Ronai and Ronai
AMERIKAI

Megkezdődött John Edwards pere 2012. április 24. kedd 12:44 | AN

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Megkezdődött John Edwards pere
Washington – Megkezdődött hétfőn John Edwards volt amerikai szenátor és kétszeres demokrata elnökjelölt-aspiráns pere, akit azzal vádolnak, hogy 2008-ban törvénytelen kampánytámogatások felhasználásával próbálta eltussolni, hogy viszonyt folytatott kampánystábjának videósával, akitől gyereke is született.
.
Edwardsot hat pontban vádolták meg, egyebek között összeesküvéssel, törvénytelen kampány-hozzájárulások elfogadásával és hamis nyilatkozattétellel. Ha az észak-karolinai Greensboróban folytatott perben elítélik, a volt politikusra, aki 2004-ben John Kerry oldalán a Demokrata Párt alelnök-jelöltje volt, akár 30 évi börtönbüntetést és másfél millió dolláros bírságot is kiszabhatnak.
.
A közvélemény számára viszolyogtató az ügynek az a vonulata, hogy a viszony idején Edwards felesége és három gyerekének anyja, Elizabeth rákbeteg volt. Az asszony 2010-ben hunyt el. A politikus sokáig tagadta, hogy viszonya volt az általa 2006-ban megismert Rielle Hunterrel, mi több, felkérte az egyik kampányasszisztensét, Andrew Youngot, hogy a románcból született kislány apaságát színleg vállalja magára. Young az ügyről később egy könyvben tálalt ki, The Politician (A politikus) címmel.
.
A bíróságot azonban nem az ügy házasságtörési vonatkozása érdekli, hanem az, hogy mennyi kampány-hozzájárulást kapott Edwards és hogy azt mire használta fel. Az ügy középpontjában egy 900 ezer dolláros tétel áll, amelyet Edwards két donortól kapott. A védelem szerint ez személyes és nem kampánytámogatás volt, amelyet az azt nyújtó személyek arra adták, hogy Edwards a családját támogassa és a felesége gyógykezelését fizesse belőle. (A pénz jó része egyébként Hunter orvosi számláira és megélhetésére, valamint a politikus másfél millió dolláros fenntartására ment el.)
.
A vád ezzel szemben azt állítja, hogy illegális kampánytámogatás történt, mert megszegték az 1971-es választási törvényt. Ennek értelmében senki sem befolyásolhatja egyoldalúan az előválasztási folyamat kimenetelét, ezért mindenki legfeljebb 2300 dollárral járulhat hozzá egy politikus korteshadjáratához.
.
A perben hozandó ítélet mérföldkő jelentőségű lehet annak értelmezésében, hogy hogyan és mire szabad elkölteni a kampánytámogatásokat. A kampányfinanszírozás kérdése különösen fontos ma Amerikában, amikor az úgynevezett super PAC-k (politikai szuper-akcióbizottságok) milliókat – nem ritkán névtelen donoroktól érkezett pénzeket – költenek az egyes jelöltek ügyének támogatására. Igaz, a super PAC-k, legalábbis hivatalosan, nem állnak kapcsolatban a politikusok kampánystábjaival, azokat anyagilag nem támogathatják és az őket közvetlenül támogató reklámokat nem tehetnek közzé. Az ellenfeleket lejárató hirdetéseket azonban igen.
.
A tárgyalás várhatóan hat hétig tart majd. Az 58 éves Edwards vádalkuba nem volt hajlandó belemenni. Ennek eredményeképpen mindössze néhány hónapot kellene leülnie és az ügyvédi praxisától sem fosztanák meg.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 2 szavazatból)
Megkezdődött John Edwards pere , 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. Szóval akkor mégis fityiszes az arcberendezése. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Hunternek így már nem kell Edwards 2012. június 27. szerda | AN

John Edwards „nem bűnös” 2012. június 4. hétfő | AN

Ma kezdődik Edwards volt szenátor pere 2012. április 23. hétfő | AN

Januárban tárgyalják Edwards ügyét 2011. szeptember 9. péntek | RR

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos