Ronai and Ronai
AMERIKAI

NATO-csúcs: a békés felvonulókat is vegzálták az anarchisták 2012. május 21. hétfő 11:23 | AN Forrás: Yahoo News/MTI

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
NATO-csúcs: a békés felvonulókat is vegzálták az anarchisták
Chicago – A Európa védelmére szánt rakétapajzs első fázisának létrehozásáról, az „okos védelem” bevezetéséről és arról döntöttek vasárnap chicagói csúcstalálkozójukon a NATO-tagállamok vezetői, hogy a francia erők idő előtti hazarendelése ellenére tartják magukat az afganisztáni csapatkivonás eredeti ütemtervéhez. Szíriában nem lesz rendcsinálás, Iránt viszont valós fenyegetésnek tekinti a szövetség. Eközben militáns anarchisták sikertelenül kísérleteztek azzal, hogy lángba borítsák Chicago utcáit.
.
A kétnapos NATO-csúcstalálkozónak otthont adó Chicagóban több ezer főt számláló tiltakozó felvonulást tartottak, amelynek végcélja a Grant park volt. Szemben a szombattal, amely számos incidenst hozott, a vasárnapi demonstráció alapjában békés volt.
.
Ez nem is tetszett számos militáns antiglobalistának, akik provokációikkal mindent megtettek azért, hogy a törvényesen tiltakozók akciója rendbontásba fulladjon, és több alkalommal összecsapást kíséreltek meg a rendfenntartókkal, akik azonban mindannyiszor csírájában fojtották el a próbálkozást. Negyvenöt anarchistát vettek őrizetbe, négy rendőr sérült meg könnyebben.
.
Az egyik összecsapás akkor kezdődött, amikor több tucat feketébe öltözött tüntető megdobálta a rendőröket, akik erre gumibottal válaszoltak, megfutamítva a támadókat. Az agresszív tiltakozók több alkalommal vegzálták, provokálták a békés tüntetőket is, akiket azonban sikertelenül próbáltak bevonni akcióikba.
.
Vasárnap a korábbi három mellé újabb két embert tartóztattak le. A gyanú szerint a 24 éves Sebastian Senakiewicz és a 28 esztendős Mark Neiweem Molotov-koktélokkal akartak utcai harcokat vívni. A korábbi három letartóztatottat azzal vádolják, hogy Barack Obama elnök chicagói kampányközpontját és Rahm Emmanuel polgármester házát akarták felgyújtani.
.
A csúcson elhangzott, rakétapajzsról szóló bejelentés szerint a védelem működik és alapszinten képes rá, hogy megsemmisítse a bejövő rakétákat. A szövetség ramsteini parancsnoksága alá helyeztek egy Törökországban működő csúcstechnológiás radarrendszert, s ide került az SM-3-as elfogó rakétákkal felszerelt, a Földközi-tengeren állomásozó Aegis osztályú amerikai fregattok és Lengyelországba és Romániába telepített elfogó vadászgépek irányítása. A rendszer létrehozása négy fázisból áll majd, teljes hadrendbe állítása 2020 körül várható.
.
Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára kijelentette: továbbra is érvényben van a NATO Oroszországnak szóló meghívása, hogy működjön együtt a rakétavédelem kiépítésében. A főtitkár nem nevezte meg Iránt, de kijelentette, hogy valós fenyegetést kell elhárítani.
.
A NATO-tagállamok  a csúcson úgy döntöttek, az okos védelmet teszik meg új gondolkodásmódjuk alapjává. „Ez azt jelenti, hogy közös alapba gyűjtjük és megosztjuk kapacitásaikat, prioritásokat tűzünk ki és jobban koordináljuk erőfeszítéseinket”, írta Facebook-oldalán a főtitkár. Az okos védelem keretében mintegy 20 projektet hagytak jóvá.
.
A szövetség úgy határozott, hogy növeli a hadgyakorlatok és kiképzések számát, kiszélesíti oktatást és ezekbe a projektekbe bevonja a partnerországokat is. Ez Rasmussen szerint megerősíti a Líbiában, Afganisztánban és Koszovóban kialakított együttműködést.
.
„A NATO-nak nem áll szándékában, hogy beavatkozzon Szíriában”, jelentette ki a NATO főtitkára.
.
„Mint ahogy eddig is áldozatokat hoztunk közös biztonságunkért, egységesek vagyunk eltökéltségünkben, hogy véghezvisszük ezt a küldetést”, jelentette ki Barack Obama amerikai elnök a csúcs megnyitóján. Egyúttal figyelmeztette az egybegyűlteket, hogy nehéz napok és további veszteségek várnak még a szövetségre, de megerősítette, hogy a francia erők az idei kivonása Afganisztánból nem változtat a szövetség az ütemtervén, miszerint harcoló alakulatait 2014 végéig vonja majd ki Afganisztánból. Az országban jelenleg mintegy 130 ezer szövetséges és partnerországbeli katona állomásozik. A harci műveletekben a NATO-erők 2013 második felétől az afgánoknak adják át a vezetést és túlnyomó többségük 2015 elejéig elhagyja az országot.
.
Guido Westerwelle német külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy az Afganisztánban erőket állomásoztató országok „kivonulási versenye” csak a terrorfenyegetést erősíti. Angela Merkel kancellár is kijelentette, hogy Németország nagyon határozottan kiáll az „együtt be, együtt ki” elv mellett.
.
Az Egyesült Államoknak az Afganisztánban csapatokat állomásoztató szövetségesei és partnerei részéről vasárnapig mintegy 1 milliárd dollárnyi felajánlás érkezett az afgán biztonsági erők 2014 utáni támogatására.
.
Noha Hamid Karzai afgán elnök az Obamával folytatott vasárnapi tárgyalása után kijelentette, hogy az átmenetet követően Afganisztán nem lesz többé teher a nemzetközi közösség számára, amerikai becslés szerint az afgán hadsereg és rendőrség fenntartása évi több mint 4,1 milliárd dollárba fog kerülni. Ehhez Kabul 500 millió dollárral járul majd hozzá, az amerikai kormány 2,3 milliárd dollár befizetését tervezi, és az afganisztáni koalícióban részt vevő többi országtól pedig 1,3 milliárd dollárnyi hozzájárulást vár. Ausztrália évi 100, Nagy-Britannia 110, Olaszország pedig mintegy 125, Németország pedig 195 millió dollár befizetését ígérte. Franciaország még az afgán biztonsági erőkről júliusi konferenciáig vár a felajánlással.
.
Az afgán erőket 2015 végéig 352 ezer főre fogják felduzzasztani, majd később ezt a létszámot takarékosságból a 230 ezer fős, “fenntartható” szintre csökkentik majd.
.
A csúccsal párhuzamosan Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök vasárnap találkozott Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel és sürgette, hogy az Egyesült Államok találjon permanens megoldást az amerikai dróncsapásokra. Zardari ugyancsak sürgette: Washington tegyen többet annak jóvátétele ügyében, hogy novemberben a NATO egyik légicsapásában 24 katona életét vesztette.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
NATO-csúcs: a békés felvonulókat is vegzálták az anarchisták, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

4 Reader’s Comments

  1. A ruszkik azzal a marhasággal jönnek folyton hogy ez a keleteurópai ellenrakéta teleoítés megbontja az 1973 körüli SALT egyezményt.
    Valahogy nem veszik észre hogy 30 év alatt kissé megváltozott a katonai geopolitika.
    Pedig Kisbush meghívta őket ebbe a projectbe, szálljanak be emberrel , technológiával , vagy amivel akarnak. Hozzátette hogy nem kívánják titkolni az oroszok elől a rendszert , sem annak felépítést , technológiáját.
    De nem ! A ruszkik továbra is csörtetik a kardot !
    Mintha céljuk lenne Iránnal ! Mintha azt akarnák hogy Irán végezze el helyettük a piszkos munkát : A kapitalizmus meggyengítését , ha kell atomfegyverekkel.
    Pedig a ruszkiknál kapitalistább kapitalista ország ma nem található a Földön.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  2. Geyza,
    Kapitalista? Csak az aktuális formához igazítják a dolgozó tömegek állami alávetését. Az igazi kapitalista a piacon működik, még akkor is, ha gazdasági erejével elnyomja a gyengébbeket, és akkor is, ha állami eszközöket is kicsikar magának. Az oroszoknál (ahogy nálunk is) fordítva áll a helyzet: az állami hatalmat használják zsákmányszerzésre, és ehhez csak formát ad a tőketulajdon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  3. Az oroszok önállóan szeretnek qrválkodni, mert úgy még melengethető a világhatalmi pozíció illúziója.
    .
    girbegurba +++++++++++++

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  4. Jobb nem kikezdeni es provokalni az orosz medvet.
    Azt senki nem tudja mi van a” tarsolyukban”
    Semmit sem talalnak ki es nem pofaznak feleslegesen……az oroszokkal mindig szamolni kell….ha tetszik ha nem…….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

2014 után: utóvéd Afganisztánban 2012. október 21. vasárnap | AN

Washington lemondott az afgán békéről 2012. október 3. szerda | AN

Afganisztán két év múlva magára marad 2012. október 1. hétfő | AN

Korán-égetők, halott-hugyozók büntetése 2012. augusztus 28. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos