Romney által megfogalmazott vádakat, amelyek szerint Obama rosszul kezelte az arab világ felkeléseit és ártott Izraelnek azzal, hogy nem lépett fel eléggé határozottan az iráni fenyegetés ellen.
.
Obama beszédében többször felidézte a Bengáziban életét vesztett nagykövet, az arab haladásért sokat tett Chris Stevens példáját, s hangsúlyozta, hogy a kelet-líbiai városban nemcsak Amerikát támadták meg, hanem azokat az alapelveket is, amelyekre az ENSZ épült.
.
Az elnök rámutatott: az Egyesült Államok azért támogatta a tunéziai, az egyiptomi és a jemeni fordulatot, azért avatkozott be Líbiában egy koalíció részeseként, és azért sürgeti Bassár el-Aszad rendszerének távozását, mert azt vallja, hogy a szabadság, a demokrácia és az önrendelkezés nemcsak amerikai és nyugati, hanem egyetemes érték is.
.
Emlékeztetett rá, hogy a hatalmukhoz ragaszkodó diktátorok, korrupt érdekek és szélsőségesek a világ számos részén okoztak megrázkódtatást az új politikai rendhez történő átmenet időszakában. Ezek a konfliktusok nem egyszer a hitbéli, faji és törzsi törésvonalak mentén jelennek meg.
.
Obama ismételten elhatárolódott a muszlim világban zavargásokat kiváltott amatőr videótól és rámutatott, hogy az Egyesült Államokban a muszlimok nemcsak szabadon gyakorolhatják vallásukat, de ebben az alkotmány értelmében védelmet is kapnak. Mint ahogy az amerikai alaptörvény szavatolja a szólás, egyebek között az istenkáromlás és az elnök szidalmazásának szabadságát is. Barack Obama szerint a mai technikai lehetőségek mellett az információáramlás ellenőrzésének gondolata elavult, ezért a kérdés az, hogy ki milyen választ rá.
.
„Ebben egyet kell értenünk: nem lehet olyan beszéd, amely igazolhatná az esztelen erőszakot”, hangoztatta Obama. Álláspontjának alátámasztására Gandhit és Mandelát is idézte.  „Minden ország minden vezetőjének kötelessége, hogy erőteljesen felemelje hangját az erőszak és a szélsőségesség ellen. Ideje marginalizálni azokat, akik számára – még ha nem is folyamodnak erőszakhoz – az Amerika, a Nyugat vagy az Izrael elleni gyűlölet szolgál politikájuk központi eleméül. Mert ez fedezéket és olykor mentséget szolgáltat azoknak, akik erőszakhoz folyamodnak”.
.
Rámutatott, hogy a biztonság hiánya minden téren aláaknázza az együttműködést és a partnerség hatékonysága érdekében biztosítani kell az amerikai állampolgárok biztonságát. Emlékeztetett rá, hogy a muszlim szélsőségesek által elkövetett erőszakcselekmények  áldozatai a leggyakrabban maguk is muszlimok. Hangot adott annak a meggyőződésének, hogy a jövő nem azoké, akik egymás vallását gyalázzák.
.
Az Egyesült Államok hétfőn visszataszítónak és agresszívnak nevezte az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán New Yorkban tartózkodó iráni elnöknek egy aznapi, Izraellel kapcsolatos nyilatkozatát. Az iráni államfő tudósítóknak kijelentette: „Alapjában véve nem vesszük komolyan a cionisták fenyegetését… Minden védekezési eszköz a rendelkezésünkre áll, és készek vagyunk megvédeni magunkat. A nukleáris kérdés nem gond, viszont az Egyesült Államok hozzáállása Iránhoz fontos. Mi készen állunk a párbeszédre, a gondok alapvető megoldására”, de csak olyan feltételek mellett, amelyek „a méltányosságon és a kölcsönös tiszteleten alapulnak” – mondta. Izraellel kapcsolatban kijelentette még, hogy „nincsenek történelmi gyökerei” a térségben, s egy bizonyos „történelmi szakaszban” zavart okoz az évezredek óta ott lévő Iránnak, de „aztán felszámolják”.
.
Mahmúd Ahmedinezsád kedden, az AP hírügynökségnek adott interjújában kijelentette, hogy egy új világrendnek kell megszületnie, amely mentes az Egyesült Államok erőszakoskodásától és világuralmi törekvéseitől.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Amerika bojkottálta az iráni felszólalást, 3.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(13)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

13 Reader’s Comments

  1. Nem tud véletlenül lezuhanni ennek a tetűnek a gépe?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (19 szavazatból)
  2. Egyre hülyébb ez az iráni manusz. :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (14 szavazatból)
  3. Ja.
    Mer helyette az Irán-központú muszlimságnak köllene vezetnie a Világot.
    Régi nóta…e ment már 500 éve is. De akkor sem jutottak tovább a szerencsétlen agyarországnál , azt is csak azért mert a magyar a valós ellenség helyett jobban szereti gyilkolni önmagát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (11 szavazatból)
  4. Nem értem miért is kellett ezt a sz@rt ebbe az országba beengedni. Az iráni
    delegációból tizenegynéhánynak nem adtak vízumot. Miért nem volt ez féreg
    köztük. Mert igenis meg lehet tagadni a belépést bizonyosoknak.
    A propos, ugyancsak nem engedném be a magyar újnyilas ‘u.n.”Jobbik” vezetõségét sem Amerikába. Menjenek Iránba, vagy Azerbajdzsánba s&gget nyalni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (15 szavazatból)
  5. az első bomba legyártása előtt kell őket elintézni. a második után már nem érdemes. izr. lépni fog az olaj emelkedésére spekulálni. ez az egyetlen amit izr. tehet, vagy együtt él a fenyegetettséggel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  6. ELNÖK ÚR!
    EZEK A KÖCSÖG IRÁNIAK NEM ÉRTETTÉK MEG AZ ÖN SZAVAIT, PEDIG VILÁGOSSÁ TETTE SZÁMUKRA: AMERIKA IZRAEL MELLETT ÁLL, MEGVÉDI AZ ARAB BÉKÉT!
    Aki picit is értelmes tudja, hogy nem igazán érdemes egy Izraeli-Amerika szövetséggel packázni, márpedig az atombomba nem packázás!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (10 szavazatból)
  7. Meg az a szerencse, hogy Palesztina rendelkezik tortenelmi gyokerekke, sajat, jellegzetesen osi Palesztin nyelvvel, kulturaval, zenevel, muveszettel vagy vallassal…

    Szegeny Izrael. Meg tortenelme sincs. A nev is teljesen uj. Semmi koze a Bibliaban megnevezett nephez es maganak a Teremtonek a kijelenteseivel miszerint Kanan foldje Izrael torzseinek az orokos hagyomanya es tulajdona.

    Koszonjuk, Ahmedinedzsad ur a felvilagositast! De nagyon!!!

    http://www.drmandler.wordpress.com

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (13 szavazatból)
  8. Izrael és Irán meg kell találják a modus vivendit egymással. Ezt az USA helyettük nem tudja megoldani. Előreláthatóan az atombomba /ha lesz Iránnak is, Izraelnek már van/ nem fog bevetésre kerülni egyik fél részéről sem. Előreláthatóan…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  9. csibész
    2012. szeptember 27. csütörtök
    08:23

    Kedves Csibész! Te tévedsz, amikor azt hiszed, hogy Obama Iránnak szánta a beszédét. Obama az amerikai zsidóknak üzent! Kellenek azok a fránya szavazatok, mint ahogy kellettek az előző választás során is. Az amerikai zsidók meg tradicionálisan a demokratákra szavaznak, így Obamának nyert ügye van. Az ígéreteit meg akár el is felejtheti – el is fogja!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (8 szavazatból)
  10. David Mandler
    2012. szeptember 27. csütörtök
    08:24
    .
    Naná! Nekem ne mondd, hogy nem fújod álmodból is felébresztve a palesztin királyok névsorát?:D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (8 szavazatból)
  11. Nem lett volna szabad beengedni az iran air gepet a jatekmajommal egyutt ab ovo…..
    Nem lett volna szabad megengedni az amerikai medianak meginterjuvolni es terden allva nyalni a kezet,ahogy a cnn es egyeb ultrabalos hirmediak megtettek…..
    Nem lett volna szabad carter elnokot engedni nyugdijba menni,mielott eletfogytiglanra iteltek volna a kabinetjevel egyutt,jhogy engedtek ami iranban tortent es semmit nem toroltak meg…
    Nem lett volna szabad engedni a vilagnak,hjogy iran levegohoz jusson…az elmult 30 valahany ev alatt

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  12. fringe: egyszerüen igazad van mindenben

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  13. jogábanállhallgatni

    …Egy új, a réginél nemzetközileg veszélyesebb Idi Amin Dada …

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Bezárt a bazár 2012. október 3. szerda | Rákócza Richárd

Asszad adta ki a franciáknak Kadhafi számát 2012. október 1. hétfő | AN

Ma szólal fel Áder New Yorkban 2012. szeptember 25. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos