Ronai and Ronai
AMERIKAI

Ateista káplánok a hadseregben 2011. április 27. szerda 19:08 | AN Forrás: New York Times

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Ateista káplánok a hadseregben

Fayetteville, Észak-Karolina – Az Egyesült Államok hadseregében több mint háromezer káplán szolgál. Van köztük keresztény, zsidó, muzulmán, még buddhista is, hamarosan lesz hindu, sőt, a Wicca-pogányoknak is lesz káplánjuk. De mi legyen az ateistákkal?

Furcsán hangzik, de az istentagadók és a világi humanisták maguk is szeretnének káplánt, azt állítják ugyanis, hogy az övék egy jókora, noha nem egykönnyen észrevehető csoport a katonaságnál.

A káplánért folytatott harc része egy nagyobb kampánynak, aminek célja a hivatalos elfogadottság kivívása a seregben. Egy ilyen elismerés birtokában könnyebben gyűjthetnének pénzt és tarthatnának a laktanyákban közösségi eseményeket, a káplánok pedig érdekvédelmüket is el tudnák látni.

Ahhoz azonban, hogy ateista káplánt nevezzenek ki, az kell, hogy a már működő káplánok ezt támogassák. Sokan azonban szkeptikusak, nem gondolják, hogy az ateistákat hitfelekezetnek kéne tekinteni, márpedig ez káplánkinevezéshez előfeltétel.

Jason Torpy volt tábori lelkész jelenleg az Ateisták és Szabadgondolkodók Katonai Társasága elnöke. Szerinte a humanista káplánok minden olyan feladatot képesek ellátni, amit vallásos kollégáik, így vigaszt tudnak nyújtani a katonának és segítségére lehetnek abban, hogy hitében ne tántorodjon meg. De amint egy protestáns káplán sem fog katolikus misét vezetni, úgy a humanista sem vezet istentiszteletet, noha segíthet megszervezni azt.

Torpy szerint a humanizmus ugyanazt a szerepet tölti be az ateisták számára, mint a kereszténység a keresztények vagy a zsidóság a zsidók számára. Választ ad kétely esetén, és megszabja az értékeket.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

7 Reader’s Comments

  1. Ateista – Isten tagado.
    A “nincs isten” kifejezes egy abszolut kijelentes, es mint ilyen arra utal hogy a kijelento az abszolut igazsag birtokaban van, elotte nincs rejtve semmi, az egesz univerzumot ismeri sot meg az univerzumot magab foglalo vilagot is, es ennek a tudasnak birtokaban kijelenti: NIncs Isten.
    A helyesebb kifejezes az Antagonist ami ketelkedest jelent, mivel senkinek sincs abszolut tudasa es a rendelkezesre allo informaciok alapjan ugy HISZI hogy nincs Isten.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. Sereg vagy hippiklub? Mi lesz a sátánistákkal?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. Ateista helyett jobban szeretem a “felvilágosult” szót használni. Jobban rávilágít a különbségre. :D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  4. Gőzöm nincs, mi az a káplán. És hogy mi a feladata. De ha jól értem a cikkből, az egész a pénzre, az érdekekre megy ki. Mint minden. Bár nem értem, hogy egy hadseregben ez mire való. Jobb fegyvereket kapnak a jobban menedzselt csoportok? Jobb kiképzést? Vagy kevésbé szívatják őket? Hát kérem, lám, a hit eladó. Üzlet. Ilyen alapon az ateistáknak is joguk lenne káplánra, akármit is jelentsen az.

    És igen, az ateizmus is egyfajta vallás, hiszen van hite, mégpedig az, hogy nincs isten. És ha ez az alapvetésük, pontosan olyan, mint az istenhitűeké. Az egyik kijelenti – az abszolút tudás birtokosának deklarálva magát, hogy: van isten, a másik meg hogy: nincs isten. Tessenek már nekem megmondani, hogy mi a különbség? Talán csak annyi, hogy az istenhívőknek van egy jól felépített birodalmuk, ceremóniákkal és hatalmi-üzleti apparátussal megspékelve, az ateistáknak meg nincs.

    Mindazonáltal irigylem Ámerikát, és a hadseregét, hogy ilyen problémáik vannak. Élnének csak egy fasizmust újjászülesztő országban! Na persze, majd ha Közép-Európában kirobban a 2. fasizmus, és némileg zsenánt lesz a dolog Ámerikának (is), akkor majd jönnek megint az ámerikai kiskatonák, hogy közzé csapjanak a fasisztáknak. És akkor, átmenetileg félreteszik az istenhívők és nemistenhívők közötti üzleti problémákat, ahogy az 1. fasizmus idején a honi faji ellentéteket.

    Azóta se tudok napirendre térni afölött, hogy amikor az 1. fasizmust jöttek felszámolni, tk. náluk ugyanolyan faji mizériák voltak még javában, mint a fasizmusba bódult európai országokban. Vajon hogyan érezhették át az ámerikai katonák, hogy mi az igazi küldetésik, mikor otthon a feketéket ugyanúgy nem tekintették embernek, mint a nácik a zsidókat (romákat, melegeket, komcsikat, stb…) ? Sok van, mi különös, de ennél nem sok van különösebb.

    Mindazonáltal: valóban nem lehet exact módon bizonyítani, hogy nincs isten, de akárhonnan nézem, létezése semmiképp se logikus. Ahogy a Bibliát se vagyok képes elolvasni, akárhányszor próbáltam, mert mindjárt elején akkora logikai bukfencek vannak benne, hogy az értelem számára ez egy zárkörű terep lehet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  5. Mit tudhat egy ateista arról, mit jelent a kereszténység egy kereszténynek vagy a zsidóság a zsidóknak? Kb annyit, mint a két napos kismacska arról, mért szeretünk mi beszélgetni.
    A hülyeség netovábbja az ateizmusnak papságot kreálni. Járjon pszichológushoz, ha kételyei vannak, vagy eltévedt az értékek kiszáradt erdejében.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  6. Kedves drága E-vita, megértelek, hogy nem értetted a Bibliát.
    Én, amikor először olvastam, azt mondtam, ez nem lehet az. Ez biztos nem az igazi. És visszaadtam a szomszéd néninek. :)
    Ma már csak az eredetit veszem a kezembe!
    Mert egyáltalán nem mindegy, milyen nyelven olvasod. S nem mindegy, ki magyarázza. Javaslom, ha egyszer mégis újra nekiesnél, a Hertz féle fordítást, az legalább héber eredetiből készült, bár abban is rengeteg hiba van. De képzeld, mennyi abban, amit latinra, onnan németre, onnan magyarra fordítottak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. mennyi hiba van :D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Az amerikaiak egyötöde felekezeten kívüli 2012. július 22. vasárnap | AN

Obama karcsúsítja a katonaságot 2012. január 6. péntek | RR

Sokba kerül a blaszfémia biztosítása 2011. június 12. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos