Ronai and Ronai
AMERIKAI

Santorum hozta Louisianában a kötelezőt 2012. március 25. vasárnap 13:11 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Santorum hozta Louisianában a kötelezőt
Washington – A várakozásoknak megfelelően fölényesen, a leadott szavazatok majdnem a felének begyűjtésével győzött szombaton a republikánusok louisianai előválasztásán Rick Santorum.
.
„Louisiana népe hangosan és világosan üzent: ez a verseny még távolról sem fejeződött be” – jelentette ki az eredmények ismeretében Santorum, aki győzelmi beszédét már az elnökjelölt-választási maraton következő állomásáról, Wisconsin államból mondta.
.
Noha Santorum csaknem kétszer annyi szavazatot kapott a konzervatív déli államban (49%), mint az elnökválasztási küzdelemben vezető Mitt Romney (27%), elemzők szerint ezzel sem tudja érdemben megváltoztatni a verseny dinamikáját.
.
A negyedik, Délen aratott győzelmével Santorum legkevesebb nyolcat elnyert azon 20 küldött közül, akiknek a sorsa a szombati erőpróbán dőlt el, és akik a párt augusztusi, floridai konvencióján meg fogják szavazni, hogy ki legyen novemberben Barack Obama elnök hivatalos kihívója. (Lousiana összesen 46 delegátust küld a konvencióra.)
.
Santorum Louisianában ismét bebizonyította, hogy Romney képtelen nyerni a Republikánus Párt fő támaszát jelentő konzervatív déli államaiban, de az ellenzéki politikai erő befolyásos vezetői megpróbálnak mind határozottabb nyomást gyakorolni annak érdekében, hogy véget vessenek az elnökjelölt-aspiránsok presztízsromboló vetélkedésének, amelynek kimenetele egyre inkább egyértelművé válik. Az elmúlt napokban Romney elnökjelöltsége mellett szállt síkra Jeb Bush volt floridai kormányzó, George W. Bush volt elnök öccse, valamint Jim DeMint szenátor, az ultrakonzervatív Tea Party mozgalom meghatározó alakja is.
.
A louisianai fordulót megelőzően a konvenció leendő küldöttjei közül Romney 563 fő szavazatára számíthatott. Ez több mint kétszer annyi, mint az a 251, aki a CNN nem hivatalos összesítése szerint Santorum mögött állt, és már csaknem a fele annak a 1144 voksnak, amely az elnökjelöltség megszerzéséhez kell.
.
Santorumnak abban a 23 államban, amelyben még nem tartottak előválasztást, a megszerezhető küldöttek mintegy háromnegyedét kellene maga mellé állítani ahhoz, hogy a konvención szavazattöbbsége legyen. Ez gyakorlatilag lehetetlen, mert nehezen elképzelhető, hogy a mezőnyt fölényesen vezető Romney a jelöltállítási folyamat hátralévő részében ilyen óriási vereségeket szenvedjen. Ráadásul az elnökaspiránsok négy állam kivételével mindenütt a rájuk leadott szavazatok alapján osztoznak a küldötteken. Azon a négy helyen pedig, ahol a győztes mindent visz – Delaware, New Jersey és Utah államban, valamit a szövetségi fővárosban – éppen Romney áll nyerésre.
.
Santorum szombaton aratott győzelme utána az előrejelzések szerint egész áprilisban Romneynak áll majd a zászló. Ő az esélyese ugyanis az április 3-ai fordulónak, amikor Maryland, Washington D.C. és Wisconsin választ. Santorum legfeljebb ez utóbbiban lehet esélye. Április 24-én is Romney tarolhat – a Santorum hátországának számító Pennsylvania kivételével – Connecticut, Delaware New York és Rhode Island államot pipálhatja ki.
.
Santorum április végére várhatóan elméletileg is elveszti annak lehetőségét, hogy megszerezze az elnökjelöltséget, s csak ezek után, májusban kerülnek sorra azok az államok – Arkansas, Kentucky, Texas – amelyekben sikerre számíthatnak. Kérdés, hogy addig ellen tud–e állni annak a nyomásnak, hogy lemondjon.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Santorum hozta Louisianában a kötelezőt , 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Santorum övön alul is ütött egyet, mert azt mondta, hogy inkább akkor már Obama, mint Romney. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  2. Mate, Ivan Tibor

    Santorum eselytelen, hogy megkapja a republikanus jelolest, hacsak nem szerez hetven szazalekot a meg hatralevo kampanyban, amihez csak egy csoda segithetne.
    A tegnapi kitorese egy ujsagiro ellen amugy is kerdesesse teszi, hogy az ilyen temperamentumu szemely milyen elnok lenne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Obama marad az Egyesült Államok elnöke 2012. november 7. szerda | AN

A második csörte már Obamáé volt 2012. október 17. szerda

Portman: Romney Ohio nélkül is nyerhet 2012. október 15. hétfő | AN

Romney jobb kapcsolatokat ígér Izraellel 2012. október 9. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos