Ronai and Ronai
AMERIKAI

Fociadóval sújtja a vendéglátósokat a köztévé 2012. május 23. szerda 9:52 Forrás: AN, mainap.hu

  • Hozzászólások(22)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Fociadóval sújtja a vendéglátósokat a köztévé

Budapest – Nem méri olcsón a műsorperceket a köztévé. Az adófizetők pénzén fenntartott intézmény, amely kétmilliárdot fizet Jáksó László cégének a nézhetetlen Marslakókra, és szintén súlyos milliókkal támogatja Fábry Sándor műsornak csúfolt önmegvalósítási törekvéseit, a labdarúgó Európa-bajnokságon keresni akar.

Nem is keveset: kisebb kocsmáktól százezer forintot kérnek az adásért, a nagyobb helyektől akár háromnegyed millió forintot is készek legombolni.

A mainap.hu információi szerint egy falusi kiskocsmának 100 ezer, egy klasszikus sportpubnak akár 750 ezer, az óriáskivetítőt felállító helyeknek 950 ezer forintjába is kerülhet a közvetítés.

A lap szerint az MTVA arra hivatkozva szedi a kocsmárosok körében fociadóként ismert díjat, hogy a sportesemények kivetítésének kizárólagos jogát ő szerezte meg a külföldi jogtulajdonosoktól, ezért a meccsek – nem otthoni – kivetítésének engedélyét az MTVA-tól kell megszerezni.

A díjszabásnál az MTVA több szempontot is figyelembe vett. Egy falu kocsmájában az ottani kistévén nézett Eb-meccsek a tulajdonosnak nagyjából 50 ezer forintjába kerül. Olimpiával együtt 100 ezerbe.

Egy-két tévével rendelkező vendéglátóhelynek, amelynek egyébként nem profilja a sportmeccs-közvetítés, párszázezer forintjába kerülhet a két sportesemény.

Egy nagyobb, városi pub, több tévével és jelentős vendégforgalommal 450 ezret kell fizessen az MTVA-nak, olimpiával együtt legfeljebb 750 ezret.

A Millenárison vagy a műjégpályán felállított kivetítők sporteseményenként körülbelül 600 ezerbe kerülnek, összesen maximum 950 ezerbe.

A futball-Eb-n a tervek szerint más árszabása lenne az alacsonyabb rangú meccseknek, az elődöntőknek és a döntőnek. A több nézőt vonzó mérkőzések drágábbak lennének.

A fociadó elkerülésére is születtek már ötletek, több tulajdonos kitalálta, hogy nem a köztévére, hanem valamelyik külföldi csatorna adására hangolja a készülékét, így nem kötelezhető az MTVA díjainak megfizetésére.

A mainap.hu szerint egy héttel a labdarúgó Európa-bajnokság június 8-i kezdete előtt, május 31-ig kell leadni a nyilvános közvetítések önbevallását. Aki engedély nélkül vetíti a meccseket, bírságra is számíthat.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.7/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +3 ( 5 szavazatból)
Fociadóval sújtja a vendéglátósokat a köztévé, 3.7 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(22)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

22 Reader’s Comments

  1. Ez a mindenkitől minden elvonok adószemlélet naqgyon jellemző hazánkra. Arra nem gondolnak a buta hivatalnokok, hogy ha a kivetítéssel megnő a forgalom, a fogyasztás, akkor abból nagyobb adóalap keletkezik, így az adó is nagyobb lesz.
    Ha nem szipolyoznák az embereket a rendszerváltás óta ezzel a kibírhatatlan adórendszerrel, akkor régen mindenki tisztességesen adózna és pörögne a gazdaság.
    Mellesleg, hogy gondolnak olyan adónemeket behajtani, amelyek egyszerűen ellenőrizhetetlenek?
    Amúgy sosem értettem, hogy a (köz) TV csatornák műsorának kivetítése közösségi helyeken miért lenne adóköteles? Miről van itt szó, ha egyszer a TV már kifizette a jogdíjakat a közvetítésért és szórja a világba az előfizetőknek a műsort, akkor miért kellene ezért még külön fizetni? Ha a család és a barátok meg akárkik összejönnek a kertben/lakásban stb. meccset nézni, az nem díjköteles, ha ugyanezt a pubban teszik, akkor igen? Ja, hogy ilyen hülye ország vagyunk…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  2. Leslie Charteris

    Ugyan én nem vagyok fociőrült de a rosszéletű,repedt sarkú, kreativ édesanyját annak, aki ezt kitalálta!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (16 szavazatból)
  3. Az MTVA megvette a közvetítési jogot közpénzből. Értem? Értem. Már csak emiatt elgondolkodnék a döntésen.
    *
    Nem mindegy, hogy a műsort hogyan nézzük? Ha valaki csak emiatt vállalkozik, akkor is megy be adó, nem? Kifizeti a helypénzt, bérleti díjat, felszerelést bérel stb., tehát működik a piac, munkát ad, másoknak bevételt hoz.
    Ha viszont kifizet többszázezret, akkor az költség, csökken az adóalap, tehát az adó is kevesebb lesz. Mivel a teljes EB számos meccsét közvetítve sokmilliós kiadásra lehet számítani, sokan bele sem vágnak ilyenbe, tehát leül a piac, nincs munka, forgalom, adóbevétel. Vagy drága helypénzt kérenk, esetleg megfizethetetlenül drága lesz a sör, a kaja stb., esetleg más egyéb szolgáltatásról is inkább lemond a tulaj.
    Emellett nincs közösségi élet, jó hangulat stb. Csak megkeseredik az ember, ha állandóan, minden jó ötletre ilyen gátló döntések születnek.
    *
    Ez kell nektek? Nem az lenne a feladatotok, hogy a piac működését ösztönözzétek? Nem kopasztani kell odafent, hanem gondolkodni! Mi a jó a piacnak, a közösségnek, a cégeknek, a munkavállalóknak, az állampolgárnak! Ha az állampolgárnak jó, az jó az államnak. A fenébe, hányszor elmondták már ezt nekünk, mnégse áll rá az állami vezetés agya!
    Áhh, hiába írok, a bürokraták ezt a piaci logikát sosem fogják elsajátítani…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  4. Ha már ilyen “élvonalbeli” focistáink nincsenek, vessünk ki mindenkire
    fociadót. Hasonlóan a Ratkó korszak gyermektelenségi adójához.
    A Ratkó korszakból született ugyan több gyermek, hogy minek ezt ők
    mondhatják meg nyugdijbamenetelük után.
    De, hogy a fociadóból születne-e több jó focista az kétséges.
    Igy azután a kialakuló helyzet az lesz, hogy a vendéglátó helyek
    kiürülnek alkalmanként. Csökken a fogyasztásra eső adó mennyisége.
    Ugyanis TV van otthon, vagy a haveroknál. A szükséges fogyasztás
    megoldható a közeli üzletből beszerzett anyagokkal. Nyilván ez az olcsóbb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  5. Megoldas, fözzék otthon a palinkat és közben nézzék a meccset!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  6. A kocsmák, kivetítő cégek nem kérnek belépti díjat a műsor megtekintésért, hanem alaptevékenységükhöz kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtanak (fogyasztás, vagy pénzbeli támogatás a lehetőségért, reklámbevétel stb.), tehát nem a műsor (csatorna) továbbértékesítéséről van szó mint pl. egy kábelcsatorna esetében. Akkor miért is kérnének érte pénzt?
    Mellesleg az EB közvetítésért felelős cég meg is tilthatja, korlátozhatja a továbbértékesítést. Hogyan rendelkezik erről az MTVA szerződése?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  7. Mellesleg hogyan akarja az MTVA ellenőrizni a kivetítést a nyilvánvaló szabadtéri eseményeken kívül? Mert nem azokból lenne a nagy bevétel, nyilván. Az MTVA nem hatóság, ki menne ellenőrizni? Aki megy ellenőrizni, annak lesz-e ilyen jogosultsága? Kitől kapja a felhatalmazást? Vagy adóellenőröket fognak erre is felhasználni? Ez legális lenne?
    Ha bemegy egy ilyen ellenőr egy kisváros kocsmájába, és felkiált, hogy ide az igazolást a befizetett összegről! Ha közben átkapcsolnak másik csatornára, esetleg jól megverik, mivel nem hatóságtól lesz. No meg van a kocsmában többtucatnyi keménytökű, akik a bíróságon egyöntetűen fogják vallani, hogy nem az MTVA csatornáját néztük, sőt, nem is volt TV, csak az ellenőr szeme káprázott…tiszta hülyeség az egész ötlet!
    Erre írtam, hogy csak olyasmit szabad adóként behajtani, amit ellenőrizni is lehet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  8. A mi falunkban, már az egyik (a 2-ből) kocsma bezárt, mert nincs “kocsmába vihető” jövedelmük a zembereknek. Majd úgy lesz ez mint a játékautomata adókkal. A meccs idejére bezár, menjen haza aki nézni akarja. :-)

    Útálom a focit!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  9. Őgyes,,,naggyon öggyes….
    Ahogyan csikágói nagybácsikám mondotta volt a hetvenes évekbeli hazalátogatása alkalmával , amikor a pesti cola-automata már a negyedik kétforintosát nyelte el !
    / Régi humorista írásából idézve…/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  10. Különben valóban kezd nézhetetlenné válni a Marslakók . c. izé.
    Már kettő résznél is ( mindig elfelejtek megnézni egy két folytatást hehe ) le kellett vennem a hangot , olyan kínosak voltak a párbeszédek.
    ( Rendre vacsora közben nézem , olyankor nem bírom ha idegesítenek )
    Ha ez a jelenség sűrüsödik , nem egy két hanem öt-hat részt fogok kihagyni mindig.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  11. Grezó
    2012. május 23. szerda
    12:14
    Kifelejtetted az épülő, szép, új besúgó hálózat “munkalehetőségének” megteremtési szándékát. :(((((((((
    Ők is szeretnének keresni, nemcsak békamenetben. :) :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  12. A TV a Liptai segg mutogatását nem akarja megadóztatni?
    Hogy, hogy az MTV adót vet ki? Hogy van ez?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  13. Grezó első hozzászóláshoz kapcsolódnék azzal, hogy bizony tekintélyes összeget szed be az állam, mert az ilyen helyeken fogyasztott alkoholtartalmú italokat a szokásos adókon kívül, még nagy mértékű jövedéki adó is terheli. A helyzetnek pedig lesz megoldása, szerintem senkinek nem kell otthon maradnia! A sportközvetítéseket baráti társaságban simán lehet nézni, ezért ha a vendéglátósok zártkörű baráti rendezvénnyé, netán klub, vagy egyesületi taggyűléssé nyilvánítják az esti focinézős összejöveteleket, az MTVA elmehet melegebb éghajlatokra adót szedni. Emlékezzünk csak, a dohányzást tiltó rendeletet is simán megkerülte egy kreatív fiatal csapat azzal a trükkel, hogy lakássá minősítették a kávézót és így a vendégek, mint meghívott családi barátok, esténként simán fújhatják a füstöt megszokott törzshelyükön úgy, ahogy csak akarják. A hatóságok pedig hiába szeretnék nagyon, de nem tudnak fogást találni az ötlet kiagyalóin. A saját lakásában jelenleg még nem zaklathatja a polgárokat ok nélkül a hatóság.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  14. Eddig is fizettek a TV-ért és a rádióért az ilyen helyek működtetői – de a fodrász, kozmetikus, műkörmös is, sőt a fogász is – most a meccsért külön kellene fizetniük!
    Ez már tényleg a leszedés és nem a túladóztatás kormánya.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  15. “A saját lakásában jelenleg még nem zaklathatja a polgárokat ok nélkül a hatóság.”
    Majd fogja Kedves Commandante.
    Hamarosan.
    Rövidesen leshetjük a fekete autót az ablakból, mikor jön értünk
    .
    http://www.youtube.com/watch?v=C6s9uDUqQsg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  16. rakoncátlan
    2012. május 23. szerda 13:54
    Ezen oknál fogva, utalva a jelen időre írtam azt, hogy jelenleg. Vagyis tegnap még így volt…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  17. Már ennek is örülnünk kell commandante!
    .
    A kocsmárosoknak javaslom, hogy az EB alatt maradjanak zárva, vagy tüntessék el a TV készülékeiket.
    Inkább ők is odahaza nézzék a meccseket és az olimpiát.
    Majd Viktor a helyszínen nyomon követi helyettünk a mi pénzünkből az eseményeket.
    Szemetek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  18. Nos így is lehet érteni, hogy nehogy már csoportosuljanak, aztán még politizálnának! Résen kell itt lenni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  19. Az a baj, hogy csak rábíztuk Hazudniképtelen Viktormihályra, hogy hozza el nekünk a szittya Kánaánt, de abba már nem gondoltunk bele, hogy ha elhozta, ott bizony fizetni kell mindenért, ahelyett, hogy gondolkoznánk, miből teremtse elő a szükséges kánaánfenntartási kiadásokat.
    Szerintem az autórádiót is meg kell adóztatni, meg ha személyt is szállít az autós maga mellett, arra is ki kell szabni az illetéket. Sőt, tb – járulékot is beszedni érte, mert az autóvezetés munkavégzés is egyben, s nem állapot, hogy feketén szállít a személyautó személyeket. Azonkívül be kell vezetni a járdaadót is, mert mindenki közlekedik a saját lábával, tehát mindenkire kiterjeszthető.
    Egyébként meg az autósokat kötelezni lehet tetőcsomagtartó felszerelésére, amit szintén meg lehet adóztatni, sőt büntetni is, ha nem szerelik fel, ha kötelező előírás. És kötelezni kell mindenkit, hogy Fideszes transzparensekkel szereljék fel az autójukat, és akkor a kampányköltségeket se a pártnak kell elszámolni. Sőt, ha narancssárga színre átfestésre kötelezzük az autósokat, akkor meg lehet emelni a narancssárga festék árát, és az is növeli a bevételt.
    Ne higgyétek, hogy Hazudniképtelen Viktormihály csak úgy ingyen gondolkozik helyettetek, hajrá Viktor!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  20. Egy valamit tisztázzunk azért: ez nem adó lenne, hanem jogdíj.
    Az már másik kérdés, hogy “pofátlanság”, ráadásul elég érdekes volna valóban, hogy hogyan ellenőriznék. Ha minden jogot megvettek (erről persze semmit nem tudunk), akkor elvileg jogosan kérhetnének ezért is pénzt. Na de okafogyott a dolog, mert: “Az MTVA szerdán késő este azt közölte: átvállalja a fizetendő díjat.”
    Átvállalja??! Na ez meg megint milyen marhaság?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  21. Kuksi
    2012. május 24. csütörtök 08:40
    Ez az “átvállalja” a fidesz újmagyarjának a része! Bár ha Kupa Mihály, a korábbi pénzügyér adófilozófiáját tekintjük kiindulási pontnak, melyben nincsenek állampolgárok csak adóalanyok, akkor könnyebben értelmezhető eme kijelentés.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  22. Na de éppen azt mondom, hogy ez nem adó!
    Az MTVA először pénzt akar kérni egy “szolgáltatásáért”. Aztán mégsem kér. Erre azt mondja, hogy nagylelkűen átvállalja. Mintha az orvos azt mondaná, hogy átvállalja a hálapénzt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Nagyot kaszálnának az EB-n a kijevi taxisok 2012. június 8. péntek | AN

Ismét a politika árnya vetül a sportra 2012. június 8. péntek | AN

Dagad a bundabotrány 2012. május 24. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos