Ronai and Ronai
AMERIKAI

Látogatható a Gottwaldot mumifikáló labor 2012. február 25. szombat 20:49 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Látogatható a Gottwaldot mumifikáló labor

Prága – Klement Gottwald (1896-1953), az egykori Csehszlovákia diktátorának mumifikált holttestét karbantartó laboratóriumba is betekintést nyernek ezentúl mindazok, akik Prágában meglátogatják a Vítkov-hegyi Nemzeti Emlékművet.

A hatalom laboratóriuma elnevezésű új kiállítást, amely a csehszlovákiai szocialista rendszer legsötétebb időszakába, a múlt század ötvenes évei elejének nyomasztó légkörébe kalauzolja el a látogatót, szombaton nyitották meg az emlékhelyen, amely előtt Jan Zizka huszita hadvezér hatalmas lovas szobra áll.

A nevezetes laboratóriumot szovjet segítséggel 1953-ban alakították ki az emlékmű pincehelyiségeiben, amikor a korabeli csehszlovák kommunista vezetés úgy döntött, hogy a moszkvai Lenin-mauzóleum mintájára a Vítkov-hegyi nemzeti emlékhelyet mauzóleummá alakítják át, s az elhunyt Gottwald bebalzsamozott holttestét ott kiállítják. Az új tárlat része lesz a Cseh- és csehszlovák államiság útkereszteződései nevű állandó kiállításnak.

„Rekonstruáltuk a korabeli helyzetet. Szeretnénk rámutatni arra, hogy élt vissza a kommunista propaganda az emlékművel, milyen volt az első ’munkáselnök’ és az akkori személyi kultusz, amelynek keretében a mauzóleumot létrehozták”, mondta Michal Lukes, a cseh nemzeti múzeum igazgatója újságíróknak.

A kiállítás keretében a látogatók megismerkedhetnek a mauzóleum műszaki hátterével, amely a bebalzsamozott holttest karbantartásához volt nélkülözhetetlen. A tárlat keretében korabeli tárgyakon, fényképeken, film- és hangfelvételeken megelevenedik Klement Gottwald személyisége, az akkori Csehszlovákia hangulata, és a kor történelmi összefüggései, háttere.

Gottwald bebalzsamozott holtteste 1953-tól 1962-ig volt látható a Vítkov-hegyi emlékműben. A kommunista pártvezér 1958-ig kék csehszlovák tábornoki egyenruhában, majd 1958-tól civil öltönyben volt látható. Az üvegkoporsó szintén része a most megnyílt tárlatnak. Miután Gottwald mumifikált holtteste bomlásnak indult, azt a pártvezetés döntése alapján elhamvasztották.

A Vítkov-hegyi Nemzeti Emlékművet még a két világháború közti időszakban építették, majd 1950-ben Zizka-szoborral egészítették ki. Eredetileg egyebek között a csehszlovák külföldi légiókról lett volna ott egy állandó kiállítás, illetve ünnepi rendezvények. A 2. világháború utáni szocialista rendszerben a csehszlovákiai munkásmozgalom pantheonjává alakították át.

Az 1989-es rendszerváltás után hosszú évekig vita volt további sorsáról. Végül a Prága egyik jelképének számító épületet a cseh nemzeti múzeum kapta meg, amely fokozatosan a nemzet múltját bemutató tárlatot alakít ki az emlékhelyen.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 2 szavazatból)
Látogatható a Gottwaldot mumifikáló labor, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

4 Reader’s Comments

  1. Ja kerem mumifikalni tudni kell. Nem csak fikalni !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  2. Állítólag a bomlás kezdetekor mindennel igyekeztek a vezető tetemét megtartani.

    Ekkor a prágai köznyelv Cement Gottwaldként emlegette a kedves vezetőt.

    topi mackó

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  3. Mondhatták volna neki: ugyan, Klement; végy példát Lenin elvtársról, ne bomolj már!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  4. KIm Ir Szent biztos jobban balzsamozták be. Nehogy mérgében feltámadjon…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Kelet-európaiak közt egy demokrata 2011. december 19. hétfő | RR

A Fidesz végső leszámolásra készül 2011. november 19. szombat | AN

Enyvesmancsú kenguru Csehországban 2011. augusztus 23. kedd | AN

Homofób érsek támadása a prágai polgármester ellen 2011. augusztus 11. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos