Ronai and Ronai
AMERIKAI

Tárgyalások Amerika, Afganisztán és a Talibán között 2012. február 17. péntek 12:11 | AN Forrás: Yahoo News

  • Hozzászólások(10)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Tárgyalások Amerika, Afganisztán és a Talibán között

Washington/Kabul – Létrejött a kontaktus a washingtoni kormány, az afgán kormány és a tálibok között, mondta a Wall Street Journalnak Hamid Karzai államelnök nem sokkal azelőtt, hogy hivatalos pakisztáni látogatását megkezdte.

Az Obama adminisztráció nem csinált különösebb titkot abból, hogy a 2014-re tervezett csapatkivonások megnyugtató lezajlása és a jelenlegi kabuli kormányzat megkímélése céljából közvetlen tárgyalásokat kezdett az egykoron Oszama bin Ladennek is menedéket nyújtó terrorszervezettel, amely valószínűleg az iszlám legszélsőségesebb válfajának híve.

A Fehér Ház, ha csak hallgatólagosan is, de hozzájárult ahhoz, hogy a Talibán érdekképviseleti irodát nyisson Katar fővárosában, Dohában. Jay Carney szóvivő január harmadikai közleményében kijelentette: „Az elnök egyértelművé tette, hogy támogatja az afgánok vezette megbékélési erőfeszítéseket, s azokban részt vesz.”

Az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni különleges küldöttet nevezett ki Marc Grossman személyében, aki alighanem sűrűn fog szerepelni az afgán béketárgyalásokkal kapcsolatos hírekben az elkövetkezendő hónapokban. A Talibánnal történt kapcsolatfelvételben is szerepet játszott.

Hamid Karzai afgán elnök korábban panaszkodott, hogy az Egyesült Államok kirekeszti őt a tárgyalásokból; az afgán kormány egy korábbi tanácsadója pedig a Yahoo Newsszal közölte, hogy az Egyesült Államok a táliboknak csak egy igen mérsékelt frakciójával tárgyal, és valószínűtlen, hogy a keményvonalas terroristákat bármilyen módon be tudná vonni a megbékélési folyamatba.

Más dél-ázsiai elemzők ezt nem zárják ugyan ki, ellenben azon az állásponton vannak, hogy ha Amerika nem akar az idők végezetéig hatalmas kontingenssel jelen lenni Afganisztánban, valahol mégiscsak el kell kezdenie a probléma megoldását. Ma már csak kevesen hiszik, hogy a konfliktus pusztán fegyveres erővel megoldható. „Ez az első fázis”, véli Moíd Juszuf, a Kongresszus által létrehozott szövetségi Institute of Peace Dél-Ázsia-szakértője. „Jelenleg a tárgyalásokról tárgyalunk. Vannak, akiket nem lehet egészen bevonni, de e pillanatban nincs is szükség Omár mullára.”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 4 szavazatból)
Tárgyalások Amerika, Afganisztán és a Talibán között, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(10)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

10 Reader’s Comments

  1. Helyes!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  2. Obama most bölcsen cselekszik. Az afganisztáni problémát a tálibok bevonása nélkül nem lehet megoldani. A talibánnal való megállapodás nélkül Amerika kivonulása a katonai vereség teljes elismerését jelentené. Ha viszont sikerülne a békefoklyamatban a bábkormány mellett az afgánok többségének szimpátiáját élvező tálibokat is bevonni, és megegyezésre jutni velük, akkor talán kezdetét veheti egy hosszú folyamat, ami talán elvezetheti az országot a megbékéléshez.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  3. Miféle ” katonai ” vereségről karattyol maga ??

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  4. Talibanokkal targyalni….hat igen ezt magyarazza el valaki egy meggyilkolt amerikai katona edesanyjanak ……

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  5. bocs

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  6. ” ami talán elvezetheti az országot a megbékéléshez.”
    Tudod mi lesz ott amikor a zusákok kivonulnak ? Olyasforma mint Irakban. Egymást fogják halomra gyilkolni. Ez nem az a fajta népség amelyik képes nyugton maradni. Arra kell csak vigyázni, hogy lehetőség szerint a határaikon kívülre ne tudjanak kerülni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  7. Az afganisztáni szubhumánoknál megint elgurult a gyógyszer:

    http://atv.hu/kulfold/20120222_koranegetes_halalos_zavargasok_tortek_ki_afganisztanban_4_halott

    - Menetrendszerű… a többség szerintem azt se tudja, mi az a korán pontosan, csak azt tudják, hogy ha azt valaki “megsérti”, a leg állatiasabb megnyilvánulások is teljesen megengedettek.

    Érdekelne, a keresztény világ mikor kezd iszlamiksta- ellenes pogromba, mikor valahol a világon élve kizsigerelnek- felaprítanak betépett iszlámnácik vagy 100 keresztényt…

    Naponta lehetne ilyesmit tenni, ehelyett, “bocsánatot kérnek” az iszlámnáciktól.

    Bocsásson meg nekik az öreg ördög, az… elképesztő.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  8. “a többség szerintem azt se tudja, mi az a korán pontosan”

    De, a férfiak tudják. Lehet, hogy nem a legmagasabb nívón, meg nem ismerik hozzá olyan jó, a haditokat, de a Koránt azért ismerik.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  9. Jaj, az már más… így már rendben van.

    :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  10. Azon túl, hogy a muszlim szélsőségesek, pl a tálibiok agyatlanok és a világ normális része számára kezelhetetlenek, beleértve a többi muszlim ország szélsőségeseit és az azokat hergelő vallási és ország vezetőket, tudni kell, hogy nagyon komoly hagyománya van, egészen kiskortól az iskolákban a korán tanulásának, és mind annak, amit az ő szemszögükből a koránról tudni kell. Általában tájékozottabbak, mint mi a bibliáról. Na és persze fanatikusabbak is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

2014 után: utóvéd Afganisztánban 2012. október 21. vasárnap | AN

Washington lemondott az afgán békéről 2012. október 3. szerda | AN

Afganisztán két év múlva magára marad 2012. október 1. hétfő | AN

Konzulátusi dolgozók sérültek meg 2012. szeptember 3. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos