Ronai and Ronai
AMERIKAI

Romney a konzervatív voksokra hajt 2012. május 14. hétfő 12:07 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Romney a konzervatív voksokra hajt
Lynchburg, Virginia – A hit és a keresztény értékek védelmezését ígérte Mitt Romney, az amerikai Republikánus Párt hivatalos elnökjelöltségének várományosa, aki a hétvégén a konzervatív mozgalom lelki központjában, a virginiai Lynchburgben található Szabadság Egyetem (Liberty University) diplomaosztóján tartott beszédet.
.
Annak a hétnek a lezárásaként, amelyen Barack Obama elnök nyíltan kiállt az azonos neműek házassága mellett, a mormon hitű Romney elzarándokolt a Jerry Faldwell neoprotestáns-evangéliumi vezető által alapított tanintézménybe, és ott hangsúlyozta, hogy ő ugyanúgy osztja a keresztény konzervativizmus eszméit és értékeit, mint a jelenlévők.
.
A neoprotestáns-evangéliumi hívők kemény magja szerint mindazonáltal a Romney által követett mormon vallás csupán egy szekta, és nem is tartozik a keresztény egyházak közé. A Joseph Smith  által a 19. században alapított mormon egyház egyebek között azt tanítja, hogy Jézus Krisztus a mennyből alászállt Amerikába, és ott tanította az embereket, ezenkívül az egyház az Egyesült Államokat az új ígéret földjének tartja.
.
Romney beszéde alatt egyszer sem tért ki a saját vallására – ellentétben 2007-es beszédével, amelyben mormonságát hangsúlyozva kereste a keresztény konzervatívok támogatását –, azt viszont leszögezte: a hagyományőrző újprotestánsok számíthatnak arra, hogy elnökként a közös világnézet alapján fogja kormányozni az Egyesült Államokat.
.
„Az amerikai értékek olykor a demokratikus vita tárgyává válnak. Ez történik ma a házasság tartós intézményével. A házasság egy olyan kapcsolat, amely egy férfi és egy nő között jön létre”, hangsúlyozta a volt massachusettsi kormányzó.
.
.
Romney a családközpontúság fontosságáról beszélt, valamint arról, hogy Amerikában a kezdetektől fogva Istenben és nem az emberben hittek. Bírálta az abortuszt, és kiállt a vallásszabadsághoz való jog mellett, amelyet az amerikai alkotmány első kiegészítése szavatol. Romney elismeréssel szólt a jelöltállítási küzdelemtől visszalépő Rick Santorumról, aki hangsúlyozta, hogy a „kultúra jelentőséggel bír”, és hogy a házasságnak, a családnak és a munkának meghatározó szerepe van a sikerben.
.
A republikánus előválasztási kampány egyik szokatlan sajátossága volt, hogy a jelöltválasztási fórumokon a neoprotestáns-evangéliumi választók szavazatainak zömét a konzervatív katolikus Santorum kapta, a római hitűek többsége viszont a mormon Romney-ra voksolt. A New York Times és a CBS közös közvélemény-kutatása szerint a neoprotestáns-evangéliumi hívők az elnökjelöltségért folytatott republikánus verseny eldőlése után kezdenek megbékélni Romney-val, és 59 százalékuk már rá szavazna, ha ma tartanák az elnökválasztást. Az arány a fehér bőrűek között 72 százalékos.
.
A Szabadság Egyetem a republikánus vezetők egyfajta vezeklési zarándokhelye: 2006-ban John McCain, a későbbi elnökjelölt tartott itt megtérő beszédet, miután „az intolerancia ügynökeinek” nevezte Faldwellt és Pat Robertson televíziós prédikátort.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -1 ( 1 szavazás)
Romney a konzervatív voksokra hajt, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Amerikai elnokvalasztas ??? Kepmutatas a te neved !

    Nem is tudom ki volt az ucso olyan elnok aki emberileg is lehetett tisztelni es nem egy hatalom es vagyonhajhasz megalkuvo politikai prostitualt lett volna.

    Es ez mindegyik jeloltre vonatkozik sot nem csak amerikara.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  2. Igaz amerikai már eltért azoktol az alapvető értékektől amit az egykori pioneerok magukenak valottak. Az az értékrend sem volt tökéletes de még mindig a legjobb és legigazságosabb ami csak a földön eddig létezett. Ezért lehet ma az USA a világ legfejletteb állama, ahol a politikusok jobban szémonkérhetők, ahol a korrupció esetén még az elnökök is buknak. Sajtó és szolásszabadság van, sőt valásszabadság is. Ezek közül egyik sem volt még soha magyaroszágon. Persze a rosszat könnyebb eltanulni, de meg kell érteni hogy amerikai gyökerei és a magyar gyökerek két különbözö forrásból erednek. Másszóval a Magyar gyökér hát izé… NAGYON GYÖKÉR !!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Gyurcsány és az Európai Egyesült Álmok 2014. április 14. hétfő

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos