Ronai and Ronai
AMERIKAI

Káosz és kapkodás a telefonadó körül 2012. április 30. hétfő 17:01 Forrás: AN, MTI

  • Hozzászólások(12)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Káosz és kapkodás a telefonadó körül

Budapest – Az immár szokásosnak mondható káosz és kapkodás előzi meg a telefonadó bevezetését. Az ilyenkor elvárt háttérszámítások persze ezúttal is hiányoznak, ráadásul az érintett cégeknek is komoly nehézséget okoz a számlázási rendszer átszervezése, és a szükséges új szoftverek kifejlesztése.

E héten várható döntés a telefonadó tervezetéről, a helyzetet azonban bonyolítja, hogy a távközlési, a vezetékes és a mobilos szektor sem egységes abban, mi lenne a legjobb megoldás.

Több cég amellett tört lándzsát, hogy előfizető-alapú legyen az adó, míg mások inkább forgalmi-alapút szeretnének. Egy harmadik álláspont szerint mindenki akkor járna jól, ha az adót a havidíjba építenék be.

Egy további kérdés az is, hogyan fizetik majd az adót azok a mobilosok, akik előre fizetett, pre paid kártyával telefonálnak és SMS-eznek, illetve mi történik azokkal a flottásokkal és vállalati ügyfelekkel, akik egy előre meghatározott csoporton belül most ingyen, nulla forintért hívhatják egymást.

Abban viszont egységesnek látszanak a cégek, hogy a kisfogyasztókat, így ezen belül például az alapcsomaggal rendelkezőket, a kevésbé tehetőseket és a nyugdíjasok jó részét valamiféle védelemben kell részesíteni.

Mindebből az látszik valószínűnek, hogy akármilyen alapú adót is vezetnek be, azt differenciáltan teszik, s lehet, hogy a vállalatoknak vagy a többet telefonálóknak többet is kell majd fizetniük.

Az álláspontok közelednek abban is, hogy a távközlési cégek nem tudnak ilyen rövid idő alatt nagymértékű informatikai fejlesztéseket végrehajtani ahhoz, hogy percalapú adót fizettessenek meg a felhasználókkal.

Mindenesetre a számítások és a modellek elemzése gőzerővel folyik, hiszen az idő sürget: ahhoz, hogy az új adót a tervek szerint júliustól bevezethessék, hamarosan a parlament elé kell terjesztenie az ezzel kapcsolatos módosító javaslatokat.

A kormány eredeti elképzelése szerint a kezdeményezett hívások minden megkezdett perce után 2 forint adót kell fizetni, hasonlóan minden SMS és MMS után.

A távközlési adóval az idén 30 milliárd, jövőre körülbelül 52 milliárd forinttal akarja növelni a kormány a költségvetés bevételeit. Ennek alapján éves szinten körülbelül 3,5-4 ezer forint, azaz körülbelül havonta 300 forint jut egy felhasználóra. Magyarországon mintegy 11,5 millió mobilelőfizetést és 2,9 millió vezetékes vonalat tartanak számon.

Ugyanakkor a tisztán előfizetés alapú adónak is lennének hátrányai, hiszen sok embernek van több SIM-kártyája, illetve céges és magán telefonja. Nem beszélve arról, hogy egyre nő a gép-gép közötti kommunikációt lebonyolító kártyák száma is.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -2 ( 4 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(12)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

12 Reader’s Comments

  1. Kerpács Winnetou

    Én is kitaláltam még 5 féle adónemet!
    l./ Bevételt növelne továbbá, ha a személyi igazolvány idejét 1 évre, a jogosítványét 6 hónapra, a gépjármű és fegyverek műszaki vizsgáztatását 9 hónapra kurtítanák!
    2./ Beléptető azonosítót szereltetnék a nagyobb áruházakba, hogy aki hetente 2 x megy be vásárolni, az automata felismeri és annak az ÁFA 35%-sá válna!!
    3./ A temetésre szánt pénz és a születési paraszolvencia 80 %-t előre kellene fizetni az államnak!.
    4./ Aki egészséges és testi adottságai is megvannak, nem szed gyógyszert, az fizessen átlag patikaszert az államnak most, mert majd szedni fog később, de akkor meg a gyógyszer árát nem tudja kifizetni!
    5./ Nőket foglalkoztató üzemekben, intézményekben, hivatalokban un. “hajadó” lenne, amit férfiaknál megjelenési és beszéd stílus után “kulturális kvóta” címen vonna el az állam.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  2. Lakáskulcs-használati adó
    Áramfogyasztásmérő-használati adó
    Közlekedési jelzőlámpa-használati adó
    Postai irányítószám-használati adó
    Déli harangszó-használati adó

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  3. Én is tudnák új adót:
    minden adófelszámitás után adóbeirási adót kb 5-10 HUF értékben.
    Meggondolná mindenki akar-e fizetni, vagy telefonülni, vagy SMS-t
    MMS-t küldeni, hogy adózhasson. Itt a mókuskerék!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  4. Káosz és kapkodás a telefonadó körül is, meg ez jellemzi a kormány egész munkáját.
    A parkokba meg napoznak.
    Sajnos.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  5. A telefonadó percdíjával sok gond lehet. Fizetni kell ezek szerint azért is, mert az automata több percen keresztül foglalkoztat, utasít, esetleg zenével szórakoztat, amíg elérem az illetékes ügyintézőt, vagy esetleg több perces kínlódás után leteszem a telefont, és egy idő után újra kezdem, hogy kezdődjön az egész tortúra elölről. Ez egy kicsit kínos.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  6. Ez az egész adódömping, az idióta eltolcsi fantáziájának szüleménye. Valamit be kellett írni a Széll Kálmán 02-be, ami olyan látszatot kelt, mintha az újabb “nemmegszorításokkal” teljesíteni lehetne a válalt hiánycélt. Úgy gondolták, hogy jól sikerül átverni az EU-t, mivel a csuti brüsszeli tárgyalásai előtt egy nappal küldték meg a konvergenciatervet. Így aztán sikerült elérni, hogy az EU hozzájárult az IMF tárgyalások megkezdéséhez. A csutiék számitásába hiba csúszott. A két éve kirúgott hárombetűs ellenségnél olyan emberek ülnek, akik értenek a gazdasághoz, tudnak számolni, (nem úgy mint az eltolcsi állítólagos szakértői)és nem veszik be a felkínált cumit. Majd akkor kezdődhetnek a tárgyalások, ha az IMF kéréseit mind teljesítik, nyilatkozta Irina Ivascsenko. A sárgacsekkadó néven elhíresült sarcból azért nem tudják beszedni a tervezett összeget, mert a nagyobb átutalásaikat a cégek külföldi bankszámláikból fogják teljesíteni. ( a harmincezer forintos átutalási díj ugyanis még a nagyobb cégeknek is túl sok) A telefonadóval viszont az lesz a probléma, hogy a beszélgetéseket és az SMS küldést az emberek többsége már most is az okostelefonok webes felületein folytatják. Oszt jónapot!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  7. Járda használati adó gyalogosoknak?
    Aki a buszmegállóban fel alá sétál, ott növekedhetne a szorzó, mert jobban koptatja a betont.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  8. Marcus Aurelius!
    a déli harangszó használati adó remek ötlet!
    Nagyon jót nevettem!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  9. soroljátok csak a jobbnál jobb ötleteiteket, majd valamelyik olvassa, és be is vezetteti, akkor meg majd húzhatjuk a szánkat. ezeknek ne adjunk már tippeket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  10. Gyula Bognar, Jr.

    A forgalom csökkenni fog, az emberek meggondolják, hogy mennyi ideig beszéljenek telefonon. A Skype elterjed jobban. Internetes telefonálás ingyenes. Mindez szinte nullára csökkentheti a telefon szolgáltatók nyereségét, valamint az arra fizetett adót. Amit nyer az állam a réven, azt veszti a vámon. Emellett, minden forint adópénz, a kereskedelemből kivont költőpénz, kevesebb termék fogy, kevesebb lesz a munka, kevesebb az lesz az adó. A matolcskodás az abszolút idióták módszere egy ország gyors tönkretételéhez.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  11. Nono! Azért telekommunikációs adóról regélnek, ebbe az internet szépen belefér…
    Cáfolják, cáfolják! És akkor? Na de majd kiderül a héten, még maguk sem tudják, mit akarnak (azon kívül, hogy pénzt).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  12. fideszeseket szívlapáttal pofánvágási adó….
    Ha nem folyik be elég pénz, még tán ösztönöznék is eme áldásos tevékenységet!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Még drágább lesz az életed 2012. június 5. kedd | AN

Orbán már a pornóban is plagizál 2012. június 2. szombat

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos