Ronai and Ronai
AMERIKAI

Fellebbezést nyert bin Laden sofőrje 2012. október 16. kedd 22:50 | AN Forrás: Reuters

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Fellebbezést nyert bin Laden sofőrje
Guantánamo Bay, Kuba – Egy szövetségi fellebbviteli bíróság felülbírálta Oszama bin Laden egykori sofőrjének és testőrének, Szálim Hámdánnak a terrorizmus támogatása miatti elítélését. A District of Columbia járási bíróság arra az álláspontra helyezkedett, hogy a terrorizmus nem volt háborús bűncselekmény 1996 és 2001 között, amikor Hámdán tettét állítólag elkövette. Még jó, hogy ki nem mondták a Kongresszus hatásköri túllépését, Szálim Hámdán ugyanis ezt is kérte.
.
Emberjogi aktivisták a guantánamói hadi bíráskodásra mért jogi csapásként ünneplik az ítéletet.
.
Hámdánt egy mindennapos közúti ellenőrzés alkalmával fogták el 2001 novemberében Afganisztánban, nem sokkal azután, hogy az amerikai invázió – válaszul 9/11-re – elsöpörte az Oszama bin Ladennek és szervezetének, az al-Kaidának menedéket és logisztikai támogatást biztosító tálib terrorrendszert.
.
Hámdánt a második világháborús időszak utáni első háborús bűnös perben ítélték el 2008 augusztusában azért, mert személyes támogatást nyújtott a terrorizmusnak, amikor a tavaly májusban amerikai kommandósok által megölt bin Laden mellett sofőrködött.
.
A férfit 66 havi börtönre ítélték, az ítéletet azonban a guantánamói vizsgálati fogsággal kitöltöttnek vették. 2008 novemberében így hazatérhetett Jemenbe, ahol 2009 januárjában szabadlábra helyezték; azóta Szanáában él családjával.
.
Bűnperében a vád azt állította, Hámdán az al-Kaida belső köreihez tartozott, míg a védelem azt, hogy egyszerű vezető és autószerelő volt, aki havonta 200 dollárnak megfelelő fizetést kapott. 2006-ban egy akkori felsőbírósági döntés nyomán hozta meg a kongresszus a hadikomissió-törvényt, amely egy sor olyan új háborús bűncselekményt sorol fel, amelyeket hadbíróságon lehet tárgyalni, köztük a terrorizmus támogatását is. A kormány pedig ennek az új törvénynek az alapján járt el Hámdánnal szemben – a mostani verdikt szerint megalapozatlanul.
.
Oszama bin Laden sofőrjét végül a terrorizmus ötrendbeli anyagi támogatása miatt ítélték el. Hámdán fellebbezésében azt állította, a Kongresszus hatásköri túllépést követett el, amikor háborús bűncselekménnyé nyilvánította a terrorizmus támogatását. Ez utóbbi kérdésben a fellebbviteli bíróság nem foglalt állást – így a huszonegyedik századi jogtörténet szegényebb lett azzal az epizóddal, hogy egy jemeni terrorista jogi aktusa szabjon gátat az Egyesült Államok törvényhozása akaratának.
.
Az Igazságügyi Minisztériumban egyelőre „tanulmányozzák”, máshol ellenben zajosan ünneplik az ítéletet. Raha Wala, a Human Rights First emberjogi szervezet jogásza szerint a verdikt magára a hadbíráskodás legitimációjára mér csapást, és arra hívja fel a figyelmet, hogy ezzel jogi értelemben valamennyi hasonló büntetőeljárás veszélybe került, élen a szaúdi Abdelrahim al-Násíri perével, amely a jövő héten folytatódik Guantánamón.
.
A döntés remélhetően arra bátorítja a szövetségi kormányt, hogy szövetségi bíróságokon folytassa a pereket a guantánamói rabok ellen, jelentette ki Zachary Katznelson, az American Civil Liberties Union (ACLU) munkatársa.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Fellebbezést nyert bin Laden sofőrje, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

4 Reader’s Comments

  1. Terrorizmus tamogatasa. Nem kategorizalni kell hanem kivegezni. A terrorizmus artatlan embereket ol, aki ezt tamogatja az maga is gyilkos. A gyilkosoktol pedig meg kell vedeni az emberiseget. Minek ezt bonyolitani ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  2. AZ ember esze megall!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  3. Aki egy ilyen felmento iteletet hoz,azt azzonnali hatallyal megfosztanam az amerikai allampolgarsagatol,es hazaarulasert eletfogytiglanra itelnem.Vagy elkuldenem a talibokhoz egy tea delutanra…
    Azonban ne csak a birot iteljuk el,iteljuk el azokat a korulmenyeket es politikusokat is akik lehetove tettek egy ilyen dontes meghozatalat.
    Tobb millio muszlim aki az Usaban el nyilvan rohog a markaban,hogy senki semmit nem mer tenni ellenuk…….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  4. A WEIMARI SZINDRÓMA

    Az ilyen és az ehhez hasonló ügyek miatt szoktam úgy vélekedni, hogy ad absurdum amerika egy Hitlert is elnökévé választana, ha a csillagok állása szerint ennek a jogi, illetve “demokratikus” feltételei éppen akkor megfelelnének. Orvosi nyelven szólva ez a jelenség nem más, mint a “weimari szindróma”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Börtönbe megy a fecsegő CIA-ügynök 2012. október 25. csütörtök | AN

Guantánamón nincs több nyugati állampolgár 2012. szeptember 30. vasárnap | AN

Guantánamói foglyot találtak holtan 2012. szeptember 11. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos