Ronai and Ronai
AMERIKAI

A Katolikus Egyház dicséri az új alaptörvényt 2012. január 30. hétfő 4:07 | RR Forrás: Vatican Insider

  • Hozzászólások(13)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A Katolikus Egyház dicséri az új alaptörvényt

Róma/Budapest – A Vatican Insider ismerteti a vatikáni rádió Székely János budapest-esztergomi segédpüspökkel készített interjúját. Mint kiderül, egyáltalán nem csak skót lapok vélik pozitívnak a magyarországi változásokat.

Sok ezer ember vonult az új alaptörvény miatt az utcára, és aggodalmának adott hangot az Egyesült Államok és az Európai Unió, mondván, korlátozza a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságát – s nemkülönben a központi jegybank autonómiáját –, ám Magyarország új Alkotmánya a Katolikus Egyházban találta meg a maga védelmezőjét.

Székely János budapest-esztergomi segédpüspök a Vatikáni Rádiónak adott interjújában azt mondja, a Brüsszelből és az európai közvélemény nagy részéből származó támadások java annak köszönhető, hogy az új Alaptörvény védi az életet, a házasságot és a családot.

„Magyarország 2011-ben elfogadott új Alkotmánya, amely a bevezetésben Isten nevével kezdődik, kijelenti, hogy az emberi életet a fogantatástól védelmezni kell, s deklarálja, hogy Magyarország védi a család mint egy férfi és egy nő közti szövetség intézményét. Az Alkotmány azt is megállapítja, hogy az emberek túlélésének alapja a család, s hogy adókivetéskor a gyermeknevelési költségeket figyelembe kell venni”, mondta a pápai rádió.

„Egyértelmű”, fűzte hozzá, „hogy számos európai értelmiséginek nem tetszik az alapvető értékeknek ez a megállapítása, amely támadásra bátorítja őket.” Az abortusz még az új Alaptörvény mellett is legális marad Magyarországon.

Azután ott van a nemzetközi pénzvilág ellenségessége. Székely szerint ez annak köszönhető, hogy a magyar kormány „rendkívüli átmeneti adót vetett ki a gazdasági válság miatt a bankokra. Ez a döntés nagy aggodalmat keltett a pénzvilágban.”

Természetesen, így a püspök, „a jogszabály eredeti szövegében voltak bizonyos eltúlzott intézkedések.” Ezeket azonban „korrigálták és törölték” a szövegből, miután a magyar Alkotmánybíróság és az európai testületek erre javaslatot tettek.

Az „elismert vallások” számának csökkentése miatti kritika, valamint a vallásszabadsággal kapcsolatos riadalom ugyancsak megalapozatlan: a budapesti segédpüspök szerint az új törvény csupán a „fiktív egyházak” elismerését vonja vissza, amelyek egyedüli célja az volt, hogy az állami szubvenciót kihasználják.

Juliusz Janusz, a budapesti pápai nuncius elismerését fejezte ki afelett, hogy az Alaptörvényben hivatkoznak a “keresztény” értékekre. Erdő Péter bíboros, budapesti érsek, az Európai Püspöki Kar elnöke a spanyol La Razon című napilapnak tavaly októberben azt nyilatkozta: az új Alkotmány „tiszteletben akar tartani bizonyos értékeket, amelyeket az Egyház is védelmez”, de „bizonyos tökéletlenségeket is tartalmaz, mert sietősen vázolták fel.”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.7/5 (12 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -1 ( 31 szavazatból)
A Katolikus Egyház dicséri az új alaptörvényt, 3.7 out of 5 based on 12 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(13)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

13 Reader’s Comments

  1. Ennyire megdolgozta őket a pénz, amit a kormánytól kapnak? Nem igaz,hogy tanult emberek révén nem látják át a kormány mesterkedését.
    Hogy ennyire alázatos szolgái lennének az anyagi javaknak?Még védik is a tákolmányt!
    És mi van a nem hívőkkel???Velük mi lesz?
    Majd ezután mindent a keresztény egyház fog eldönteni? Akik keresztény létükre szemet hunynak afelett, hogy a többi egyház meg lett tagadva? Vagyonuk elkobozva,tevékenységük betiltva!Hogy vannak ezzel a nagy tudású keresztény emberek, Isten szolgái???
    Én ezt nem értem!Sok becstelenséget elkövettek már a kereszténység nevében,és most ezt a sort szaporítják?
    Nincs szavuk a kormány galádsága ellen, sőt, még dicsérik… Papok! De Isten szolgái az ilyen papok???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  2. PÉNZ, PÉNZ, ismételten PÉNZ!
    Háttérbe a megosztott hatalom!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  3. Ez a cikk a katolikus egyhazrol szol. A katolikus egyhaz egyfajta felekezet amely sajat magat a kereszteny egyhazak koze sorolja. A egyhazak tobbesszamban hasznalva mindig felekezeteket jelent.
    Amikor azonban egyesszamban hasznaljuk (Valojaban egyhaznak mivel Egy nem is lehetne tobesszama) akkor arrol az egyhazrol beszelunk amit Jezus Krisztus alapitott, ami nem azonos a foldi egyhazak osszessegevel, azok a legjobb esetben is csak tartalmazhatnak kozos reszhalmazokat)

    Az igazi egyhaz tokeletes nincsen benne semmi hiba, de nincs a foldon egyetlen olyan felekezet sem amely azt mondhatna en vagyok a kereszteny egyhaz.
    (A bilbia ezeket az egyhazakat “csak” gyulekezetknek, a koznyelv pedig felekezeteknek (denomination) nevezi).

    Amikor valaki ilyen forman A Kereszteny Egyhazrol beszel akkor gyakorlatilag osszemosas tortenik, egy kalap ala kerulnek a katolikusok, a mormonok, Jehova Tanui, Punkosdi, Baptista, Methodista, stb stb., pedig tudjuk hogy a tortenelem folyaman nem ugyanolyan szerepet toltottek be.

    Ha teologiai vitarol van szo akkor beszelhetunk az igazi egyhazrol, de jelen esetben szerencsesebb a felkezeteket megnevezni/kolunvalasztani.

    Ha valaki-t melyebben erdekel a katolicizmus igazi szellemisege (allam vallas Konstantin ota http://en.wikipedia.org/wiki/Constantine_the_Great),
    erdemes megszerezni a “Papasag arnyoldalai” cimu konyvet, ha jol tudom a HIT gyulekezet adta ki amikor meg nem volt benne a piszkos 14-ben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  4. A vallás- és világnézeti szabadságot az ENSZ tagállamai mind garantálják:
    http://www.emberijogok.org/what-are-human-rights/videos/freedom-of-thought.html
    .
    Magyarország és a Vatikán miért nem? Ez a sötét középkor…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  5. Engem ez nem késztet csodálkozásra. Valamikor volt egy mondás, amit ma már ritkán hallok: “megleli a zsák a foltját.” A történelmi egyházak nem az Istent szolgálják, hanem az Istent állították a szolgálatukba a butítás, ennek folytán a hatalmuk érdekébe. Aki őket engedi hatalmi tényezővé válni annak nyal…!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  6. majd probalna nem dicserni!!!!!
    honnet lenne mashonnet anyagi tamogatasuk!??

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  7. asher alexander
    2012. február 1.

    Így igaz! A Kat Egyh. mindig, minden korban is, “olyan” hatalmon levőköz “húzott”, sőt AZT TÁMOGATTA, amelyiktől TÖBB PÉNZT REMÉL ÉS K A P O T T, még akkor is, ha pontosan tudta, hogy ezek, nagyfene “vallásossága”…….., háááát, hogy is mondjam, enyhén szólva (is) kétséges! !!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  8. Orbán alkotmánya egy kívánságlista. Valójában fikció. Bár erkölcsi alapelveivel egyet értek, az egyház(ak) vonatkozásában is, mégis azt kell mondanom, e jámbor óhaj szükségszerűen a visszájára fordul korunk társadalmában. 2012-ben nem lehet a Horthy kor történeti alkotmányát restaurálni, ráadásul kodifikálva “kiadni”. Ez történelmi anakronizmus ! Mintha a jelenlegi társadalmi viszonyokra egy sokkal primitívebb szerkezetű, letűnt világképet próbálnánk ráerőltetni. Nem fog menni, mert a mai létkérdésekre egyszerűen nem ad választ ! Elkerüli az aktuális problémákat ! Szerkeszthettek volna egy korszerű, ugyanezen alapelveken nyugvó szöveget is, amely a valós történelmi viszonyokon nyugszik. No, ez nem sikerült. Deklarált szólamokat kapunk. Ráolvasásokkal nem megyünk semmire ! Én a tanácsrendszer megalakításának évében születtem. Tudja-e Orbán, hány ilyen, fennkölt kívánsággyűjteményt hallottam életemben ? Eufemizmus volt mind. Bukásuk pedig szükségszerűen meg is történt !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  9. Az emberek többségét legkevésbé érdekli a katolikus egyház alaptörvényt elismerő és méltató szavai. Aki kicsi is ismeri ennek az egyháznak ocsmány, szadista, és perverz cselekedeteit az beláthatja, ha rajtuk múlt volna, még most is a nap keringene a föld körül. Ezek most is ugyanilyen hülyék, csak ma már nem áll módjukban ezért máglyára küldeni embereket, de amennyiben megtehetnék ,most is megtennék istenük nevében!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  10. A segédpüspök úr simán hülyeségeket beszél amikor azt állítja,hogy “….Brüsszelből és az európai közvélemény nagy részéből származó támadások java annak köszönhető, hogy az új Alaptörvény védi az életet, a házasságot és a családot.”
    Sőt ! „Egyértelmű”, fűzte hozzá, „hogy számos európai értelmiséginek nem tetszik az alapvető értékeknek ez a megállapítása, amely támadásra bátorítja őket.”

    Döbbenetes botorság,a gazemberséggel határos mert hazug !!

    Csak a vak hit és a már szokásukká váló napi hazudozás mondat ilyeneket egy egyébként művelt emberrel.Ilyen vad állításokra talán nem is helyes méregből reagálni,mert az ember indulatból sok olyat is mond amit a kellő és meggondolt ,összeszedett hangulatban nem mondana.

    De ! Most igen felmérgesített egyházának botor báránya a bég……..!

    Szerintem!
    A Vatikán és szolgálói a legbensőbb emberi érzéseknek a hitnek szervezett lélek kufárai!
    Nem a hitükkel nem is a hittel van itt probléma hanem papjaik és vallási szervezeteik hataloméhes,pénzéhes,lenézően manipulatív,agresszív magatartásával, most is ,régen is ,MINDIG is !!
    Hazudoznak és százezreket manipulálnak hazánkban 1989 óta is !! Sandán szemérmetlenül politizálnak a szószékeikről.Nyilatkozataik,okfejtéseik rendre hazugok és ezen nem kell csodálkozni mint ahogy azon sem,hogy a hegemón törekvéseiket,-különösen ez a katolikus felekezetre jellemző(!)-, nem is palástolják, hanem már nyíltan és erőszakosan nyomulnak a társadalom szinte
    minden szférájában.A szocialista rendszer 50 éve alatt nem tanultak semmit !

    A szószékről ma ismét politikai sandaságból a baloldali értékeket vallókat rágalmazzák hiszen,”ördögűzéssel” szavazásra buzdítják a híveiket a jobb és szélsőjobb oldali jelöltek megválasztására.
    Mert hogy ez Istenek tetsző cselekedet és üdvös, igaz hívő emberi tettnek tüntetik fel!
    Összefonódásuk a jobboldali kormánnyal egyértelmű és ezer szála ismerhető fel évek óta.

    Kacérkodnak a szélsőjobboldali nézetekkel is,-mint régen (!)-, és az ezeket az avítt, mocskos, vérlázító nézeteket képviselőket megáldják és ezzel a vallási tételeik jó néhány elvét is megsértik.
    Megáldották ezeknek a szörnyű nézeteknek a képviselőit és zászlaikat!Nem kevés,hanem jelentékeny szerepük van hazánkban az új nyilas eszmék térhódításában,hiszen már a parlamentben grasszálnak.
    Súlyos bűneiknek minősíthető,hogy az érdekeik képviseletére kevés politikai és közgazdasági ismeretekkel rendelkező híveket becsapják !! A legszentebb érzéseinek kihasználásával teszik ezt önös hatalmi,gazdasági érdekből.

    A segédpüspök úr tehát önös egyházi érdekből egyszerűen a szemünkbe hazudik,mint egy taknyos gyerek,és persze a háta mögött a szutykos kezét tördeli, mert Ő hívő és ezért joggal szégyenli magát…..!
    Hazudik a saját híveiknek is nap mint nap! Hazudik a saját elöljáróinak is hiszen egy olyan helyzetet próbál felvázolni és igazolni,sikernek minősítve amely az emberek többségének egyetértését nem bírja az országban! Csalásával egyházának is súlyos károkat okoz !

    Tévúton járnak,mert vissza akarnak térni egy hetven évvel ezelőtt meghaladott,súlyos véráldozatokkal megszenvedett rendszerbe és a politikai hatalom részét akarják maguknak megszerezni.

    Ebbéli szándékaik becstelennek minősíthetők!

    Energiáikat inkább az emberek megsegítésére és egy közös jövőkép erősítgetésére fordíthatnák! Ezzel szolgálnák igazán tanaiknak megfelelően az EMBERT és a HAZÁT ,MINDEN EMBERT vallási vagy hitbéli kizárólagosságra törekvés nélkül!

    EZÉRT !
    Határozottan állítom RENDET kell tenni a mindenkori állam és az egyház kapcsolatában.

    Véleményem szerint a vallásnak nincs keresni valója a politikában mert megbontja a közösségünk egységét,megosztja és súlyos kárt okoz mindnyájunknak,mert az ellentétek szítása súlyos társadalmi összecsapáshoz is elvezethet!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  11. Ajánlom Orbán Viktornak a vatikánt a frenetikus pápával egyetemben.Jól megértenék egymást.Bocsánat az igaz hívőktől!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  12. tancs-kaszabell!
    mar megint nem erted?!
    a pispek ur azer mond-(hazudik)-olyat,mert az eu-tol is remel egy ki pizecsket a katholikus egyhaz!!
    az ilyen hazugsagok elengedhetetlenek ahhoz a kis pizhez!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  13. A püspök úr még mindíg abban a hiszemben él, hogy ő ismeri a politika alaptörvényeit. Gőze sincs arról, hogy a mai posztmodern korban a vezetés, az államszervezés, a gazdaság és a tudományok alapvetései hogyan függenek össze egy valóban keresztényi elven működni képes államvezetéssel. A hozzá hasonlókhoz szólott Krisztus Urunk például
    “tartsátok be az írástudók tanításait a törvényről, de cselekedeteiket ne kövessétek, mert mondják, de nem teszik.”
    Egy másik mondása a laodíceai levélben (Biblia János jelenések):
    “Bárcsak hideg lennél, vagy forró, mivel sem hideg nem vagy, sem forró, hanem langyos vagy, kivetlek téged az én számból”
    Jézus tehát még az ateistákat is kölönbnek tartja, mint a püspök úrhoz hasonló képmutató látszatkeresztényeket. Pontosan ellenkezőjét cselekszik annak, mint amit Isten szava előír a hívők részére. A hozzá hasonlók irtották ki évszázadokon keresztül az igazi hívőket, égették el a máglyákon az inkvizíciós törvények szerint.
    Most is állami hatalomra törekszenek, de a Mindenható ezt már nem fogja eltűrni. A püspök ,úr vegyen figyelembe egy igazi mondást:”aki nem tud arabusul, az ne beszéljen arabusul”. Van egy másik is ” ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Nem biztos, hogy jön a pápa Magyarországra 2013. szeptember 25. szerda

Orbánnal tör Európa ellen a Vatikán 2012. november 19. hétfő | AN-álláspont

Katolikus hitvallás Bajnai alapítványánál 2012. november 15. csütörtök | AN

Az amerikanizálódástól retteg a Fidesz 2012. november 5. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos