Ronai and Ronai
AMERIKAI

Ara-Kovács Attila: Hogyan váljunk latorállammá? 2012. június 8. péntek 2:24

  • Hozzászólások(51)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Ara-Kovács Attila: Hogyan váljunk latorállammá?

Persze értem én, hogy az ember nem akar hinni a szemének, és felfoghatatlan számára, hogyan kerülhetett fel Orbán Viktor Magyarországa a latorállamok listájára, miközben még szól a Klubrádió, vannak ellenzéki pártok, megjelenhet az ÉS, a Narancs, s csak épp a kormánypárti lapokat és az odatartozó elektronikus sajtót meg hírcentrumot cenzúrázzák. Ám jobb szembenézni a ténnyel: Magyarország fenn van azon a bizonyos bűnlistán.

Mamata Banerjee, India egyik, lélekszámarányát tekintve legnagyobb államának, Nyugat-Bengálnak a főminisztere komoly küzdelmet folytat a baloldallal. A mögötte álló Összindiai Trinamool Kongresszus Párt nagyon dinamikusan tör előre, Banerjee pedig bollywoodi fordulatoktól sem mentes stílussal igazolja minduntalan vissza a belé vetett bizalmat.

Pár hete egzaltált hívei összevertek egy kémiaprofesszort, aki e-mailben küldött szét egy Banerjee-ről készült karikatúrát. Politikai rámenősségét szóvá tevő egyetemisták előtt pedig a főminiszter a minap azt nyilatkozta: marxista ellenfelei maoista lázadókkal összeesküdve, „akiket olykor észak-koreai, olykor venezuelai vagy magyarországi források pénzelnek”, a pakisztáni hírszerzéssel karöltve, elhiteltelenítését, sőt meggyilkolását tervezték (The Washington Post). Az esetről szintén beszámoló The Wall Street Journal malíciózusan csak annyit írt, a politikus a jelek szerint „egy kicsit paranoiásnak tűnik”.

A jelenséget és a politikust így is lehet jellemezni, meg úgy is, hogy rutinosan populista. Nincs másról szó, minthogy ellenfeleit olyanokkal hozza összefüggésbe, akiket – jelen esetben amiket – az egész világ okkal megvet, rossznak, gyanúsnak és tisztességtelennek tart. Ilyen Kim Dzsong Ün Észak-Koreája, Hugo Chávez Venezuelája és…

…de álljunk meg egy pillanatra, azért Orbán Viktor Magyarországa talán mégsem ilyen. Még. És egyébként is az, hogy a köztévé következetesen hazudik, a kereskedelmi csatornák pedig mélyen behajolnak a kormányelvárásoknak, hogy ostoba alaptörvényt és általában törvényeket hoznak és manipulálják a legfontosabb független intézményeket, az csak nem lehet olyan fajsúlyos hír, hogy sikerrel példálózhasson vele valaki a messzi, nyugat-bengáli Kalkuttában?

De bizony!

Hogy Orbán – Kim és Chávez társaságában – kénytelen szembenézni egy efféle közmegítéléssel, két év kormányzás után valóban példátlan teljesítmény, de ne legyen senkinek kétsége: megfordíthatatlan folyamat lenne ez még akkor is, ha az érintettek – a kudarcokból és szomorú tényekből okulva – gyorsan változtatnának az eddigi irányon. Ámde eszük ágában sincs változtatni.

Merthogy mi történik: Martonyi János egyik nap – ráolvasásszerűen – kijelenti, vége a Magyarországra „kényszerített” feketebárány-szerepnek, aztán másnap Kövér László útszéli szitkozódások közepette az eddig igen barátságos és visszafogott Romániát is visszakényszeríti a Magyarország körüli kisantantgyűrűbe. Ráadásul – az európai értékek még nagyobb dicsőségére – egy vitatott írócskát temettet teljes állami pompával. Februárban, berlini fogadkozások közepette, Lázár János ünnepélyesen megígéri, vége a mindenkivel szembeni offenzíváknak, hogy aztán most hadat üzenjen Amerikának, azzal vádaskodva: idegen érdekek szolgálatáért cserébe az pénzeli a Fidesszel szembeni demokratikus ellenzék pártjait.

Miféle ország legyen egy efféle Magyarország, ha nem latorállam (rogue state)?

Pár hónapja, a világ vezető művészeti lapja, a The Art Newspaper címoldalán jelentette meg bíráló cikkét arról, hogy a magyar kormány fokozza a művészekre és intézményeikre a nyomást, és saját politikai céljai szolgálatába igyekszik kényszeríteni őket. A cikk gyakorlatilag a kultúrélet szisztematikus szétrombolására tett összes kormányzati intézkedését akkurátusan felsorolja.

Nemrég az egyedülálló párizsi Galerie Denise René, a már meglevő biztosítási állami garanciák dacára visszamondta az együttműködést az egri Kepes Központtal. A tervekben egy olyan kiállítás megrendezése szerepelt, melynek a tudomány, technika és művészet összefüggéseinek bemutatása lett volna a feladata, s ehhez a galéria egyedülálló műtárgyakat adott volna kölcsön. A lemondás oka: nem hajlandók együttműködni azzal az országgal, melynek kormánya a civilizáció alapvető normáit sem tartja tiszteletben.

Egyik barátom, filmkritikus, ott szorongott száz és száz, a világ minden szögletéből Cannes-ba sereglett kollégájával az idei filmfesztivál egyik záróvetítésén, ahol a Pálfi György és Tarr Béla nevével fémjelzett Final Cutot ünnepelte a közönség. A rendezvény ügyvezető igazgatója, Thierry Frémaux, méltatva a filmet, erőteljes szavakkal ítélte el a magyar kormányt, amely ellehetetleníti, sőt tönkreteszi – egyebek mellett – a magyar filmkultúrát is. Véleményét aztán elismételte a France 24-nek adott interjújában is. Megjegyzem, 2010-ben az Orbán-kormány még kifejezetten a magyar filmipar támogatására koncentráló kulturális kormányprogram ígéretével igyekezett beterelni választóit az úgymond forrongó választófülkékbe, hogy aztán mára kiderüljön: inkább költi a pénzt bármi másra – saját náci vágyainak Erdélybe exportálására, Horthy szellemének megidézésére –, semmint valódi kultúrára.

Köztiszteletben álló másik barátom – egyébként neves író – nemrég Párizsban járt, s amikor szállodája recepciójának asztalára letette magyar útlevelét, a bájos, nemrég Lengyelországból elszármazott alkalmazott együttérzéssel jegyezte meg: „Legalább még utazhat, uram, egyelőre…” A művész – mint később bevallotta – megdöbbenésében meg se tudott mukkanni, később elkezdett azon töprengeni, vajon nem épp olyan vakok és elővigyázatlanok vagyunk-e itt mindannyian, mint eleink voltak a 30-as évek vége felé?

Ekként kell tehát latorállammá válni, ehhez legmegátalkodottabb ellenségeink sem tudnának jobb forgatókönyvet írni, mint azt, amit ma kormányprogramként ünnepelnek. És ezt még Mamata Banerjee is jól tudja a messzi Nyugat-Bengálban. Hát még azok, akik valamelyest közelebb élnek. Final Cut.

(Megjelent a Magyar Narancsban.)

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (24 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +48 ( 56 szavazatból)
Ara-Kovács Attila: Hogyan váljunk latorállammá?, 5.0 out of 5 based on 24 ratings

  • Hozzászólások(51)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

51 Reader’s Comments

  1. A cikkel egyébként egyetértve tiltakozom a minősítés ellen. Nyírő nem “vitatott írócska”, hanem egy tehetségtelen náci firkász. Írónak nem azt nevezzük, aki szokott, hanem aki tud írni. Egyébként Chavezről és orbánról a medvés vicc jutott eszembe, mindenki ismeri, csak a poénját idézem: Mondd, csak róka koma, tudsz te repülni? Nem? Akkor minek szívatod a medvét?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +42 (52 szavazatból)
  2. A cikkből
    “s amikor szállodája recepciójának asztalára letette magyar útlevelét, a bájos, nemrég Lengyelországból elszármazott alkalmazott együttérzéssel jegyezte meg: „Legalább még utazhat, uram, ”
    -
    Egy régebbi hsz-emben mint egyik lehetséges végkifejletet megemlítettem a vasfüggöny visszaállítását. Nem jóslatnak szántam a hátamon is végig fut tőle a hideg, pusztán csak egy logikus megoldásnak láttam amit Orbán szívesen alkalmazna amint megteheti és ha így mennek tovább a dolgok, talán a világ sem venne rossz néven.

    Amikor így leírva látom egy cikkben egy megtörtént esetet, félek, hogy az a hsz-em közelebb állt a valósághoz mint akkor hittem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +34 (40 szavazatból)
  3. Kitűnő, 5 csillagos írás. Akinek volt elég esze és látta mit műveltek Orbánék 2002-ig az előre látta, hogy ez fog történni.
    .
    Magyarországra és a külhoni magyarokra a legnagyobb veszélyt az jelentheti, ha “legmegátalkodottabb ellenségeink” valamelyike leüti azt a labdát amit Orbánék felkínáltak nekik. A kísértés nagy, bármelyik élhet vele szavazatszerzés céljából. Ahogy a jobboldal a zsidók ellen hergeli a népet, úgy hergelhetik a szomszédok a magyarok ellen népeiket. Még Oroszországban vagy Ukrajnában is az új horthysta-fasiszta Magyarország ellen kampányolhatnak. Odáig is elmehetnek, hogy náci-fasiszta országnak nem szállítanak több gázt és elzárják a csapokat…
    .
    Persze “legmegátalkodottabb ellenségeink” ölbe tett kézzel is nézhetik ahogy a magyar jobboldal újból véghezviszi országpusztítását.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +33 (41 szavazatból)
  4. Hogyan váljunk? Hát így, ahogy Viktorék csinálják.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (28 szavazatból)
  5. Ha leengedik a vasfüggönyt én azonnal megkérem a politikai menedékjogot.
    De facto most is megkérhetném, csak de jure még nem. Bár szeretném ha inkább el tudnánk zavarni őket hatalom közeléből is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (31 szavazatból)
  6. Eagle:
    http://nol.hu/kulfold/ha_helyzet_van__torlik_schengent
    Be lehet zárni az országot kívülről is!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (19 szavazatból)
  7. Egyébként az a baj a jobboldallal, hogy elvakult. Szerintük, mindegy az, ha az ország rogue state (lator állam) – a lényeg az, hogy nem rouge state (vörös állam)
    Jobboldali oldalakon visszatérő komment, a létező gazdasági bajainkat soroló szövegekre, hogy “azért rinyáltok, mert kiestetek a hatalomból” és “soha nem fogtok visszatérni, teszünk róla”
    A művész úr pedig átlag magyar, és nem igazán netezhet. Különben nem lepődött volna meg, az ilyen reakció a kormány-irányította médiákon élőkre jellemző. Akik csak külföldön szembesülnek azzal, hogy TALÁN nem 100 %-ban mondanak nekik igazat!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (15 szavazatból)
  8. @kekec

    Kösz a linket, éppen ebbeli aggodalmamnak adtam hangot 5 perccel ezelőtt a Halász Péter cikken, nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan beigazolódik az aggodalmam. Úgy látom felgyorsulnak az események.
    -
    Amin gondolkodom, mint mindig, és amiben a fő veszélyt látom, hogy egy ilyen jelentős döntés, illetve változás hogyan hat ki, -esetleg bátorítóan – Magyarország Orbán jóvoltából egyre növekvő ellenségeire. Végül is az Unión belül stabilitásnak kell lenni, ez megköti az országok kezét, de Magyarország minél jobban izolálódik az egyre jobban leveszi fékeket más országokról is Magyarországgal szemben. Nem tudom, milyen reakciókat szülhet. Most sokan kivárnak, és várják mivé fajul az őrült ámokfutása. Egy hszben nem is tudom felsorolni vagy felmérni, mi minden várható.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (19 szavazatból)
  9. Eagle – már az államcsődön ÉS a rendkívüli állapoton kívül?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (15 szavazatból)
  10. @kekec

    Nem szívesen írom le mert abszurdnak hat és most ha rákérdezel, hogy konkrétan mi és hogyan történhet, nem is igen tudnék tisztán érvelni, inkább csak egy rossz előérzet, de én fizikai beavatkozásra is gondoltam más országok részéről.
    -
    De mondom inkább csak balsejtelem.

    Viszont ha végignézünk az európai történelmen és ebbe illesztem Orbán jelenlegi külpolitikai tevékenységét, az EU határok átszabási kísérletét az állampolgársági státusz változtatásával, Romániához való viszonyulását, a fasizálódást, a nacionalizmust, a nagy Magyarország álmait, a számtalan vasat amit felelőtlenül a tűzben tart de kontrollálni nem tudja, hát ne haragudj nem vagyok optimista. Nem is merek vállalkozni lehetséges forgatókönyvek felvázolására, majd talán valamelyik hozzászóló vagy cikkíró megteszi , de nézd meg az európai történelmet, amit Orbán csinál nem veszélytelen.

    Mindegy, maradjunk annyiban, hogy csak egy rossz előérzet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (20 szavazatból)
  11. hunyadi
    2012. június 8. péntek
    06:28
    “Magyarországra és a külhoni magyarokra…”
    Lám, nem volt pusztába kiáltott szó az MTVA Tartalom Előállítási vezérigazgató-helyettesének minapi direktívája, megfogant.
    “Még Oroszországban vagy Ukrajnában is az új horthysta-fasiszta Magyarország ellen kampányolhatnak.”
    S nem volna igazuk?
    Eagle
    2012. június 8. péntek
    08:31
    “…egy ilyen jelentős döntés, illetve változás hogyan hat ki, -esetleg bátorítóan – Magyarország Orbán jóvoltából egyre növekvő ellenségeire.”
    Ha így közelíti meg a dolgot, ugyanabba a hibába esik, mint Orbán Viktor, azaz azonosítja Magyarországgal Orbán Viktort. Továbbá, Magyarország egyetlen ellenségnek nevezhető ellensége nem más, mint Magyarország maga. Szerintem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (14 szavazatból)
  12. kyolla
    A “külhoni magyarok” kifejezés el fog terjedni mert rövidebb.
    Te más direktívát adsz nekem?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (7 szavazatból)
  13. hunyadi
    2012. június 8. péntek
    09:56
    “Te más direktívát adsz nekem?”
    Isten őrizz, hogy én bármit is adjak Önnek, sem agresszió-kezelésre vonatkozó tanácsot, sem tárgyilagos helyzetértékelésre intő javaslatot, de amit végképp nem akarok adni, az a direktíva. Hogyisne, nekem is alig van. Én pusztán a jelenséget rögzítettem. Hogy aztán a jelenségnek Ön is aktív alkotóeleme, az nem az én hibám.
    Mellesleg, nem csupán a “külhoni magyarok” kifejezés van elterjedőben, mint tudjuk. Mert a problémák megoldásánál is ha úgy tetszik, “rövidebb” a problémák “okozóinak” kiiktatása, tehát az is ragályként fog terjedni. Mint tudjuk.
    Jelzem, a “külhoni magyarok” kifejezés éppen két betűvel hosszabb mondjuk a “határon túliak” kifejezésnél, igaz, ez utóbbi kevésbé negédes.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (11 szavazatból)
  14. A cikk kitűnő. Tegnap az MTV1 esti időjárás jelentésében az is elhangzott, hogy milyen idő várható Felcsúton. Ezt nem kell kommentálni. Így élünk Hunniában az Úr 2012. esztendejében.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (19 szavazatból)
  15. A cikkből:
    -
    “Nemrég az egyedülálló párizsi Galerie Denise René, a már meglevő biztosítási állami garanciák dacára visszamondta az együttműködést az egri Kepes Központtal. A tervekben egy olyan kiállítás megrendezése szerepelt, melynek a tudomány, technika és művészet összefüggéseinek bemutatása lett volna a feladata, s ehhez a galéria egyedülálló műtárgyakat adott volna kölcsön. A lemondás oka: nem hajlandók együttműködni azzal az országgal, melynek kormánya a civilizáció alapvető normáit sem tartja tiszteletben.”
    -
    Remélem nincs ellenére a cikk írójának , ha ezt a részt -nevével aláírva- más oldalakon idézem ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (15 szavazatból)
  16. LATROK !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (14 szavazatból)
  17. A schengeni határok lezárása esetén nem lesznek házelnöki látogatások, és más provokatív megmozdulások például Romániába, de nem ám.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (17 szavazatból)
  18. Latorkodás
    .
    Nekem, az ilyen provokatív megnyilvánulások esetén, mint például a Kövér László magyar házelnök által megszervezett és lebonyolított kvázi temetés, vagy a Sólyom László államelnök által kiprovokált szlovákiai konfliktus éppen a bezárkózás, azaz a határok akárhogy is történő lezáratása a céljuk. Hogy miért? Hát nem könnyű erre válaszolni. Kassa állítólagos “szovjet” bombázása is azonnali hadüzenetet váltott ki a hirtelen – és spontán – felháborodott államvezetésből… – …Bár a seggünk akkor is kilátszott a gatyánkból.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (18 szavazatból)
  19. Úgy tűnik, nem tudok elég pesszimista lenni. 1998-ban vártam valamit a fiúktól, gondoltam tényleg új politikát valósítanak meg. ‘99-ben azt mondtam: ezek kilépnének az EU-ból, ha megtehetnék! És most megtehetik, még népszavazáson is győznének a sok retardált “szabadságharcossal”. Egy dologban reménykedem: a most kitömött famulusaik majd nem engedik, hiszen ezentúl az ő zsebükbe vándorolnak az európai pénzek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (14 szavazatból)
  20. Egészen biztosan lesz virtuális vagy fizikai határzár, mert előbb-utóbb észbekapnak odafönt, hogy lassan nem lesz értelmes lakosa az országnak. Persze a felismerést lassítja, hogy az okos magyar okosan megy külföldre: nem jelenti be itthon. Kifizeti azt a pár ezer HUF-os TB-t, fizetget egy kis adót, vagy annyit sem, oszt hoci nesze! Amennyi hajléktalan, munkanélküli, fizetésképtelen ember van, ez fel sem fog tűnni, csak az, hogy apad a kassza, nagyon gyorsan.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (17 szavazatból)
  21. Én a románok helyében in flagrantinak minősíteném Kövért. Még hogy átjár politikailag támogatni egy helyi pártot!!! Szép is lenne, ha Merkel átszaladna egy francia kisvárosba korteskedni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (20 szavazatból)
  22. Za'Kant E-manual

    Kedves Grezó! Megnevettettél. Szívesen kapnám én is rajta az a lószerszámot, ami épp kövér hátsójába hatol. Ahogy te mondod – in flagranti. A románok persze inkább persona non gratának tekintik ezt a elmebajost. No persze, annak a perszónának én sem gratulálnék, aki (in Romania) flangál pucér üleppel. De hát, sic transit gloria mundi – azaz a beteg (sick) átutazóban védi a mundér dicsőségét. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (12 szavazatból)
  23. Én azt mondom hogy ez a törpe Napóleon még egy háborút is ki tud robbantani ezzel a viselkedésével. Ha fokozza a drámai feszültséget, a szomszédos országok ” baráti, elvtársi ” segítségnyújtás címén bevonulnak és lecsatolják a fél országot. Vagy a NATO bombázza vissza a kőkorszakba. Esetleg ha a zsidókra nagyobb bajok várnak, a Moszad avatkozik bele a dolgokba.
    Tudom hogy ezek a dolgok valószínűleg nem fognak bekövetkezni, de olyan irányba vitte Orbán az országot ahol a valószínűtlen is lehetségessé válhat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (20 szavazatból)
  24. Aki nem szokott szavazni járni azok közül akit csak lehetett rábeszéltem 2 évvel ezelőtt mennyen el. Külföldön élő gyermekemet is arra kértem A feltett kérdésre az volt a válaszom hátha meg lehet akadályozni a kétharmadot. Nem sikerült. Most meg régóta azt várom legyen már olyan tüntetés, felvonulás bármi ami miatt vidékről is utaznék Pestre. Mentem március 15én is. Csak valami komoly megmozdulás amihez csatlakozni lehet. Ezt az őrült bandát megállásra késztetni. Bár ez a megállás azt hiszem csak álom. Ezek ész nélküli buldózerek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (21 szavazatból)
  25. Traianus 2012. június 8. péntek 10:58
    Viszont több, mint 100 év után megszűnik a vízállás jelentés. Hiszen Felcsút nincs árvízveszélyes területen.
    MORDONBLŐD 2012. június 8. péntek 12:24
    Hogy akarnának abortusztilalmat és sorkatonai szolgálatot érvényesíteni nyitott határoknál? No meg rendes rabszolgatartó és/vagy feudális állam mindig röghöz kötötte a jobbágyokat, és szigorúan büntette a szökdösést.
    Egyébként a románok szerintem fontolhatják a vízumkényszer bevezetését a magyarok részére. Hát kinek hiányzik az a sok gazdasági menekült?
    Grezó 2012. június 8. péntek 13:15
    A persona non grata-t in flagranti-n kapták? Nővel, férfival, vagy fétistáskával?
    Za’Kant E-manual 2012. június 8. péntek 16:33
    Te kis huncut. A (dakota)lovakat ki is felejtettem a számításból.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (8 szavazatból)
  26. Az EU mikor ismeri fel végre, hogy Orbán százszor nagyobb probléma mint Görögország és előbb vagy utóbb úgyis lépniük kell!!! Nincs más út!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (18 szavazatból)
  27. kyolla
    “a “külhoni magyarok” kifejezés éppen két betűvel hosszabb mondjuk a “határon túliak” kifejezésnél, igaz, ez utóbbi kevésbé negédes.”
    .
    Nemcsak a hossza, hanem az értelme is más mindegyiknek. A külhoni magyarok Bolíviától az USA-n át a finnországiakig mindenkit magába foglal, akik nem Magyarországon élnek.
    A határon túli magyarok a határmenti országok magyarjait jelenti, Ausztriától Horvátországon át, Ukrajnáig, Romániáig stb. bezárólag.
    Nem véletlen a kétféle meghatározás, mert mást és mást jelent mindegyik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (10 szavazatból)
  28. Hunyadi 06:28 “Persze “legmegátalkodottabb ellenségeink” ölbe tett kézzel is nézhetik ahogy a magyar jobboldal újból véghezviszi országpusztítását.”
    A kulcsszó itt: ú j b ó l . Mert ez már megtörtént pár éve.

    Mint ahogy ezi itt mondják: First time shame on you – second time shame on me.
    Elõször az te szégyened, másodszor az én szégyenem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (12 szavazatból)
  29. proaktiv
    2012. június 8. péntek
    22:53

    Tökéletesen igaza van, azzal az egy szerény közbevetéssel, hogy az én ismereteim szerint Bolivia és Finnország is Mo. határain túl(!) terül el, ám ha tévednék, mea culpa.
    De nézzük meg közelebbről, mi is a baj ezzel a látszólag ártalmatlan kifejezéssel, hogy “külhoni magyar”. Adva vannak ugyebár a különféle népek, bolívok, finnek, magyarok, stb., s ezek jellemzően a Globus egy-egy földrajzilag, de még inkább geopolitikai értelemben jól körülhatárolható pontján élnek, azaz honolnak, az úgynevezett országokban. A magyarok ilyenformán Magyarországon honosak, itt fordulnak elő tömegesen, ez a hazájuk, más szóval a honuk, vagyis a “külhon” meghatározás logikájából fakadóan a “belhonuk”. A “külhon” szóhasználattal tehát nem kevesebbet állítunk, mint hogy a Föld összes többi országára úgy tekintünk, mint a magyarok ugyan külső, mégis saját honára. Ha nem így volna, ugyan, miért ne maradhatnánk a jól bevált “külföld” kifejezésnél? Következésképp, ezen fölötte érzelgős definíció segítségével negligálva minden határt, képletesen magyar fennhatóság alá rendeljük nemcsak az úgynevezett elcsatolt részeket, de kvázi az egész földgolyót. A “külhoni” szóval azt sugalljuk, hogy minden ország magyar ország (sic!), vagy ha még nem az, hát azzá lesz, amint a forgóajtóból kipenderülvén csak egy magyar is megveti ott a lábát.
    Ami ugye abszurdum, tekintve, hogy minden ország foglalt, mindegyikben (bel)honol már valaki nagyszámú más, aki, fájdalom, nem mi, magyarok vagyunk, legyünk bár foglyai valami mégoly töményen sovén kozmopolitizmusnak is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  30. kyolla
    A külhoni magyar azt jelenti, hogy Magyarországon kívül, a világ más tájain, tehát valahol külhonban él az illető, pontosabban abban az országban honos valaki. Mert aki 10-20-40-50 éve más országban él, az abban az országban honos, annak az államnak a polgára, annak az államnak a jogaival és annak a törvényei szerint él, akkor is, ha magyar gyökerei, magyar családi kötődései vagy családi kötelékei vannak.

    A határon túli magyar bizonyos helymeghatározás, a magyar határ menti államok magyar lakosait jelenti. Remélem, érthető a levezetés, mert eléggé logikus a különbségtétel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  31. proaktiv
    2012. június 9. szombat
    10:47

    “A külhoni magyar azt jelenti, hogy Magyarországon kívül, a világ más tájain, tehát valahol külhonban él az illető, pontosabban abban az országban honos valaki.” Perfekt.
    1. Hajszálpontosan tudom, hogy mit ÉRTÜNK (kár, hogy itt nincs kurzív) általában, és a szokott nyelvi slendriánságunkkal ezeken a kifejezéseken (külhon, határon túl…), én viszont arról beszélek, hogy valójában, ténylegesen és főleg per definitionem mit JELENTENEK. Mert a kettő távolról sem ugyanaz. 2. Külföld, külország, külhon, elvileg persze mind jelenthetné ugyanazt, ha az utolsóhoz nem társulna mindaz, amit föntebb már leírtam, s amit Ön figyelmen kívül hagy. Nem baj. Annál is kevésbé, minthogy ez a polémia hunyadi és köztem az MTVA Tartalom Előállítási vezérigazgató-helyettesének utasítását megidézve pattant ki, mely utasítás magyarázat nélkül maradt lényege, hogy a hírgyártók eztán kötelesek a “határon túli magyarok” megfogalmazás helyett a “külhoni magyarok” kifejezést alkalmazni. Azt már csak én teszem hozzá, hogy történik mindez a szómágia futótűzként terjedő bolondériája jegyében, s az egyre kevésbé burkolt irredentisztikus törekvéseink szalonképessé tételének érdekében.
    Stószoljuk szépen mind magasabbra azt a bizonyos ingerküszöbőt, mignem aztán gond nélkül átfér majd alatta ló és lovasa.
    Szóval, kedves mosolytalan proaktív, a “határon túli” mint olyan, ugrott. Annak már lőttek, annak bizony befellegzett.
    Ettől függetlenül, öröm volt Önnel vitatkozni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  32. Orbán visszaállitja a Kádár diktatúrát!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (5 szavazatból)
  33. kyolla
    A (z inter)netikett szerint a fórumokon nem szoktak magázódni. Minek köszönhető a feltűnően kihangsúlyozott, magázódó távolságtartás az AN-en? A túl sok saját, vagy a másoknál feltételezett túl kevés diplomának?
    .
    Visszaolvastam hunyadi korábbi írását.
    “az MTVA Tartalom Előállítási vezérigazgató-helyettesének minapi direktívája” elkerülte a figyelmemet, mivel még nem hallottam róla. Ezek szerint megszüntették a határon túli magyar státuszt (is) a fenegyerekek? Kár, mert az ukrajnai, romániai stb. magyarokat ezentúl itthon össze fogják téveszteni a náluk jóval tehetősebb, pl. az ´amerikás´ magyarokkal. Hogy fogják majd a kárpátaljaiak stb. ezt anyagilag elviselni?
    Ismereteim szerint ugyanis a határon kívüliek eddig a Magyar Igazolvány tulajdonosaként különféle – utazási, könyvvásárlási stb. – kedvezményben részesültek Magyarországon. Most törölték ezeket is? Akkor nem lesz nagy örömük a külhoni magyarra átnevezésből a szomszédos országokból átrándulóknak. Vagy a nyugati beutazók is megkapják azokat a kedvezményeket, ami a határon túli magyaroknak eddig járt? Vagy csak egy újabb eszement elnevezésssel, körmönfont, csavaros intézkedéssel lettünk gazdagabbak, mások pedig szegényebbek?
    .
    Melyik érv helyetti minősítés a “mosolytalan proaktív”, és mi az alapja?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  34. proaktiv
    2012. június 9. szombat
    17:56
    És ez, kedves, már kevésbé, de még mindig eléggé mosolytalan proaktív, melyik érv helyetti minősítés: “A (z inter)netikett szerint a fórumokon nem szoktak magázódni. Minek köszönhető a feltűnően kihangsúlyozott, magázódó távolságtartás az AN-en? A túl sok saját, vagy a másoknál feltételezett túl kevés diplomának?”?
    Nem távolságtartás. Nem feltűnő és nem kihangsúlyozott. Egyszerűen csak magázódom, mert nekem úgy könnyebb. Ezt nevezheti, ha akarja, önzésnek, vagy egoizmusnak, de távolságtartásnak semmiképp, mert nem az. Ha távolságot tartanék, nem fordulnék itt elő. És azt fájlalnám, mert kimaradna az életemből a már csak mérsékelten mosolytalan proaktív.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  35. @ proaktiv
    kyolla érvelése nagyon logikus és helytálló.
    Én egy ennél sokkal egyszerűbb módon közelítem meg a kérdést: a “külhon”, mint értelmes magyar szó, nem létezik, nem ismeri A Magyar Nyelv Értelmező Szótára sem. De nem új jelenség, hiszen (mint azt már régebben is írtam) a Czuczor – Fogarasi-féle 1862-es szótárban megtalálható, mint elrettentő példa (ferde kifejezés):
    “KÜLHON, (kül-hon) ösz. fn. Ferde kifejezés, mert ami ‘kül’ (a honon küllevő), az nem lehet egyszersmind ‘hon’ is, s ugyanazt jelenti amit ‘külső hon’ jelentene (mint külváros = külsőváros), ami képtelenség. Ezen elnevezés onnét származhatott, mert némelyek a német ‘Land’ szót mindenütt vaktában ‘hon’-nak forditják, mint Angolhon, Frankhon, szókban is; azonban ezek megállhatnak, mert angolok, frankok honát, hazáját jelentik, de ‘kül’ magában csak is annyi, mint külső, sőt ha külföldet v. külföldit értenénk is alatta, pl. külföld hona, v. külföldiek hona, ez is csak zavart fogalmat szülne. Helyesebben l. KÜLFÖLD.”
    .
    Természetesen tisztában vagyok vele, hogy a nyelv is változik, főleg ha a rezsim előírja, hogy mostantól ilyen szó is van. Miért éppen anyanyelvünket ne akarná maga alá gyűrni és megerőszakolni?
    (Viszont éppen meglepetten hallgattam a Vasárnapi újságban, hogy két rádiós is határokon túli magyarokat mondott! Nocsak…)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  36. girbegurba
    2012. június 8. péntek
    14:46
    Köszi a linket. Nagyon jó volt, és egyben szomorú, mert így marad az Orbáni húsz év.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  37. kekec
    2012. június 8. péntek
    08:16
    Szia! Nem jön be nekem a link.Azt írja, hogy nem található. Kíváncsi lennék rá.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  38. “Külhoni magyarok” és “határontúli magyarok” nem csupán árnylatbeli különbséget tükröz. Az előbbit már hosszú évtizedek óta mondják, mondjuk általában “külhonba szakadt hazánk fia” formában is már a Kádár érában is. Viszont a “határontúli”-t tulajdonképpen a néhai miniszterelnök, Antall József elhíresült kijelentése indította nem éppen dicső útjára, amikor kijelentette, hogy úgymond, ő 15-millió magyar miniszterelnökének tekinti magát, avagy jogot formál az e területeken élő magyarság irányítására is.
    Vannak azonban, akik szerint ezt a formát a Kossuth adó, 1988. óta(!) hetente jelentkező Vasárnapi Újság című irredenta műsorának köszönheti a jobboldal, ahol minden alkalommal felzendül a “határainkon innen és túl” jelszó. Ezt a szokást aztán, immár vagy tíz esztendeje, olyannyira követi minden nacionalista, revansista beállítottságú tévé és rádió állomás – az állami közmédiumok elsősorban(!) – hogy manapság pl. a Dunatévén már az időjárás jelentés is ezt harsogja, vagy vizuálisan, egy-egy nosztalgikus, ártatlan “Kárpát-medence térkép” formájában demopnstrálja, és tudjuk, nem véletlenül…
    E . f o l y a m a t o t . láthatták a rendszerváltó . f e l e l ő s . politikusok, köztük a szocialisták és liberálisok is, de afféle weimari Pató Pálok módjára, a . f ü l ü k .
    b o t j á t . sem mozdították ennek fékezése érdekében. Hagyták elburjánzani, mint a folyondáros gyomokat szokták nemtörődöm gazdák…
    Mára a FidSSjobbiknak mindössze ápolgatnia kell ezt a felforgató hagyományt, és nem csak egy-egy elejtett szóval, de a szomszédságban fellobbantott gyújtó beszédekben és egyéb – szintén legitimnek beállított beavatkozásokkal – annál inkább.
    Már csak arra lennék kíváncsi, hogy néhai Antall mi a csudát mondhatott a halálos ágyán ennek a törpe generálisnak[?], hogy idáig kellet a dolgoknak fejlődnie, pontosabban nyílt irredentizmussá fajulnia…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  39. MORDONBLŐD
    2012. június 10. vasárnap
    12:08
    “…mondjuk általában “külhonba szakadt hazánk fia” formában is…”
    Tudom, hogy ez szőrszálhasogatás, meg bakafántoskodás, és kekeckedés részemről, de muszáj helyesbítenem: sokkal inkább volt használatban az “idegenbe szakadt hazánkfia” kifejezés, ám ez valójában a stigmatizáló “disszidens” szót volt hivatott az enyhülés jegyében felváltani. Ráadásul volt valami enyhén gunyoros felhangja is. Emlékeim szerint viszont a környező országokhoz csatolt népességről oly ritkán esett (nyilvánosan) hivatalos szó, hogy senki nem is bíbelődött szabatos megnevezéssel, a dolog kényelmetlenségére való tekintettel. A magánember persze azt mondott, amit akart, a helyi szokások szerint, mifelénk például az “odaát, odaátiak, túl, túlról, túlra, túliak” formák járták.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  40. András!
    A mellékelt Gyurcsány “link” valóban megmutatja a magyar újságírási etika állapotát. Másrészt, az a főleg magyar mentalitást, ha valaki bajban van, akkor azt a többség ahelyett, hogy mentené, inkább ráugrik, és ha nem is feltétlenül mar belé, de sokan azt bizonygatják, kezeiket sikáló kefével súrolva, lépten-nyomon, hogy ők nem hívei az illető “vádolt” személynek. Nehogy valaki azt higgye, hogy ő Gyurcsány fan… Ez pedig akkora jellemtelenség, mint “jó Budavár magas tornyán az érckakas”…
    Sajnos kedves kommenttársak ezt a jelenséget pedig némely bejegyzésnél itt is sikerült tapasztalnom.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  41. kyolla!
    .
    Egyetértünk, köszönöm, hogy pontosításoddal csak megerősítettél.
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  42. MORDONBLŐD
    2012. június 10. vasárnap
    12:58
    Ez volt a célom.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  43. MORDONBLŐD
    2012. június 10. vasárnap
    12:55
    Az eleje rendben van, de – ne haragudj – az már nincs rendben hogy a fanatizmust ennyire fontosnak véled.
    Egy politikus akár államférfinak is tekinthető, akkor is ha nem fanatikusan, hanem racionálisan általában elfogadható politikát képvisel.
    A racionális hozzáállás lehet hibás a megítélés szempontjából, de nem lehet jellemtelen – sőt!!!!!!!
    A politikusnak egyébként dolga is, hogy messzebbre lásson, de ha az ellenkezője bizonyul be, akkor az államférfi minősítést nem érdemli meg.
    Én a leginkább elfogadott államférfiak /nők/ közé sorolom GYF-et, de nem szeretem a fanatikus megnyilvánulásokat körülötte, mert kisiklathatják a “vonatot”. :)))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  44. Igen kedves gets (18;14), egy vezető politikus számára ahogy nélkülözhetetlen az ésszerű, együttműködő de mindenképp nyilvános támogatás, ugyanúgy káros az eltúlzott, szinte kultikus rajongás.
    Azonban, egy-egy kommentárban megnyilvánuló, és kihangsúlyozott mentegetőző elhatárolódás – történetesen GYF-től – nemcsak, hogy fölösleges, de éppen ezért – mert ez a kvázi névtelen író részéről egy önigazoló pilátusi szerep – hatásában már nem oszt és nem szoroz – tehát egy jellemtelen megnyilvánulás. Olyasféle, mint a megkötözött tigrisbe még egy jót belerúgni…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  45. MORDONBLŐD
    Idő kellett, míg a közutálatnak “örvendő” Bokrost az emberek átértékelték, és a többség elismerte a fájdalmas csomag eredményeit. És idő kell ahhoz is, hogy az emberek átértékeljék Gyurcsányt, értékeljék, hogy felismerte és (ha zárt körben is) de ki merte mondani, hogy a rendszerváltás kisiklott, és vissza kell emelni a sínekre az országot, különben tragikusan lecsúszunk – és értékeljék azt az erőfeszítést is, amit ennek érdekében tett.
    Végül is többszöri visszadobás után el tudott Veressel együtt készíteni egy olyan konvergencia programot, ami egy kiszámítható pályát biztosított, és elkezdte konszolidálni az államháztartást. Az ez irányú erőfeszítéseket díjazták a napok alatt megadott IMF-EU hitellel.
    A szakma már akkor is rámutatott, hogy a választott GYORS kiigazítási módszer a gazdaság túlhűtését vonja maga után, és világgazdasági dekonjuktura esetében nehézségeket okozhat. De világválságot, pláne ilyen mértékűt senki sem láthatott előre.
    Viszont 1-1,5 év alatt az ország az előre számított íven haladt, 2008–ban már az új osztogatáson (Új tulajdonosi program) agyaltak, amikor beütött a válság, ami történelmi pech volt. De nem 10, hanem 4 %-os költségvetési hiánnyal ért minket, amit Gyurcsány ért el és Bajnai tartott.
    Ez szerintem államférfire valló teljesítmény volt, és ember ennél többet, ilyen hátországgal és ilyen ellenzékkel nem érhetett volna el. Ezért szavazunk még mindig elég sokan bizalmat Gyurcsánynak – nem az ígéretei, hanem a tettei alapján.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  46. kekec
    +++++++++++++++++++++++
    Egy apró ellenkezés: – sajnos a világválságot néhány gazdag család okos gurui látták, tudták, vezényelték, amíg tudták – továbbra is kísérleti terepük a világgazdaság.
    Ez nem összeesküvés-elmélet, csak a szigorú VV (azaz: való világ).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  47. “….vajon nem épp olyan vakok és elővigyázatlanok vagyunk-e itt mindannyian, mint eleink voltak a 30-as évek vége felé?”
    Sajnos a rendszerváltozás után nyomaiban fellépő és egyre kifejlődő gárda még
    nem elég figyelmeztetés ma sem. Hiszen a demokráciára hivatkozva egyik
    vezető párt sem tette meg a szükséges intézkedéseket, melyeket a háború
    végén megkötött nemzetközi egyezmények előirnak és máig is köteleznek
    azok betartására. A fideSS az árpádsávos zászló támogatásával nem rejtette
    már akkor sem rokonszenvét a nyilas eszmék pártfogásával. A 2/3 nagy lovat adott a magát jobbközépként “tituláló”, valóban Horthy fasisztoid irányú párt alá.
    Mivel járt a fideSS átalakulása ma már a vak is láthatná. Sajnos ez a
    pártvallásos szemlélet – “hiszem ezt ámbár elmémbe nem fér” – meggátolja
    a reális valóság meglátását. Vagyis azt, hogy mindez hová vezethet. Mire
    irányul, hogy az országgyűlés elnöke MAGÁNEMBERKÉNT korteskedve
    további viszályt szit, az amúgy is megosztott külföldi magyarságban. A
    gazdaság helyzete egyre süllyed. A vezető mag csak a saját zsebét tömi.
    Rendfenntartására hivatott szerveink állapota botrányos.
    MA MÁR KINTRŐL VILÁGOSABBAN LÁTJÁK MIVÉ VÁLTUNK EDDIG.
    RAJTUNK IS MÚLIK MEDDIG HAGYJUK NYAKUNKRA FEJLŐDNI!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  48. Nos, ezt nyilatkozta az a bíró, akit Áder lapátra tett. És milyen igaza volt (már nem kádernek, hanem a bírónak!)
    http://www.magyarhirlap.hu/velemeny/egy_szegeny_biro_panaszai.html?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201206

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos