Ronai and Ronai
AMERIKAI

Megmaradhatnak az Obamacare egyes részei 2012. március 30. péntek 15:17 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Megmaradhatnak az Obamacare egyes részei
Washington – Megmaradhat Barack Obama elnök egészségügyi törvénycsomagjának egy része, annak ellenére is, hogy a bírói kérdések irányultságából sejthető: a törvény központi elemét, a kötelező egészségbiztosítást valószínűleg el fogja véreztetni az amerikai legfelsőbb bíróság.
.
Ez derült ki a szövetségi Legfelsőbb Bíróság tárgyalásának harmadik napján, amelyen az Obama-elnökség legfontosabb vívmányának tartott egészségügyi reform alkotmányosságát vizsgálták. A testület várhatóan június végén hozza majd meg ítéletét a 2700 oldalas, mintegy csaknem félezer rendelkezést tartalmazó törvénycsomagról. A verdikt nemcsak az elnök újraválasztására lehet majd hatással, de jogi szakértők szerint nemzedékekre meghatározza majd a szövetségi kongresszus hatáskörét.
.
A 2010-ben elfogadott törvény a betegek védelméről és megfizethető ellátásáról teljes egészében 2014-ben lépne életbe, de annak rendelkezéseit az Egyesült Államok 50 tagállamából 26 megtámadta, és a felperesek között szerepel a Független Üzleti Nemzeti Szövetség és több magánszemély.
.
A legfelsőbb bíróságnak 4 liberális és 5 konzervatív tagja van. Az utóbbiak kérdéseiből arra lehetett következtetni: ezek a bírók határozottan elvetik, hogy a szövetségi kormányzatnak és a kongresszusnak joga lenne bármilyen kereskedelmi termék – így betegbiztosítás – megvásárlására kötelezni az amerikaiakat. A kormány álláspontja szerint viszont az egészségbiztosítás különleges termék, mert élete valamely szakaszában minden amerikainak óhatatlanul igénybe kell vennie az egészségügyi ellátást.
,
A testület ugyanakkor nem adta jelét annak, hogy teljes egészében vissza kívánná vonatni a csomagot. A törvény a kormány eredeti szándékai szerint a mintegy 50 millió biztosítással nem rendelkező amerikai közül mintegy 30 millióra terjesztette volna ki a megfizethető egészségügyi ellátást, a biztosítóknak pedig egyúttal megtiltotta volna, hogy azoktól, akiknek egészségügyi problémájuk van, magasabb díjat szedjen, mint az egészségesektől.
.
A legfelsőbb bíróság háromnapos tárgyalássorozata után kérdésessé vált, hogy a kötelező biztosítás bevezetésének elvetése után miből lehet majd finanszírozni a csomag számos rendelkezését. A testület egyebek mellett nem volt antagonisztikus azzal szemben, hogy jelentősen – becslések szerint 17 millió fővel – növekedjen azoknak a száma, akiket jogosultak lehetnek a legszegényebbek betegellátását célzó Medicaid program szolgáltatásaira.
.
Josh Earnest fehér házi szóvivő szerdán kijelentette: az Obama-kormányzat továbbra is bizonyos benne, hogy az egészségügyi törvény megfelel az alkotmánynak és óvott attól, hogy a bírói kérdések alapján vonjanak le következtetést a várható ítélet tartalmáról. Rámutatott, hogy az igazságügyi minisztérium jogászainak az alsóbb szintű bíróságokon hasonlóan szigorú kérdésekre kellett megfelelniük, mint amilyeneket most a legfelső bírói testület megfogalmazott, a törvényszékek mégis a csomag javára ítéltek.
.
Az egészségügyi csomaggal kapcsolatban eddig hat körzeti szövetségi bíró foglalt állást; ebből három támogatta, ugyanennyi pedig alkotmányellenesnek minősítette a törvényt. Másodfokon egy szövetségi fellebbviteli bíróság igazat adott a felpereseknek, kettő ellenük döntött, egy pedig elutasította az ügy tárgyalását.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +3 ( 3 szavazatból)
Megmaradhatnak az Obamacare egyes részei , 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

3 Reader’s Comments

  1. Európában senkinek nem jutna eszébe, hogy a szolidaritási alapon működő egészségbiztosítást “kereskedelmi terméknek” nevezze.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  2. nesin,
    Ha jól értem, itt részben arról lenne szó, hogy az USA polgárai finanszírozzák-e a rászorult, de fizetni nem képes népesség biztosítását, részben pedig arról, hogy azt kötelező lenne megvenni (vagy eladni?), ráadásul a statisztikai szempontok figyelmeb kívül hagyása is kötelező lenne. A három tétel közül az utolsó kettő az ésszerűtlen és erőszakos “létező szocializmus” egyik jellemző vonása volt.
    Alighanem jogosak az ellenvetések.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  3. Ezzel az egészségügyet nem hiszem, hogy rendbe lehetne vágni, de legalább jó tudni, hogy nemcsak Magyarországon, hanem mindenhol, így az amerikai álomvilágban sincs tökéletes recept az egyre hatékonyabb, de drágább szolgáltatás fenntartására egyre kevesebb pénzből az egyre tovább élő polgárokért.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

A Legfelsőbb Bíróság előtt az Obamacare 2012. március 26. hétfő | AN

A Legfelsőbb Bíróság tárgyalja az Obamacare-t 2011. november 14. hétfő | RR

Az Obamacare ellen ítélt a fellebbviteli bíróság 2011. augusztus 14. vasárnap | RR

A Legfelsőbb Bíróság előtt az Obamacare 2011. július 28. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos