Ronai and Ronai
AMERIKAI

Szentté avatják a Mohawkok Liliomát 2012. február 19. vasárnap 19:30 | AN Forrás: AP

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Szentté avatják a Mohawkok Liliomát

Washington/Vatikánváros – XVI. Benedek pápa hét új szentet avat október 21-én. Köztük lesz az első észak-amerikai indián is: egy tizenhetedik században élt mohawk nő, akit Katheri Tekakwithának hívtak.

Boldog Catherine Tekakwitha (1656-1680) Új-Franciaországban (ma: New York állam) látta meg a napvilágot Ossenenonban (ma: Auriesville), és egyike volt azoknak a bennszülötteknek, akik elsőként vették magukra a katolikus keresztséget. Esetében ez azzal járt, hogy animista hitű törzse kiátkozta és elkergette, annak dacára, hogy Kenneronkwa mohawk főnök és a korábban már megkeresztelkedett algonquin Tagaskouita lánya volt. Anyját Trois-Riviéres-ben keresztelték meg és tanították francia misszionáriusok.

1666-ban Alexandre de Prouville porig égette Ossernenont. Catherine törzse a Mohawk folyó északi partján telepedett meg, közel a mai Fondához. Húsz évesen keresztelkedett meg, 1676. április 18-án, húsvétvasárnapján. Keresztelője Jacques de Lamberville jezsuita atya volt.

Tekakwitha a testiség megtagadását gyakorolta a szentség felé vezető úton, amely a katolikus rítusban a legtöbb esetben Krisztus szenvedéseinek bizonyos fokú felidézését – javarészt önostorozást – jelent. A fiatal nő tövisekkel rakta ki fekhelyét, és azokon fekve imádkozott a többi indián megtéréséért. Hitt abban is, hogy az önsanyargatás egyfajta módja a krisztusi kereszthalál imitációjának. Később izzó faszénen sétált. A nemi élettől mindvégig megtartóztatta magát.

Ez az életmód aláásta egészségét. 1860. április 17-én, huszonnégy évesen hunyt el; utolsó szavai azok voltak, hogy „Jézus, szeretlek”. A fáma szerint halálakor csodás események következtek be.

Kanonizációja 1884-ben vette kezdetét; XII. Piusz 1943. január harmadikán nyilvánította tiszteletre méltóvá; II. János Pál 1980. június 22-én avatta boldoggá. Emlékét több észak-amerikai kegyhely őrzi. Catherina Tekakwitha egy ideje az amerikai indiánok, egyszersmind a kanadai Montreál nemhivatalos védőszentje.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 4 szavazatból)
Szentté avatják a Mohawkok Liliomát , 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

4 Reader’s Comments

  1. Tipikus peldaja a vallasos tebolynak, es olyan messze all a keresztenysegtol mint a menny a pokoltol.

    Kinek hasznalt, kin segitetett ez az eletforma ?
    Hol van ebben a katolikusok altal annyira emlegetett szeretet. (szeretet masok fele)
    Mire jo ha valaki imitalni akarja Jezus kereszthalalat ?

    Ertelmetlen az egesz.
    Miert : ?
    Jezus a halalaval ( es a mi a fontosabb a feltamadasaval) lehetoseget adott az emberisegnek hogy ujja szulessen, hogy Isten gyermekeive legyunk. Jezus atvette a betegsegeinket, a szegenysegunket, a buneinket, es ezzel a megvaltas teljesen megtortent.
    Semmit nem tudunk ehhez hozzatenni vagy elvenni, hiaba korbacsoljuk magunkat, hiaba alszunk szegeken, hiaba fordulunk Mekka,Roma, vagy akar Jeruzsalem fele is, az ujszovetseg alapjan Isten ( a szentszellem) a szivunkbe koltozik. Ennek az esemenynek arra kell osztononie az embert hogy segitsen a tobbi emberen, elmondja hogy a halal le van gyozve, hogy lehetosege van az embereknek a mennybe jutniuk.

    E helyett mit kapunk a katolicizmusbol : Templomokat, eloskodo pedofil papokat, akiket az allam (mar a hulyebbje) tart el, allando buntudatot, vallasos tebolyt, vallasos ritusokat es ures cselekedeteket.

    Radasul a szuzesseget ( ferfi es noi) is nagy tiszteletben tartjak, kozben a papok az elfolytott vagyaikat perverz kapcsolatoban elik ki.

    Ha valaki ennek ellenere tamogatni akarja a katolicizmus az vagy gonosz vagy egyszeruen hulye. Magyarorszag vezetoi mind a ket kategoriaba belefernek.

    Joh 14:6 Monda néki Jézus: Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam.

    Nincs mas Isten , nincs SzuzMaria, nincs Allah, nincs Budha arany/gyemant szeker ami az Atyahoz (a mennyekbe vezetne). Jezuson kivul minden ut (most nem Romaba hanem) a pokolba vezet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  2. Az ilyenféle “önkínzás” biológiailag egyszerűen humbug. Gondoljatok csak a fakírok “mutatványaira”. A fájdalomérzés gátlását viszonylag könnyen meg lehet tanulni. Aki ezt megtanulja nem érzi a másoknak “elviselhetetlen” fájdalmat. Korlátozott mértékben én is képes vagyok bizonyos fájdalomérzések enyhítésére. Azt még fiatal koromban cselgáncsedzőm tanította meg nekem. Ennek alapján engem is szentté lehetne avatni, ha én is ennek a bálványimádó egyháznak a híve lennék. Imádkozhatnátok a segítségemért”. Igy: “Szent Nyúl György, Istennek jó barátja, könyörögj érettünk”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  3. „Catherina Tekakwitha egy ideje az amerikai indiánok, egyszersmind a kanadai Montreál nemhivatalos védőszentje.”
    Ez a kedves fiatal lány nem tehet arról, hogy ismeret híján nem az igaz Isten szerint járt – de gondolom – Isten a szívét fogja nézni (Róm 9:15 Mert Mózesnek ezt mondja: Könyörülök azon, akin könyörülök, és kegyelmezek annak, akinek kegyelmezek.), nem a cselekedeteit.
    Azoknak viszont akik ismerik az Igét, és a lánykát és tetteit dicsőítik szintén a szívét és tetteit fogja nézni és megítélni.
    1Tim 2:4 Aki azt akarja [Isten], hogy minden ember üdvözüljön és az igazság ismeretére eljusson.
    1Tim 2:5 Mert egy az Isten, egy a közbenjáró is Isten és emberek között, az ember Krisztus Jézus,
    1Tim 2:6 Aki adta önmagát váltságul mindenekért, mint tanúbizonyság a maga idejében,

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  4. És még egy gondolat, ki szent és ki nem, ezt nem valamelyik keresztény egyház döntötte/dönti el, hanem Isten.
    Ef 1:4 Aszerint, amint magának kiválasztott minket Ő benne a világ teremtetése előtt, hogy legyünk mi szentek és feddhetetlenek Ő előtte szeretet által,
    Ef 1:5 Eleve elhatározván, hogy minket a maga fiaivá fogad Jézus Krisztus által az Ő akaratának jó kedve szerint,

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Nem biztos, hogy jön a pápa Magyarországra 2013. szeptember 25. szerda

Orbánnal tör Európa ellen a Vatikán 2012. november 19. hétfő | AN-álláspont

Katolikus hitvallás Bajnai alapítványánál 2012. november 15. csütörtök | AN

Az amerikanizálódástól retteg a Fidesz 2012. november 5. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos