Ronai and Ronai
AMERIKAI

Rasszizmusnak tartják a jobbikos genetikai vizsgálatát 2012. May 21. Monday 17:29 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(12)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Rasszizmusnak tartják a jobbikos genetikai vizsgálatát
Budapest – A Szakmai Kollégium Klinikai Genetikai Tagozatának és Tanácsának tagjai a leghatározottabban elutasítják és elítélik a rasszista értelmezésre okot adó genetikai vizsgálatot, közölték a testületek elnökei a két grémium hétfői ülése után. A tanácskozást azt követően hívták össze, hogy az egyik jobbikos képviselő a Nagy Gén Kft.-től megrendelt genetikai teszttel „igazolta”: nincs benne sem cigány, sem zsidó vér.
.
Állásfoglalásában a Szakmai Kollégium Klinikai Genetikai Tagozata és Tanácsa egyúttal arra kéri az egészségpolitikai hatóságokat, hogy akadályozzák meg az ilyen vizsgálatok megismétlődését, elterjedését, illetve foganatosítsanak ellenük határozott szankciókat.
.
.Mint írják, az elmúlt hetekben a hazai közéletet megdöbbentette a hír, hogy nem diagnosztikai céllal, „helytelen és elítélendő indikáció alapján” végzett genetikai tesztek eredményét mind szakmai, mind etikai szempontból megtévesztő, félrevezető módon értékelték, és abból „tudománytalan, megalapozatlan, etikai szempontból kifogásolható, diszkriminatív, a társadalom számára veszélyes következtetést vontak le”.
.
Emlékeztetnek, a Nagy Gén Kft populációkra jellemző genetikai variációkat vizsgált a tesztet megrendelő kérésére azzal a céllal, hogy roma vagy zsidó népcsoportra jellemző variációk elemzésével az illető zsidó vagy roma származását kizárja. Úgy fogalmaznak: „E rasszista céllal végzett vizsgálatot mind szakmai, mind etikai szempontból a leghatározottabban elutasítjuk és elítéljük”.
A genetikai vizsgálatok célja a betegségek genetikai okainak vagy az arra hajlamosító tényezőknek a megismerése. A genetikai vizsgálatok diagnosztikai céllal, igazságügyi orvostani probléma megoldására, illetve kutatási céllal folytathatók – idézik a törvényi szabályozást.
.
Felhívják a figyelmet arra, hogy a 2008. évi XXI. törvény előírásai szerint „humángenetikai vizsgálat megelőzési, diagnosztikus, terápiás vagy rehabilitációs célból és kizárólag egészségügyi érdek alapján végezhető”. A humángenetikai vizsgálatoknak nem céljuk az egyén származásának vizsgálata, sőt népcsoporthoz való tartozás sem, mutatnak rá.     Személyes tulajdonságokra utaló genetikai markerek (bőrszín, szemszín stb.) az egyénre nézve meghatározhatóak, de az ilyen jellegű markerek nem tekinthetők egy népcsoporthoz tartozás jegyeinek, fejtik ki.
.
Fontosnak tartják kiemelni, hogy egy egyén etnikai hovatartozása nem genetikai kérdés, hanem személyes identitásválasztás és a közösség általi elfogadottság kettős viszonyán alapul. „Ebben a kérdésben nem a genetikusoké a végső szó”, olvasható az állásfoglalásban.
.
Mint hangsúlyozzák, a Nagy Gén Kft. által végzett genetikai tesztek alapján nem lehet a vizsgált egyed származását, adott populációhoz, népcsoporthoz való tartozását igazolni, vagy cáfolni, “nincsenek népcsoportra jellemző, adott egyed hovatartozását igazoló, vagy kizáró génjeink”.
.
A jobbikos képviselő genetikai vizsgálatának ügyét múlt pénteken elítélte a Magyar Humángenetikai Társaság is, arra kérve a kormányzat illetékes szerveit, hogy vizsgálják ki az esetet.
.
Melegh Béla, a társaság elnöke, Raskó István alelnök és Nagy Bálint titkár közös közleményében azt írta: megdöbbenéssel értesültek arról, hogy egy genetikai tesztelés végzésére jogosult laboratórium eredetileg diagnosztikai célból végezhető tesztet „szakmailag és etikailag el nem fogadható módon indikálva, majd interpretálva” nem diagnosztikai célra használt fel. A teszt ráadásul – mint hozzátették – „alkalmas lehet emberek közötti feszültségkeltésre”.
.
Az index.hu múlt hétfőn írt arról: az eredetileg egy szélsőjobboldali honlapon megjelent információk szerint egy Jobbik-tag a Nagy Gén Kft.-től megrendelt genetikai vizsgálattal igazolta, hogy nincs benne sem cigány, sem zsidó vér; illetve a rasszista hangvételű honlapon közöltek egy fotót – mint írták – a vizsgálatot igazoló dokumentumról is.
.
Bálint Bálint László, a Debreceni Egyetem Klinikai Genomikai Központjának adjunktusa az index.hu-nak úgy nyilatkozott: a dokumentum kiadóját szerinte az Orvosi Kamara elé kellene vinni, mert a szakma jó hírnevét veszélyezteti a működése.
.
A hírportálon múlt hétfőn megjelent Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nagy Gén Kft. egyik tulajdonosának reakciója is az üggyel kapcsolatban, akit sokkolt a sajtóban terjedő génvizsgálati botrány. Egyúttal bejelentette, hogy cégtulajdonosi státusát a lehető legrövidebb időn belül megszünteti a vállalkozásban.
.
A Nagy Gén Diagnosztikai és Kutatási Kft. aznapi közleményében úgy reagált: elhatárolja magát a megkülönböztetés minden formájától, továbbá sajnálja, hogy tudományosan megalapozott génvizsgálatot egyes emberek tévesen, rossz szándékkal használnak fel.
.
Nagy Zsolt, a társaság ügyvezető igazgatója azt írta: a vizsgálatot etikai okokból nem tagadhatták meg, és nem volt joguk megítélni, hogy a képviselő a vizsgálati eredményét milyen célra használja fel. Az igazgató megjegyezte továbbá, hogy a genetikai vizsgálat önmagában nem ad teljes és precíz képet a családfáról, ezért további tanácsadás szükséges a vizsgálatokkal kapcsolatban.
.
„Elnézést kérünk, hogy a leletben nem fogalmaztunk precízebben, hiszen azzal elkerülhettük volna, hogy az illető tévesen használja a genetikai szakértői leletét. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez a jövőben ne fordulhasson elő”, tudatta Nagy Zsolt.
.
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI megkeresésére azt közölte: a Nagy Gén Diagnosztikai és Kutatási Kft. szerepel az egészségügyi szolgáltatók nyilvántartásában. Genetikai tanácsadás és gondozás, immungenetikai laboratóriumi diagnosztika, valamint genetikai laboratóriumi diagnosztika szakmákra rendelkezik működési engedéllyel.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -1 ( 1 szavazás)
Rasszizmusnak tartják a jobbikos genetikai vizsgálatát , 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék: , ,

  • Hozzászólások(12)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

12 Reader’s Comments

  1. Azt hiszem, most jött el az a pillanat, hogy sírva fakadok. Nem hiszem el, hogy ez megtörténhet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  2. Lesz eböl még miniszter is eben az országban:)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  3. Ideje nagyító alatt vizsgálni a kft munkáját. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  4. Szent Tudatlanság!
    Az, hogy a “pórnép” nem tud különbséget tenni etnikum (cigány) és vallási hovatartozás (zsidó) között, nem meglepő!
    Az viszont meglepetés (legalábbis számomra), hogy egy ilyen intézet, ahol ez az eset történt, ugyanebbe a hibába essen! Tovább vivve a szálat: ha hithű katolikus kér olyan genetikai vizsgálatot ebben az intézményben, hogy nincs benne református vér, azt is megcsinálnák-e?
    No és mi lenne a vizsgálat eredménye volt hercegprímásunknál, aki a zsidó vallásról tért át római katolikusra? (Gondolok itt Pehm Józsefre, aki Mindszenty néven vált ismertté.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  5. Érdekes eredménye lenne egy vizsgálatnak amit orbánon kellene elvégezni.
    Talán még Géza fejedelem egyenes leszármazottjának fogják tekinteni!!
    Mondjuk Ő inkább koppányra hasonlít.
    Ólmot a fülébe, a szemére sincs szükség. Aztán hadd menjen Isten hírével, amerre lát!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  6. Az a bizonyos kft nem tudta, hogy kinek csinálja a vizsgálatot? Nem tudták, nem jöttek rá maguktól, hogy az a jobbikos képviselő minek akar ilyen vizsgálatot csináltatni, mire kell neki? Ebben a kft-ben nem ismerik a történelmet?
    Tudom, van az a pénz…
    Nagyon szomorú, hogy van az a pénz!
    Bálint Lászlónak igaza van, ez nem maradhat annyiban, hogy az újságok megírják. A csökött agyúak még reklámnak nézik a cikkeket…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  7. Vajon milyen a zsidó, a cigány, vagy a Gondolkodó által leírt református kromoszóma. Kék vért nem találtak a Jobbikosban?Lehet, hogy kékvérű. Nagy az Isten állatkertje. Ki volt a képviselő? Azt is mondták?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  8. Most olvastam csak ezt a cikket. Jót röhögtem. Negyven éves molekulárbiológiai szakmai ismerettel, kutatói gyakorlattal a hátam mögött ki merem jelenteni, hogy nincs cigány gén, meg zsidó gén sincs.
    Igaz vannak szarvasmarhára specifikus gének, talán azt kellet volna vizsgálni ennél a baromnál.
    Amúgy meg a viccet félretéve,… ez már a vég. Siralmas.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  9. Jajj Neveletlen! Nem pénzzel fizettek, hanem reklámmal. Én még nem hallottam erről a cégről, most viszont már nem csak én tudom, hogy létezik, és hogy mi a “profilja”. Csak arra lennék kíváncsi, hogy a “szintiszta magyar vérvonal” kimutatható-e? Röhögnöm kell. Majd kötelezővé teszi a jobbik, hogy ennél a Kft-nél mindenkinek csinálják meg a genetikai térképét, na nem egészségügyi szempontokra, hanem hovatartozásra nézve. Megérkeztünk fiúk, itt a tejjel-mézzel folyó kánaán. Megismertük a jövő közgépét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  10. Na még a végén beindul a “MENGELE” Nemzeti Szocialista Genetikai kutató központ!
    Ez már maga az őrület és pokol!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  11. Ez nem rasszizmus, hanem égbekiáltó hülyeség. Nem tudom hogy viselhet ilyen barom hívatal?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  12. Ez áll a mentegetőző közleményben: “Elnézést kérünk, hogy a leletben nem fogalmaztunk precízebben, …”
    Hát, szerintem teljesen, sőt megengedhetetlenül precízen fogalmaztak, hisz egyértelműen, szó szerint az van a vizsgálati lapon, hogy a vizsgált személy ” … esetében nem találtunk roma- és zsidó népcsoportra jellemző genetikai génváltozatot.” Ennél már hova kellett volna precízebben fogalmazni? Az is nyilvánvaló, hogy ezek a sorok válaszként szolgálnak egy kérdésre, amire viszont igenis nemhogy joga, de kötelessége lett volna NEMet mondani a “munka” elvégzőjének.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

A DK nem bojkottálja a Fideszt 2014. April 29. Tuesday | AN

Kivételezett helyzetben a TV2 2014. April 3. Thursday

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos