Ronai and Ronai
AMERIKAI

Az amerikaiak egyötöde felekezeten kívüli 2012. július 22. vasárnap 10:21 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Az amerikaiak egyötöde felekezeten kívüli
Washington – Az amerikaiak 19 százaléka nem tartozik egyetlen vallási felekezethez sem; először fordult elő, hogy az ateisták, agnosztikusok és „semmiben nem hívők” ilyen magas arányt értek el az összlakosságon belül, közölte pénteken a Pew kutatóintézetre hivatkozva a USA Today.
.
„A fiatalok elutasítók az intézményesített vallás tekintélyével szemben, az idősebbeket a vallás átpolitizálása téríti el, az embereket pedig általában kevésbé érdekli a teológia, mint bármikor korábban”, mondta el Barry Kosmin, az elemzés egyik szerzője.
.
A lap szerint Kosmin volt az első, aki 1990-ben mérni kezdte a vallási csoportokhoz nem tartozó felnőttek részarányát. Ez az akkori 6 százalékról 2008-ra 15 százalékra nőtt, majd egy tavaly nyilvánosságra hozott adat szerint elérte a 18 százalékot.
.
A Pew 19377 megkérdezett válaszait összegezte. A felmérést 2011-ben végezték. A kutatóintézet megállapította, hogy az amerikai felnőttek 10 százaléka azután lett vallástalanná, hogy vallási közösségben nőtt fel.
.
Az amerikai és kanadai egyházak 2012-es évkönyvének adatai szerint a nem hívők számának növekedésével egyidejűleg a katolikus egyház – az Egyesült Államok legnagyobb felekezete –, továbbá a baptisták, a metodisták és az evangélikusok száma stagnál, vagy kis mértékben csökken.
.
Mark Chaves, a Duke Egyetem professzora szerint az amerikaiak 90 százaléka mai is hisz Istenben vagy „valamilyen változatában”.
.
„Néhány évtizede 99 százalék volt az arányuk. A változás lassú, de látjuk, ahogy bekövetkezik”, nyilatkozott Chaves.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Az amerikaiak egyötöde felekezeten kívüli , 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

3 Reader’s Comments

  1. Európában ennél nagyobb az ateisták, agnosztikusok aránya.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  2. Főleg akkor nagyobb az arányuk, ha ideszámítjuk az üzleti alapon vallásosokat. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  3. Az agnosztikus azért nem feltétlen ateista. Kimondott vérateistából azért nagyon kevés van. A legtöbb nem-hívő úgy van vele, hogy nem tudja, mi van. A szervezett vallásoktól meg sokan megundorodnak, mert a végén mind a lehúzásra megy ki, és az nem is csoda.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Sokba kerül a blaszfémia biztosítása 2011. június 12. vasárnap | AN

Ateista káplánok a hadseregben 2011. április 27. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos