Ronai and Ronai
AMERIKAI

Szigorúan tilos a lájkolás az MTI-ben 2012. április 10. kedd 22:32 Forrás: hvg.hu, AN

  • Hozzászólások(17)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Szigorúan tilos a lájkolás az MTI-ben

Budapest, Fidesztán – A lájkolási helyzet fokozódik. Legalábbis az MTI dolgozóinál, akiknek vezérigazgatói utasításban tiltották meg, hogy nyilvánosan politizáljanak, vagy akár a Facebookon lájkolják a nekik tetsző politikai tartalmakat. A képernyőn mikrofonállványként megnyilvánulni, Obersovszky Péter módjára nyilvánosan nyalni, ellenzéki tüntetők tömegeit néhány lézengőnek beállítani, azaz, a szakmára szégyent hozni továbbra is szabad.

Az MTI vezérigazgatója körlevélben figyelmeztette az állami hírügynökség munkatársait, hogy nyilvános felületeken, fórumokon, például a Facebookon nem politizálhatnak. A hvg.hu információi szerint a vezérigazgató az üzemi tanáccsal dolgoztat ki egy iránymutatást. Az MTI vezetője szerint egy közszolgálati újságíró nem politizálhat nyilvános felületeken.

“Egy körüzenetben figyelmeztettem a munkatársaimat, hogy nyilvános felületeken és fórumokon ne politizáljanak, mert az szerintem nem illik egy közszolgálati újságíróhoz” – nyilatkozta a hvg.hu-nak Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója, miért figyelmeztette kollégáit. ‎”Nyomatékosan felhívom a Tisztelt MTI-munkatársak figyelmét, hogy nyilvános felületeken és fórumokon ne politizáljanak! A Facebookon sem” – ezt a Belénessy jegyezte körlevelet kapta meg a múlt héten a távirati iroda összes dolgozója.

A hvg.hu információi szerint nem ez volt az első felhívás, a vezérigazgató már tavaly ősszel figyelmeztette egy értekezleten a munkatársakat, hogy közösségi oldalakon ne politizáljanak. Úgy tudni, a kérés előzménye, hogy pár munkatársuk a Facebookon tett közzé politikai tartalmú megjegyzést, amit a vezérigazgató észrevett. Ezt követte nemrég egy hasonló tartalmú körlevél, a dolgozók szerint valószínűleg Schmitt Pál plágiumügye miatt, mivel a témában sokan tették közzé véleményüket az interneten.

A hvg.hu úgy tudja, hogy az MTI-dolgozók szakszervezete kérte a vezérigazgatótól, hogy legyen egy pontos iránymutatás azzal kapcsolatban, mi számít politikai tartalmú megjegyzésnek. „A Facebook valóban sok jogi kérdést vet fel. Tény, hogy egy közszolgálati dolgozónak, főleg, aki belpolitikai tudósító, nem illik politikai tartalmú megjegyzéseket tenni. Kérdés viszont, hogy akkor a jövőben más megjegyzését is tilos-e megosztani vagy lájkolni. Mindenesetre az elmúlt 15 évben nem került még sor ilyen vezérigazgatói utasításra” – mondta a hvg.hu-nak egy ott dolgozó, neve elhallgatását kérő újságíró.

A vezérigazgató közölte: egy MTI-s újságírónak meg kell tudnia ítélni, mi számít politikai tartalmú megjegyzésnek. Később felkérte az üzemi tanácsot, hogy dolgozzon ki egy iránymutatást.

“Nincs még semmiféle belső szabályzat, ez csak általános figyelmeztetés volt. Az MTI-nél, ha valaki vét a szabályok ellen, annak következményei vannak, de – mint jeleztem – itt még nincsenek szabályok és senkit nem marasztaltunk el. Gondolkodunk azon, kell-e ezt külön szabályoznunk.

Tanulmányozzuk a BBC irányelveit és egy munkatársunkat, aki tagja az üzemi tanácsnak, megkértem, hogy ő vagy a testület készítsen egy szabályzattervezetet” – közölte Belénessy emailben küldött válaszában.

„Ez olyan, mintha azt mondanák, hogy egy baráti társaságban sem szabad politizálni. Hiszen a Facebookon az ember az ismerőseit jelöli csak be, ők látják, ki mit kommentel, vagy posztol. Mindenesetre a történtek hatására többen letiltották a Facebookon a vezérigazgatót, aki korábban szintén be volt jelölve” – mondta egy ott dolgozó munkatárs a belső utasítást bírálva.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.3/5 (6 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 8 szavazatból)
Szigorúan tilos a lájkolás az MTI-ben, 4.3 out of 5 based on 6 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(17)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

17 Reader’s Comments

  1. És az újságban is tilos politikai tartalmú cikkeket közéadni.
    Ez a vezérigazgató egy agya ment elborult figura.
    Éljen a szabad sajtó. Éljen a szólásszabadság.

    Még, hogy nincs cenzura?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (17 szavazatból)
  2. “…mert az szerintem nem illik …” — azért ez szép.
    Belénessy különbejáratú magánvéleménye elég ahhoz, hogy megszabja, mit tehetnek az újságírók a magánéletükbnen. Nem kell holmi indoklással vesződnie, ő egyszerűen csak úgy gondolja, és ettől a dolog kötelezévá válik.
    Ha Belénessy szerint mondjuk nem illik kalapemelés nélkül elmenni egy tákolmány mellett, akkor az is kötelező lesz? Vagy ha szerinte a misszionárius póz az egyedül tisztességes, akkor beosztottai hálószobájának történéseit is megszabhatja?
    Akit az isten büntetni akar, annak elveszi az eszét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (18 szavazatból)
  3. Ésakko mért nincs megtiltva, hogy az MTI lajkolja a rendszert, az nem tilos? Ja és a sok csusztatas, kitakaras, ferdités, csuszas-maszas, hebegés-habogas…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  4. Janus-arcú zemberek kellenek?
    Vagy azt várják, hogy egymást feljelentik?
    Többen vannak azok, akik a munkát (kötelező hazudozást) és a magánéletet (saját erkölcsi értéküket) szétválasztják.
    Parancsuralom?????

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  5. Báthory Ödönke

    Akkor ezért kell megszüntetni a Klubrádiót: “A hír szent, a vélemény szabad”? Nemzeti Egyhúronpendülés Rendszere kezd szépen kialakulni. A gép forog, az alkotó a tőle megszokott kényszerű mosollyal megpihenhet végre. A mindenhová beültetett janicsárjai szépen végzik a dolgukat.
    Egy kérdésem azért volna: Tessékmondani, kormánypárti lájk is tilos?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  6. Egy kérdésem azért volna: Tessékmondani, kormánypárti lájk is tilos?
    .
    Nem, de csak a belföldi tudósítóknak, mert idézem:
    „Tény, hogy egy közszolgálati dolgozónak, főleg, aki belpolitikai tudósító, nem illik politikai tartalmú megjegyzéseket tenni.”
    .
    Ha nem, hát nem.
    Legközelebb már híreket sem olvashatnak fel, mert a vezérigazgató igencsak félti a pozícióját (lám-lám egy köztársasági elnök is repülhet), és a hírolvasók helyett megasztárok, Ákosok stb. fognak fellépni, mer zenét (amíg ki nem találják ki zenélhet) még szabad játszani.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  7. Ennek az embernek elborult az agya! Azt hiszi, hogy meg tudja tiltani a szabad véleményáramlást? Nála nagyobb emberek csődöt mondtak ezen a téren.
    Akinek mondanivalója van, az el fogja mondani! Vagy így, vagy úgy…
    Én félnék, ha ennek a figurának a helyében lennék.Egyszer találkozik egy ugyanolyan elborult elmével mint ő maga, és nem fogja megköszönni amit kap… Szerintem…
    Ezek rendesen nyitogatják a pofonos ládát…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  8. Annak idején, amikor elkezdtem dolgozni, köztudott volt, hogy osztályvezető csak párttag lehet. Elvárás volt, hogy csoportvezető is rendszerhű legyen, belátható időn belül szándékozzék párttag lenni. Ez teljesen normális volt a szocialista pártállamban.
    Most is ehhez közelítünk. A mernokallasok.hu mai hírlevelében 10 álláshirdetésből 9 közigazgatási állás. Gőzerővel folyik a pártkatonák hadrendbeállítása. Belénessy csak bizonyítja, hogy jó helyen van, ő jó pártkatona.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  9. Simán lehetne az MTI új neve: Aczél György Nemzeti Távirati Iroda.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  10. Egy demokráciában, ahol sajtószabadság van, illene betartani az újságírás szabályát: A hír szent, a vélemény szabad!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  11. Ez már rég teljes értékű demokrácia, igaz, a II. Orbán-kormány előtt se lehetünk túl büszkék rá. Az MTI vezérigazgatója nemhogy Orbán, de Kádár alatt is remekül teljesített volna (még az is lehet, hogy teljesített is!), semmiféle tartással, de maximális lojalitással tökéletes, mint a bolond lány. Gondolom majd a takarítószemélyzet is jobb, ha megvallja politikai hovatartozását, mint a régi szép kommunista időkben, különben hamar az utcán találhatják magukat.

    Nagy kár, hogy a magyar lakosság még mindig döntő része a televízióból, esetleg a rádióból értesül mindenről, de szerencse, hogy az agymosás az internet és a nyitott határok miatt soha nem lehet olyan, mint amilyen a rendszerváltás előtt volt. Túl könnyen le lehet így leplezni a hazugságokat, így bizony egyre nagyobb szüksége lesz a Fidesznek a kemény magot alkotó milliós birkahadra, akik még mindig elhiszik, hogy a Vezér tévedhetetlen, de a megfelelő szómágiával természetes a Jobbiktól is el lehet szipkázni néhány száz szavazót.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  12. mintha véleményt nyilvánítani csak az interneten lehetne… :-)
    a kádár alatt is működtek – net és telefon nélkül – az információáramlást biztosító csatornák, akkor most mitől is próbálja óvni ez a loyális egyén az országot?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  13. azért nem kell a magyar lakosságot annyira hülyének nézni. a szociban is helyre tudták tenni a dolgokat, agymosás ide vagy oda.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  14. Kezdődik a diktatúra cenzúrája, jelenleg az öncenzúránál tartanak, de fejlődőkepések! Majd amikor már nekünk se lehet, akkor épül készre Orbán mintaállama. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  15. Esze annyi amennyi kívülről látszik ! Kb így néz ki egy szökevény a zárt osztályról !!- Bár a betegeket nem bántanám !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  16. Én nagyon nem lájkolom ezt az egész bagázst! Így oké, Belénessy Csaba?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  17. Nem volt ez az ember valaha munkásőr?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Orbán Viktor szabadsága 2014. április 15. kedd

Felmondott az MTI fotórovatának vezetője 2014. április 11. péntek

Már az MTI sem fotózhatja Orbánt 2014. április 6. vasárnap

MTI: éjjel, nappal, minden hullámhosszon 2014. április 6. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos