Ronai and Ronai
AMERIKAI

Megosztja a barátokat a közös ellenség 2012. február 26. vasárnap 16:07 | RR Forrás: Reuters

  • Hozzászólások(21)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Megosztja a barátokat a közös ellenség

Jeruzsálem/Washington – Már első, bátortalan találkozásuk – kapkodva megszervezett megbeszélés volt ez a washingtoni repülőtér egyik hivatalos helyiségében, 2007-ben – alkalmával is Irán volt azon kevés dolgok egyike, amelyben Barack Obama és Binjamin Netanjáhu képes volt közös nevezőt találni.

Közel öt évvel ezelőtt még egyikük sem volt hatalmon, de mindketten reménykedtek abban, hogy hamarosan hatalomra kerülnek, s noha nagyon különböznek mint politikusok, mindketten megragadták a kínálkozó lehetőséget, hogy felbecsüljék a másikat, mikor útjaik először találkoztak.

Az izraeli jobboldali eleinte uralta a terepet a maga megingathatatlan nézeteivel, míg a nem sokkal korábban demokrata jelöltté avanzsált másik inkább óvatos volt. Amikor azonban Netanjáhu ragaszkodott ahhoz, hogy sürgősen tegyenek többen Irán gazdasági elszigeteléséért, Obama pedig arra kérte, „fejtse ki”, a hangulat azon nyomban szívélyesebb lett, állítja egy beszámoló.

Része volt ez a találkozó annak, amit Netanjáhu, aki először 1996 és 1999 között szolgált miniszterelnökként az Izrael elpusztítására felszólító „Irán elleni lehető legszélesebb nemzetközi front” létrehozására irányuló tizenöt éves személyes erőfeszítésének nevezett.

Obama, aki akkor első szenátori terminusát töltötte, 2008-as megválasztása után, a Fehér Házba kerülve nyújtja be a Kongresszusnak az Irán szankcionálását célzó törvényt.

Most, hogy Obama és Netanjáhu március ötödikén Washingtonban találkoznak, az iráni nukleáris szembenállás képezi majd a megbeszélés fő tárgyát. Ezúttal azonban a két vezető közti bizalmi deficit megnehezítheti annak eldöntését, miként cselekedjenek az iszlám köztársasággal atomprogramja miatt.

Az Obama adminisztrációt mindinkább aggasztja, hogy Izrael semmilyen biztosítékkal nem szolgál arra nézve, hogy konzultálni akarna Washingtonnal egy, az iráni nukleáris létesítmények ellen irányzott csapássorozat előtt, így a Fehér Ház az elmúlt hetekben komoly energiákat ölt abba, hogy az izraeli vezetőket meggyőzze: időt kell hagyni a szankcióknak és a diplomáciának.

Izrael meghallgatta ezeket a felvetéseket, de semmi nem utal arra, hogy egy sor magasrangú amerikai látogató rábeszélésére fogékonnyá vált volna.

Ehud Bárák védelmi miniszter, aki Netanjáhuval együtt a múlt héten fogadta Tom Donilon amerikai nemzetbiztonsági tanácsadót, később magánemberileg panaszkodott arra, hogy Washington gyakorlatilag bármilyen izraeli támadás állandó halogatása mellett lobbizik, miközben lassan kifutnak az időből, és nem fognak tudni hatékony csapást mérni.

Bárák nyilvánosan a légitámadásokkal szembeni iráni „zónasemlegességet” emlegette, utalva a további urániumdúsítás kezdetére egy távol helyen, állítólag nyolcvan méternyi sziklás talaj alatt, nem messze Kum városától.

Donilon izraeli látogatása egybeesett Martin Dempsey, az amerikai egyesített vezérkar főnöke óvatos megjegyzésével, aki a CNN-nek úgy fogalmazott, „korai lenne pontosan meghatározni, hogy a katonai megoldás időzítése rajtunk áll”.

Az Egyesült Államok, mondta Dempsey, arra a következtetésre jutott Izraellel, hogy „jelenleg nem lenne bölcs dolog Irán megtámadása mellett dönteni”. Azt állította, a szankciók már kezdik kifejteni hatásukat, és egyelőre bizonytalan, Teherán valóban a nukleáris fegyver kifejlesztése mellett dönt-e.

Obama és főtanácsadói közölték, Izrael szerintük nem döntötte el, hogy megtámadja Iránt, jóllehet azzal fenyegetik, ha támad, annak pusztító következményei lesznek a Közel-Keleten, potenciálisan pedig az egész világon.

Amerikai hírszerzési források azt állítják, vajmi kevés vagy épp semmilyen mértékben nem várhatják el, hogy Izrael előzetesen figyelmeztesse őket, kivéve egy szívességi hívást, amit akkor kezdeményeznének, amikor az akciót lefújni már lehetetlen. Az Obama kormányzaton belül viszont létezik egyfajta gondolkodásmód, ami szerint az Egyesült Államoknak is ez lenne a legjobb, mivel bármilyen tettestársi jel lángra lobbantaná a muzulmán világot.

„Ha olyasvalamire kerül sor, amit az izraeli kormány az ország biztonsága szempontjából létfontosságúnak ítél, akkor is megteszi a szükséges intézkedéseket, ha más országok, köztük az Egyesült Államok, nem értenek ezzel egyet”, jelentette ki Michael Herzog, Bárák volt vezérkari főnöke, jelenleg a Washington Institute of Near East Policy munkatársa.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.4/5 (7 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +7 ( 11 szavazatból)
Megosztja a barátokat a közös ellenség, 4.4 out of 5 based on 7 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(21)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

21 Reader’s Comments

  1. Sajnos igy van ez a barátokkal.
    De a vélt érdek sem lényegtelen !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  2. Nehogy késő legyen. gyanús taktikázás vezetett ide…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  3. REMÉLEM A SAJTÓ HÁTA MÖGÖTT AZÉRT A KATONAI SZAKEMBEREK MÁSODPERCENKÉNT EGYEZTETNEK!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  4. Tudomasom szerint Iranban marciusban parlamenti
    valasztasok lesznek. Eleg sokan ruhellik mar a gonosz torpe
    Ahmedinezsad uralmat. Kerdes, lesz e ereje az ellenzeknek
    valtoztatni, tekintettel arra, hogy emlekezetem szerint
    mar ket felkelest verbe folytottak.
    Izrael nagy problemaja, hogy vegso fokon csak magara szamithat,
    annak ellenere, hogy nem keves az ayatollak ellensege
    tobbek kozott a szunita muzulmanok
    Ugy latszik most is,mint eddig,a gazdasagi erdekek,a petroleum
    dragulasa a szankciok miatt, nagyobb szerepet jatszik
    mint a “halado,muvelt nyugat” felelme az orultek kezeben levo atomfegyverektol.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  5. Úgy vélem, hogy Izrael egedül, nem fog semmit sem csinálni! Mindenképpen ott lesz mögötte hallgatólagosan az USA is! Pedig most nagyon nem kellene!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  6. Hááááát, Sumarella, amondó vagyok, hogy amely ország vezetésének csöppnyi sütnivalója van, Iránnal kapcsolatos terveit saját érdekében egyeztetnie érdemes az USA kormányával. No, persze, ha szuverenitását fontosabbnak tartja, az érvényesülésénél, az eltekinthet…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  7. Lám, mennyivel praktikusabb, ha valaki nem “tart” barátokat :-) (Ennek nem az az ellentettje, hogy – csak – ellenségei vannak.)
    .
    Bár politikában – ahogy üzletben is – a barátság amúgy is tökéletesen irreleváns kifejezés.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  8. Ide juttatott minket a megalkuvó francia meg német gyáripar pénzhajhászása :
    Mindent leszállítottak Iránnak suttyomban , kijátszva a nemzetközi tiltásokat az atomtechnológiákat illetően , amit csak megkívánt az iráni sátán.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  9. Mi van akkor, ha Izrael nem vár ölbetett kézzel a választásokig? Mert mi van akkor, ha az ellenzék megerősödik? Akkor a mostani iráni vezetés (akárcsak nálunk választások előtt) “rákapcsol” fensőbbségét bizonyítandó? Ha pedig nem az ellenzék győz és újra ez a banda fog garázdálkodni az ottani főbohóc épületben, akkor meg eleve fenyegetést jelentenek továbbra is, mert folytatódik ez, amit most csinálnak, esetleg sokkal jobban “felbátorodva” Nem egyszerű Izrael helyzete..

    Emlékszem, egyszer olvastam egy interjút egy izraeli magyar pasassal, aki katonaként szolgált. egy ízben gázában kellett járőrözniük, körbevették őket a kődobáló és anyázó civilek. Egyik pillanatban, ahogy felnézett az egyik épület oldalán, az ablakból egy géppuska cső meredt rá és már nyúlt a fegyveréért, vagyis vagy ő vagy én kiélezett alapon lőni készült. 1 másodperccel később egy kisgyerek is láthatóvá vált az ablakban a “fegyvercsövet” szorongatva és azt imitálva, mintha lőné a katonákat. Ha lő és később kiderül, hogy csak egy gyerek szórakozott, az is übergáz és kimagyarázhatatlan (a lelki teherről nem is beszélve) ha nem lő azonnal, akkor lehet, hogy pár másodperc múlva egy AK47-es sorozat végez vele és a csapat társaival, a szülei meg kapnak egy “izraelért halt hősi halált a fiad” együttérzést, és lőttek az életedre vonatkozó további terveidnek úgy mellesleg. Szerintem most minden nap minden percében Izrael ehhez hasonló dilemmában van. Dilemma, mert ha jobbra megy, az is gáz, ha balra megy az is gáz. Két rossz közül kell választania: vagy megvárja türelmesen Irán hátha meggondolja magát, vagy vár a választások végeredményére, ami nonszensz ilyen helyzetben, mert minden nap nukleáris veszélytől tartva, kell élnie, hogy talán az nap lesz az utplsó. Vagy megelőző csapást mér letojva USA véleményét, ami földrajzilag is olyan távol van, hogy könnyen “türelemre inthet” nincs ilyen közvetlen veszélyben egyedül és elsőként a történelkemben hirosíma óta.. Ti mit választanátok, ha rajtatok állna és magyarország lenne minden nap hasonló helyzetben? Szerintem aggódna mindenki a családjáért, a szeretteiért, hogy talán az ő totojázása, meg a “haverok tanácsai” miatt fogja kivégezni (ionizálni) őket pár pszichopata fanatikus gyilkos. Én legalábbis így látom..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  10. Még annyit, hogy az sem lepne meg, ha a média számra előadott “ellenkezés” csak szándékos dezinformáció lenne. Én is ezt tenném USA és Izrael helyében, ha nem akarnék világháborút (ami ettől még lehet)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  11. nem lesz ebből vilháb.
    Senki nem fog kiállani azok mellett a rongyfejűek mellett.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  12. Szerintem pontosan megtervezett forgatókönyv szerint egyeztetve zajlanak a külvilág számára küldött üzenetek. Amennyiben Israel támad az egyeztetett dolog lesz.
    Geyza!
    “Senki nem fog kiállani azok mellett a rongyfejűek mellett.”
    Majd figyeld meg, hogy az egész világ Israelt fogja elítélni bárki is lép először. Erre nagy összegben merek fogadást kötni. Előkerülnek majd a halott csecsemők fényképei meg a szarrá lőtt házak képei és őrjöngve fognak a kamerákba zokogni a csadorba bujtatott tehenek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  13. Izrael (és Gyurcsány) a hibás! / A zárójel igaz./ :)))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  14. Gonoszka
    2012. február 28. kedd
    04:32
    Annyit emlegeted, hogy már biztosan látens GyF fan vagy. :D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  15. Rengeteg oldalon fent van már, hogy addig provokálják az Iránt, amíg védekezni kényszerül. Utána be akarják darálni! Megy az előkészítés a médiában ezerrel, pedig a legtöbb ember nagyon álságosnak látja azt, amit az USA és Izrael ma végez!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -4 (8 szavazatból)
  16. Sumarella
    2012. február 28. kedd
    17:13
    Nem akarok veled erről vitát kezdeni: Nem Izrael és nem Amerika hangoztatja fennhangon, hogy egy másik országot a civil lakosságával egyetemben el kell pusztítani a föld színéről!
    Ennyi.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  17. Kb..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  18. Mate, Ivan Tibor

    Sumarella, Te lennel a legtobb ember? Hanyan vagy? A szegeny kis Irant senki nem provokalja, es ugy tunik, Iran politikaja veszelyezteti a legjobban a jelenleg amugy is labilis nemzetkozi egyensulyt.
    A nemzetkozi helyzet pedig (ez esetben valoban) egyre fokozodik. Hacsak Sumarella nem tesz valamit az ugyben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  19. Sumarella!
    .
    A te logikád ugyanaz a fejére állított gondolatmenet, mint annak idején (és néha még ma is) egyesek az hangoztatták, hogy nem kell (nem kellett volna) Németországot “megalázni, provokálni…”, mert akkor megmarad a béke. Arról a – náci – Németországról beszéltek, beszélnek amely nyilvánvalóan, ha törik, ha szakad, az “igazságtalan” Párizsi Békék nélkül is(!) folytatni akarta és folytatta volna az I. Világháborút.
    A legeklatánsabb példa erre a gondolkodásmódra Chamberlain buta békemissziója volt – Csehszlovákia feláldozása árán, amely nem hogy befogta volna a fenevad pofáját, de még éhesebbé és még agresszívabbá tette azt.

    {igaz, IVANKA?}

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  20. Gondolkozzunk csak el azon, hogy Irán állítása szerint, nekik . s z ü k s é g ü k .
    v a n . a békés célú a t o m e n e r g i á r a. Mindezt egy olyan állam hangoztatja, melynek saját energia szükségletei kielégítésére a saját földjében .
    1000 . é v i g . e l e g e n d ő . k ő o l a j . á l l . a . r e n d e l k e z é s é r e.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  21. Mate, Ivan Tibor

    Hordobonto,
    Ha ma Te adomanyozhatnad valakinek a Chamberlain Beke Dijat, kit tisztelnel meg vele?
    Az en jeloltem Barack Obama elnok, az agresszor megbekitoje es a fenevad megszeliditoje volna erre a naagy megtiszteltetesre.
    Ha van jobb jelolted, hadd tudjam.
    Ivan

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Obama telefonon konzultált Netanjáhuval 2012. szeptember 12. szerda | AN

Utántöltő gépeket vásárolhat Izrael 2012. július 29. vasárnap | Rákócza Richárd

Netanjahu aggódik az antiszemitizmus miatt 2012. július 17. kedd | AN

Hadgyakorlatok a Közel-Keleten 2012. június 27. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos