Ronai and Ronai
AMERIKAI

Megegyezés Afganisztánnal az éjjeli csapásokról 2012. április 8. vasárnap 16:28 | AN Forrás: Reuters

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Megegyezés Afganisztánnal az éjjeli csapásokról
Washington/Kabul – Vasárnap délután egyezményt írt alá a kabuli központi kormányzat az Egyesült Államokkal az amerikai csapatok által végrehajtott éjszakai rajtaütésekről. A téma eddig akadályozta az amerikai erők jövendőbeli afganisztáni jelenlétével kapcsolatos megállapodás megszületését.
.
Olyan éjszakai rajtaütésekről van szó, amelyeket amerikaiak és a velük szövetséges afgán kormánykatonák figyelmeztetés nélkül, meglepetésszerűen hajtanak végre otthonok vagy lakónegyedek ellen, ahol feltehetően iszlamista felkelők bujkálnak. Az eddig véghezvitt ilyen akciók a lakosság túlnyomó többségének ellenzését váltották ki pártállásra tekintet nélkül, mivel több alkalommal előfordult, hogy idegen férfiak otthonában nem megfelelő ruházatban láthattak afgán nőket.
.
Hamid Karzai elnök több alkalommal az éjszakai rajtaütések leállítására szólított fel arra hivatkozva, hogy az illetlenség mellett magas az esély arra is, hogy polgári személyeket sérülésnek tesznek ki. Az Egyesült Államok hadserege azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a rajtaütések elengedhetetlenek a Talibán és az al-Kaida polgári lakosság körében bujkáló vezetőinek elfogásához.
.
A vita lezárása elengedhetetlen volt a hosszútávú „stratégiai partnerségről” szóló megállapodásnak, amely elsősorban a 2014 utáni időszakra vonatkozik. A tervek szerint a nyugati erők meghatározó többsége 2014-ben elhagyja az országot, utána már csak kisebb kontingensek maradnak, főként tanácsadói minőségben.
.
A mostani megegyezést Abdul Rahim Vardak afgán védelmi miniszter és John Allen tábornok, az afganisztáni amerikai erők főparancsnoka írta alá, és abban mindkét oldal számára fontos részleteket rögzítettek: az éjszakai rajtaütések mindig afgán fennhatóság alatt zajlanak, mindig közös erők hajtják végre, és a két fél mindig egyformán felelős, ha polgári részről panaszok merülnek fel, de akkor is, ha polgári veszteség történik. Hamarosan hasonló egyezmény születik a NATO-val is.
.
Nem világos, mennyire sikerül majd ezeket a szerződéseket tartalommal megtölteni, tekintettel a központi afgán kormányzat eddigi sorozatos hitszegéseire, illetve arra, hogy az Egyesült Államok a tálibokkal való tárgyalással tulajdonképpen már a Karzai utáni időszakra, vagyis arra készül, hogy többé-kevésbé méltósággal távozhasson, és rendben adhassa át az országot – annak az erőnek, amelynek megsemmisítésére 9/11 óta törekedett.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

6 Reader’s Comments

  1. Puding próba –> gyakorlat?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. Nem hiszem, hogy ezzel sikert tudnának elérni, hiszen nemcsak a civil lakosság soraiba, hanem a legendásan kiismerhetetlen hegyekben is bujkálnak a tálibok. Persze megértem hogy szükség van az igazi támadásra, tényleg meg kéne szabadítani az afgánokat és úgy az egész világot tőlük, de ez nem lesz több, mint erődemonstráció, amellyel csak azt fogják elérni, hogy az amúgy is kétivású, a terroristák bosszúja miatt lépni félő lakosság még jobban megutálja a megszálló erőket, akik akárhány iskolát, kórházat vagy más infrastrukturális munkát csinálnak, nem fogják őket szeretni.

    A cikkben ugyanis nem hiszem, hogy az fájna az afgánoknak, hogy az éjszaka kellős közepén egy szakasznyi jenki baka egy afgán asszony szoknyája alá nézhet, hanem az, hogy minden este félniük kell attól, hogy rájuk törhetnek, és ahogy azt a legutóbbi tömegmészáros mesterlövésznél láthattuk, semmi biztosíték sincs arra, hogy ne legyen ebből újabb háborús bűn.

    Úgy látszik, Amerika nem tanult a vietnami My Lai mészárlásból, ahol egy szakasznyi amerikai katona irtott ki egy egész falut, amiért nem találtak ott egyetlen kommunista vietkongot sem, most is megadja a lehetőséget arra, hogy zászlaja alatt tömegmészárlásokat kövessenek el, és semmi kétségem sincs afelől, hogy jó nagyhatalmi módra szépen eltussolják majd. Náluk még a terroristák is jobbak, hiszen ők legalább nyíltan beismerik, hogy a civil lakosság lemészárlása nem véletlen, hanem végcél.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  3. A Karzai es “kormanya” egyre tobb ujabb korlatozast ir elo az amerikai strategia hatranyara, hogy a Talibannal jo pontokat szerezzen, es elnezzek neki, hogy kizarolag az amerikai jelenlet tartja ot hivatalban.
    Aztan kivancsi leszek, mifele minosegu amerikai jelenletrol lehet szo, amikor a Taliban lesz kormanyon.
    Sok szerencset. Addigra Karzai reg Svajcban lesz es elvezi az amerikai segely billiokat, amit az afgan neptol lopott el.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  4. “A Karzai es “kormanya” egyre tobb ujabb korlatozast ir elo az amerikai strategia hatranyara, hogy a Talibannal jo pontokat szerezzen, es elnezzek neki, hogy kizarolag az amerikai jelenlet tartja ot hivatalban.”
    /
    /
    Mit gondolsz veletlenul ????
    /
    /
    Eljon a nap hamar mikor az USa teatralisan az asztalra csapja az M-16 sat es azt mondja ” Hat csesszetek meg az orszagotokat de en igy ezt nem csinalom tovabb”

    Es kiszal a dologbol PR plusszal.

    /
    /
    /
    Szinjatek az egesz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  5. Zusákok kivonulnak, ismét totális iszlámnáci anarchia következik.

    Nem baj, majd visszamennek; tesztelhetik az újabb dronokat, valamint kitűnő gyakorlópálya lesz az eiltkommandós tanoncoknak is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  6. Eldrad:
    Nem baj.
    Egy nép aki ajándékba kapta a demokráciát ezért nem is tudott vele élni ( De ismerős , nemde ? )
    Az biztos hogy az ujjáalakuló tálib kormány már nem az a tálib kormány lesz akit levertek az amcsik.
    Sokkal kisebbek és csendesebbek lesznek.
    A parabolaantennákat pediglen ismét le fogják verni a házak tetejéről , a hülye mudzsahedek pedig elgondolkodhatnak rajta hogy ki a fene fogja öket ismét kihúzni a szószból.
    Élükön a kissé meggárgyult királyukkal , aki sértődöttségből nem akarta visszafoglalni a trónját holott kérlelték rá.
    Őrá mindenki hallgatott volna abban a koszos országban. De nem. Ő aztán nem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

2014 után: utóvéd Afganisztánban 2012. október 21. vasárnap | AN

Washington lemondott az afgán békéről 2012. október 3. szerda | AN

Afganisztán két év múlva magára marad 2012. október 1. hétfő | AN

Korán-égetők, halott-hugyozók büntetése 2012. augusztus 28. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos