Ronai and Ronai
AMERIKAI

Mégsem lesz szobra Prohászkának 2012. június 29. péntek 10:15 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(36)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Mégsem lesz szobra Prohászkának
Budapest – A XIII. kerület önkormányzatát megnyugvással tölti el, hogy a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Prohászka Ottokár Szobráért Alapítvány visszavonta a helyi szoborállítással kapcsolatban beadott kérelmét. A KÉSZ-ek nyilván végiggondolták, mibe kerülne a szobor huszonnégy órás őrzése a ballib utolsó fellegvárában.
.
Az angyalföldiek és az újlipótvárosiak üdvözölték azt is, hogy a tiltakozásuk, a tevékeny közreműködésük, a szobor felállítása ellen szerveződő mozgalom és a lakossági összefogás meghiúsította, hogy a kerület politikai csatározások színtere legyen, olvasható közleményükben. Hozzátették, bíztak abban, hogy a javaslat nem valósul meg, és méltányolják a kérelem visszavonását.
.
A Tízezren a XIII. kerületi Prohászka-szobor ellen Facebook-csoport csütörtök délután azt közölte az üzenőfalán, hogy egy közmeghallgatáson Tóth József, a kerület szocialista polgármestere beolvasta Kemény Győzőnek (az alapítvány kuratóriumi elnökének) nyilatkozatát, amelyben az visszavonja kezdeményezését a Fővárosi Közgyűlésnél.
.
.
Prohászka szobra a Károlyi-kertben, amit Faludy György döntött le
.
A Jobbik korábban azt javasolta, hogy a cégéres antiszemita főpap 1947-ben ledöntött szobrát az eredeti helyén, a Károlyi-kertben állítsák fel újra. A Fővárosi Közgyűlés azonban április 25-i ülésén levette napirendjéről az előterjesztést, amit Csomós Miklós főpolgármester-helyettes azzal indokolt, hogy a szobor felállítása egy másik budapesti helyszínen folyamatban van. A megjelölt XIII. kerületi, a Lehel téri templom előtti terület a fővárosé, így az emlékműről is a főváros hivatott dönteni.
.
A Népszabadság múlt kedden számolt be arról, hogy a kerület tiltakozik a terv ellen. A lap ismertette az önkormányzat közleményét, amelyben az kinyilvánította: elfogadhatatlannak tartja, hogy területén egy káros indulatokat gerjesztő, megosztó személyiségnek emlékművet állítsanak.
.
.
Az Újlipót hátsó udvarára tervezték a szobrot. Sokba került volna a huszonnégy órás védelem
.
Mesterházy Attila, az MSZP elnöke múlt pénteken Orbán Viktor kormányfőnek írt nyílt levelében gyalázatosnak nevezte, hogy a kormányzó pártok a Horthy-korszak újabb antiszemita személyiségének, Prohászka Ottokár püspöknek akarnak köztéri szobrot állítani, és felhívta a miniszterelnököt, akadályozza meg a szobor felállítását.
.
Az ügyben a KDNP kedden azt közölte, hogy egy történelmi személyiség és műve nem ítélhető meg az adott kor ismerete nélkül, és az antiszemitizmus megalapozatlan vádja nemcsak az érintett hitelét rontja.
.
A főpap gyűlöletkeltő mondásai, zsidókat gyalázó megnyilvánulásai közismertek, kizártnak tűnik, hogy épp a KDNP-ben ne tudnának például arról a kiszólásáról, hogy „A zsidóság fekélye csontvázzá rágta a keresztény magyar népet”, vagy hogy a zsidóság „sakterkezek alatt vérbe akarta fojtani a magyarságot”. Prohászka e gonosz kísérletekkel szemben az elsők között követelte a numerus clausust, és sikerült is keresztülvernie a román segítséggel hatalombitorlóvá emelkedő fehérterroristáknál Európa első fajvédelmi törvényének elfogadtatását. „Igaz, hogy vannak derék zsidók”, mondta, „de a zsidóság idegen, kereszténységet leszorító, honfoglaló, minket kisajátító, idegen hatalom (…) Itt egy rafinált, romlott, hitetlen és erkölcstelen faj garázdálkodásáról van szó, poloskainvázióról, patkányhadjáratról. Egy kérdés van: hogyan védekezzünk?”
.
.
Prohászka ezen kijelentései dacára mindig tiltakozott az antiszemitizmus vádja ellen; ebben hasonlított sok mai zsidófalóra, aki fel van háborodva, ha antiszemitának, nácinak vagy nyilasnak bélyegzik. Ettől azonban még a magyar antiszemitizmus élvonalába tartozik, hiszen ő jelentette ki, hogy „A zsidó morál valóságos átka a keresztény műveltségnek, amely átkon ez a keresztény kultúra okvetlenül tönkremegy, ha nem dobja ki magából a mérget”; „A zsidóság fekélye csontvázzá rágta a keresztény magyar népet, s a nemzetnek nagy részét koldusbotra juttatta”; „Az antiszemitizmus a keresztény erkölcstan és a keresztény társadalmi rend reakciója, s mint ilyen, a legjogosultabb mozgalom”.
.
Nem világos, mi kell még a KDNP-nek ezek után ahhoz, hogy valakit antiszemitának tartson.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.3/5 (15 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +8 ( 14 szavazatból)
Mégsem lesz szobra Prohászkának, 4.3 out of 5 based on 15 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(36)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

36 Reader’s Comments

  1. „Nem világos, mi kell még a KDNP-nek ezek után ahhoz, hogy valakit antiszemitának tartson.”
    .
    Önvizsgálat, bibliai alapon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (22 szavazatból)
  2. Akkor, ha jól értem, most megint a Károlyi-kert következik. Utána sorrendben logikusan várható: Franco tábornok (a neves antikommunista szabadságharcos), Mussolini (a derék hazafi), Göbbels (a neves médiaszakember), Szálasi Ferenc (igazi magyar ember), majd legvégül Adolf Hitler, táj- és csataképfestő szobrai. Nem kéne megvárni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (25 szavazatból)
  3. Emigrant, igazad van.
    Az oregeket meg ertem, nincs mas valasztasuk.
    A fiatalok meg mindeg nem ertik hogy a naci mult
    kisertetiesen megismetlodik?
    Bsr tevednek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (16 szavazatból)
  4. Prohászka Ottokár
    (1858. október 10., Nyitra — 1927. április 2., Budapest)

    „Apostolus et Praeceptor Hungariae” (Magyarország apostola és tanítómestere) — áll Prohászka Ottokár egykori székesfehérvári püspök sírján. E nagy próféta és reformátor a XX. századi magyar katolicizmus megújításának egyik megalapozója, a magyar keresztényszocialista mozgalom vezetője.
    „a nemzethűség s erkölcsi tekintetben feltétlen megbízhatóság”.
    „… másfelől arra is figyelemmel kell lenni, hogy az ország területén lakó egyes népfajokhoz és nemzetiségekhez tartozó ifjak arányszáma a hallgatók közt lehetőleg elérje az illető népfaj vagy nemzetiség országos arányszámát, de legalább kitegye annak kilenctizedrészét.”)
    „A konzervatív antiszemita ideológia egyik vezéralakja”
    Az 1940-es évek elején Székesfehérvárról kezdeményezték boldoggá avatását, de ezt sem Serédi Jusztinián érsek-hercegprímás, sem a Vatikán nem támogatta az index miatt.

    ” zsidó recepció a morális szempontjából”1 címen.

    Írásában kemény szavakkal tiltakozik a más, az idegen erkölcsű zsidóságnak a magyar népre való szabadítása ellen. Hogy mi a zsidóság, azt szociális és erkölcsi téren láthatjuk meg leginkább. Nem szabad a zsidóságot recipiálni, mert „a zsidó morál valóságos átka a keresztény műveltségnek, amely átkon ez a keresztény kultúra okvetlenül tönkremegy, ha nem dobja ki magából a mérget”.

    Nem recipiálni kell a zsidóságot, hanem védekezni kell ellene, és ahogy lehet, túl kell adni rajta. Nálunk: „a zsidóság fekélye csontvázzá rágta a keresztény magyar népet, s a nemzetnek nagy részét koldusbotra juttatta”.

    „A zsidóság mindenütt fekély, amely megmérgezi az üzleti morálist, kiváltképpen az üzleti világban. Lealacsonyítja az erkölcsi színvonalat és a korrupciót általános divattá emeli. Meghamisítja az erkölcsi fogalmakat, tagad minden törvényt és eszményt, s lelkiismerete nem lévén, szívtelenül megfojtja áldozatait, amelyeket behálóznia sikerült.”

    „Az antiszemitizmus a keresztény erkölcstan és a keresztény társadalmi rend reakciója, s mint ilyen, a legjogosultabb mozgalom.”

    Hat elege nagy bajba lehetett ez a püspök amikor ellő alt a zsidó Messiás elé, mert a Megváltó nem volt magyar, nem volt naci és nem volt hungarista!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (19 szavazatból)
  5. Báthory Ödönke

    Most nézem: a cikk szerint azért nem az eredeti helyén építik fel a művet, mert “szobor felállítása egy másik budapesti helyszínen folyamatban van”. Vajjon hová akarják állítani? Ugye nem a Kossuth-térre? Mért nem lehet az újabb helyszínről bővebbet tudni? Netán meglepinek akarják átadni majd?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  6. Ödönke,

    eredeti helyszín a Károlyi kert. Nem oda akarták visszaállítani, az új helyszín a Lehel téri templom előtt lett volna.
    Szerencsére ezt sikerült meghiúsítani, remélem végleg.
    Legújabb helyszínként javasolnék egy örökre bezárt, vízzel elárasztott bányát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (17 szavazatból)
  7. Szobrokat faragnak, szobrokat állítnak
    Szobrokat döntenek,szobrokat robbantnak.
    Szobrokat elhordnak,
    Szobrokkal mindig történik valami.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (19 szavazatból)
  8. A Lehel tér a fővárosé, ezért próbálták odatenni, de egyenlőre visszahőköltek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  9. mai “lelemény” a magyar Népszaváról:
    viktorinooo] [2012.jún.29. 16:08]
    [gubaba] [2012.jún.29. 15:15]
    “…a nyilaskeresztényeknek meg horogkeresztényeknek…”

    Hm. Találó!!! Sajnos.
    http://www.nepszava.hu/articles/comment.php?forum_topics_id=150505&database_id=565053&forum_forbidden=0&no_results_total=12&lstresults=1

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  10. Vilågos mint a nap! A Kdmp-nel ålsågosbb antiszemita Pårt nem letezik!
    A maguk ålszent farizeusi arcukkal veszedelmesebbek a Jobbiknål!
    Persze nem kisebbitve ezzel a Jobbik veszedelmesseget!
    A Kdmp ålszentseg møge akarja rejteni gyilkos indulatåt!
    Azt azer soha ne felejtse el az emberiseg hogy a katolikus egyhåz az evszåzadok alatt sokkal tøbb embert ølt es nyomoritott meg, mint Hitler es Sztalin! Ebbøl a gyalåzatbol pedig nincs tisztulås es feloldozås, a tortenelem sem feletedheti ezt el!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (23 szavazatból)
  11. Nem, vagy nem csak a KDNP ilyen. Ilyen az egész magyar katolikus klérus. Ha nem ilyen lenne, feltűnő hangerővel tiltakoznának, megvédenék becsületüket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  12. Keresztény értelmiség (!) ….? Ilyen világlátással és erkölcsiséggel ? No NEM !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  13. Azért még NEM VILÁGOS, hogy ez a keresztény szövetség valóban JÓZANUL értékelt-e, vagy CSAK a pillanatnyi ellenállás láttán, időleges mondott le a Prohászka szobor felállításáról! A nagyobb ellenállás demonstrálására tehát nagyobb szükség van, mint VALAHA!!! Nem tehet meg mindent ez a mai hatalom és a szélsőjobboldal!!! Remélhet5őleg egyre többen leszünk, lesznek azok, akiknek ERKÖLCSI érzékük NEM ENGEDHETI meg, hogy kirekesztő, antiszemita és rasszista nézetek képviselői köztéri szobrokon “díszelegjenek”!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  14. Kiss Sándor
    Ha már a diszkeresztények találtak egy jó kis üres szoborhelyet – nem kellene gyűjtést rendezni egy Kádár szobor felállítására? Nos jó: legyen mobil szobor, éjszakára be lehetne tolni a piacra, rongálás elkerülés érdekében.Hadd pukkadjanak a (nappal) arra járók!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  15. Nos jó, én is érzem, hogy ez azért durva lenne, na de legalább Boldog Salkaházy Sára nem érdemelne az Újlipótvárosban, a cipőkkel majdnem egy vonalban egy szobrot? Egy keresztény templom előtt?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  16. http://demokratikuskoalicio.hu/index.php/2011-12-05-15-42-05/dkhirek/2853-dk-fapados-szalon-konferencia-horthyrol-video
    DK-Fapados Szalon konferencia Horthyról (DK-Média videó)
    .
    A Demokratikus Koalíció és a Fapados Szalon rendezésében, a Best Western Hungária Hotelben, 2012. június 27-én került megrendezésre a Horthy-konferencia.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  17. Vitányi Iván, a DK örökös tiszteletbeli elnöke a Horthy Konferencián:
    http://www.youtube.com/watch?v=le8anZoNoXc
    Vitányi véleménye Horthyról: “nem kell a legsúlyosabb árulók között sem emlegetnünk! Nem kell Haynau, Rákosi és Szálasi mellé sorolni!” (a sorrend is furcsa!)
    .
    21:22-kor Vitányi anekdotákat mesél családja Horthy-ágáról,.humoros előadásban (látszik, hogy egy percig se gondol a Horthyék által meggyilkolt százezrekre).
    Vitányi a zsidó holocaustot is csak áttételesen említi:
    (5:00) “Az állam összeomlott. Kiírtották a társadalom egy részét és kezdődött a dolog elölről. Ez a történelem.”
    .
    Számomra gyomorforgató, ahogy Vitányi (és már Gyurcsány is) relativizálják Horthy bűnösségét és megpróbálják Horthyt és Kádárt egy kalap alá venni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  18. hunyadi
    2012. június 30. szombat
    17:14
    Az a záróbeszéd pusztán nem ismételte meg azokat a tényeket, amit az előtte elhangzott 9 előadás igencsak részletesen kitárgyalt – nem mellékesen az MSZP felelősségét is emlegetve! :(((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  19. gets
    A konferencián voltak konzervatív, liberális és baloldali történészek is.
    Vitányi azért releváns, mert a Demokratikus Koalíció örökös tiszteletbeli elnöke.
    Karsai László történész előadása precíz és szomorú volt, Vitányi terjengős és olykor vidám előadásával szemben. Karsai gyorsan elolvasta az előadását, mintha rossz társaságba pottyant volna és szabadulni akarna onnan gyorsan…
    .
    Karsai mondanivalójának egy részét olvastam már régebben itt: http://old.hdke.hu/download/Karsai_Horthy.pdf Ebből idézek:
    .
    A magyar Belügyminisztériumba a zsidókérdés „végső megoldásával” (Endlösung der Judenfrage) kapcsolatos talán legfontosabb és legpontosabb információ 1942. október 7-én érkezett. A meg nem nevezett hivatásos nyomozó jelentése szerint: „[…] A németek elbeszélése szerint folyó évben Lengyelországban a zsidókat kipusztítják. Fenti megállapításokat megerősítik az elfogott zsidók előadásai is.” […] Arról, hogy a nácik valamennyi európai zsidó kiirtására törekednek, ismételjük, már 1942 folyamán egészen pontos információi voltak a kormányzónak.”
    .
    “1944. június 23-án Horthy Sztójay Dömét, nyilvánvalóan miniszterelnökként kifejtett munkássága elismeréseként, vitézzé avatta. Régi „vitézei” voltak a Sztójay-kormány belügyi államtitkárai, Endre László és Baky László, az új belügyminiszter, Jaross Andor, valamint a csendőrség felügyelője, Faragho Gábor is.”
    .
    “[Horthy] június 26-án eldöntötte, hogy leállítja a további deportálásokat. Döntését végül július 6-án közölte Sztójay miniszterelnökkel. Ez alatt a tíz nap alatt hozzávetőlegesen 70 000 zsidót deportáltak Szegedtől Pécsig, Kecskeméttől Szombathelyig. Nem sokkal később Horthy megváltoztatta álláspontját, beleegyezett abba, hogy a fővárosból elvigyék a zsidókat. […] Bonczos tájékoztatta Eichmannt: »a kormányzó hozzájárulásával, f. hó 25-én megkezdi a zsidók kitelepítését Budapest területéről… A terv szerint koncentrálásuk augusztus 25-én kezdődik, három táborba. A hat vonatból álló első szállítmány 20 ezer zsidóval augusztus 27-én indul, azt követően napi három vonat szállít 9000 zsidót. A koncentrálást kizárólag a külön erre a célra összevont magyar csendőrség végzi.«”
    .
    Vitányi még Karsai előadása után is kitartott amellett, hogy Horthyt “nem kell a legsúlyosabb árulók között sem emlegetnünk! Nem kell Haynau, Rákosi és Szálasi mellé sorolni!”
    Én viszont kitartok amellett, hogy Horthy egy tömeggyilkos szörnyeteg volt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  20. hunyadi
    Az inkriminált mondattal én sem értek egyet, de engedek egy gesztust egy közel 90 éves embernek, hogy a közeli rokonát próbálja ennyivel menteni. A “mentő” mondatával 30 %-nál kevesebb magyar ért egyet – Vásárhelyi Mária előadás.
    Sajnos a közel 30% is sok. :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  21. Horthy is szörnyeteg volt, méltó az őt követő nyilasokhoz. Annyi a különbség, hogy Horthy más formális viselkedéskultúrát és erkölcsi kódexet képviselt.
    Ha a vadságot és a halálos áldozatok számát nézzük, akkor Kádár meg sem közelíti a Horthy-Szálasi banda teljesítményét. Kádár ebből a szempontból angyal.
    .
    Kádár láthatóan felelősséget érzett, hogy elősegítse az ország népének boldogulását. Ez persze a másik oldalról is elmondható. Három lényeges különbség van:
    1. A Kádár-féle felfogásban az ország tényleges népének túlnyomó többsége alkotta a NÉPet, míg a Horthy-féle felfogásban lényegesen kevesebben.
    2. Kádár, minden doktriner hülyesége mellett is sokkal reálisabban látta a világot, mint Horthy.
    3. A Kádár-rendszerben a kommunista elképzelések miatt a gazdaság nagyrészt kézivezérelt volt még a 68-tól 72-ig élő “Új Gazdasági Mechanizmus” alatt is, míg a Horthy-rendszerben működött a vállalkozások autonómiája. Ez a különbség nem csak a gazdasági teljesítményben, hanem a politikai felépítményben is a Horthy-rendszert hozza ki előnyösebbnek. (Szerintem erre utal Gyurcsány megjegyzése is.)
    .
    Minden ilyen különbség mellett sajnos mindkét rendszer önkényuralom volt, és az alattvalói viselkedést erősítette.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  22. Úristen! Miről maradtunk le?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  23. Tudjátok az a baj hogy 2012-ben erről az aljas tömeggyilkos Horthyról konferenciát tartanak! Erről az emberről nem konferenciát kellene tartani hanem még az emlékét is kitörölni.
    Persze az újjáéledő nyilas Magyarországban nem csoda ha ezeket a gyilkosokat istenítik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  24. Avi
    2012. július 1. vasárnap
    14:02
    Végignézted a 11 videót?
    Ez a konferencia sokkal reálisabb, mint az újratemetési cécók.
    Ne akarj hasonló stílust felvenni, mint a fityisz-kdnp-jobbik bagázs!
    :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  25. Érdemes megnézni!
    http://idokjelei.hu/2012/06/elso-gmo-babak/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  26. gets
    Elárulni csak olyan ügyet lehet, ami mellé az ember előtte melléállt. Haynau soha nem állt a magyar szabadságharc mellé, tehát el sem árulhatta, Rákosi meg hithű kommunista volt, és ami rajta állt, azt megtette, hogy sztálinista mintára alakítsa az országot, tehát ő sem árulta el az elveit. Egyébként Szálasi is végsőkig kitartott az elmebeteg elvei mellett, tehát ezek inkább csak a polgári demokrácia ügyét “árulták el”, Egy pozitívum van: legalább Iványi nem sorolta be közéjük Kádárt..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  27. girbegurba -
    nagyon remélem, hogy nem erre utalt Gyurcsány, ennél azért többre tartanám.
    A Horthy rendszerben a nőknek elég későn adták meg a választójogot,
    a szavazásban vagyoni és műveltségi cenzus érvényesült, nem igazán hiszem, hogy ezt bárki “demokratikusabbnak” hozná ki egy összehasonlításban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  28. kekec
    2012. július 1. vasárnap
    14:53
    Nem Iványi, hanem Vitányi – de azért egy közel kilencven éves embertől ez bizony teljesítmény, ha nem is mindenben értünk vele egyet. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  29. Keresztény Értelmiségiek Szövetsége egyenesen nevetséges! Milyen az a magyar értelmiség mely képes egy olyan embernek szobrot állíttatni, aki nyíltan antiszemita volt és náci eszméket vallott. Egyáltalán hogyan meri magát értelmiségnek nevezni? Ezek nem értelmiségek, hanem ordas eszméket valló, antiszemita csúszómászók, ezek az emberiség legaljának számítanak. Rajtuk nem csodálkozom,ezek ilyenek, hanem a hatalom az Unió részeként megengedheti magának ezeket a szobor állításokat és embertelen kultuszok elősegítését? Képes pofátlanul valami demokrácia köntösbe bujtatott engedékenységre hivatkozni, hogy ezeket a dolgokat helyi közösségek döntik el, milyen furcsa,álszent védekezés. Azt bezzeg nem döntheti el az istenadta nép, hogy jelentősebb ügyekben népszavazást tarthasson! A gazdasági kiszolgáltatottság után egyre inkább meg kell tapasztalnunk az ideológiai orbáni terrort? Sok mindent megtehet a hatalom az agyon emlegetett kétharmadára hivatkozva, de ennek ellenére rendkívülien rövidlátó. A világon minden kultúrállamban elítélik, megvetik az antiszemita gyűlölködést és a náci eszmék terjesztését. Már most is látszik, hogy mennyire elszigetelődött az Orbán rezsim, nincs kultúrállam aki a kötelező protokolon kívül

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  30. meghívná vezetőit és velük együtt mutatkozna a világ előtt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  31. gets
    2012. július 1. vasárnap
    14:37
    Félreértettél!
    Nekem az a bajom, hogy egyáltalán olyan szituációt teremtett a FideSS-Jobbik bagázs, hogy el kell magyarázni embereknek, hogy milyen aljas mészáros volt Horthy és az egész rendszere!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  32. A szekularizáció elleni fellépések okozzák a legtöbb problémát, azt pedig sajnos “politikusok” gerjesztik. A vallások fundamentalista erősítése a birka jellemű tömeg befolyásolására a legegyszerűbb alkalomteremtés.
    Ha tudnák az emberek, hogy a testre szabott oktatás révén mennyi mindenre lehetnének képesek, akkor nem itt tartana a világ. :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  33. kekec,
    De.
    Nem világos, hogy milyen kritériumok együttállása esetén az egyes tényezők milyen súllyal és milyen skála szerint vennének részt egy összehasonlítható mérték kiszámításában.
    .
    Horthy rendszerében a hagyományos származási, vallási, nemi és jövedelmi diszkrimináció erősen érvényesült, a Rákosi- és a Kádár-rendszerben a nemek egyenlősége legalább törvényi szinten megvalósult, a származási és vallási diszkrimináció csökkent, ebben elfogadom, amit írtál. (A vallási diszkrimináció úgy fordult meg, hogy általában a vallások gyakorlását nehezítették.) A Kádár-rendszerben a származási és jövedelmi diszkriminációt a kaszt szerinti diszkrimináció váltotta fel. A pártbeli hierarchia érvényesült.
    .
    Nálam az is fő szempont, hogy mennyire érvényesült a jogszolgáltatás függetlensége a törvényhozó és végrehajtó hatalomtól, és mennyire érvényesült a vállalkozások szabadsága. Az egyéni szabadságjogok mindkét rendszerben erősen sérültek. A vállalkozás szabadsága a Horthy-rendszerben fontos volt, de nem csak ez, hanem a hagyományos ideológia is kedvezett a az alapvető jogelvek megtartásának a vagyonos osztályok tagjai közötti vitákban. Ha jól tudom, a vagyontalanok kisemmizettsége a jogszolgáltatásban is megnyilvánult, mégis, ha nem fajul el a rendszer félfasiszta, félfeudális alakulatból kifejlett fasisztává és nemzeti szocialistává, akkor nyitva maradt volna a pálya a lassú polgári fejlődés és végül a demokratikus átalakulás felé. A kommunisztikus önkényuralmi rendszer ezt az utat eleve erőszakosan kizárta.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  34. Na, ez a téma kifújt!
    Lehet keresni egy új gumicsontot, amire újfent ráharapnak a megvezetett polgárok, és egymást fogják ismét fikázni, a kontár kormányzat pedig önfeledten dorbézolhat tovább!
    Ébresztő, bamba nép!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  35. *
    AZT JÓL TESZIK, HA NEM TESZIK
    *
    És pont egy közismerten zsidó negyedben, az Új-Lipótvárosban akarták oda-szoborni.
    *
    Még egy:
    Talán nem annyira közismert, hogy a helyszín, a Lehel piac és környékén egykor az egyik budapesti zsidó temető terült el, amig a piacot oda nem telepítették és a temetőt – halottastól – ki nem telepítették Rákoskeresztúrra. Ide épült a századforduló után a

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  36. (a 15;10 folytatása)
    *
    neoromán Lehel-téri katolikus plébánia, ahová most a prohászkának dicső emléket állító szobor került volna – örökre…
    Szóval, így “váltott” nyugvóhelyet a költöztetés következtében többek között többszáz ‘48-as zsidó katona, valamint Rózsvölgyi Márknak, a verbunkos atyjának földi maradványa is. Azóta a hősök a Kozma utca 6-ban szép, szecessziós síremlék alatt alusszák örök álmukat… Pedig az igazság az, hogy a zsidó vallás szabályai szerint “a halottakat békén kell hagyni” ergo, exhumálás nuku. Oh, ha csak ennyit kellett volna eltűrniük az évezredek során…
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

A KDNP-nek tetszett Orbán beszéde 2014. február 17. hétfő

Semjénék pártja gagyog, s ragyog 2013. december 3. kedd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos