Ronai and Ronai
AMERIKAI

Brüsszel nem hisz a krokodilkönnyeknek 2012. január 16. hétfő 13:31 | Michael Roddy / RR Forrás: Reuters

  • Hozzászólások(32)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Brüsszel nem hisz a krokodilkönnyeknek

Felcsút – Orbán Viktor magyar miniszterelnök közel profi szinten focizott, és büszke arra, hogy sportember, ám otthon és külföldön egyre inkább megkérdőjelezik, hogy képes-e tiszteletben tartani a demokratikus játékszabályokat, írja Michael Roddy a brit hírügynökség Insight rovatában Dubbed „Viktator”, soccer-mad Hungary PM fights on (Tovább küzd a Viktátornak kikiáltott fociőrült magyar kormányfő) című tudósításában. Átfogó kórkép, amelyet sok tucat angolszász hírportál vett át.

A 48 éves, gyerekkora óta futballozó Orbán, aki eljutott a helyi liga szintjére, labdarúgó akadémiát alapított a Budapesttől nyugatra lévő szülőfalujában, ahol családi házat épített, szinte a kilenc focipálya egyikének a gólvonalán, és még mindig lejár ide a fővárosból „személyes trénerével”.

„Középpályást vagy csatárt játszott, de játékirányító volt, olyasvalaki, aki szervezte a játékot, és állandóan ment előre – leginkább a jobboldalon”, mondta Szőllősi György, a Puskás Akadémia szóvivője. Az intézményt a néhai futball-legendáról, Puskás Ferencről nevezték el, aki az 1953-as, Anglia elleni híres győztes meccsen a válogatott kapitánya volt, később pedig a Real Madridban játszott.

Orbán elszánt versenyző, de bírálói kül- és belföldön mindinkább növekvő tábora azt állítja, ez a versenyszellem a politika területén a kelleténél messzebb ment. Szerintük a miniszterelnök és jobbközép Fidesz pártja, amely elsöprő kétharmados többséget szerzett 2010-ben az Országgyűlésben, aláássa a demokratikus intézményeket, fékeket és ellensúlyokat.

„Az én meglátásom szerint 2002, 2003 óta ő a magyar demokrácia legnagyobb ellenfele és ellensége”, véli Debreczeni József, aki két könyvet írt Orbánról, de a politikus csak az első megírásában működött közre.

A Debreczeni által meghivatkozott dátumok Orbán megsemmisítő vereségének időszakára utalnak. Elsőként 1998-ban választották meg, amikor a magyar történelem legfiatalabb miniszterelnöke lett, hogy 2002-ben, terminusa végén aztán távoznia kelljen.

„Nem a hatalom tette őt tönkre, hanem a hatalom elvesztése”, mondja Debreczeni, aki egykor tagja volt Orbán „agytrösztjének”, ma azonban a Gyurcsány Ferenc által létrehozott új párt alelnöke.

Orbán és a Fidesz nem állt szóba a szocialista miniszterelnökkel azt követően, hogy nyilvánosságra került egy pártgyűlésen elmondott beszéde, amelyben azt állította, hazudott a népnek a gazdaság állapotáról. A szocialisták ezt követően szenvedtek 2010-ben megsemmisítő vereséget.

Debreczeni kritikája nevezhető párthoz kötődő ember kritikájának, néhányan annak is vélik, csakhogy nem ő az egyedüli, aki Orbánnak politikai és gazdasági értelemben egyaránt sárga lapot mutat fel. Orbán és csapata különféle manőverekkel igyekszik elkerülni a piros lapot, aminek eredményeként Orbánnak le kéne lépnie, vagy előrehozott választásokat kiírnia.

Bóvlikategória

Ez közeli lehetőség. Három nagy hitelminősítő is a bóvlikategóriába helyezte Magyarország államadósságát, az Európai Bizottság pedig szankciókat fontolgat a nyugati hatalmak szerint antidemokratikus elhajlás miatt, amely az e hónapban érvénybe lépett új alkotmánnyal intézményesült.

Az IMF a Magyarország pénzügyi továbbéléséhez elengedhetetlen kölcsönök feltételéül szabta bizonyos olyan törvények megváltoztatását, amelyek a Valutaaalap szerint a központi jegybank függetlenségét ássák alá.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a tavaly júniusban Orbánnal folytatott tárgyalásokat követően kétségeit fejezte ki a demokratikus szabadságjogok magyarországi állapotai felől, és decemberben levelet küldött Orbánnak.

Több tízezer magyar gyűlt össze január elején a budapesti Nemzeti Operaház előtt, hogy a „Viktátornak” nevezett ember lemondását követelje, mialatt Orbán odabenn az új alkotmány tiszteletére rendezett gálaünnepségen vett részt.

Az internet egy paródiaslágere lett az állami televízió tudósítása a demonstrációról, amelynek során a riportert az Opera melletti kevés olyan helyek egyikére állították, ahonnét a tüntetők nem látszottak; megszégyenítő párhuzamok születtek az eljárás és a kommunista idők médiája által alkalmazott trükközések között.

A Washington Post egyik múlt heti számának vezércikke szerint „Orbán Viktor kormányzása most sokkal inkább hasonlít az oroszországi és belarusz tekintélyuralmi rezsimekére, mint az európai uniós demokráciákéra”.

Ez a meghatározás felborzolta az Orbán-kormány idegeit, s Martonyi János külügyminiszter azt állította „az effajta elsöprő inzultusokról nem lehet komolyan beszélni”.

Mindez felmorzsolna, de legalábbis megszégyenítene egy Orbánnál gyengébb embert, nem beszélve pártjáról, a Fideszről, amely a túlméretezett parlamenti többségének köszönhetően képes volt tavaly rekordidő alatt keresztülverni az alkotmányt és szó szerint több száz törvényt.

Nem ilyen fából faragták azonban Orbánt, aki a labdarúgó pályán és azon kívül arról híres, hogy mindig előrenyomul, és soha nem vonul vissza harc nélkül.

„Ha egy ponton meg kell írnom a memoárjaimat, és a kérdés az, hogy miért kellett mindezeket a konfliktusokat fölvállalnunk, az új alkotmányt, úgy azt fogom írni, hogy húsz évet vártam a hozzám hasonló milliókkal együtt, hogy befejezhessük, amit Magyarországon 1989-ben elkezdtünk”, mondta Orbán a nyugarti média képviselőivel való ritka találkozásai egyikén a múlt héten a Vasfüggöny lebontásának évéről beszélve, amikor Magyarországon négy évtized után véget ért a kommunizmus.

A közel kétórás, zömében nemhivatalos találkozón megjelent újságírók szerint Orbán nem keltette legyőzött benyomását, inkább olyan ingerlékeny emberét, aki készen áll egy igazán durvának ígérkező második félidőre.

„Ez a fajta hatalmas nyomás egyáltalán nem zavarja Orbán Viktort”, közölte Fodor Gábor, aki Orbánnal a Fideszt alapította az 1980-as évek végén, platformot biztosítva híres 1989-es beszédének, amelyben a szovjet csapatok Magyarországról való távozását követelte. Útjaik a kilencvenes évek első felében váltak el, ezzel a Fidesz Orbáné lett, Fodor pedig egy liberális párthoz csatlakozott.

„A fiatal Orbán nem lenne beszélőviszonyban a maival, én azonban liberális vagyok”, mondta Fodor a Reutersnek.

Nehéz idők

Magyarországra most nehéz idők járnak, úgy a magas pénzügyek kifinomult világában, mint odalenn, az utca szintjén.

Azt követően, hogy a szuverén államadósságot három kormány is bóvlinak minősítette – legfőként azért, mert a hitelminősítők bírálták az Orbán-kormány unortodox, precedens nélküli gazdaságpolitikáját –, a magyar valuta az euróval szemben 324 forintos negatív rekordot döntött.

Ez tovább drágítja az importot, így az üzemanyagot, amely a múlt héten elérte a literenként 420 forintos rekordárat – ami amerikai viszonylatban annyit jelent, hogy gallonja hat dollár ötven centbe kerül egy olyan országban, ahol a havi átlagkereset 500 euró (640 dollár).

Az Orbán-kormány által a 2010 májusi hatalomra jutás után elfogadott intézkedések között van az úgynevezett „egykulcsos adó”, amely tizenhat százalék minden adófizető számára, és amelynek a kormány szándékai szerint több pénzt kellett volna hagynia az emberek zsebében, javarészt a középosztályt erősítve.

Ez volt az elmélet. A valóságban az egykulcsos adó következtében 500 milliárd forinttal mérséklődött a kormány tavalyi adóbevétele, ami részben hozzájárult ahhoz a pénzügyi bizonytalansághoz, amely financiálisan megingatta Magyarországot, leminősítésekhez vezetett és kiütötte a forintot.

„Igen, valamivel kedvezményesebben adóztam, de a gazdasági környezet annyival rosszabb lett, hogy az adókönnyítés semmiféle megkönnyebbülést nem hozott”, mondta Szántó Balázs ügyvéd, egy balkon alá húzódva a Parlament épületétől nem messze, hogy a hirtelen lezúduló jégeső elől védekezzen.

Az Orbán kormány, amely szerint ilyen-olyan ürüggyel több százezer magyar állampolgár részesül munka nélkül szociális juttatásban, miközben az ország tízmilliós lakosságából csak mintegy hárommilliónyian űznek kereső foglalkozást, sok embert arra kényszerített, hogy végezzen leginkább fizikai munkát a munkanélküli segély fejében, miközben a munkanélküliek száma, mint az megjósolható volt, nem csökkent.

„Nem bánom, ha meg kell dolgoznom a pénzért, viszont ki is akarok jönni belőle”, mondta a 49 éves Nagy Béla, Budapest egyik lepusztult kerületének munka nélküli lakosa, aki a széleskörő diszkriminációnak kitett népes magyar roma közösség tagja.

„Az nem tisztességes, hogy engem dolgoztatnak, aztán kiszúrják a szemem nyavalyás harminc-negyvenezer forinttal. Mihez kezdjek én azzal?”

„Mindannyian a feketepiacon dolgozunk”, teszi hozzá. „Mit gondol, másképp miből ennénk?”

Csökkenő népszerűség

A közvélemény-kutatási adatok szerint Szántó és Nagy nem egyedül ábrándultak ki a kormányból, amely a posztkommunista Magyarországon még soha nem látott többséggel keringőzhetett be az Országgyűlésbe.

A többség elegendő volt ahhoz, hogy a Fidesz átírja a törvényeket és a széttöredezett s akkor jobbára demoralizált ellenzék segítsége, sőt részvétele nélkül új alkotmányt fogadtasson el.

Az orbáni Fidesz párt a 2010-es választások óta támogatóinak közel a felét veszítette el, s december és január között újabb két százalékponttal, tizenhat százalékra csökkent az Ipsos múlt héten közzétett felmérése szerint. A megkérdezettek 57 százaléka vallotta magát pártpreferencia nélkülinek, és megdöbbentő 84 % vélte úgy, hogy rossz irányban halad az ország.

Orbán a 2010-es választások előtt elmondott beszédében kifejezte abbéli vágyát, hogy véget kell vetni az ádáz, pusztító pártoskodásnak, amely majdnem a kommunizmus bukása óta megkeseríti az ország politikáját, és „nagy vezető pártnak kell hosszan tartóan felemelkednie, egy központi politikai szférának, amely képes lesz nemzeti ügyek definiálására”, a felmérések szerint azonban ezt a célt nem fogja tudni elérni.

A Fidesz aránytalan győzelme után magukhoz térő, illetve létrehozott ellenzéki pártok és mozgalmak szerint most kell megalapozni a 2014-es választásokon – vagy előbb, ha a kormány összeomlik – esedékes masszív viszontcsapást.

A korábban hatalmon volt kommunista utódpárt, a Szocialista Párt a 2010-es totális vereség után új pártelnököt választott, aki elődeinél fiatalosabb, kevéssé maradi imázst közvetít.

A négyéves, „zöld” Lehet Más a Politika párt az Obamára emlékeztető internetes adománygyűjtést vegyíti az utcai politizálással és a nyugati médiabarát publicitás-taktikákkal: így tagjai decemberben odaláncolták magukat a Parlament kapuihoz, valamint szervezték a nagy operaházi tüntetést. [A nyugati médiában nem most először tartják tévesen pártrendezvénynek a január másodikai tüntetést. A ford.]

A párt vezetője és parlamenti képviselője, Jávor Benedek a tüntetésen elhangzott „Viktátor!” kiáltásra reagálva azt válaszolta, nem tudja, ki alkotta az új kifejezést, de hozzátette: „Úgy gondolom, elég logikus, hogy mindenütt ezt használják” – noha nem teljes mértékben ért annak használatával egyet.

„Magyarország nem diktatúra, de már nem is demokratikus közösség – valahol félúton van demokrácia és diktatúra között”, mondta a Reutersnek a parlamenti irodájában adott interjújában.

„Léteznek még független lapok, online honlapok és hírportálok, vannak ellenzéki pártok, és a demonstrációkat sem tiltották be.”

„Másfelől a Fidesz valóban lerombolta a demokratikus rendszer fékjei és ellensúlyai jó részét, miközben azt állította, ugyanazt csinálják, ami más európai államokban is bevett. A különbség: ők az egyes európai államok legrosszabb gyakorlataiból alkottak egy rendszert.”

A szocialistáknak, miként az LMP-nek, az a problémájuk, hogy mindegy, mennyire népszerűtlen a Fidesz: továbbra is ez a legnépszerűbb párt. Az Ipsos a szocialistáknak lanyha 11 százalékot mért, az LMP-nek épp csak négy százalékot.

Még bizakodnak

Talán ez az oka annak, hogy miközben a nyugat-európai fővárosokból, Brüsszelből és Washingtonból jeges szelek fújnak Magyarország felé, Orbán és tanácsadói bizakodnak abban, hogy meg tudják tartani a hatalmat, a Fidesz a következő választáson is győzni fog, ámbár az valószínűtlen, hogy kétharmados többségét képes lenne megőrizni.

„Továbbra is nagyon elkötelezett és nagyon bizakodó, és sikeresek akarunk lenni, továbbra is az európai vagy a közép-európai országok egyik legsikeresebbjévé akarjuk tenni Magyarországot”, közölte Szíjjártó Péter, Orbán szóvivője.

„Nincs az az érzésünk, tudja, mintha kiütöttek volna minket.”

Szíjjártó sporthasonlatánál maradva azonban még hátra van számos menet Orbán és bírálói között; utóbbiak egynémelyikénél pedig, így az IMF-nél és az Európai Bizottságnál ott van a kulcsa a széfnek, amelyben a Magyarország számára a pénzügyi összeomlás elkerüléséhez szükséges magas kölcsönösszegek rejlenek.

A magyar államkötvények csődkockázati kamatai így is elérték a vészes kilenc százalékot.

Ezért küldött Magyarország delegációt Washingtonba, hogy meggyőzze az IMF potentátjait a héten esedékes brüsszeli találkozó előtt, amelyen az Európai Bizottság a Magyarország elleni lehetséges szankciókat is megtárgyalja. Minél nagyobbak a szankciók esélyei, annál valószínűtlenebb, hogy Magyarország megkapja a pénzt, amire szüksége van, a kormány így most azt állítja, megteszi mindent a törvények megváltoztatása érdekében, ha szükséges, és megnyugtatja a piacokat.

Ez bizonyos fokig még működik is.

„Lényegében azt állítjuk, hogy pillanatnyilag úgy gondoljuk, az IMF-EU program a negyedév végére ölt végleges formát, mert a kormánynak a költségvetést illetően további intézkedésekbe kell beleegyeznie, és valószínűleg eleget kell tennie az EU valamennyi, a központi jegybankkal és egyéb, a pénzügyi stabilitásra vonatkozó törvénnyel kapcsolatos követelésének is”, mondta Raffaella Tenconi, a BofA Merrill Lynch Global közgazdásza.

Tenconi nincs egyedül a véleményével, miszerint az egyezménnyel a történet még nem zárul le.

„Kivált szkeptikusak vagyunk a program bevezetését illetően”, mondta a telefoninterjú során.

„Így legfőbb aggályunk voltaképp az, hogy ha egyszer a program beindul, nem fog simán menni, és ismét leállítható, mivel a bevezetése elégtelen.”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.2/5 (13 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +16 ( 20 szavazatból)
Brüsszel nem hisz a krokodilkönnyeknek, 4.2 out of 5 based on 13 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(32)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

32 Reader’s Comments

  1. A krokodilkönnyeknek inkább, mint Orbánnak!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (16 szavazatból)
  2. Túl finoman kezelik még mindig ezt a fasiszta bandát. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +38 (44 szavazatból)
  3. “Személyi változásokat jövendöl a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke. Heim Péter közgazdász rossz bunyóshoz hasonlítja a magyar kormányt, és nem érti a tengelyakasztós magatartást.
    Megvezették Orbánt
    Tényleg megvezették?

    A miniszterelnök nem közgazdász, a gazdaságpolitikai ballépések nem az ő számlájára írhatók. A felelősök mindig azok, akik a gazdaságpolitikai tanácsokat adják. A körülmények valószínűleg elkerülhetetlenné fogják tenni a személyi változásokat. A piaci bizalom helyreállításának nagyon fontos része, hogy hiteles elemek jelenjenek meg – jelentette ki az origónak a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke.

    Heim Péter érthetetlennek nevezte az EU-val és az IMF-fel szembeni korábbi kormányzati hangvételt. „Olyan ez a tengelyakasztós magatartás a részünkről, mintha egy bokszmeccset vív valaki, de tudni lehet, hogy ellenfele negyven kilóval nehezebb, világbajnok, ő pedig még csak most kezdett el ütögetni. Nem verekedni kell egy ilyen sportolóval, hanem tanulni tőle. A magyar kormány ahelyett, hogy tanulna, inkább bőszíti.”

    A közgazdász arról is beszélt, hogy az EU nincs olyan rossz helyzetben, mint amilyennek tűnik. A német fiskális és költségvetési diktátum fenntartható költségvetési pályát, a korábbinál sokkal szigorúbb pénzügypolitikát eredményez. Ez egyébként szerinte nem is áll távol Orbán Viktor kormányfő filozófiájától.

    Hangsúlyozta: a magyar gazdaság legnagyobb kereskedelmi partnere Németország. Az EU-s számlák legnagyobb részét a németek fizetik. “Ha szétesik az eurózóna vagy az EU, a német tőke nélkül mi meg sem tudunk moccanni. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a németek a kínaiaknak és az oroszoknak is stratégiai partnerei. Akkor fog minket támogatni Kína és Oroszország, ha azt látják, jó kapcsolatot ápolunk Németországgal” – jegyezte meg a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke” a Fidesz közeli Századvég is bírálja a kormányt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (15 szavazatból)
  4. Orbánnak már, csak múltja van, jelene mint a hónak, olvadt, lucskos, piszkos, jövője a Rákosié.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +28 (34 szavazatból)
  5. Finoman kezelik? Mert ők sem merik bevallani, hogy amikor a média ügyben vizsgálódtak, nem voltak elég alaposak!
    Azt mondták rajta tartják Magyarországon a szemüket. És? Nem látták, vagy inkább nem akarták látni, hogy Orbán milyen üzelmeket folytat a hatalmi ágakkal?
    Barosso úr azt hitte, hogy elég ha a párttársát elegánsan figyelmezteti?
    Ők a Néppártban nem vették eddig észre Orbán mindig harcra kész mentalitását?
    Nem vették észre, hogy ez az ember betegesen nem tud veszíteni?
    Nem vették észre a komoly figyelmeztető jeleket sem?
    Dehogynem! Csak a szemüket lecsukták, mert azt hitték hogy rossz álmot látnak!
    Korrigálni ki fog?Mert a magyar nép ehhez kevés lesz!A harcot szerető Orbán igénybe veszi a mostoha gyermekét, a náci jobbikot, de akkor sem fogja senki térdre kényszeríti!
    Mert Isten után ő az első… Ki fogja ezt a senkit kiábrándítani???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +30 (36 szavazatból)
  6. no es ott a focipalyan nem tudna valaki-(emberi erezsbol!!)-ugy felrugni hogy tobbe nem all a hatso pataira sosem!!??

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (23 szavazatból)
  7. “Húsz évet vártam a hozzám hasonló milliókkal együtt”
    Tudom sok beteg ember van magyarországon akinek a hatalomvágya mindennél erősebb de azért a néhány millió erős túlzás.Az a véleményem,hogy azt hiszik a befektetőket a végtelenségig lehet hitegetni.A Martonyi nyilatkozatából is kitűnik nem akarják a törvényeket megváltoztatni és nem akarnak megegyezést sem az IMF-el.Majd azt mondják, mi nem akartuk a megszorításokat ezért nem jött létre az egyezség.Ez a beteg elme szándékosan forradalmat akar kirobbantani,hogy akkor kitombolhassa magát.Egy normálisan gondolkodó ember nem akarja nyomorba dönteni emberek millióit.Szerintem azt akarják,hogy az elszegényedett emberek elpusztuljanak,úgy gondolják utánna az újgazdagok nem szorulnak segélyre és fölvirágzik az ország,csak azt felejtik el,hogy akkor nem lesz aki megtermelje nekik a nagy jövedelmet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +27 (33 szavazatból)
  8. “…Mindez felmorzsolna, de legalábbis megszégyenítene egy Orbánnál gyengébb embert…”

    - Ezt a majmot is felmorzsolta. Immár a szokásosnál is hülyébb, kapkodóbb, gőze nincs, mit tegyen, tekintete zavaros, beteg ember benyomását kelti.

    “…Nem ilyen fából faragták azonban Orbánt, aki a labdarúgó pályán és azon kívül arról híres, hogy mindig előrenyomul, és soha nem vonul vissza harc nélkül…”

    - Csak az a gáz, hogy gyakorlatilag minden egyes alkalommal hülyére verik, legyalulják, megtapossák, ez a harcoskodás eredménye. Az a “visszavonulás” meg inkább kétségbeesett, kapkodó menekülés.

    Azért erre nem lennék olyan büszke.

    A nyikhaj, ortopéd hülyegyerek, az egyik legszemetebb fitymesz- qrva meg ezt nyilatkozta:

    - Na igen… az idióta soha nem ismer el vereséget, háza már nincs, autója sem, lakása sem, pénze sem, őt rugdossa mindenki, de Ő soha nem veszít.

    Csak nyer.

    És amikor ez egy hivatalos, állami magatartás, akkor ott az maga a totálkár.

    Pontosan ilyenek az iszlamisták, és egyéb lúzerek is: ők csakis nyernek. Mindenkit lenyomnak, és mindig nyernek. Ha mégsem, akkor az kizárólag az “Idegenek” miatt van.

    Teljesen függetlenül a realitásoktól.

    Azért az se semmi, hogy a magyarsztáni népvezérek erre a szintre süllyedtek, a nép jókora részével együtt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (24 szavazatból)
  9. Nem kell adni Orbánnak kölcsönt!
    Mert benne van a mondatomban az igazság: Orbánnak!
    Nem a Magyar nemzetnek adja a kölcsönt az aki ad. Ez egy fontos tény!
    .
    Ez a léhűtő csak eszement ötletelgetéseire fecsérli el a kölcsönöket!
    Nyakába varrva a társadalomnak annak visszafizetését, kamataival együtt!
    Mely kamatok éppen az Orbáni modor miatt lassan megfizethetetlenek!
    Az Orbáni dilipolitika hatásuk egyenlő a nullával, sőt inkább mínusz az eredménye mindennek!
    Mondhatnám úgy is: Amihez az Orbán hozzá ér szarrá válik!
    .
    Inkább az államcsőd, inkább a népharag által elzavart Fidesz! Abból van ki út, közös akarattal, összetartással!
    De addig míg az Orbán jelen van a politikai életben addig nincs esélye a magyar társadalomnak integrálódni Európába! És maximum az Orbánnal csak egy olyan európai ország lehetünk amelyikre a szomszédai haragudnak, gyűlölettel néznek az emberek szenvednek benne olyan célok reményében amely elérhetetlen! Nem kell sem eltűrni, elismerni sem meghunyászkodni!
    Amint mód, lehetőség és esély van rá, (és ezeket a lehetőségeket minden képen keresni is kell) ki kell törni! Az Orbán is a régi elnyomó politika kivetülése, annyi különbséggel, hogy ő elhitette mindenkivel annak ellenkezőjét! Semmi több az Orbán az erő és fenyegetés hatalmával uralkodni akaró diktátorok bármelyikénél!
    Azt mondják nincs diktatúra? Azt mondják az Orbán nem diktátorok?
    De kérdem én, ha egy őrült az egyik kezébe fegyvert a másik kezébe a golyót ragad…
    Csak azért nem őrült mert azt állítja? És azért nem bűnös mert egyelőre nem töltötte meg a fegyverét? Mégis, mennyiszer kell lezajlani ennek a világban? A részemről ez az ember semmi több egy szemét piti zsarnoknál! Egy hazug szava hihetetlen gerinctele ember! Ha a KRESZ-ben egy sofőr így tesz akkor attól a „bizalmi elvet” már meg vonták volna!
    Orbán egy álarc mögé bújt, hatalomvágyától fűtött bűnöző!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +29 (37 szavazatból)
  10. kieg.

    A nyikhaj, ortopéd hülyegyerek, az egyik legszemetebb fitymesz- qrva meg ezt nyilatkozta:

    „Nincs az az érzésünk, tudja, mintha kiütöttek volna minket.”

    Nnna.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (15 szavazatból)
  11. Orbán egy harmadosztályú csere focista. Mindig az volt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (21 szavazatból)
  12. Húsz évet várt arra a többszörös “nemtaggyűlés” tartásra, ahol
    megalapozhatta dinasztiáját és még mindig nincs eléggé tele a zsebe.
    Ki hinne ilyen előzmények után neki? Hiszen látható mit akar még.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (22 szavazatból)
  13. Gyerekek kar mindenfele sirankozasert meg fecsegesert.Akinek nem tetszik a rendszer le kell lepni amig szabad az ut mert ellene ugysem tudtok tenni semmit mert gyengek vagytok.Mar Szechenyi is megmondta annak idejen,hogy a magyar legnagyobb ellensege a magyar es ez elotte is meg azota is igaz,ugyhogy ehhez tartsatok magatokat.Sok szerencset az uj hazaban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (15 szavazatból)
  14. “Finoman kezelik? Mert ők sem merik bevallani, hogy amikor a média ügyben vizsgálódtak, nem voltak elég alaposak!”
    .
    Sajnos ebben van igazság, a minap görény-szász andrás arra hivatkozott, hogy az EU-nak végül csak négy apró, technikai jellegű kifogása volt a médiatörvénnyel kapcsolatban, és ők mind a négy hibát javították.
    .
    De milyen ország az, ahol smitttt még elnök lehet?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (18 szavazatból)
  15. Borzalmas rémálom-rémkép lebeg a szemem előtt!
    Van egy Orbánunk, aki nem tud veszíteni, és aki folyamatosan a hatalmának megszerzése és utána a megerősítése érdekében semmitől nem riadt vissza és bármire képes, hogy továbbra is az ország meghatározó vezére, diktátora legyen.

    Valaki nyugtasson meg, hogy nincs igazam, de én úgy érzem, hogy nem véletlen Schmitt Pál körül kirobbant cirkusz.
    A kormány kiáll a köztársasági elnök személye mellett, mert szerintük az egy intézmény, tehát mindenki és minden felett álló!
    Megvédeni magát csak saját magának van joga, bírálni pedig senkinek.
    A gazdasági helyzet kezd katasztrofális lenni, ezzel már Orbánék is tisztában vannak. Azzal is, hogy az EU nem fogja hagyni, hogy továbbra is ez a kormány maradjon.
    Ha Orbán kegyesen lemond, és azt követő rövid időn belül Schmitt is, akkor üressé válik a köztársasági elnöki poszt. Mivel a parlamentben a fidess van hatalmon, a fidess meg Orbán kezében, így őt fogják jelölni, majd elfogadni.
    Egy golyóstoll helyett kapunk egy diktátor elnököt. Most ez nem tűnik problémának, de ha a következő választáson nem a fidess vagy a jobbik nyeri meg a választásokat, akkor jön a betyár idő ránk.
    Bármit megszavaz az akkori parlament, Orbán mindent meg fog vétózni.
    Az a 8 év, amit ellenzékként megfúrt, most kismiska lesz ahhoz képest, amit mint köztársasági elnök majd tenni fog. És Ő szarik arra, hogy az országnak mi a jó, csak az a fontos, hogy Ő bebizonyítsa, hogy az lesz amit Ő akar. A hatalom megszállottja.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (19 szavazatból)
  16. Valahol azt nyilatkozták róla, ha hozzákerült a labda, legfeljebb örökölni lehetett utána.

    Félek, a hatalommal is igy tesz.

    topi mackó

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (15 szavazatból)
  17. A Feleselő idézett végén írta, hogy “Fidesz közeli Századvég is bírálja a kormányt.”
    Nem szeretnék olyan látszatot kelteni, hogy reklámozzam a századvéget, vagy annak vezetőjét, mert nagyon nem tenném, de HP-nek furcsa fogalmai lehetnek a vezetésről. Az alábbi mondata csípte meg a szememet: “A felelősök mindig azok, akik a gazdaságpolitikai tanácsokat adják.” Ez nem a kormány bírálata, hanem a szeretett vezető szercsenmosdatása.
    A alábbi mondattal elnézést, de feltehetően nyalni akart a kormánynak, és vezetőjének, – aki mai napon mezőgazdaságból akarja a népét tanítani és ismét szabadságharcot hirdet, csak most a termőföldért és ivóvízért- pedig a döntést nem a tanácsadók hozzák, főként nem, ha a gazdaságpolitikát “jobbkéz” irányítja és tanácsolja az agy helyett.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  18. Azért bosszantó, hogy a Nyugat képtelen felvergődni az általánosításnak arra a szintjére, ahonnan Bartus néz körül a tájon: még mindig nem esett le nekik, mi is a neve annak a shownak, amit néznek.
    Talán túl erősnek érzik a “fasiszta” és “neonáci” jelzőket.
    Kár, mert én mint itt élő azt érzem túl erősnek, amit ez a gazember bűnbanda művel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  19. Feleselő írta (2012. január 16. hétfő 14:17)
    “A miniszterelnök nem közgazdász, a gazdaságpolitikai ballépések nem az ő számlájára írhatók.”
    .
    — Álljon meg a menet:
    Egyrészt a miniszterelnök a kormány feje, MINDENT kéretik az ő számlájára írni.
    Másrészt ki a fene lenne felelős? az idióta Matolcsy? De hát őt Orbán tartja pozícióban az egész szakma hörgése ellenére!
    Harmadrészt ebben az országban totális egyszemélyi vezetés van, tehát ha valaki (megint) öngyilkos lesz, vagy ha egy kritikus fiát nem nevezik ki tanárnak, azért is személy szerint Orbán felelős.
    A teljhatalomhoz teljes körű felelősség tartozik. Jó lesz, ha Orbán emlékszik erre, amikor később majd megpróbálja másokra hárítani a politikai és gazdasági felelősséget.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  20. Bíborka
    .
    Igaza van abban az esetben ha nem bukik meg a kormány.
    Megbukni úgy tud, hogy nem ad pénzt sem az EU sem az IMF.
    Az Unió nem avatkozhat belpolitikai törvényekbe, ügyekbe. De nem is kötelessége finanszírozni egy rögeszmés őrült tetteit. Ez érthető, hiszen a többi Uniós tagállam felé tartozik annyival, hogy nem fecsérli közös pénzüket olyan országra amely a közös érdekek ellen feszül. Magyarország eddig is kétszer több pénzt kapott mint adott …
    A belső árú hiány, a belső konfliktusok akár vezethetnek polgár háborúhoz is. Ezt segíti elő a Fidesz azzal a feszültségnövelő magatartásával is amikor az utcára hívja híveit.
    Már előkészíti a forgatókönyvének megfelelő színdarabokat is arra az esetre ha nem alakul megfelelően a külföldi koldulás …
    Fontos, hogy megbukjon Orbán! Ez egyelőre most csak úgy lehetséges ha elzárják a
    „pénz csapokat” mert abban az esetben megszűnik a pénz forrása. És ugye azt tudjuk, hogy a Fidesz az immáron 2 éves uralkodása alatt nem igen alkotott olyat amelyből nemzeti pénz bevétel lehetne.
    Fel kell vállalni a magyarságnak azt az áldozatot, ami az összeomlással jár.
    Az Unióból nem kell ki lépni, mert az esetben egy olyan kormány amelyik követi a megbukott Orbán kormányt, és hajlandó az európai értékeket elfogadni, mindenképpen életképes és virágzó lehet!
    És ha minden a vártnak megfelelően zajlik Orbán örülhet ha az Európai Bíróság előtt felel és nem a hazai előtt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  21. A legnagyobb baj az idő!
    Minét több időt van hatalmon annál nagyobb károkat okoz, és a rendbetételt is mi szívjuk meg. És a mókuskerék folytatódik. Ez a kezdetektől így van.
    Antal kormány – mindent leépített, lerombolt.
    Horn kormány – az államadóssag a felére csökkent, de nagy megszorításokkal, tehát jobbos kormányt választottunk.
    Fidesz 1 -kormány- Az ominózus százhatvanas lista, a mezőgazdaság lerombolása.
    Medgyesi-Gyurcsány-Bajnai kormány – Megszorításokkal az ország újra fizető és hitelképes. És megint túlprüszköltük a megszorításokat, 2/3 szavazat az ellentáborra.
    Fidesz 2 kormány – Az ország bóvli kategória, az államcsőd szélén, megint csak a saját zsebre dolgozás, ami már nem is 160, hanem ki tudja hányas lista ….
    xxxxx kormány, amit majd választunk, de nagy megszorítások, a fizetőképesség elérése miatt, és kezdjük újra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (15 szavazatból)
  22. Bíborka
    Szerintem is ez lesz, amit nagyon jól leírtál. A másik az, hogy mindig is a Sándor palotába vágyott, ráadásul jól védhető helyen van. Egy erős hatalommal felruházott elnöki intézmény, mint Putyiné és annyi Magyarországnak. Majd 4- 5 évente cserélik a pozíciókat, mint Putyin és Medvegyev, közben uralkodik a maffia.Szegény országunk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  23. Ego 2012. január 16. hétfő 17:32
    Lehet, hogy tényleg túl erősnek érzik, ők ugyanis az eredeti, történelmi értelemben használják – és azért OTT még nem tartunk. Máshol már javasolták
    a “falangizmus” szó használatát, ami nem ennyire pejoratív.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  24. Egyébként nem értem Lengyel Lászlót. Megírta I. Orbánról a Fortinbras királyt – tehát elég alaposan ismerte -és mégis reménykedett? De ez legalább igaz:
    Orbán és rendszere végső vergődésében csapkodni és kapkodni fog. Ha eddig volt cél – a teljes hatalom kiépítése 2012. január 1-jéig –, most már cél sincs. Egy olyan hatalom működtetése vált napi céllá, amely nemcsak működésképtelen, de távlattalan is. Mindent megold, kivéve az ország létkérdéseit. Mindenre képes, kivéve az ország vezetésére. Mindenütt ott van, ahol nem kellene, de sehol, ahol kéne. Rákosan burjánzik. Az európai orvos széttárja a karját: valamennyi ismert gyógyszert beadtam, nem használ. Operálni fél: a rákos rendszerrel együtt elpusztíthatja a szerencsétlen beteg Magyarországot is. Csonttá soványodva, kopaszon és elrémült szemekkel fekszünk az ágyunkban.
    http://nol.hu/megmondok/lengyel_laszlo/20120114-orszagvesztok

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  25. Kiállok a “vezír” mellett!
    Nem az ő hibája mindez!
    Ő profi módon végzi a munkáját a saját szemszögéből nézve!
    Nem a “vezír” lesz terítéken az Unióba, hanem mi!!!!!
    Hangosan, a VÁLASZTÓK!
    Nem tankokkal vette át hatalmat, demokratikus úton került hatalomra!
    Megdönteni se tankokkal kell!
    Azok tudják csak, letolni a “trónról”, akik oda juttatták, velünk közösen!
    Majd, ha együtt ordítják velünk, hogy TAKARODJ, csak akkor van esély!
    Az ellenzéki politikusok meg “sunnyognak”, tudják nagyban hozzájárultak, hatalomba emeléséhez!
    Most “oktatás” lesz, elmondják, elmagyarázzák, a helyes utat!
    Nekünk kell döntenünk, hogy követjük e, vagy térdre, de nem imára……!
    Döntsük el, térdelünk e, vagy rávesszük a “vezírünket”, egyedül tegye!
    Majd irány a népek parlamentje, az utca, és közöljük döntésünket!
    Aki pedig ott lesz, az biztos nem térdel!!!!!
    A kiút egyik lehetőse IS a:
    http://www.szolidaritasmozgalom.hu/
    Így látom!
    További szép estét!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  26. és egy megfontolandó elemzés (mondjuk mi eddig is tudtuk, de nem árt, ha az ide látogató jobboskák is okulnak. Már persze, ha olvasás után mínuszolnak – és nem olvasatlanul.
    http://hvg.hu/velemeny/20120116_tallian_miklos_szabadsagharcos_retorika

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  27. MSZP! LMP! DK! Milla! Többiek!
    Így is lehet!!!
    Lehet felkérni a szimpatizánsokat, meló van!!
    .

    “Felhívás – Levél José Manuel Barrosónak
    2012.01.13

    A Magyar Szolidaritás Mozgalom felhívással fordul szimpatizánsaihoz és minden magyar állampolgárhoz, hogy nyilatkozatukkal erősítsék meg az Európai Unióhoz való tartozásunkat. Úgy gondoljuk, hogy a mai magyar kormányzat mind tetteiben, mind pedig kommunikációjában egyre messzebb sodor bennünket Európától. Úgy gondoljuk, Magyarország és a magyar polgárok jövője elválaszthatatlan attól a közösségtől, amit ma az Európai Unió jelent. Közösek a gondjaink és közösek a céljaink is. Ezért a Magyar Szolidaritás Mozgalom 2012. január 13-tól Budapesten és az ország több pontján aláírásgyűjtésbe kezd. Erősítsük meg újra az ország elkötelezettségét az európai értékek mellett, erősítsük meg szerepvállalásunkat Európa jövőjének kidolgozásában. ”
    http://www.szolidaritasmozgalom.hu/
    .
    Gondolkozz! Döntsd el!
    Egy aláírással már biztos több van!
    További szép estét!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  28. Kedves Brüsszel!
    .
    Ennek az embernek azt sem higgyétek el, amit kérdez.
    Remélem a közel két év elég volt az ő és bandája megismerésére.
    Zavarjátok haza a francba, oszt csak akkor engedjétek be újra, ha megtanul seggnyalóival együtt európaian viselkedni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  29. szörnyű egy helyzet!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  30. Kár,hogy nincs már gillotin,mert ezt a testtartást ott remekül felhasználhatná.
    Mi már tudjuk,hogy a róka nem kiimádkozni akarja szánkból a sajtot,hanem törvényt hoz arról,hogy az összes sajt az övé !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  31. Stumpné Bekes Margit

    Sokan reméljük,hogy az Eu példát fog statuálni és megszorongatja Orbán tökeit!Budapest nem hisz a könnyeknek Viktor! Elég volt!!! Be kell fejezni “áldásos” munkádat és nem szabad a romlásba vinni az országot! Diktátorrá nőtted ki magadat,számodra az egyszerű ember csak felesleges rossz!!! Uralkodni akarsz a kis emberek felett és csak a milliomosokat tömöd pénzzel,mi többiek,meg csak nyomorgunk.Minden vezető poszton csak a Te seggnyalóid ülnek!!! Tort ül a hitványság,galádság!!! Takarodj! Ezt kivánja az ország lakossága!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  32. Stumpné Bekes Margit

    Sokan reméljük,hogy az Eu példát fog statuálni és megszorongatja Orbán tökeit!Budapest nem hisz a könnyeknek Viktor! Elég volt!!! Be kell fejezni “áldásos” munkádat és nem szabad a romlásba vinni az országot! Diktátorrá nőtted ki magadat,számodra az egyszerű ember csak felesleges rossz!!! Uralkodni akarsz a kis emberek felett és csak a milliomosokat tömöd pénzzel,mi többiek,meg csak nyomorgunk.Minden vezető poszton csak a Te seggnyalóid ülnek!!! Tort ül a hitványság,galádság!!! Takarodj! Ezt kivánja az ország lakossága! Ez még nem került megirásra,kedves moderátor!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Orbán Gáspár Szupersztár 2014. február 28. péntek

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos