Ronai and Ronai
AMERIKAI

Márton István: Az alaptörvény katolikus állama 2012. január 27. péntek 2:28

  • Hozzászólások(63)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Márton István: Az alaptörvény katolikus állama

A kórterem csendes, újra csendes. Hiába jelentek meg sorra szakértői vélemények és elemzések azonos eredővel: Magyarországon a demokrácia súlyos betegséggel küzd. Hiába állították fel a diagnózist itthon és külföldön egyaránt, hiába jelölték meg a terápiát. Tévedtek. A beteg ragaszkodott hozzá, hogy őt nem kell gyógyítani. Ő nem beteg. Az orvosok és a diagnoszták kezüket széttárva eloldalogtak. Ez esetben nincs mit tenni. A családtagok pedig örömujjongásban törtek ki és elvonultak ünnepelni.

Ezen nincs mit keseregni. A beteg gyógyítása helyett vizsgálható maga a betegség. Honnan jött, szinte a semmiből? Vajon világjárvánnyá növi-e ki magát? Gyógyítható-e egyáltalán?

Azzal a véleménnyel nincs értelme szóba állni, miszerint a magyar demokráciával nincs is semmi baj, hiszen ép és egészséges. Erről nem szabad vitát nyitni, mert egy vitában csak ítéletet lehet mondani: ezek ostobák, megalkuvók, bértollnokok, vagy Illyés Falujárási Emlékéből való „magánszorgalmú kutyák”. A többségre inkább az jellemző, hogy hisznek, mégpedig olyan hittel, amelyet Szentgyörgyi Albert így jellemzett 1976-ban, közvetlenül a halála előtt: „Az agy olyan ravaszul dolgozik, hogy még be sem engedi azt az információt, ami ellentétben áll személyes érdekünkkel, mondhatom úgy is, hogy nem veszünk róla tudomást. Ha pedig olyat csinálunk, ami ellentétben áll elveinkkel, a magas elvekkel, akkor az agy mindjárt szolgáltat egy csomó érvet és indokot, hogy miért is kell nekünk úgy cselekedni”. Szentgyörgyi professzor le is vonta a konzekvenciát:  „Az igazságot nem keresik az emberek – a kényelmet és a jólétet keresik.”

Ezzel az alapállással tehát nincs is mit kezdeni: a tények, a valóság nem győzhet az imádat és szellemi konformizmus felett. Ha alapállásával ellenkező igazsággal találkozik az ember, akkor vagy önmaga ellen kezd harcolni, vagy az igazság és annak képviselői ellen. Amit mégis érdemes megvizsgálni: honnan származik ez a szinte vallásos áhítat, amely elfed minden racionális érvet?

Ahhoz, hogy a helyes választ megtaláljuk, először is a helyes kérdéseket kell feltennünk. Emlékszem, mikor kutatni kezdtem a Biblia igazságait, a hatalmas felismerések arra indítottak, hogy lányom végzős katolikus gimnáziumi osztályában tartsak etika órát a Biblia alapján. Első kérdésem az volt az osztályhoz, hogy ki hisz Istenben. Mindenki felemelte a kezét. Ekkor azt kértem, hogy most az tegye fel a kezét, aki biztos tudomással bír Istenről. Senki nem emelte fel a kezét. Íme, a bizonyíték, mondtam, hogy minden a helyes kérdésfeltevéssel kezdődik. Ezért kezdte Isten a saját ujjával írt parancsolatokat a felőle való gondolkozással: Ki vagyok én?

Most is így kell eljárnunk. Annak megítéléséhez, hogy az alaptörvénnyel és erre fűzött sarkalatos törvények sokaságával átalakított Magyarország demokratikus állam-e vagy sem, először helyes kérdéseket kell feltenni. Az első kérdés pedig, hogy kinek a véleménye a mérvadó egy-egy dolog megítélésében. Kinek a beszédét fogadom el igaznak?

Vegyük példának az antiszemitizmust. A közgondolkodás azt tartja erről, hogy ez 20. századi jelenség és alapvetően a náci ideológia terméke. A hétköznapi keresztény, ami a gyakorlatban legfőképpen katolikus vallású embert jelent szerte a világon (a lényegi egyezőség okán idesorolva a szintén fundamentalista amerikai evangelist irányzatot is), ha nyíltan nem is, de gondolkodásában természetes egyszerűséggel zsidóellenes. Vajon miért?

A választ a katolikus egyházi hagyományban találjuk. A hétköznapi keresztény ugyanis azért nem ítéli el az antiszemitizmust, mert az ő egyháza sem utasítja el. A katolikus egyház még senkit sem zárt ki soraiból (közismert nevén kiátkozás), mert az illető antiszemita. Ez nem tartozik az általa nevesített bűnök közé. Hogy miért nem? Magyarázatot bőséggel találunk a katolikus egyház tanításainak alapját képező nagy teológusok között.  Aranyszájú Szent János például így foglalt állást: “A zsidók minden ember közül legértéktelenebbek, buják, tolvajok, Krisztus kegyetlen gyilkosai, az ördög tisztelői, a vallásuk betegség. A zsidók Krisztus kegyetlen gyilkosai és Isten meggyilkolása miatt számukra semmiféle megtérés nem lehetséges, nincs bocsánat vagy menekülés. A keresztényeknek nem szabad visszariadniuk a bosszútól. A zsidóknak pedig szolgaságban kell élni örökre. Isten mindig gyűlölte a zsidókat, ezért kötelessége minden kereszténynek gyűlölni a zsidókat.” Milánói Szent Ambrus levelet írt a császárnak, amelyben bírálta a zsinagóga újjáépítésére vonatkozó tervét: “Itt kijelentem, hogy én voltam az, aki felgyújtotta a zsinagógát. Valóban én adtam ki a rendelkezést, hogy ezt tegyék meg, azért, hogy ne legyen több olyan hely, ahol a Krisztust tagadják.” Niceai Szent Gergely egy feljegyzett istentiszteleti szövegében így jellemezte a zsidókat: “A próféták gyilkosai, az ördög társai, viperák népe, démonok nagytanácsa, mindennek, ami szép és jó, ellenségei, kecskék és vaddisznók a kegyetlenségükben.” Szent Ágoston sem maradhatott le: “Egy héber legmegfelelőbb képmása Iskariotes Júdás, aki ezüstért adja el az Urat. Egy zsidó sohasem értheti meg az Írásokat és örökre hordozza a büntetést Jézus haláláért.” Szent Jeromos pedig, a Vulgata fordítója 418-ban ezt írta: “A zsidók született hazudozók, akik a keresztényeket eretnekségre csábítják. Addig kell őket büntetni, míg bűnt nem vallanak… (A zsinagógát) Ha kuplerájnak nevezed, bűnbarlangnak, az ördög menedékének, a sátán erődítményének, a lélek megrontójának, mindenféle gonoszság szakadékának, akkor még mindig kevesebbet mondasz, mint amit megérdemel.”

Az egyházi hagyomány a Bibliával ellentétben nem úgy tekint az ószövetségi zsidó népre, mint akik Krisztus jellemének bemutatására hívattak el. Az ószövetségi zsidó nép küldetésére ugyanis Ésaiás könyvének messiási próféciája is áll: „Szolgám vagy te, Izráel, akiben én megdicsőülök… sőt a népeknek is világosságul adtalak, hogy üdvöm a föld végéig terjedjen!” (49:3,6). Egy „rendes” katolikus kikérné magának, ha zsidónak mondanák. Nem tudja, mert nem olvassa, hogy (a mellesleg zsidó) Pál apostol a szó bibliai értelmében hogyan definiálta az Isten beszédéhez hű egyházat a Római levél 2. és 3. fejezetében: „Mert nem az a zsidó, aki külsőképpen az… Hanem az a zsidó, aki belsőképpen az, amelynek dicsérete nem emberektől, hanem Istentől van… Mi tekintetben különb hát a zsidó?… Mindenek előtt, hogy az Isten rájuk bízta az ő beszédeit.” Akik két vasárnapi mise között gyűlölködnek embertársaik ellen, azok Isten beszédét félre kell tegyék, mert a Biblia szerint „nincsen személyválogatás… nincs többé görög és zsidó: körülmetélkedés és körülmetélkedetlenség, idegen, scithiai, szolga, szabad, hanem minden és mindenekben Krisztus.” (Kolosszei levél 3:25,11)

Tegyük fel a kérdést: hogyan egyeztethető össze Krisztus lelkülete azok a lelkületével, akik magukat az Ő helyettesítőjének állítják? Behelyettesíthető-e Jézus azzal a III. Ince pápával, aki 1198-ban dekrétumban rendelte el először a zsidók lakhely szerinti elkülönítését, egyúttal hagyománnyá tette a kényszerhódolást, vagyis azt, hogy amikor a konklávét követően a hitközség vezetője egy díszes Tóra-tekercs átadásával köszöntötte az új pápát, akkor ezt e szavakkal adta vissza: confirmatus sed non consentimus, vagyis: megerősítjük, de nem értünk egyet vele. (Később számos pápa annyit újított ezen az eljáráson, hogy nem visszaadta az Ószövetségi Írást, hanem utálkozva a sárba ejtette.) Ez a pápa hívta össze 1215-ben a IV. Lateráni zsinatot is, amelyen elrendelték a zsidók megkülönböztető ruhaviseletét. Ezen felbuzdulva több egyházi zsinat érezte úgy, hogy szintén valami maradandót tegyen e tárgyban. A Bécsi zsinaton (1311) megtiltottak minden kapcsolatot keresztények és zsidók között. A Zamorai zsinat (1313) pedig azt is kimondta, hogy a zsidókat szigorú elnyomás és szolgaság alatt kell tartani. Amúgy a pápák aktivitása sem csökkent. II. Pál pápa (1464-71) találta ki a hírhedt karneváli zsidófutamot: kalappal a fejükön kellett végigfutniuk a Corsón a Palazzo Veneziáig, a rájuk eresztett bikák és szamarak elől. VIII. Ince (1484-92) ediktumot adott ki a spanyol zsidók ellen: aki vonakodott felvenni a kereszténységet, azt száműzték a félszigetről. IV. Pál 1555-ben közzétette a Cum nimis absordium című bulláját, amellyel a zsidókat gettóba kényszeríttette. A bulla hangsúlyozta, hogy „a zsidók Krisztus-gyilkosok és mivel alkatuknál fogva rabszolgák, eszerint is kell bánni velük.” A bulla egy külön lakterületet jelölt ki a számukra, amelyet az első zsidó elkülönítés helyeként szolgáló velencei öntöde (ghetto) után neveztek el. Római gettónak a Tiberis partján egy 200×300 méteres maláriás területet jelöltek ki és egy magas fallal övezték, amely közé 4-5 ezer embert zsúfoltak össze. Higiénia gyakorlatilag itt nem létezett, ezért elterjedt a hiedelem, miszerint a zsidók büdösek, ami csak a kereszteléssel tűnik el. A főinkvizítorból lett pápa, V. (Szent) Pius (1566-72) bullájában a zsidókat kitiltotta a Pápai Állam teljes területéről Róma és Ancona kivételével, ahol megerősítette gettóba zárásukat. XII. Leó 1826-ban rendeletet hozott, amelyben újra gettókba tömörítette a zsidókat és kötelezte a térítésükre küldött papok beszédeinek meghallgatására. Mindezt azzal is tetézte, hogy egy járvány alkalmával megtiltotta, hogy gyógykezeljék őket, mivel „ez ellentmond a természeti törvénynek”. A római gettó csak 1870-ben szűnt meg, amikor az olasz csapatok elfoglalták Rómát és királyi rendelet biztosította számukra a szabadságot.

Íme, az antiszemitizmus vázlatos egyháztörténete. A keret, amelyet a szélsőséges nacionalista eszmék csak új tartalommal töltöttek meg. A katolicizmus elsőszámú ellensége ugyanis nem a fasiszta állammodell vagy a náci ideológia. A katolicizmus ellensége a demokrácia és az emberek autonóm társulásai. Ne feledjük, hogy a csalatkozhatatlanság pápájának, IX. Piusnak csalatkozhatatlan kijelentései máig érvényben vannak. Ő volt, aki az 1854-ben kiadott Quanta Cura enciklikájában a vallásszabadságot a „halál szabadságának” nevezte és kijelentette, hogy „a lelkiismereti szabadság mellett kardoskodó értelmetlen és helytelen hittételek, illetve hangoskodások a legveszedelmesebb tévelygést jelentik – amely nyűg, egy ország legfélelmetesebb réme.” Az 1864-ben kiadott Syllabus Errorum bullában elítélte a modern civilizációt, a demokráciát, kiállt az állam és az egyház egysége mellett, kimondta, hogy a római katolicizmus az egyetlen igaz vallás, és ennek érvényesítése érdekében előírta az erőszak alkalmazását is. Íme, néhány tanulságos részlet a Tévedések Jegyzékéből: „Tévedés a következőket állítani: Mindenki szabadon választhatja meg és gyakorolhatja azt a vallást, amelyet ő az értelem világosságával igaznak tart.” (15. sz. tévedés) „Tévedés a következőket állítani: Az egyháznak nincs jogában erőszakot alkalmazni és nem rendelkezik sem közvetlen, sem közvetett világi hatalommal.” (21. sz. tévedés) „Tévedés a következőket állítani: Korunkban túlhaladottá vált, hogy a katolikus vallás legyen az egyetlen államvallás, míg más istentiszteleti formák ki vannak rekesztve… (Épp ellenkezőleg:) Korunkban elkerülhetetlenné vált, hogy a katolicizmus legyen az egyetlen államvallás, és a vallás-gyakorlat minden más formája megtiltassék… Súlyos hiba volt, hogy a protestánsok ugyanolyan jogokat bírnak, mint a katolikusok. Szent kötelesség őket elnyomni.” (77. sz. tévedés) „Tévedés a következőket állítani: A római pápa megbékülhet, és meg is kell békülnie a haladással, hozzá kell szoknia a liberalizmushoz és a modern civilizációhoz.” (80. sz. tévedés) Hogy mindez ne csupán a kinyilatkoztatások szintjén maradjon, IX. Pius pápa 1862-ben olyan konkordátumot kötött Equadorral, amelyben a római katolicizmust államvallássá tették, és egyben megtiltották minden más vallás gyakorlását. Az equadori alkotmányt ennek megfelelően úgy módosították, hogy „csak katolikusok tekinthetők az ország polgárainak”. Nem véletlen, hogy IX. Piust II. János Pál pápa 2000 októberében boldoggá avatta.

Ahogy a szekularizációs törekvések Róma ellenségévé tették a polgári társadalmakat, úgy lettek szövetségessé számára azok, akik a kölcsönös előnyök alapján igényelték eszmei támogatását. XI. Pius pápát ebben még az olasz katolikus néppárt sem érdekelte, inkább támogatta a fasiszta Mussolinit. Kijelentette róla, hogy „a Gondviselés küldte” és 1929-ben megkötötte vele a Lateráni Konkordátumot. Ennek 1. cikkelyében kinyilvánították, hogy Olaszország hivatalos államvallása a katolikus. (E cikkelyhez képest a Vatikán Állam és a vatikáni bank megalapítása is hátrébb szorult.) Törvényen kívül helyezték a protestantizmus terjesztését, valamint az állami és magán-iskolákban (!) kötelezővé tették a katolikus hittanórákat. Minderről Adolf Hitler így írt a Völkischer Beobachter 1929. február 22-i számában: „A tény, hogy a római kúria békét kötött a fasizmussal, arra mutat, hogy a Vatikán sokkal inkább megbízik a jelenlegi politikai realitásban, mint amennyire megbízott az előző liberális demokráciában, amellyel nem volt képes kiegyezni… A katolikus egyháznak a fasiszta Itáliával kötött egyezménye minden kétségen felül bizonyítja, hogy a fasiszta eszmevilág közelebb áll a kereszténységhez, mint a zsidó liberalizmus vagy az ateista marxizmus eszmevilága, amelyekhez a katolikusnak nevezett (német) Centrumpárt olyannyira kötődik.”

Aki Hitler szokásos egyoldalú megállapításai közé sorolja a fenti sorokat, annak nincs más dolga, mint a náci Németország kialakulását felidézni. Hitler soha nem jutott volna hatalomra Pacelli bíboros, XI. Pius pápai nunciusának segítsége nélkül, aki a Katolikus Centrumpártot felhasználva előbb a kormányba juttatta a Führert, majd a felhatalmazási törvény kierőszakolásával be is betonozta annak hatalmát. Hitler cserébe 1933. július 20-án konkordátumot kötött a Vatikánnal, ezzel erkölcsileg is legitimálva a nemzetiszocializmust. Hitler 1933. július 22-én így írt erről a náci pártnak szóló levelében: „Azzal, hogy a Vatikán megállapodást írt alá az új Németországgal, a katolikus egyház elismerte a nemzetiszocialista államot. Az egyezmény világosan és egyértelműen megmutatja a világnak, hogy annak állítása, miszerint a nemzetiszocializmus vallásellenes volna, szemenszedett hazugság.”

Ennek a konkordátumnak azonban olyan ára volt, ami intő jel lehet a ma kereszténydemokratáinak is. Hitler felszólította a Katolikus Centrumpárt vezetőit, hogy önként oszlassák fel magukat és legyenek lojálisak a náci párthoz, aminek teljesítését Pacelli is megerősítette: „Hitler kancellárnak a Centrumpárt feloszlására vonatkozó határozott szándéka egybeesik a Vatikán azon óhajával, hogy a pártpolitikával elfogulatlan maradjon, és hogy a katolikusok tevékenységét a pártokon kívüli Actio Catholica szerveződésre korlátozza… A katolikusok a Szentszék és a nemzetiszocialista kormány által megkötött diplomáciai szerződésben találják meg mindazokat a garanciákat, amelyek politikai érdeleik képviseletét szavatolják”. Ebből következett, hogy az egyház szemet hunyt nemcsak a zsidóüldözések, de a világi katolikus vezetőkkel való leszámoláskor is. A nácik ugyanis 1934. június 30-án, az un. hosszú kések éjszakáján kivégezték az Actio Catholica elnökét, Dr. Erich Klausnert, továbbá a Katolikus Sportszövetség elnökét, Adalbert Probst, a katolikus Der Werage Weg szerkesztőjét, Dr. Fritz Gerlichet is.
XI. Pius 1937-ben a Mit brennender Sorge enciklikájában ugyan aggodalmát fejezte ki a nácizmus térhódítása miatt, azonban nem ítélte el sem az antiszemitizmust, sem a nemzetiszocialista eszméket. Hitler tűrőképességét azonban ez is meghaladta. A Vatikánhoz delegált és a körlevél miatt aggodalmát kifejező német nagykövetet Pacelli bíborosnak kellett megnyugtatnia, hogy a Szentszék és Hitler közötti „megszokott baráti kapcsolatok a lehető leghamarabb helyre fognak állni”. Így is lett.

XI. Pius tisztázatlan halála után (Eugene Tisserant bíboros, a bíborosi kollégium titkára szerint meggyilkolták), Pacelli már XII. Pius pápaként elsőként Hitlert üdvözölte: „A kiváló Adolf Hitler Úrnak, a Német Birodalom Vezérének és kancellárjának” szóló üdvözletét külön is megerősítette az új pápai nuncius révén, aki Hitler ötvenedik születésnapja alkalmából rendezett berlini fogadáson tolmácsolta a „Szentatya legmelegebb jókívánságait” azzal, hogy „Németország katolikusai forró imádságokkal esedeznek a Führer és a Birodalom előmeneteléért”. XII. Pius egy szóval sem szólalt fel soha a náci fasizmus, vagy a holocaust ellen. Trier püspökének így írt: „Ebben a rémítő háborúban csak egyetlen célt követünk, anélkül, hogy szem elől tévesztenénk: a Szentszék pártatlanságának őrzését.” Berlin püspökének pedig ezt írta: „Atyai szeretetünk az Egyház nem-árja gyermekei iránt olyan, mint a többiek iránt. A jelen helyzetünkben nem tudjuk mással segíteni őket, csak imáinkkal.” XII. Pius nemcsak a népirtásokról szóló hírekre nem reagált, de még akkor sem szólalt meg, amikor a római zsidókat szinte az ablaka alól hurcolták el. Méltán kapta az utókortól a „hallgató pápa” nevet.

Jóhiszeműen azt gondolhatjuk, hogy a Vatikán kapcsolatát a fasiszta Olaszországgal és a náci Németországgal a kényszer szülte, ám ez soha nem jelentett eszmei azonosulást. Azoknak, akik szerint egy szabadon szerveződő pápai állam Krisztus országát építené, azokat hadd emlékeztessem csupán a pápa világi hatalmának utolsó letéteményesére, IX. (Boldog) Piusra. Ő liberális pápaként azzal kezdte, hogy szabadon bocsátotta a politikai foglyokat, mivel azonban az 1848-as forradalom során menekülni kényszerült, visszatérte után rendőrállammá tette az egész pápai államot. A könyveket és újságokat cenzúrázták. A politikai vétségek külön papi bíróság, a Santa Consulta elé tartoztak, ahol az inkvizíciós hagyományok szerint a vádlottakat nem szembesítették a tanúkkal és védőket sem fogadhattak. 1856-ban ediktummal ugyan eltörölte a máglyahalált az inkvizíciós ítéleteknél, de továbbra is alkalmazta a vagyonelkobzást, a száműzetést, az életfogytig tartó börtönbüntetést és súlyosabb esetekben a titkos kivégzést. Az angol nagykövet Európa szégyenének nevezte a pápai börtönöket, ahol mintegy 8000 olasz hazafit tartottak embertelen körülmények között – a falhoz láncolták őket és semmilyen mozgást nem biztosítottak a számukra. 1861-ben, az Olasz Királyság megalakulásakor a Viktor Emánuelt éltető tömeg közé lövetett. Mindezt nehéz lenne a korszellemmel magyarázni.

Akik viszont abban hisznek, hogy egy alkotmányában (alaptörvényében) deklaráltan keresztény állam, amely tartalmilag mindenekelőtt a katolikus identitására büszke, az erkölcsében a szeretet és igazság alapján szerveződik, azoknak álljon egy másik példa. A 20. században volt már egy európai állam, amely önmagát a tiszta katolikus hit alapján definiálta. A Független Horváth Állam. Ez az ország államformáját tekintve hivatalosan királyság volt, de ténylegesen az usztasa vezér, Ante Pavelić irányítása alatt állt, akit a hatalomba kerülését megelőzően XII. Pius pápa személyesen áldott meg a teljes usztasa küldöttséggel együtt, hogy rekatolizálja Horvátországot. A kormány 1941-es megalakulása után Alojzije Stepinac érsek a zágrábi székesegyházban felszentelési istentiszteletet celebrált részére, mint a horvát nép felkent vezetőjére: „Miközben ünnepélyesen fogadjuk Önt, mint a Vezért, addig csillagok Istenének áldását kérjük Önre, mint a népünk Vezetőjére.” Stepinac egyúttal ünnepélyes fogadalmat tett, hogy mindig támogatni fogja az usztasa tevékenységeket az „új, katolikus ország” létrehozásában.

A katolikus mintaállam létrehozásához először minden intézményt arra köteleztek, hogy alkalmazkodjanak a kánonjog betűjéhez. 1941 április 25-én betiltották a cirill betűs publikációkat, rá egy hónapra törvényen kívül helyezték a zsidók és katolikusok közötti házasságot, előírták a hivatalok és szellemi foglalkozások „árjásítását”, és május végére pedig elkezdődött a zsidók deportálása a danicai koncentrációs táborba. A parkok bejáratánál és tömegközlekedési eszközök ajtaján a következő felirat jelent meg: „Szerbeknek, zsidóknak, cigányoknak és kutyáknak tilos a bemenet.” A Bosznia-Hercegovinát is magába foglaló horvát állam 6,7 milliós lakosságából összesen 3,3 millió volt a horvát katolikus, több mint 2 millió szerb ortodox, 700 ezer bosnyák, cigány vagy muzulmán és 45 ezer zsidó, ezért a tiszta katolikus állam rövid távon történő megteremtésének egyetlen módszereként a népirtást tűzték ki célul. Ezt Mile Budak oktatásügyi miniszter 1941 július 22-én így fogalmazta meg: „A szerbek egy részét megöljük, egy másik részét kitelepítjük, a maradékot pedig kényszerítjük, hogy fölvegye a katolikus vallást. Ez utóbbiakat majd magába olvasztja a horvát elem.” Az ortodox szerbek erőszakos átkeresztelkedésének elvét Dionizio Jurić, Pavelić gyóntatópapja fogalmazta meg a legegyszerűbben: „Minden szerbet, aki elutasítja a katolikus vallás felvételét, halálra kell ítélni.” Az átkeresztelkedéshez egyúttal megkívánták a keresztlevél kiváltását is. Ennek fontosságát Glina község példája is megmutatta: 1941 május 14-én a lakosokat kényszerítették, hogy részt vegyenek az Új Horvátország megalakulásáért tartott hálaadó szentmisén. A mise után Casimir páter, a gunići kolostor apátja baltákkal és késekkel felfegyverzett usztasák élén a szerbeket egy nagyobb terembe terelte, ahol felszólította őket, hogy mutassák be keresztlevelüket. Azt a kettőt, aki rendelkezett az okmánnyal, futni hagyták. Ezután bezárták az ajtókat és mindenki mást lemészároltak, miközben Casimir atya kegyes imádságokat mormolt. Egy év sem kellett hozzá és az Új Horvátország szerb lakosságának 30 %-a katolikus hitre tért. Ez újabb bevételi forráshoz juttatta az egyházat: egy keresztlevél kiállítása ugyanis 180 dinárba került, aminek megfizetése sokak teljes vagyonát felemésztette. Alojzije Stepinac zágrábi érsek mindezekről rendszeres jelentés küldött a Vatikánba – egy 1943 május 18-i levelében ezt írta: „e napig 250 ezer ortodox szerb tért meg az Isten egyházába.”

Akik nem tértek át a katolikus hitre, azoknak maradtak a gombamód szaporodó a koncentrációs táborok – csak a jasenovaci haláltáborban 1941 decemberétől 1942 februárjáig 40 ezer szerbet végeztek ki, de mivel ez kevésnek bizonyult, ezért 1942 júniusa és augusztusa között már 66 ezer embert gyilkoltak meg ott. Külön megsemmisítő táborokat hoztak létre a gyermekek megölésére is. 1941 és 1945 között összesen 500 ezer szerbet öltek meg. Az 1941 szeptemberében végrehajtott nagyszabású pogrom értelmi szerzője Tugomire Soldo ferences rendi pap volt. Egy olasz tudósító arról számolt be, hogy a barát kezében feszülettel hadonászva tüzelte az usztasákat, hogy öldössék le egy Banja Lukától délre fekvő falu szerb lakosait. A jasenovaci haláltábor parancsnoka a szintén ferences rendi Miroslav Filipović volt, akinek három rendtárs segítője közül Brekalo „atyát” 1944-ben maga Pavelić tüntette ki a Zvonimir Királyi Rendje érdeméremmel a haza megkülönböztetett szolgálatáért. A Bosanki Novi haláltábor helyettes parancsnoka egy másik ferences, Grga Blažević volt. E papok tevékenységére Stepinac érsek és a pápa személyes küldötte, Ramiro Marcone olasz bencés apát is áldását adta. Az ortodox templomok, kolostorok és lakóházak kifosztása révén elkobzott értéktárgyak mind a ferences templomokba kerültek, ahonnan később a Vatikánba vándoroltak.

II. János Pál 1998-ban boldoggá avatta Stepinac érseket, akiről XVI. Benedek a 2011-es horvátországi villámlátogatásakor külön is megemlékezett, kiemelve, hogy képes volt – szavai szerint – “felülemelkedni a kor szellemén” és egyúttal boldog Stepinac közbenjárását kérte Horvátországért, az egyházat és a civil társadalmat “ma érő kihívásokkal szemben”.

Íme a „keresztény állam”, amelyet a politikusok annyira szeretnek citálni. A közös értékrend, amire Európának büszkének kell lennie. Mire is valójában? Arra a szellemi hatalomra, amely ereje teljében olyan cáfolhatatlan eredményeket ért el az egyetemes emberiség szolgálatában, mint a tudatlanság, a szegénység, az inkvizíció, a vallásüldözés állandósítása. A világbékéért imádkozóknak csak egy rövid adalék: a történettudomány álláspontja szerint a középkorban 75 háború indult közvetlenül valamely pápa kiátkozásának következtében milliók halálát okozva.

A fentiek ismeretében önkéntelen sóhajként szakad fel a kérdés: Isten, ha létezik, hogyan engedhette mindezt? Miért nem öntött tiszta vizet a pohárba, hogy tisztán lássuk, hogy ezek az Ő nevében cselekednek, de nem az Ő akarata szerint teszik?

Ne gondoljuk, hogy Isten bizonytalanságban hagyta az emberiséget e felől. Ő jó előre megmutatta azokat, „amik ezek után lesznek” (Jelenések Könyve 1:20). A Biblia mintegy kétszáz hiteles – vagyis jó előre közölt és utóbb be is bekövetkezett – próféciája mellett tíz (!) hatalmas próféciában adta meg a történelem perspektivikus leírását, tömörségében is olyan pontossággal, hogy lehetetlen eltévednünk. A Dániel könyvében, a Máté evangéliumában – és a vele szinoptikus Márk és Lukács evangéliumban –, Pál apostol II. Thesszaloniki levelében és a Biblia utolsó iratában, a Jelenések Könyvében világos képet kapunk az emberi történelemben zajló nagy küzdelem részleteiről és annak lezárásáról. Isten több ezer évvel előre feltárta előttünk az európai egységtörekvéseket és annak a hatalomnak a természetét is, amely „helyébe áll és fölébe emeli magát mindannak, ami Istennek vagy istentiszteletre mondatik, beül az Isten templomába és Istenként kijelentve magát.”

Itt az ideje feltenni a helyes kérdést: ha valaki egy Istent helyettesíteni akaró hatalom (alap)törvényeit erkölcsi mércének fogadja el, és azt másokra nézve is kötelezővé teszi, az egyezhet-e Isten erkölcsi rendjével? Vessünk össze két állítást. Az egyik szerint „az egyedül igaz vallás a katolikus és apostoli egyházban áll fenn… Nem üdvözülhetnek tehát azok, akik nem akarnak belépni az egyházba, vagy nem akarnak megmaradni benne” (II. Vatikáni zsinat, Lumen Gentium dogmatikus konstitúció). A másik szerint: „ahol az Úrnak Lelke, ott a szabadság.” (II. Korinthusi levél 3:17) és „aki szomjúhozik, jöjjön el, és aki akarja, vegye az élet vizét ingyen ajándékként.” (Jelenések Könyve 22:17)

A történelem tanúsága szerint a hatalmi kereszténység tanítása és gyakorlata – a vele eszmei szövetségben lévő más egyházakkal együtt – ellentétben áll a Biblia erkölcsi igazságaival. A magyar alaptörvény pedig – a vele eszmei szövetségben levő sarkalatos törvényekkel együtt – kifejezetten az egyházakkal való múltra épít és ezen a háttéren határozza meg magát. Vagyis aki e törvénnyel nem áll ellentétben, az Isten törvényével kerül szembe. Ki mellett döntünk, kinek a beszédét fogadjuk el igaznak?

A hittel szemben nem a hitetlenség áll. A hittel szemben az elhitetés áll. Ezért emeli az alaptörvény önmaga fölé a Nemzeti Hitvallást, amire Pascal szomorú szavai érvényesek: „Mivel az emberek nem tudták megtenni az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak.”

Nekünk már csak egy kérdés maradt: alávethetjük-e lelkiismeretünket ennek a hatalomnak? Vagy másképpen: „Mi egyezsége Krisztusnak Béliállal?” (II. Korinthusi levél 6:15) Mindazok, akik most az elhitetés nyáj-melegét érzik, előbb-utóbb dönteniük kell, hogy kinek a véleményét fogadják el. Az igazság ugyanis nem plurális. Vagy amellett döntünk, aki „átváltoztatja magát világosság angyalává,… ki mind az egész föld kerekségét elhiteti” (II. Korinthusi levél 11:14; Jelenések Könyve 12:9) vagy amellett, akihez mindig fordulhatunk tisztánlátásért, mert „Őnála van a bölcsesség és hatalom, övé a tanács és az értelem.” (Jób Könyve 12:13)

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.4/5 (41 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +55 ( 73 szavazatból)
Márton István: Az alaptörvény katolikus állama, 4.4 out of 5 based on 41 ratings

  • Hozzászólások(63)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

63 Reader’s Comments

  1. Az alaptörvény valóságban megszüntette az állam és a – római katolikus -
    egyház szétválasztását. Anyagi támogatásra hivatkozva gyakorlatilag
    eltörölte a vallások egyenjogúságát, amivel a vallásos emberek
    között is hátrányos megkülönböztetést vezetett be. Hivatkozva a múltra
    megvalósult az állami vezetés és a római katolikus egyház átláthatatlan
    összefonódása a többi vallási csoport fölötti uralommal. Ugyanis
    kizárólag ez az összefonódott vezetés határozza meg melyik vallási
    csoportot tekinti vallásnak. A demokráciában súlyos felelőtlenségnek
    tartom mivel ez egyben az emberek jogi egyenlőségét is felrúgja.
    .
    Különös nyomatékul szolgál erre az újonnan hangoztatott
    “gyenge demokrácia” fogalma, ami szerintük károsan hat az állami
    irányitásra. Azt nem lehet világosan megállapiani az “erős” demokrácia
    miért demokrácia és mennyivel tér el a fasisztoid államalakulatokban
    alkalmazott más szabadságjogoktól.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (24 szavazatból)
  2. Nem mindvégig hallgatott a pápa, ne legyünk igazságtalanok. Rooseveltnek valamikor 1943-ban írt egy levelet, amiben aggodalmát fejezte ki a palesztinai zsidó bevándorlás miatt. Hogy mi lesz itt, ha annyi sok zsidó a Szentföldre bejut. Ez bírt az eszébe jutni, miközben a krematóriumok kéményéből dőlt a füst.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (33 szavazatból)
  3. Nekem is a cikkben írtak tűntek fel először az alaptörvény olvasásakor. Ezt meg is írtam az ogy. képviselőnknek. Állam és egyház következetes szétválasztását és a szabad vallásgyakorlást hiányoltam (nehogy már egy világi ember mondja meg, mi számít egyháznak). Az államnak ez ügyben a törévnyeség felügyelete a feladata.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (17 szavazatból)
  4. Nagyon jól összeszedett írás!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (23 szavazatból)
  5. Nem szavaztam volna az EU-hoz csatlakozásra, ha a vallás és lelkiismereti szabadság nem lett volna deklarálva az alapszerződésben.
    MO jelen tákolmánya elfogadhatatlan más vonatkozásban is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (22 szavazatból)
  6. Izsak-Bacs Jeremias

    Nagyon ajanlom mindenkinek hogy olvassak el mert akkor megtudthotjak a forrast ahonnan ered az ,, Antiszmitizmus”
    http://mtdaportal.extra.hu/books/Antiszemita_kate.pdf

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  7. elmondanam,;
    Kamerad Ratzinger -(ex H.J. sturm mann)-ugyancsak reszesult eles lokikepzesben a sachsenhauseni SS loteren,amihez az SS a kozeli lagerekbol,ghettokbol,elo celpontokat adott!!-(zsido gyerekekrol van szo)-
    -no ezt vajon hogyan egyezteti ossze azzal amit ma hazudozik itt-ott a templomokban!?
    1944-ben egy Luftwaffe korhazban,majd az aktiv Luftschutz-nal is tevekenykedett Budapesten!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  8. Grezó 2012. január 27. péntek 09:04
    “nehogy már egy világi ember mondja meg, mi számít egyháznak”
    Szerintem ennél nagyobb a probléma mivel itt nem egy világi ember,
    hanem egy – döntési helyzetben lévő – vallási csoport elkötelezettje
    határozta meg, mely vallás(oka)t tekint egyháznak. E megkülönböztetés
    kimondatlanul is a többi háttérbe szoritásával kapcsolódó elnyomó
    többi elnyomását, a társadalomból való kiszoritását is jelenti.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (16 szavazatból)
  9. Kiváló cikk.
    A RK egyház önmagát úgy szokta definiálni, hogy nem változik, és mindvégig ugyanazt az urat szolgálja. Na ja. Ilyenformán nincs értelme annak az érvelésnek, hogy “az már régen volt”. A mostani pápa dicsérő szavai Stepanic érsekről ezt szépen megerősítik. A RK egyház mindig el fog menni addig a határig, amik közé a demokratikus társadalom kényszeríti, az önkorlátozás a hatalom tekintetében nem jellemző rá. Ezeket a határokat pedig folyamatosan feszegetni fogja. Erre a legjobb példa az a mi Magyarországon történik, nem csak most, hanem a mindig, gondolok pl. a Horn-féle konkordátumra is, vagy akár a Kádár-rendszer papi besúgóira.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (14 szavazatból)
  10. Remek cikk. Remélem többször találkozhatunk a szerző egyéb írásaival is az AN-ban.
    2Tim 2:15 Igyekezzél, hogy Isten előtt becsületesen megállj, mint oly munkás, aki szégyent nem vall, aki helyesen hasogatja az igazságnak beszédét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  11. A Vatikán vagyona kb 10%-a az EU GDP-jének. :((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  12. Bár a (tényleg nagyon jó és összeszedett) cikk témája az alaptörvény és a katolikus állam (viszonya), nekem mégis a bevezető részben az általános emberi vonatkozások tetszenek, főleg a vita és a hit viszonyáról írtak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  13. Izsak-Bacs Jeremias
    2012. január 27. péntek
    10:51
    Tanulságos, köszönöm le is mentettem (többszöri olvasásra).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  14. Köszi. Mindig tanul az ember.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  15. Nagyon jo iras!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (10 szavazatból)
  16. Csak azt nem tudom, hogy ki a szerzö, mivel foglalkozik, ha szabad ilyet kérdeznem?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  17. 1. Meg kellene szüntetni a non-profit civil szervezetek, egyesületek és az egyházak/vallási közösségek közötti jogi különbségtételt.
    2. Meg kellene szüntetni ezek állami támogatását, és ha vannak, akkor állami/területi önkormányzati formális részvételét, adományaik adómentességét (1%).
    3. Egyházi világközpontok állami státuszát nem szabad elismerni, ha megtörtént, akkor fel kell mondani, követségeket, konzulátusokat megszüntetni. (Ettől még az állam kapcsolatban állhat a vallás hazai képviselőivel is, a központ képviselőivel is. De nyugodtan fel lehet mondani pl. a Vatikánnal kötött szerződéseket, nem kell diplomáciai védelemben részesíteni képviselőit, és a hozzá tartozó protokollt is el lehet hagyni.)
    Különösen veszélyesnek tartom az állami és pártvezetők szinte kötelező vatikáni látogatásait, amit a politikai marketing oltárán tett áldozatnak tartok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (15 szavazatból)
  18. Nagyon jó.
    A képen meg Darth Süveges van? (Darth Sidius tanítványa)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  19. Köszönet Márton Istvánnak a szemek felnyitására tett tényszerű erőfeszítését.
    Magam is ezen fáradozom, ahol csak tudom.
    Pascal szomorú szavai: „Mivel az emberek nem tudták megtenni az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak.”
    A szörnyeteg előbújik.
    Ne emeld le a követ a kígyóról, mert beléd mar!
    “SWanyibácsi”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (12 szavazatból)
  20. Jószándékú írás bár egyik másik teológiai érvelés pont a katolikusoknál is megállná a helyét. Csak egy példa:
    “Egy „rendes” katolikus kikérné magának, ha zsidónak mondanák. Nem tudja, mert nem olvassa, hogy (a mellesleg zsidó) Pál apostol a szó bibliai értelmében hogyan definiálta az Isten beszédéhez hű egyházat a Római levél 2. és 3. fejezetében: „Mert nem az a zsidó, aki külsőképpen az… Hanem az a zsidó, aki belsőképpen az,”
    Pál apostol itt nem az egyházat definiálta hanem a “rendes zsidót” aki nem külsőképpen az hanem belsőképpen. A zsidó kifejezés több százszor fordul elő az Új Szövetségben és sosem jelenti az egyházat. Pontosan az ágostoni helyettesítési teológián keresztül (az egyház lépett Izrael helyére) ágyazott meg az antiszemitizmusnak és készítette elő a vallásos emberek jelentős részében azt amit aztán közönyösen szemléltek, mert úgy gondolták ez Isten jogos büntetése.
    Az amerikai evangéliumi kereszténységet pedig a katolicizmussal egy kalap alá venni olyan szinten leegyszerűsítése ill. eltorzítása a dolgoknak amely jelentősen levon az egyébként sok jó gondolatot is tartalmazó cikk értékéből. Érdemes lenne tájékozódni azon a téren, hogy a különböző teológiai megközelítések nagyon de nagyon eltérő hozzáálláshoz vezettek a történelem során.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  21. Hát nagyon ritkán van erőm végig olvasni ennyire hosszú írást, de most megtettem!
    Márton István! Köszönöm!
    Ezt az írást teljes nyugalommal merem egy Isteni kinyilatkozásnak nevezni!
    Teljes mértékig egy vagyok vele! korábbi hasonló témájú kommenteimben erről többször is bizonyossággal nyilatkoztam!
    Soha egyetlen intézményesített és földi hatalommal bíró vallás nem uralkodhat a hitemen, lelkiismeretemen, még akkor sem, ha undok módon felmászik a mindenkori hatalommal bíró fenevad hátára és onnan okádja mocskát az emberiségre és a tiszta szívű és erkölcsű embereket üldözi és sokakat megöl!
    Az én számomra nincs új alkotmány, sem nemzeti hitvallás és nem ismerek el ennek szellemében rajtam és másokon uralkodó hatalmat!
    Ha kell az életem sem drága nékem, hogy ez ellen igaz ember módján harcoljak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  22. gusztavnagy:
    Bocs, de a Biblia az isteni kinyilatkoztatás, nem ez a cikk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (10 szavazatból)
  23. fifi!

    Azért itt ne csináljunk hitvitát!
    Azok a bizonyos teológiai megközelítések, már az emberi és különböző vallásszervezeti érdekek alapján el csűr-csavart nézeteket tükrözik és elveszik a tekintetet az egyszerűen és világosan érhető Isteni szándékról!
    “Hálás vagyok, hogy bölcsek és okosak elől elrejtetted”
    ” Ezen az úton a bolond sem téved el”
    De mindezeket túl lehet magyarázni és teologizálni, egyetemeket és iskolákat lehet rá építeni!
    Ezt tette a világ kétezer éve és lám hova jutott!
    Több ember halt bele, mint bármely más konfliktusba!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  24. fifi a te felfogásod szerint! Isten ma is kinyilatkoztatja magát, eszközöket használ!
    szomorú lenne, ha kétezer éve hallgatna!
    Velem például szóba áll!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  25. jó, ne csináljunk :-) Örülök, hogy tudod a felfogásaom. Az pedig csak annyi volt, hogy a Biblia az isteni kinyilatkoztatás, nem ez e cikk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  26. fifi!
    Én a cikket “egy Isteni kinyilatkozásnak” és nem egyetlennek írtam!
    Egészen biztos a Te szádat is hagyta már el Isteni kinyilatkozás!
    Ő eszközöket használ ma is erre a célra4
    Van akit csak egyszer, van aki többször, van akit rendszeresen!
    Aztán vannak tárházába tisztességre, és vannak nem tisztességre szolgáló edények eszközök….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  27. hát nem biztos……:-)))))) de ahogy kérte valaki, nem csinálok hitvitát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (7 szavazatból)
  28. nocsak-nocsak!!
    kamerad ratzinger keszul a “vatikan pride”-ra hogy piros sapkat vett fol???
    vagy csak az asszony kimosta a feheret??

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  29. “Ne gondoljuk, hogy Isten bizonytalanságban hagyta az emberiséget e felől. Ő jó előre megmutatta azokat, „amik ezek után lesznek” (Jelenések Könyve 1:20)… ”
    Ezzel a bekezdéssel nem tudok egyetérteni (ateista vagyok, és nem hiszek az ilyen jóslatokban, abban sem, hogy ezek a Bibliából bizonyíthatóan következtethetők.)
    Az összes többivel azonban teljes mértékben egyetértek. A többi bekezdés a Bibliából vett idézeteket a Vatikán tételeivel és viselkedésével állítja szembe, és így helyükön vannak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  30. gi8rbegurba – pedig van a bibliában jó néhány prófécia – például a messiásokra vonatkozóan. Jézus maga is az egyik prófécia szavainak akart megfelelni a jeruzsálemi bevonulás külsőségeiben – a Dávid fiára vonatkozónak. A zsidó hitközség nem véletlenül taszította ki ezért, ráadásul ő maga is rádöbbent arra, hogy rajta egy MÁSIK próféciának – a József fiáról – kell beteljesülnie. Erre utal a “múljék el tőlem a keserű pohár” mert korábban a bürökfőzet volt az általánosan elterjedt kínhalál módszer, és elküldte ennek beteljesítésére az egyetlen tanítványát, aki tanult volt – tehát értette is az ő utalásait – Júdást.
    http://www.gotquestions.org/Magyar/Oszovetseg-Krisztus.html

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  31. kekec,
    A próféciák tipikus jellemzője a homály. Könnyű utólag aktuális értelmet adni nekik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  32. “…olyan hittel, amelyet Szentgyörgyi Albert így jellemzett 1976-ban, közvetlenül a halála előtt…”

    1) Nagy tudósunk neve helyesen: Szent-Györgyi Albert;
    2) 1986-ban halt meg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  33. fifi!
    a biblia nem az amire celzol!!
    viszont TORAH az igen!!
    az eredeti szoveg,az o-heberul,es aramiul irt tekercsek!!lasd a kumran-i tekercsek!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  34. az a “biblia” amit ma olvasnak szerte a vilagban egy rendkivulien rosszul leforditott-(a fordito szerzetes a kereszteny egyhaznak tetszore forditotta le)-szoveg!!
    miert?
    Mert az eredeti szovegben SEHOL NINCSEN olyan hogy “teremte isten evat”!!!
    az eredeti szoveg szoszerint igy szol,;-”bereshit bara el-ohim h’hava”-!
    a szo hava nem not,nem evat,hanem szoszerint azt jelenti=”NOSTENY”-!!!!!
    ugyanigy nem adam,hanem ADON,ami azt jelenti EMBER!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  35. girbegurba 2012. január 27. péntek 22:55
    Ezen alapszanak Nostradamus jóslatai is. A gond az, hogy néha TÉNYLEG bekövetkezik az esemény, amely a homályos próféciának világos értelmet ad.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  36. De ez egyébként szívás!
    http://atv.hu/cikk/20120128_a_vatikan_es_izrael_tovabb_egyeztet_az_adomegallapodasrol

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  37. kekec!!
    -es mi benne szivas??
    a vatikan kulonfele teruleteket,epuleteket berel evtizedek ota israeli teruleteken!!
    az csak termeszetes hogy adot kelljen fizetniuk mint mindegyik masik egyhaznak,mint pl,; a kopt-ok,a reformatus-ok,a gorogkeleti orthodox-ok,stb!!
    miert is kellene az hogy a vatikan kivetel legyen???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  38. Érdekes cikk, kár, hogy elég sok tévedés van benne (pl. Dr Fritz Gerlich lapjának neve helyesen: Der gerade Weg – Az Egyenes Út). Ami az egyház antiszemita politikáját illeti, az egyenes következménye az egyházi személyek mélységes rasszizmusának. Érdekes, hogy a nyolcvanas években a teológiai főiskolán soha, egyetlen szóval nem mert zsidózni senki, annál inkább a rendszerváltás után. Amikor megemlítettem nekik, hogy Pál apostol mintha írt volna valamit a Galata levél 3,28-ban, csak mosolyogtak szótlanul. Akkor jöttem, rá, hogy az egész egyházi vircsaft bizony egyáltalán nem az, aminek látszik. Az meg szinte teljesen természetes, hogy egy ilyen őshierarchikus felépítésű közösség zsigerből gyűlöl mindenfajta demokratikus kezdeményezést. Nem is tehet mást, ha nem ellensége saját magának.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  39. asher alexander – ugyanaz, ami a kis jövedelműeknek nálunk. Eddig az adójóváírás miatt nem kellett adót fizetniük – ez most megszűnt. Na: EZ a szívás, az adómentesség elvesztése. De egyébként szívesen látnám ezt a pragmatikus hozzáállást az egyházi vagyonokhoz itthon is!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  40. Valami furcsaság történt vagy az én gépemmel, vagy az AN honlapjával. Itt most megnyílt nekem a kommentelési lehetőség, de a legtöbb cikknél nem nyílik meg. Mi történt?
    Kösz szépen

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  41. Bocs, megtaláltam a “Gyarmat….”-nál. Kösz szépen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  42. Husz János Puszita

    Döbbenet. Biztos vagyok benne, a nagy magyarkodók jó része most is szívesen részt venne az inkvizíció/koncentrációs tábor/usztasák/SS munkájában, ha büntetlenül megúszhatnák. Érezni a gyűlölködésükből, ami embertársaik felé árad.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  43. Gyűlölködés?
    Ami mögötte van: Kudarc, Félelem, Bizalmatlanság.
    Önmagukat erősítő tényezők, autokatalitikus folyamat kiváltói.
    Ha mégis bizalom támad valami vagy valaki iránt, akkor az kompenzációként olyan erős, hogy könnyű visszaélni vele. Ez újabb bizalmatlanság forrása. Aki ebbe a csapdába esett, az gyűlöli helyzetét, de nem tudja, hogyan törjön ki belőle, ezért társaira fordítja gyűlöletét.
    A vallás fő szerepe az lehetne, hogy, tartós bizalmat épít. A katolikus hatalmi összefonódás valahogy épp az ellenkező hatást kelti.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  44. A Bibliát mind az Ószövetséget, mind pedig az Újszövetséget zsidók írták le mind Isten kinyilatkoztatását. Az első keresztények zsidók voltak, Péter apostol akinek a mindenkori pápa az utódjának tartja magát zsidó volt a és maga Jézus Krisztus az emberiség megváltója is zsidó családba született. A zsidók nélkül nem létezne kereszténység! Megdöbbentő, hogy a keresztények egy része nem is gondolkodik ezen!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  45. Az első keresztény gyülekezeteket is zsidók alapították!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  46. Husz János Puszita 2012. január 29. vasárnap 18:37
    Miért csak MOST? 79 évesen én ezt sohasem láttam másként.
    Inkább az irányban érdeklődöm, miért lángolt fel és miért enyhült
    a gyűlölet foka. Sokféle magyarázatot hallottam már, de a magyarázók
    felé is érvényesnek tartok egy valamikor elhangzott fohászt:
    URAM BOCSÁJTS MEG NEKIK, MERT NEM TUDJÁK MIT CSELEKSZENEK!
    Mert a gyűlöletet érteni ugyan tudom, de megérteni nem!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  47. “A kormány 1941-es megalakulása után Alojzije Stepinac érsek a zágrábi székesegyházban felszentelési istentiszteletet celebrált részére”
    .
    Ami a protestánsoknál istentisztelet, az a katolikusoknál közismert néven: mise. A horvátok katolizálásakor is mise lehetett az említett “felszentelési istentisztelet”, mert celebrálni csak katolikus papok szoktak. A katolikus vallásban bevett szokás szerint sohase istentiszteletet, hanem mindig misét celebrálnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  48. Fantasztikus munka ez a cikk! Jó sok munka lehetett elökészíteni, összeszedni az idézeteket, köszönet érte, megdöbbentö látni, milyen korán kezdödött a zsidók üldözése, és mennyire ellentmond az antiszemitizmus a Bibliának.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  49. “De egyébként szívesen látnám ezt a pragmatikus hozzáállást az egyházi vagyonokhoz itthon is!”
    Valaki meg tudná világosítani elmémet, hogy az elismert egyházak, ha vásárolnak bármit (élelmiszer, használati eszköz), miért igényelhetik vissza az áfát.?
    Továbbá, semmivel nem kell elszámolniuk az apeh felé.
    Mari nénit,meg a virág árusítás miatt keményen szankcionálják.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos