Ronai and Ronai
AMERIKAI

Pakisztánt is meghívták a NATO-csúcsra 2012. május 16. szerda 9:09 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Pakisztánt is meghívták a NATO-csúcsra
Brüsszel/Chicago – Pakisztánt is meghívták a vasárnap és hétfőn Chicagóban tartandó NATO-csúcsértekezlet Afganisztánnal foglalkozó, kibővített ülésére, közölte Brüsszelben Oana Lungescu, az atlanti szövetség szóvivője.
.
A kétnapos csúcs második napján nem csupán a 28 NATO-tagország állam-, illetve kormányfője, hanem a NATO vezette afganisztáni nemzetközi erőben (ISAF) résztvevő többi ország első számú vezetője, továbbá számos nemzetközi szervezet képviselője – összesen mintegy hatvan delegáció – vitatja meg a közép-ázsiai ország helyzetét, közelebbről pedig azt, hogy az ISAF haderejének 2014 végére tervezett kivonása után miként segítse tovább a nemzetközi közösség Afganisztánt.
.
Az értekezleten az Afganisztánnal szomszédos Pakisztánnak elvben természetes helye lenne, hiszen az afgán lázadók közül sokan a pakisztáni határvidéken húzzák meg magukat, onnan indulnak alkalmanként „portyára”, logikus tehát, hogy a harcok időnként pakisztáni területen is folynak. A NATO szeretné ösztönözni Pakisztánt, hogy ebben a küzdelemben vegyen tevékenyebben részt.
.
Tavaly novemberben azonban súlyos fegyveres incidens történt az afgán-pakisztáni határnál. Ennek során az amerikaiak huszonnégy pakisztáni katonát megöltek. Pakisztán erre tiltakozásul lezárta az ISAF és az amerikaiak előtt az Afganisztánba vezető szárazföldi utánpótlási útvonalat, és annak újranyitását az amerikaiak bocsánatkérésétől tette függővé. Az Egyesült Államok azonban csak sajnálkozásra volt hajlandó.
.
Egészen az előző napokig úgy volt, hogy mivel Pakisztán vonakodik újranyitni az utánpótlási útvonalat, nem kap meghívást Chicagóba. Most azonban a NATO-szóvivő közölte, hogy elhárultak a pakisztáni részvétel előtti akadályok: Iszlámábádban bejelentették az útlezárás végét. Lungescu megfogalmazása szerint Pakisztán fontos szerepet fog játszani Afganisztán jövőjének alakításában.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Tervek szerint a NATO kivonul, akkor miért hír, hogy részt vesznek saját ügyeik tárgyalásán?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. Akár a gyerekek..ehh…iszlám…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

2014 után: utóvéd Afganisztánban 2012. október 21. vasárnap | AN

Washington lemondott az afgán békéről 2012. október 3. szerda | AN

Afganisztán két év múlva magára marad 2012. október 1. hétfő | AN

Korán-égetők, halott-hugyozók büntetése 2012. augusztus 28. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos