Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: Megjelent a Stockholm-szindróma 2012. február 27. hétfő 22:01

  • Hozzászólások(180)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: Megjelent a Stockholm-szindróma

Miután Orbán Viktor bejelentette, hogy a konszolidáció korszaka jön, és mindenkinek készségesnek mutatkozott arra, hogy engedjen, érdekes jelenség tanúi lehettünk. Nem arra gondolok, hogy az Európai Unió egyes tisztviselői vagy az Egyesült Államok kormánya ezt komolyan vette, és egyesek még el is hitték, vagy csak úgy tettek. Ahhoz tényleg naivnak kell lenni, hogy valaki ezt elhiggye, és ne lásson át a taktikázáson. Még Orbán hívei is azt mondják, hogy vezérük balra indexel, de jobbra megy, mert az ellenség még túlerőben van, ezért kénytelen ezt a harcmodort használni, de szó nincs semmiféle meghátrálásról vagy irányváltásról.

Sokkal inkább arra célzok, hogy egyfajta megkönnyebbüléssel fogadta ezt a közvélemény, a sajtó szabadabb részében is felszakadtak a sóhajok, és egyfajta reménység jelent meg okosnak tartott emberek publicisztikáiban is. Mintha nem is történt volna meg az elmúlt két év, mintha nem számolták volna fel a Magyar Köztársaságot, mintha arra lehetne számítani, hogy minden eddigi őrültséget felismernek, visszavonnak, a közveszélyes őrülteket leváltják, esetleg magát az ország „beteg emberét” is eltüntetik. Mindebben kifejeződik az a sóhaj, reménység, hogy talán nem is igaz, ami eddig történt, vagy nem úgy igaz, talán csak álmodtunk, nem is kell mégsem annyira komolyan venni, van élet a Nemzeti Együttműködés Rendszerén belül is.

Mindez jól kifejezi, hogy a demokratikus értelmiség és sajtó a mai napig nem akar tudomást venni arról, ami történt. Nem akarta elhinni és ma sem akarja elhinni a valóságot, ezért soha nem is tiltakozott igazán, soha nem is szabadult fel elemi erejű ellenállás, düh és harag mindazért, ami történt. Soha nem vették igazán komolyan, hogy ez megtörténhet, hogy a kelet-európai mércével mérhető kényelmes életet felváltja a kényszerű harc az alapvető jogokért, a szabadságért, és később majd az életért is. Ha nem így lenne, akkor a „békülékenységben” megnyilvánuló újabb aljasság miatt az eddiginél is jobban kellene ordítani, mert nincs annál megalázóbb, mint amikor erőszakot vesznek valakin, majd hagyják megnyugodni, hogy beletörődjön, hogy megszokja, és amikor megnyugodott, elfogadta a jogfosztott helyzetet, akkor lehet egy újabb rohamot indítani ellene. Orbán kezdettől fogva ezt a mocskos játékot űzi a magyarokkal és a világgal. A szőlőt préselik így a vidéki gazdák: húznak rajta egyet, aztán hagyják csepegni, majd megint húznak rajta egyet.

Orbán szűk két év alatt kiépítette a diktatúra jogi kereteit, keresztülvert mindent, és amikor kellett, megállt egy kicsit, hogy nyugodjanak le a kedélyek, szokjanak hozzá a gondolathoz, hogy ez már így lesz, és törődjenek bele, hogy lehet ezzel is együtt élni. A trükk remekül működik, legalábbis Magyarországon belül, mert elszáll a demokratákból a spiritusz, felerősödnek a hangok, amelyek szerint „nem kell túlzásokba esni”, „ez nem az”, csak ártanak a „radikálisok”. Az élet a rendes kerékvágásban folyik tovább a börtönben úgy, mintha nem börtönben lennének. Abban reménykednek, hogy demokratikus választáson legyőzik majd a börtön igazgatóját, leszavazzák majd a fegyveres börtönőröket, a börtönt pedig egy bevásárlóközponttá alakítják át, ahol a börtönőrök majd pénztárosok lesznek vagy takarítók, a börtönparancsnok árubeszerző. Ezt komolyan gondolják, mert a börtönparancsnok megengedi nekik, hogy az ebédlőt megbeszélésekre használják, kapnak papírt és ceruzát, kerekasztalt hozzá, készüljenek a börtönön belüli „demokratikus” választásokra.

Mindez felháborító, ahogyan az is, ahogy megijedtek a négyszázezres Orbán melletti tüntetéstől. Nem fizikailag, hanem demokraták módjára, hogy ennyi ember akaratát komolyan kell venni, az Orbán-kormánynak van demokratikus támogatottsága. Ha valaki kíváncsi az ilyen rendszerek „demokratikus” támogatottságára, nézze meg az észak-koreai diktátor halála után készült sírós felvételeket, hogy az utcán, a családokban, az iskolákban órákon át tartó hisztérikus sírógörcsben rángatóztak az elnyomottak. Rá kellett volna mutatni a jelenség lényegére, ráadásul szélsőjobboldali jellegére, Európa-ellenes élére, a megszeppenés és a méltánylás helyett. Ezt a megmozdulást nem tisztelni kellett volna, hanem teljes erővel felháborodni rajta, és visszautasítani. Vagy: Orbán strasbourgi szereplését a jobboldal sikerként állította be, amit a demokraták tudomásul vettek, holott már az is gyalázat volt, hogy egy országról ilyen vitát kell tartani, szégyenkezni muszáj, hogy miniszterelnök ilyen látványosan és közönségesen hazudozik ország-világ előtt. Magyarországon mindenki attól fél, hogy szélsőségesnek mondják. De lehet-e elég szélsőségesnek lenni a tiltakozásban, ha elveszik a szabadságot és az alapvető emberi jogokat? Mi számít ilyen esetben szélsőségesnek? Nem a hallgatás? Nem az, hogy félnek kimondani az igazat, hogy letagadják azt, ami zajlik, hogy nem mernek frontálisan ütközni a hazug populistával és propagandagépezetével? Az számít hitelesnek és mértékadónak, aki egy ilyen esetben olyan higgadt, nyugodt, és mérsékelt, mint egy angol úr a bridzsparti közben? Ez a higgadtság és mértéktartás dicséretes lenne normális esetben, de most hálásan köszöni a diktátor. Akinek egy kevés esze van, ennyi nyugodt és higgadt ember mellett azonnal menekül, mert ennek a nagy higgadtságnak évtizedes elnyomás, majd nagy véráldozat lehet a vége.

A liberális demokrácia hívei részben igézet alatt vannak, nem látják azt, ami kívülről nézve evidens és elfogadhatatlan. Egymás foglyai, a falkaszellem győz, nem szabad kilógni az értelmiségi kocsmában, hülyézni kell azokat, akik nem lapítanak velük együtt. Majd ha eljutnak odáig a pesti hangadók is, hogy kinyitják a szájukat, akkor megy utánuk a többi. De most még senki nem akar “szélsőségesnek” látszani, mert akkor a többi liberális amortizálja le egy hét alatt, még a Semjén se kell a karaktergyilkoláshoz, elvégzik azt ők maguk. Sokuknak pedig fontosabb a látszat, mint a jog, a szabadság, az igazság. A jólneveltség látszata mögé bújtatják a kollaborációt, a sunyítást, az egzisztenciális érdekeket, és nem veszik tudomásul, hogy milyen nagy árat kell majd fizetni ezért. Összezárnak az érdekek mentén, és szélsőségesnek bélyegzik azokat, akik nem tartanak velük ebben a hamisságban. Engem – mondjuk – ez annyira izgat, mint púpos embert a tavaszi divat. Megvan a véleményem. Látom az emigráció sajtójában, hogy a Kádár-rendszer alatt ugyanez történt: voltak, akik keresték az előnyöket, kollaboráltak, ők szélsőségesnek nevezték azokat, akik elutasították a diktatúrát, és megvolt ennek a gyümölcse, mert jól kerestek rajta.

Szeretni való Viktor

A helyzet azonban még ennél is rosszabb. Orbán „konszolidációs” hazugságai nyomán megjelentek a magyar nyilvánosságban a Stockholm-szindróma jelei. Az engedmények látszatára felszabadult egyfajta hála, szeretet, megértés és elfogadás, együttérzés is Orbánnal szemben. Kiváló koponyák is azt kezdték mondani, hogy Schmitt Pál „tévedése” volt Orbánnak. A legjobb tollú újságírók azt remélték, hogy Orbán most majd leváltja Matolcsyt és másokat. Azt lehetett érezni, hogy ez egy jó ember, csak voltak tévedései, nem is akart rosszat, csak nem jól csinálta, de ezt belátta, majd mindent helyrehoz, nem ellenségünk ő nekünk, hanem a barátunk, meg lehet őt érteni, a javunkat akarta, az más kérdés, hogy el is vette, de nem volt más választása.

Mintha Orbán nem szándékosan és cinikusan választotta volna Schmittet erre a posztra, miután jól tudta, hogy ennél gerinctelenebb gazembert, aki szó nélkül aláír mindent, szó nélkül asszisztál a demokrácia szétveréséhez, nem talál. Csak azt remélhetjük, hogy szélhámos életpályájának ezt az utolsó fejezetét már nem ússza meg büntetlenül. Matolcsyt sem fogja Orbán közgazdászra cserélni, mert neki ő kell, nem pedig egy szakember, aki nem vallja a kamatrabszolgaságba hajszoló pénzügyi „háttérhatalom” szélsőjobboldali beteg tézisét. A Stockholm-szindróma szerint a túszok viselkednek így az elrablójukkal, ha az valami engedményt tesz vagy egy kevés kedvességet mutat, hálásak lesznek érte.

Talán nem szükséges felidézni, hogy a Stockholm-szindróma egy stockholmi túszdrámáról kapta a nevét, és a lényege az, hogy a túszok megértést és szeretetet kezdenek érezni elrablóik és fogva tartóik iránt, ha az megenyhül feléjük. A Stockholm-szindróma akkor jelentkezik, ha kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek az emberek, és a bántás mellett a rabok engedményeket, kedvességet kapnak a rabtartóktól. Ehhez még lelki vagy fizikai terrorra sincs szükség, mindehhez elég a teljes kiszolgáltatottság érzése, amikor a túsz tisztában van azzal, hogy nem tehet semmit, elrablója élet-halál ura felette. A Stockholm-szindróma egy irracionális feltétlen reflex, amely a túsz túlélésére irányul. A Stockholmban túszul ejtett bankalkalmazottak még pénzt is gyűjtöttek később a bankrablók ügyvédi költségeire. Jelenleg itt tart Magyarország, és a Stockholm-szindróma nyilvánvaló jelei azt is mutatják, hogy túszhelyzet van, fogságba került az ország. Orbán élet és halál ura. Aki ezt tagadja, az elferdíti a valóságot, mert miután Orbán különösebb belső ellenállás nélkül kiépítette a diktatúra törvényes kereteit, azt tesz, amit akar. Ha élni hagy, az csupán az ő kegyeiből van, hálásnak lehet lenni érte. A jog megszűnt, minden kegy.

Az egészséges reakció az lenne, ha a „konszolidáció” miatt az eddiginél is jobban felháborodna a lakosság. Ez ugyanis cinikus, megalázó és aljas, ami teljesen hülyének és eszköznek tekinti az embert. És minden alkalom, amikor a tiltakozás, az ösztönös ellenállás elmarad, korrumpálja és megrontja a lelket, egyre jobban legyengíti az ellenállás képességét. Nem érdekel a Gyurcsány-rajongók véleménye, de Gyurcsány megbocsáthatatlan bűnt követett el, amikor azt mondta, hogy ez nem diktatúra, és ezt az ellenálló képességet tovább rombolta. Csak azért, mert az ő pártja még nem kész arra, hogy átvegye a kormányzást. Megsúgom, soha nem is lesz kész. Ez a magatartás belesimul ebbe a rendszerbe, mondhatnám, rendszerkompatibilis. Bele van tervezve az ilyen ember, aki szeret politizálni, beszélni, leköti a figyelmet és az energiákat, megkötözi az ösztönös ellenállást, jól érzi magát abban, amit csinál, és ha egyszer igazi ellenzékké válna, bármikor bíróság elé állítható az ügyészi szakban futó ügye miatt, ha veszélyes, börtönbe is vethető egy koncepciós eljárásban. De nincs szükség börtönre, mert úgy kell egy áldemokráciának, mint egy falat kenyér. Pontosan olyan szerepe van, mint az ATV-nek. Levezeti a gőzt. A legjobb az, amikor a kettő együtt van. Orbánnak az lenne legjobb, ha naponta három órát szerepelne az álellenzéki tévében, ami csak egy szűk réteghez jut el, és azokat pórázon tartja.

A Stockholm-szindróma olyan légkört teremt, amely megakadályozza a túszok szökését. Vannak esetek, amikor a túszok már a fogva tartókat segítik, és nem azokat, akik kívülről megpróbálják kiszabadítani őket. Utóbbiakat ellenségnek látják. Miközben mindennap felháborító hazugságok történnek, azokra szinte semmiféle reakció nincs. Egyetlen igazi ellenzéki csatorna nincs, amely annak megfelelően viszonyulna az Orbán-rendszerhez, ahogyan kellene. Még a magát demokratikusnak tartó és viszonylagos szabadságban élő média is úgy viselkedik, mintha demokrácia lenne. Az ellenzékinek tartott média nem támadja a diktatúrát, hanem kollaborál vele, legitimálja azáltal, hogy úgy viszonyul hozzá, ahogyan egy demokráciában szokás. Vagy alkalmazkodik a helyzethez. Néhány napja meg kellett néznem a TV2 híradóját valami miatt, és majdnem elájultam. Ez egy híradó?

Ha egy kívülálló beletekint a magyar lapokba, abból meg nem mondja, hogy itt leromboltak egy jogállamot és önkényuralom működik. A lapok kritikája olyan, amilyen egy demokráciában szokásos, egyébként pedig békésen csordogál az élet. Ebben a helyzetben egészen más hangra lenne szükség. Aki nem úgy viszonyul a diktatúrához, ahogyan egy diktatúrához kell, az szentesíti és legitimálja Orbán hazugságát, hogy ez egy demokrácia. Hogyan lehet ilyen hazugságokat szinte szó nélkül eltűrni, amit Orbán Hillary Clintonnak írt, hogy ő egy „valóban szabad, versenyen alapuló piacgazdaságot szeretne Magyarországon építeni”, a bankellenességével és a Simicska maffiával a háta mögött? Gazdasági szempontból ez nem egy párt vagy kormány, hanem egy bűnszövetkezet, közönséges maffia, bankrablók bandája. De a sajtó minden cáfolat vagy kommentár nélkül közli a hazugságokat. Legfeljebb születik egy publicisztika, amely semmiben nem különbözik attól, mintha demokrácia lenne. Ma olvasható a Washington Post-ban Mark Palmer, Haraszti Miklós és Charles Gati cikke a magyar médiáról, és a Szabad Európa Rádió újraindításának szükségességéről. Ebben a cikkben, a Washington Post oldalán, egyértelműen diktatúrának, méghozzá alkotmányos diktatúrának nevezik az Orbán-rendszert. A Washington Post nem engedné közölni ezt, ha nem úgy gondolná, hogy az Orbán-rendszer diktatúra, hogy alkotmányba foglalták a diktatúrát. Magyarországon ezt még nem lehet kimondani, a liberális sajtó is kerüli az egyenességet, a liberális újságírók állítják pengellérre, aki ezt meri állítani. Ugyancsak mai hír, hogy a Duna World TV mellett elindul a Duna World Rádió, amely az egész világra sugározza az Orbán-rendszer demagóg hazugságait.

Nem is lenne rá szükségük, de van rá gondjuk. Nekünk pedig elbizonytalanodik a harminc éve előfizető olvasónk, mert a Duna TV-ben nem azt látja, amit az Amerikai Népszavában, kedvenc lapjában olvas. Kinek higgyen? Most majd rádión is hallgathatja, hogy Magyarország függetlensége ellen támadt a Nyugat. A demokratikus oldal pedig nem tud eltartani egy – amúgy rendszerkonform és megalkuvó – rádiót Budapest vonzáskörzetében. Nem szeretik a liberálisok a fasizmussal és a nácizmussal való párhuzamokat, mert nem hajlandók tudomásul venni, hogy ezek az eszmék élnek, hódítanak. A kor követelményei szerint külsőleg változnak, de lényegileg nem. A nácizmus szalonképes, de akik beszélnek róla, azok nem szalonképesek. Legyen ez az ő bajuk, de azt olvasom, hogy a Münchener Post képes volt hatalomra jutása előtt Hitlert és a nácikat korlátozni, és ha csak közel hasonló anyagi támogatást kapott volna a lap, mint amit Hitler kapott, akkor Hitler soha nem jutott volna hatalomra. De nem kapott, és a vége az lett, hogy Hitler hatalomra jutása után a szerkesztőséget szétverték, az újságot az utcán égették és a szerkesztőket koncentrációs táborba vitték. Ez a veszély Magyarországon jelenleg még több szempontból sem áll fenn, amíg a Jobbik nem kerül kormányra. De valamit azért a történet kifejez. Orbán Viktor és támogatói áldoznak a médiára, mert tisztában vannak azzal, hogy az mit jelent. A demokratikus oldal nem áldoz rá. Csak megjegyzem, ha az Amerikai Népszava jobboldali újság lenne, Orbán Viktor azonnal harapna rá, pontosan tudná, mit lehet kezdeni egy ilyen lappal, micsoda lehetőség rejlik az amerikai jellegben, micsoda eszköz lehetne ez valakinek a kezében, ha van hozzá pénz, és van egy kis fantáziája. Félreértés ne essék, nekem nem hiányzik, még azt a kevés időt is sajnálom, amit jelenleg ezzel töltök. Teljesen értelmetlen időtöltés. De a magyar liberálisok, akiknek a bőrére megy a dolog, még az otthoni médiával sem tudnak mit kezdeni, ami volt, azt is hagyták leépülni.

Mi várható?

Semmi. A konszolidáció évtizedei. Az, hogy Orbán megelégszik egy konszolidált diktatúrával, amit ő a posztkommunizmus utáni demokráciának nevez, ahol a liberális demokrácia és szabadság híveinek jogait felszámolták, másodrendű megtűrt polgárokként kussolnak, hogy hivatalsegédi állásukat megtarthassák. Ha ebben nem zavarja senki, akkor megszilárdítja a „nemzeti” (értsd: fasiszta) Magyarországot, amely kódoltan náci is, ahol mindenki tudja, de csak halkan mondja, hogy a világ kártevői a zsidók, akik pénzügyi háttérhatalmat hoztak létre, hogy a nemzeteket kifosszák és leigázzák, az igazi értékeket megsemmisítsék, a nemzeti tudatot és önrendelkezést felszámolják. Ezt fogják magukba szívni a gyerekek óvodás koruktól az egyetemig. És ez eltarthat az idők végezetéig, ameddig Orbán akarja. Közben kielégülhetnek a politikába szerelmes ellenzéki politikusok, mert mindeközben politizálhatnak Orbán kegyeiből, és kontroll alatt tarthatják az ellenzéket. Eközben ha lenne valakinek pénze, akkor sem tudná kinek adni, mert ha én milliárdos lennék, ennek az ellenzéknek és ennek az ellenzéki liberális sajtónak egy huncut vasat nem adnék, mert amit ők tesznek, az csak a rendszer legitimációja. Nem is érdekli őket más, csak tartsa el őket valaki. Nekik ezért fontos a külföldi bírálat, hogy ne lehessen felszámolni egyes lapokat vagy bezárni a Klubrádiót, hogy legyen havi bevétel, a többi nem számít. Amit tenniük kellene, arra azt mondják, hogy szélsőséges, az ugyanis veszélyezteti az egzisztenciát. Ezért nevezik ők szélsőségesnek azokat, akik nincsenek benne ebben az érdekhálóban. Orbán kedvenc televíziós csatornáját, az ATV-t nem is fenyegeti ilyen veszély.

Jön a családtudomány

Csakhogy tévednek, akik azt hiszik, hogy ezt ennyivel meg lehet úszni, és lehet boldogulni a diktatúrában is. A Magyar Családtudományi Társaság esete jó példa. Az államnak a joghoz van köze, az erkölcsök nem rá tartoznak, az a civil társadalom ügye. Az erkölcsre vigyázhat az egyház, ez az ő dolga. De ha az egyházat nem választják el az államtól, akkor az állam fog vigyázni az erkölcsre is, aminek elnyomás és jogfosztás a vége.

Hülyézik a liberálisok azokat, akik a katolikus egyházra irányítják a figyelmet, hogy a Vatikán áll az orbáni fasiszta diktatúra mögött, és nem értenek semmit abból, ami körülöttük zajlik. Csak akkor néznek egy nagyot, amikor elkezdik a hálószobát ellenőrizni, a nem katolikus minta szerint élő családokat, egyéneket, gyerekeket megkülönböztetni, megbélyegezni és még szankcionálni is. Szépen lassan ivódnak majd be a társadalom minden sejtjébe a – többi történelmi és nem történelmi egyház által is támogatott – katolikus normák. Süketek és vakok azok, akik azt hiszik, hogy ehhez vallásos emberek tömegeire van szükség. Semmit nem értenek, akik arra hivatkoznak, hogy kevés a gyakorló vallásos az országban, ezért a katolikus egyház hatása nulla. A katolikus egyház nem a vallásos emberek, hanem az államhatalom segítségével nyomja el a polgárokat, ehhez egy darab hívőre nincs szükség.

Egyetlen fontos mondat hangzott el az elmúlt hetekben, amire fel kellett volna figyelni. Ugyanaz a mondat két ember szájából. Semjén Zsolt és Bábel érsek is azt mondta, hogy az Európai Uniónak vissza kell térnie az „alapító atyák” szellemiségéhez, akik katolikusok voltak. Ez nem más, mint a katolikus egyház dominanciája, ők találták ki eredetileg az egységes „keresztény” Európát a Vatikán szellemi uralma alatt. Pontosan olyan Európát képzeltek el, mint amilyen Orbán Viktor Magyarországa. A Vatikán ellenfelei pedig a szabadkőművesek, a zsidók, a liberálisok. Semmi sem áll távolabb tőlük, mint a liberális demokrácia, amely megfosztotta őket a világi hatalom fölötti uralomtól. A liberális demokráciák gazdasági alapja pedig a szabad piac, a pénzügyi rendszer, a kapitalizmus. Mindaz, amivel szemben Orbán a szabadságharcát vívja. Orbán nem a magyarok, hanem a Vatikán harcát harcolja, amely vissza akarja szerezni a pozícióit, szét akarja verni a liberális Európai Uniót, hogy az visszatérjen „az alapító atyák” szellemiségéhez, vagyis a Vatikán uralma alá. Ezért hirdetik a fogyasztásra épülő kapitalizmus végét, hirdetik meg az önfenntartásra épülő „munka társadalmát”. Mussolini fasizmusa és Hitler nácizmusa is ezzel igyekezett szabad lenni a szabadkőműves „háttérhatalomról”. Két világrend harcol itt egymás ellen, a szabadságra épülő demokratikus jogállam, és annak intézményrendszere, szemben a Vatikán katolikus államával. Orbán a Vatikán ügynökeként támadja Európát és a nemzetközi pénzvilágot. Egyetlen problémája, hogy Magyarország nem képes fenntartani önmagát, és nincs, aki az ellenségen kívül finanszírozza ezt a harcot.

De ezt a liberálisok nem hajlandók tudomásul venni, ez összeesküvés-elmélet nekik, szélsőséges és radikális. Gyurcsány például monologizálja a szép liberális és demokratikus elveket, csak azt nem veszi észre, hogy a magyar népet nem érdeklik a szép demokratikus elvek, mert a szélsőjobboldal kommunikációs fölénye következtében a demokráciát már ellenségnek tartják, azt hiszik, hogy a magyar nép ellenségei a demokrácia trükkjével kényszerítik gyarmati sorba őket. Az ő szép demokratikus szövege annak a néhány ezer embernek tetszik, akik még elmennek egy tüntetésre, ha nyilas színházat avatnak. A többiek csak igazolva látják azt, amit Orbán mond. Ezért ezeket a másfél órás prédikációit nyugodtan előadhatja, ahányszor akarja, ha Orbánnak egy kevés esze van, akkor egyenes adásban közvetíti, és a végén csak annyit mond: erről beszélünk. A Vatikán kiválóan használja ki a ciklikus gazdasági válságban rejlő lehetőséget, hogy a liberális demokráciáról szóló hazugsággal, a szabad piacgazdaság és pénzvilág elleni támadásával visszaszerezze a felvilágosodáskor elvesztett hatalmi pozícióit. Ugyanezt tette a múlt század elején  az akkori világgazdasági válság idején, amikor Mussolini fasiszta államát és a hitleri Németországot hatalomra segítette. Egy tömeggyilkos szervezetről beszélünk, amely az inkvizíció során szó szerint a bőrt is lenyúzta az emberekről, amely a horvát usztasák oldalán olyan kínzásokat támogatott, hogy a megcsonkított embereket élve égették el, a kivájt szemekből nyakláncot készítettek. Ez a szervezet nem keresztény, a pogánynál is rosszabb, soha semmit nem bánt meg, nem vont vissza, elveiben pedig semmit nem változott. Talán nem véletlen, hogy a legnagyobb náci háborús bűnösöket a Vatikán menekítette Dél-Amerikába. Erről a szervezetről beszélünk, amely váltogatja a harcmodorát, de a céljai azonosak. A jezsuiták, az Opus Dei nem legendák, nem hülyék kitalációi,a kereszténydemokrácia a Vatikán dárdájának a hegye, ahogy ők maguk mondani szokták. Évszázados harcokról van szó, a világ feletti uralom a tét, amelyben ők fontos szerepet szántak Orbán Magyarországának, és nem véletlen, hogy a magyar ügy az egész világ ügye lett. Nem kéne elveszni a napi Selmeczi Gabriella nyilatkozatokban.

A „szalonképesség” a fontosabb

Amíg a demokratikus érzelmű ellenzék nem hajlandó szélsőjobboldali irodalmat olvasni, és belátni, rádöbbenni arra, hogy mi történik, addig esélye sincs arra, hogy valaki hallgasson rá. Amíg szélsőségesnek tartják, hogy ezeket a fasiszta és náci eszméket azonosítsák Orbánék szövegeivel és tetteivel, addig senkit nem érdekel, hogy mit mondanak. Amíg a liberális demokrácia hívei nem tudják elmagyarázni, hogy a szélsőjobboldali ideológia milyen célokat szolgál, kik állnak mögötte, és miért hazugság, addig nem tudják felvenni a harcot Orbánnal szemben. Az egyik fél tudja, mit csinál, a másik fél sötétben kalimpál, azt sem tudja, mi ellen harcol. A csata az emberek fejében, szívében zajlik. Ott kellene világosságot gyújtani. De vak nem vezethet világtalant. Amíg a liberális demokrácia konszolidált képviselői nem tudnak megfeledkezni a „jólneveltségükről”, a sznobizmusról, nem képesek szembe nézni azzal, hogy bizony az a fránya fasizmus és nácizmus ütötte fel megint a fejét, és megint a katolikus egyház áll mögötte, amíg nem tudnak felháborodni, nem tudnak ordítani, tiltakozni, addig húsz-harminc éves Orbán-rendszerre tessék számítani. Amíg elhiszik a katolikus egyház hazugságait, amíg nem tartják ízlésükhöz méltónak a nyílt katolikusellenes kritikát, amely nem a vallásuk szabad gyakorlásának korlátozására, hanem az egyháztól elválasztott, világnézetileg semleges állam szabadságára vonatkozik, addig nem tudják a szabadságot kivívni. Amíg nem támadnak neki a katolikus egyháznak, nem mutatnak rá arra, hogy Orbánon keresztül a Vatikán gyarmatosítja, romba dönti és szegénységbe hajszolja az országot, a Vatikán hazugságai fordítják szembe Magyarországot a szabad és civilizált világgal, hogy megint becsapják őket, hogy a Vatikán számolja fel a demokráciát, a szabadságot, addig nincs esély. Amíg nem magyarázzák el, hogy ez a papok uralmáról szól, de nemcsak a papok hatalmáról és kapzsiságáról van szó, hanem a világ fölötti uralmáról, és amíg nem mondják meg, hogy a Vatikán választja el Magyarországot a fejlett országoktól, a jólét és a nyugalom, a szabadság lehetőségétől, addig a magyar nép többsége a demokrácia ellensége marad. Azt hiszi, amit a szélsőjobboldal primitív irodalma állít a zsidók pénzügyi világösszeesküvéséről, amit korábban csak a leghülyébb kisgazdák hirdettek a Jurta Színházban. Amiben ők hisznek, nemcsak szörnyűségek, hanem ezerszer megcáfolt hazugságok, de ezt senki nem magyarázza el a buta magyar embernek, mert a liberális értelmiség megalázónak tartja, hogy ezeket a hazugságokat elmagyarázza. Elfogadják a nácik és a fasiszták agresszióját, amely azt sugallja, hogy a “fasisztázás” és a “nácizás” közönséges, színvonaltalan dolog, ezért a nácikat nem lehet leleplezni, néven nevezni, hanem a “nemzeti” szóval lehet őket csak kifejezni. A nácik kommunistáznak demokratákat, de a demokraták nem nevezhetik náciknak a nácikat. Pedig ne reménykedjenek, nincs az az éhség, amely szembefordítaná Orbán vagy más demagóg hazugságával a népet, ha azt a kérdést teszik fel nekik, hogy „a világ pénzügyi háttérhatalmának” gyarmata akar lenni a magyar ember, vagy a független magyar kormány szabadságharcát támogatja. Akkor azt mondják, hogy Orbán jó irányba indult el, ha nem is értünk mindennel egyet, de a legfontosabb, hogy végre a magyarok irányítsák Magyarországot.

Akik tisztán látnak, és nem akarnak a rendszer részeként felszívódni, csak azzal tudnak védekezni, hogy nem válnak a Fidesz játékszerévé. Magam részéről egyetlen olyan pártot, szervezetet, szögletes- vagy kerekasztalt sem támogatok, amely nem beszél világosan, nem nevezi nevén az okokat, nem radikális, és nem világosítja fel az embereket a rendszer igazi természetéről. Nem támogatok olyanokat, akik félnek, mellébeszélnek, akiknek fontosabb a látszat, akik nem látják a fától az erdőt, akik bedőlnek hazugságoknak, akik nem mennek neki a Vatikánnak, nem mutatják fel a katolicizmus szerepét, akik megijednek, hogy akkor egyházellenesnek bélyegzik őket. Nincs semmi közösség olyanokkal, akik nem söprik el a képmutatást, a sznob megjátszást, a kollaborációt, akik nem azt hirdetik, hogy illegitim az ország vezetése, alkotmánya, bűnözők kezébe került az állam, akik nem a törvényes felelősségre vonásukat, bíróság elé állításukat követelik az alkotmányos rend megdöntése miatt, hanem választásra készülnek velük a diktatúra álnok törvényei alapján. Ez az ellenzék halálra van ítélve, soha nem fogja megdönteni az Orbán-rendszert, és soha nem fogja az emberek fejéből kimosni a szélsőjobboldali hazugságokat, a fasiszta, náci és antiszemita eszméket. Márpedig enélkül ez az ország a pusztulásba rohan, és jó esélye van arra, hogy önálló nemzeti léte megszűnjön.

Az Orbán-rendszernek két arca van: az egyik a katolikus fasiszta ideológiai állam, a másik a közönséges rablásra szerveződött maffia. A támogatottságát nem annak köszönheti, hogy maffiaként működik. A goebbelsi propaganda szélsőjobboldali katolikus, fasiszta és náci demagógiája adja a rendszer alapját. Amikor a falusi búcsúban a céllövöldénél a parasztgyerek le akar lőni egy babát, akkor a pálcát kell eltalálnia, ami a babát tartja. Lőheti fejbe, szemen, szíven, nem fog leesni. A pálcát kell eltalálnia. Orbán Viktor fasiszta diktatúrájának pálcája a politikai katolicizmus, a Vatikán, és annak harca a liberális demokrácia ellen, hogy az Európai Uniót katolikus uralom alá kényszerítse, a „keresztény” Európa jelszavával. Aki nem ezt lövi, az üres kézzel ballag el a céllövöldétől, hogy beüljön egy újabb menetre a körhintába.

A magam részéről ebből a körhintából már majdnem tíz éve kiszálltam, borzasztóan unom, hogy ezt még mindig magyarázni kell, és ostoba emberek még le is hülyéznek miatta, és mivel belőlük hiányzik az őszinte felháborodásra való erkölcsi képesség, még szélsőségesnek is neveznek, ha megpróbálom erős ingerekkel beleverni a sötét fejekbe, amit kívülről mindenki lát. Amerikaiknak még magyarázni sem kell. Egymásra nézünk, meg sem szólalunk, és csak azt kérdezik: ezek nem látják? Nem, válaszolom én. Azért nem, mert nem olvasnak, de a világ legokosabb embereinek hiszik magukat.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.5/5 (73 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +105 ( 125 szavazatból)
Bartus László: Megjelent a Stockholm-szindróma, 4.5 out of 5 based on 73 ratings

  • Hozzászólások(180)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

180 Reader’s Comments

  1. makákó 2012. március 1. csütörtök 13:22
    Kinek jattjáért blattolsz itt. Elárulnád hová tartozol ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  2. makákó
    .
    A többi európai ország se úszta meg a katolikus önkényuralmat, az inkvizíciót és a többi borzalmat. Orbánja nincs még mindenkinek, de megvolt nekik Hitler, Mussolini, Franco, Salazar stb.
    .
    “Szent” István előtt Magyarország katonai nagyhatalom volt, ami számtalan lovas nemzetség szövetségére alapult. Ezeket tette tönkre a katolikus zsoldosok segítségével “Szent” István, kezdve saját nemzetségével és rokonságával. Az addig szabad népet a papság szolgájává és adófizetőjévé tette, Magyarországot pedig a pápa adófizetőjévé (miután évszázadokkal azelőtt a pápa volt Attila adófizetője). Magyarország lassú, de biztos hanyatlása onnantól kezdődött, hogy “Szent” István alávetette az országot a katolikus egyháznak. És tette ezt önszántából, minden kényszer nélkül…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  3. makákó 2012. március 1. csütörtök 13:22
    Talán amit itt irogatsz azok bizonyitékok.
    Nem vélemények, valami miatt, vagy mögött ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (6 szavazatból)
  4. Bartusnak igaza van! Beszari gyáva és megalkuvó a Magyar. Fél kimenni az utcára és ott keresni az igazát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  5. Túlavasúti,
    Tudom, egyszer mar kifejtetted, hogy Te a Kadar rendszerre vagysz vissza, valoszinu innen is ered gondolkodasmodod beszukulese.
    /
    Ami most tortent, hogy megnyerte a valasztasokat a FIDESZ. A KDNP kepviseloi messze kisebbsegben vannak. A nemet papara nem emlekszem, hogy a FIDESZ valasztasi kampanyaban barmit is szolt volna. Igen, tudom, hogy Magyarorszagrol van szo, de Magyarorszag resze a vilagnak. Internetrol mar hallottal? Es TV-rol? ez utobbi mar a Kadar rendszerben is volt, biztos emlekszel ra. Nehany kivetelrol hablatyolok? Olasz, Sapanyol, lengyel, es Irorszag, a legkatolikusabb orszagok europaban, megsem a papa iranyitja oket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (6 szavazatból)
  6. hunyadi
    2012. március 1. csütörtök
    16:51

    makákó
    .
    A többi európai ország se úszta meg a katolikus önkényuralmat, az inkvizíciót és a többi borzalmat. Orbánja nincs még mindenkinek, de megvolt nekik Hitler, Mussolini, Franco, Salazar stb.
    /
    Persze, a multban. Most Europaban a magyar az egyetlen orszag, amelynek Orbanja van. Magyarorszag kicsike, nem hiszem, hogy befolyassal lenne a tobbi orszagra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  7. Sallai László
    2012. március 1. csütörtö
    Bartusnak igaza van! Beszari gyáva és megalkuvó a Magyar. Fél kimenni az utcára és ott keresni az igazát.
    /
    Ugy erted, hogy tiuntetni?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  8. makákó – a vírusok is egészen picikék, mégis nagy bajt tudnak csinálni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  9. makákó 2012. március 1. csütörtök 17:11
    Ha én a Kádár rendszerre vágynék vissza nem itt komentelnék.
    A kor nem érdem, hanem állapot. Ezen általad “beszükült”-nek titulált
    gondolkodásmód talajának kezdete a Horthy korban kezdődő személyes
    tapasztalatán alapul. Képzed folyamatosan hallgatuk amerika hangját,
    londont, párizst, a vatikáni rádiót , majd megalakulásától kezdve a szabad
    európát, képzeld kedvencem a Gallikusz műsora volt. No nem mintha
    szellemi áhitatként szvtam volna mindent, inkább igyekeztem tájékozódni.
    Tanárom volt többek között Bulányi atya is.Ismervén az egyház lényegét szerencsésen kivágattak a kékcédulás időszakban a debreceni piariból.
    Azidőben Debrecenben hiába akartam volna reálban tanulni, mivel ott
    a zsidó törvények miatt a Fazekast bezárták és még ‘48-ban is zárva
    volt. Munka mellett szerezni tudtam – nem a Teleki téren – 2 diplomát.
    Mivel 11 éves korom óta rádióamatőr vagyok, természetesen
    a második számitástechnikai. Ennek alapján érdeklődöm tőled hasonlóan:
    Tényleg hallotál már az Internetről ?
    Közben hozzád hasonlóan jóbbról-balról igyekeztek hülyiteni. Sajnos nem
    tudtam eddig senkit sem meggyőzni, hogy felesleges munkát végeztek.
    Közel a nyolcvanhoz beértem. Meggyőződésem alapjául szolgál
    folyamatos aktivitásom folytán kialakut világnézetem. Tudod, jó a
    technikusnak, mert tudja mit hol találhat. Van aki felülről nézve tud
    tájékozódni, mert van elvi alapja ! Kinek ez, kinek az.
    A KUTYA UGAT, A KARAVÁN HALAD.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  10. makákó
    .
    Orbánnak volt olasz és lengyel megfelelője is.
    Olaszországban Berlusconi legszorosabb szövetségese a fasiszta utódpárt Alleanza Nazionale volt, amely 2008-ban beleolvadt Berlusconi pártjába (Popolo della Libertà).
    .
    Ne becsüld le a KDNP-t, mert az a FIDESZ “horgonya” a katolikus és református egyházban. Másrészt az képviseli az.egyházak érdekeit Orbánnál.
    Nem kell a pápa személyesen írányítsa Magyarországot, Olasz-, Sapanyol-, Lengyel- vagy Írországot, mert vannak mindenhol nunciusai, helyi egyházfők és néppártok, akik képviselik az egyház érdekeit. Az Európai Néppárt a legnagyobb pártcsalád Európában, amely végig szolidáris maradt Orbánnal (kormányaik nem, de ők igen)!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  11. Egy sajátságos feldolgozása a témának:
    http://hirszerzo.hu/nyuzsi/2012/2/29/Nehany_gondolat_kozismert_pedofilokrol_A0FD3T

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  12. és egyetértek a nyüzsi cikkhez írt néhány jó kommenttel:
    Jabuszama 2012. 02 29., 16:45 4 62
    Nem ártana felhomályosítani a püspök urat a misebor rendeltetésszerű használatáról.
    Zeusz 2012. 02 29., 16:49 3 67
    Amikor az eredetit olvastam, sírtam. Most már röhögök. Kösz.
    Mészáros Viktor 2012. 02 29., 17:56 2 45
    ELÉGTÉTEL

    Én, a pogány, csak meghalok, és azzal befejeztem:
    csontváz, száz nyomelem, szép emlék – ennyi leszek majd.
    Ám aki tolvajkulccsá gyűrte a Golgota díszét,
    s fegyverré, azt mind ördög rángatja pokolra!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  13. kekec
    2012. március 1. csütörtök
    18:12
    makákó – a vírusok is egészen picikék, mégis nagy bajt tudnak csinálni!
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
    /
    Ebben igazad van, raadasul jot szorakoztam is rajta. Azert ha a fertozott szemelyt karantenba zarjak, es elszigetelik, akkor a virus terjedeset meg lehet allitani…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  14. Hunyadi
    Orbánnak volt olasz és lengyel megfelelője is.
    Olaszországban Berlusconi legszorosabb szövetségese a fasiszta utódpárt Alleanza Nazionale volt, amely 2008-ban beleolvadt Berlusconi pártjába (Popolo della Libertà).
    /
    Igaz, es most hol vannak? Elsodorta oket a tortenelem.
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  15. Kedves Tulavasuti,
    Bocsasson meg, hogy elragadtattam magam, a sertegetes miatt szegyellem magam. On korabban azt irta, hogy a Kadar kor volt az aranykor, viszont nekem, aki egy mas generaciohoz tartozom, ez nem igy van. Elismerem, hogy a katolikus egyhaz nagyon negativan befolyasolja a politikat. Amiben en mashogy latom a dolgot, az az, hogy nem csak a katolikus, hanem minden kereszteny egyhaz igy tesz. Mindenfele kereszteny vallas anti-szemita, nem csak a katolikus. Ha ez On szamara hulyites, azon nem tudok valtoztatni. Az egyetlen, amit tehetek, hogy idezetekkel alatamasztom a velemenyemet, es ezt meg is probaltam korabbi kommentjeimben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  16. Hunyadi
    “Nem kell a pápa személyesen írányítsa Magyarországot, Olasz-, Sapanyol-, Lengyel- vagy Írországot, mert vannak mindenhol nunciusai, helyi egyházfők és néppártok, akik képviselik az egyház érdekeit. ”
    /
    Megsem a katolikus egyhaz vezeti ezeket az orszagokat.
    /
    “Az Európai Néppárt a legnagyobb pártcsalád Európában, amely végig szolidáris maradt Orbánnal (kormányaik nem, de ők igen)!”
    Ja, a neppart egy jobboldali, konzervativ part, akarcsak a FIDESZ.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  17. “…Néhány napja meg kellett néznem a TV2 híradóját valami miatt, és majdnem elájultam. Ez egy híradó?…”

    - A magyar híradók, de főleg a kereskedelmi tv híradók évek óta kb. ilyen vezető hírekből állnak (főműsoridőben!!!):

    1, Bivalybasznádon csatornaépítés volt, rengeteg önkéntes vett benne részt, mari néni teát osztott nekik.
    2, Dunaröcsögén kismacskákat mentettek a tűzoltók, és a szomszédok
    3, Csatornázás van Tiszalökön
    4, “Szarkák” (kisebbségibűnöző- terroristák) kábelt “vittek el” az XYvasútvonalról
    5, Koccanásos balesetet szenvedett rogán antal valamelyik kitartottja, de már jól van
    6, Caramelnek még mindig érzelmi válsága van
    7, Bódi szilvinek fáj a háta
    8, MC Nigga- nak, az amerikai gangsta rap- sztzrának magyar felmenői vannak
    9, VV qrvát jól meghágta VVkiatököm
    10, stb

    Na, ebből tájékozódjon valaki…

    :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  18. Eldrad NEröhögtess waze…
    -
    MAKÁKÓ:
    Osztán miabajod van a Kádár-rendszerrel , nem volt az annyira szar mintamennyire MOST egyesek beállítani igyekeznek a felnövekvő tudatlanok szemében.
    Pl. a kései Kádár-korszak kimondottan tűrhető volt , ha valaki akart valamit csinálni.
    ÉN pl. fél óra alatt kaptam meg a kisiparos működési engedélyemet , ‘86-ban.
    Két év adómentességgel , hogy fel tudjam fejleszteni a tevékenységet…..csak úgy mondom kisöreg….
    ( Ha elhagyták volna az ‘56 utáni bosszúállásokat és kissé keményebben kezelik a veszteséges állami nagyvállalatokat , még talán kellemesnek nevezhető lett volna…persze nem a náciknak , mert azoknak kuss volt akkoriban,)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  19. makákó
    .
    – Orbánt is elsodorta a történelem, de sajnos vissza is sodorta, az egyházak hathatós segítségével.
    – A pápa és a katolikus egyházfők mindent megtesznek, hogy az országokat az általuk kijelölt emberek vezessék.
    – A FIDESZ nem egy jobboldali, konzervatív párt, hanem egy szélsőjobboldali fasiszta párt, nemzeti-szocialista szavazóbázissal.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  20. hunyadi
    2012. március 1. csütörtök
    20:34
    makákó
    – Orbánt is elsodorta a történelem, de sajnos vissza is sodorta, az egyházak hathatós segítségével.
    JA, MEG IMPOTENS SZOCIK/SZDSZ SEGITSEGEVEL.
    – A FIDESZ nem egy jobboldali, konzervatív párt, hanem egy szélsőjobboldali fasiszta párt, nemzeti-szocialista szavazóbázissal.
    FENE TUDJA, LEHET, HOGY IGAZAD VAN

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  21. makákó 2012. március 1. csütörtök 19:53
    Maradjunk abba, hogy a RK egyházzal kapcsolatos eltérő véleményünkben
    megállapodtunk. Ezen én nem kivánok tovább rágódni.
    .
    Nem tudom hol olvasott volna olyant, hogy én azt irtam Kádár volt az
    aranykor. Én ilyent nem irtam le soha !
    Azt viszont több helyen irom és irni fogom, hogy a rendszerváltozás
    után közel 23 évvel, rettentő rossz volt mindenki elődje, mert még mindig
    van miből elvenni. (Csak úgy “A puszta télen” Petőfi után szabadon:
    hely most puszta igazán a puszta)
    .
    Egyébként hol volt még az internet amikor mi rádióamatőrként, – saját
    magunk által barkácsolt – rádióadóvevőn az egész világgal szabadon
    CQ-ztunk direktbe, ellenőrizhetetlenül.
    .
    Nem véletlenűl céloztam a technikus szintre, mert azok odáig már
    eljutottak – és ez már igen jó -, hogy megtalálják a mások által már
    felfedezett és leirt segitséget.
    Csak ilyenkor – márhogy itt falun – véletlenül is eszembe jut a
    Major-Psota szöveg: “AZT IRJA AZ ÚJSÁG” és ott próbálták hülyiteni
    a nézőt, Direkt félremagyarázkodásokkal.
    Ilyen irásos példa igen sok lehet az ‘50-es évekből. Nézz csak utána az
    akkori újságokban számtalan “bizonyitóerejű” cikket találhatsz arra, milyen
    lelkesen viiték a parasztok az “újtermést” beszolgáltatni. E tapasztalataim
    alapján sohasem azt nézem először “mitis ir az ujság”. Inkább megnézve
    a cikk cimét és a cikket vállaló szerzőt, melyek alapján eldöntöm, miért
    tarom érdemesnek időmet tölteni a várható mondanivalóval. Az elolvasott
    tartalmat – értéke szerint – megfelelően tárolom.
    .
    Az egyházakkal kapcsolatban az, hogy VALAMIKOR EZELŐTT ki mit tett.
    Valóban nem jelentéktelen, de ITT MOST konkrétan a magyar RK egyházról
    eszmecserézünk. Tehát erről és nem úgy általában. Ezért háborgok.
    Nem tudom, hogy az itt érvként általad felhozott irások mennyire esnek
    össze világnézeteddel – ha van olyan -, mert úgy látom az Rk vallás védelme
    mellett érveltél.
    Maradok tisztelettel

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  22. Túlavasúti
    Majd megkeresem az aranykoros idezetet, ha lesz egy kis idom.
    En ertem, hogy itt most konkretan a magyar RK egyhazrol van szo. De mivel nem tudjuk mit hoz a jovo, mondjuk a 2014-es valasztasok, ezert csak azt tudjuk tenni, hogy vagy visszanyulunk a multba peldakert, vagy pedig terben megyunk mashova, mondjuk Europaba. Ez azert van igy, mert nem legures terben van Magyarorszag, hanem Europa, es a vilag resze.
    /
    Ami a vilagnezetemet illeti, ateista vagyok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  23. makákó 2012. március 1. csütörtök 21:26
    Jut eszembe, ha már példálózunk Német országaban is a KDMP
    a vezető párt. Ugyan miért nem volt ott is ilyen cirkusz, mint nálunk ?
    A kereszténység (vagy Keresztyénség) mindenütt a katolicizmussal
    azonos ? Tájékozatlan vagyok, de úgy tudom Német országban az
    evangélikusok vannak túlsúlyban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  24. Tulavasuit
    En sem nagyon ismerem a nemet viuszonyokat, de ugy tudom, ott meg mindig demokracia van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  25. Túlvasútii:
    “KDMP”
    Szerinted mit jelent benne az M betü? (A tévedésen kívül semmit)
    K= keresztény; D= demokrata: N= nép; P= párt.
    Sehol semmi M nincs benne.
    Ugye?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  26. proaktiv 2012. március 1. csütörtök 23:46
    Bocsi igazad van. Figyelmetlen voltam !
    De mit változtat ez a lényegen ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  27. A „nem-kell-ezt-a-katolicizmust-túllihegni” témához szeretném mondani, hogy nálam leesett a tantusz. Bartus László emigrantnak írt hozzászólásának hála, megértettem, hogy a Vatikán fennállása óta a világ feletti uralomra tör. Ahogy Bartus írta:

    „a Vatikán világhatalmi törekvései hamis teológiájából fakadnak, miszerint a bűnös és bukott emberiség által irányított államhatalom nem képes az emberiség érdekei és Isten akarat szerint irányítani a világot, ezért alá kell rendelni az Istent képviselő egyház kontrolljának.”

    Ily módon érthetővé válik, miért kellett a tudósokat, bábákat, javasasszonyokat megégetni, miért bélyegezték meg a felvilágosodást mint az eredendő gonoszt, és átkoznak ki napjainkban is minden szabad, haladó szellemet. Valóban, a történelem a katolicizmus és az emberi szabadság harcáról szól.

    A Vatikán ellensége a tőle független, emberi jogokat tisztelő liberális állam.

    Miért? Szabad embereket nem lehet kontrollálni. Szabad emberek nem hiszik el, hogy ök eredendően bűnösek, nem engedik, hogy előírják nekik, hogyan éljenek, hogyan szeressék egymást.

    A Kulturális Kreatívoknál olvastam, hogy a feudalizmus és a reneszánsz harca még messze nem zárult le. A két társadalmi rendszer ugyanis kétféle gondolkodásmódot takar, a feudalista gondolkodás az önmagát kevésre becsülő, irányítást igénylő ember sajátja, míg a reneszánsz gondolkodás a magát értéknek tekintő, szabad emberé.

    A feudális ember kéri, és eltűri, hogy megmondják neki, ki ö, honnan jött, hova megy, hogy imádkozzon, és hogy szeressen. A reneszánsz ember saját maga akar a válaszokra rátalálni, élete értelmének tekinti a válaszok keresését. A reneszánsz ember szabad, nem vár és nem tűr kívülről irányítást, sem a házastársával, sem Istenével kapcsolatban.

    A feudalizmus és a reneszánsz, a Vatikán és a demokrácia harca az emberek lelkében zajlik, minden egyes ember választ. Itt nálunk most úgy tűnik, elég sokan választják az irányítottságot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  28. Ha szem elött tartjuk, hogy gondolkodásbeli különbségröl van szó, érthetövé válik, (amire néhányan kitértek itt) hogy Németországban miért van demokrácia, pedig vallásosak az emberek, vannak egyházak. Mivel ott lelkükben szabadabbak az emberek, nem türik a beleszólást. Az is érthetövé válik, amit valaki írt, hogy nagyon sok pap valódi hitet sugároz ki. Igen! Utalok ismét Boffra és Romero-ra, ök a szegények mellé álltak, és – mekkora meglepetés! – komoly gondjaik lettek a VAtikánnal. Akit érdekel, olvassa el Robert Eisenmann könyveit a katolicizmus kialakulásáról a quamrani tekercsek bizonyítékai alapján, ebböl választ lehet kapni arra a sokat feltett kerdésre, hogyan ugyan má´ miért olyan más a Vatikán magatartása, mint Jézus élete.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  29. olvastam a Debrecenit http://hvg.hu/itthon/20120305_debreczeni_korrupcio_fidesz?FullComment=true#comments
    és a Bartust is. B. “Vatikán-szindrómája”, – amit csak én nevezek így, – engem is kétkedővé tesz. Abban, hogy igaza van-e? Megkérdeznék sok okos embert, mit szól hozzá? Szkepszisemnek adok hangot a rezsimnek Vatikánnal való ily szoros kollaborálásával kapcsolatban, de erősen győzköd Bartus cikke végén, hogy hülye vagyok, ha nem látom a fától az erdőt. Zanzásítva tán jobban megérteném az elméletét. Ha van ilyesmi, azaz egy ki nem mondott szövetség, avagy egy (harci) program OV és a pápai állam közt, akkor az EU nem látja azt? Mármint amiről Bartus ír? Nem tudom, mit gondoljak. Eléggé összeesküvés elméletnek látszik a dolog, de mint írja, Amerikában ezt világosan látják. Kik? Ott a népesség egy ezreléke (?) jó, ha tud arról, van egy Magyarország és egy Vatikán Európában. Jó, az az esetleges egy ezrelék sem kevés ember, lehet, hogy B. közülük érintkezik sokakkal. Tény, hogy nagyon radikális lettem a cikkétől. :)
    Pl. Tamás Gáspár Miklós, vagy épp Debreczeni (de sorolhatnám Kérit, Ungváryt, Laknert, vagy épp Kornait) mit szólna a Vatikános elmélethez? Ő március 10-én a Károlyi szobornál a bosszúmentességre hívott fel, ha OV-t sikerül eltakarítani. Ő (TGM) vajon nem fél egy 20-30 éves Orbán rezsimtől, egy konszolidált Stockholm-szindrómás diktatúrától, mint Bartus? Igaz, Bartus nem fél, csak tart tőle, hogy lesz ilyen. És hogy ilyen sokáig fog tartani. Ő ugye tíz évvel megelőzte Kertész Ákos írót az emigrálásban. Szomorú, hogy nekik el kell(ett) menni mindazzal a sok fiatallal együtt, akik az utóbbi bő egy (lassan két) évben távoztak. És nagyon szomorú az is, hogy lesznek akik még követni fogják őket. MOCSÁR ez az ország. :(
    Megjegyzem, hogy B. igenis telve lehet aggodalommal irántunk, de Amerikában tán biztonságban és nyugodtan élhet. Ez persze engem örömmel tölt el. Nem kárhoztatom a kivándorlásért. Nem lehetett népünnepély a számára.
    *
    Egy szintén AN-ás cikkből idézek:
    http://nepszava.com/2012/01/magyarorszag/lesz-meg-magyar-koztarsasag.html
    Ami Orbán Viktort illeti, ő a TGM által felrajzolt utópiában egy “sikeres és elégedett székesfehérvári ügyvéd, valamint a labdarúgószövetség főtitkára lesz”.
    TGM téved. Orbánnak és fasiszta bandájának nem lesz kegyelem, felelniük kell a bűncselekményeikért, ez a jogállamiság követelménye. A Fideszt pedig betiltják, mint a fasiszta és náci pártokat, és mint a Szovjet Kommunista Pártot. Az írmagjuknak is el kell tűnniük a közéletből!
    *
    Az idézet utolsó négy sorával egyetértek. De egyetértettem TGM-nak a bosszúspirál elvágására tett javaslatával is. Meg is tapsoltam tegnap. Bár sokan ellenvéleményt fejtettek ki akkor és ott a Károlyi szobornál. Egy 15 évet neki! (OV-nak ti.) javaslattal, felkiáltással, – amely a hallgatóság soraiból érkezett, – TGM is egyetértett somolygó megjegyzéssel kiszólva szerepéből. Szerintem törvényes bíróság előtt, nem bosszúból, de el kell majd egyszera hatalmukkal most visszaélőket ítélni. Legfőképp persze Orbán Viktort. Amennyiben rábizonyítható a bűnössége. Nem sorolnám, hogy milyen törvénytelen cselekedetekben. Sok ilyen van nyilván. Feltételezem, mondom, írom kissé túl óvatosan. Gondolom, lesz majd mit rábizonyítani. De ezt nálam okosabbakra bíznám.
    *
    (Elnézést kérek, hogy Bartus Lászlóról, mint harmadik személyről írok itt, de egy máshol megosztott posztomat, – amiben a cikkét osztom meg, – emeltem némi átalakítás után be ide.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  30. Debreczenit, természetesen. (elírtam)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos