Ronai and Ronai
AMERIKAI

Észak-Kaliforniai kirándulás 2012. március 12. hétfő 1:53 | Molnár Miriam

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Észak-Kaliforniai kirándulás

Aki tavasszal készül Kalifornia északi részére, távcsövet, fényképezőgépet, napszemüveget, napozó krémet és a szélnek ellenálló kabátot és sapkát feltétlenül vigyen magával.

Bár az éghajlat enyhének mondható, a szél, főleg az óceán partján erős és hideg. A nap sugarai március elején is erőteljesek és néhány órányi kint tartózkodás után is pirossá változtatja a fehérbőrű, keleti parti turista arcát.

Utunkat kezdhetjük például a Point Reyes National Seashore félszigeten, amely egy érdekes, háromszög alakú védett nemzeti park, ahol tehenek legelésznek békésen, amerre csak a szem ellát. A félszigetet először farmárok lakták be, és az innen származó vaj állítólag világhíres volt. Autóval szűk utakon sokfelé el lehet jutni, de a leglátványosabb helyekre a parkolókból autóbuszokkal szállítják az érdeklődőket. Aki például a Point Reyes világítótoronyhoz szeretne elvándorolni, az a Drakes Beachen található Kenneth C. Patrick turista központ parkolójában felszállhat az egyik, minden negyedórában induló busszra. A busz első megállója a világítótoronytól egy húsz perces sétányira van. A séta végén magához a világítótoronyhoz több mint háromszáz lépcső vezet – odafelé a lejtőn nem megerőltető, de felfele harmincemeletnyi magasságot kell leküzdeni.

Márciusban a világítótorony kilátójából szürke bálnák tucatját lehet megfigyelni szabad szemmel is. Ajánlatos befizetni egy a park által rendezett csoportos túrára. A mi túravezetőnk Michael Ellis biológus volt, aki érdekes adatokkal és anekdotákkal látta el a tízfős csoportot. Következő megállónk a Chimney Rock volt. A buszmegállótól öt perc alatt elértük a Drakes Beach kilátót, ahol a park önkéntesei meséltek az elefántfókákról, és a park által felállított messzelátók segítségével ezeket az érdekes állatokat egészen közelről figyelhettük meg. Ott jártunkkor már csak a hímek és az utódok tartózkodtak a parton, a nőstények egy hónapos etetés után, amely közben súlyuk több mint egyharmadát adták át újszülöttjeiknek, már visszamentek az óceán távoli részeibe. Az elefántfókák innen Kórea és Japán partjaiig is eljutnak, de minden évben ugyan arra a helyre mennek vissza utódnemzés céljából.

Elefántfókák

Point Reyes félsziget északi pontján egy régi farmig jutunk el járművel (Pierce Point Ranch). Innen öt mérföldet kell gyalogolnia annak, aki a Bird Rock és Tomales Bluff kilátását szeretné megcsodálni. A kilátás egyébként innen is lélegzetelállító.

Point Reyes északi csücske

Több napot is el lehet túrázással és a természet megfigyelésével tölteni tölteni Point Reyes területén. Miután kigyalogoltuk magunkat, útnak indulhatunk délre a Highway 1 úton, amely Nicks Cove-tól San Francisco-n és Santa Cruz-on át a Csendes óceán partját követi. A kilátás innen is fantasztikus és az út mentén sok kilátóhely található, piknik asztalokkal és WC-kkel. Santa Cruz városában érdemes végigsétálni a városközponton, valamint ellátogatni a vidámparkba és a világítótoronyhoz. Egy plakett szerint Hawaii szigetéről ide hozták át először a szörfözés az hullámok kedvelői, és a parton valóban sok szörfölőt látni napközben és este is.

Highway 1

Ha tovább utazunk az 1-es úton délre, Monterey és Carmel városát is érdemes szemügyre venni. E két város között található a Del Monte Forest, a Pebble Beach és a kacskarigós 17 mérföldes út (17-Mile Drive). A golf pályák és kastélynak is nevezhető házak között leginkább a tengerpart szélén vezető út gyönyörű kilátást és a megállóhelyeken érdekes információkkal szolgáló táblákat is kínál. Fókákat, kormoránokat, pelikánokat, vidrákat és különféle madarakat lehet megfigyelni.

Monterey Bay Aquarium

Monterey városában található a Monterey Bay Aquarium, családok és a tenger szerelmesei számára kialakított kétszintes csoda. A bejáratnál egy kis kiállítás mutatja be az épületet és annak környékét, amely valamikor nagyon sikeres halkonzerveket gyártó telep volt. Három rövidfilm illusztrálja egyrészt a környék történelmét, másrészt a konzervek készítésének módját.

Az állandó kiállítások között található a nagy közszeretetnek örvendő vidrák – víz alatt és felett is látni lehet őket -, és az akvárium web oldalán egy webcam által élőben is figyelemmel lehet kísérni. Nagy és kisebb akváriumokban nagy és kis halak valamint teknőcök úszkálnak.  A jól látható feliratok egyszerű és szellemes módon mutatják be a megfigyelhető tengeri növényeket és állatokat. Több helyen interaktív, gyerekeknek készült játékok vannak elhelyezve. Az épület több pontján ki lehet menni tágas teraszokra, és egy kijelölt helyen meg lehet simogatni a halakat, a tengeri csillagot, megérinteni a kökörcsint és megetetni a rákokat. Különféle tengeri madarakat saját környezetükben láthatjuk, és egy üvegalagút által megnézhetjük, milyen a tengerpart felszín alatti része, amikor egy hullám becsapódik.

Monterey Bay Aquarium

Az állandó kiállításokon kívül most éppen egy a tengeri rozmárokat és polipokat bemutató külön kiállítás is megtekinthető.

A Monterey Bay Aquarium, főleg gyerekekkel, egy egész napos elfoglaltság lehet. Az épületben két szuvenír bolt és egy étkező található. A környéken több cukrászda és étterem várja az éhes látogatókat. Az akváriumtól egy biciklisek és gyalogosok számára elkülönített sétány vezet a helyi kikötő és tengerpart mentén Monterey város központjába. Kedd délutánonként a városközpont egyik utcája piaccá változik. Friss gyümölcsök, zöldségek, édességek, méz, házi készítésű lekvárok és sok helyi különlegesség található. Annál a bio narancsnál, amit ezen a piacon vettünk, még nem ettünk jobbat!

Monterey

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.2/5 (5 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 6 szavazatból)
Észak-Kaliforniai kirándulás, 4.2 out of 5 based on 5 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. ” Álom, álom, édes álom … ” :) :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  2. http://www.mommo.hu/media/Lehar_Alom__edes_alom

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Már Magyarországra sem utaznak a magyarok 2011. augusztus 20. szombat

Újra lezárják a turisták előtt Csernobilt 2011. június 30. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos