Ronai and Ronai
AMERIKAI

Obama aláírta az Irán elleni szankciókat 2012. január 2. hétfő 14:54 | Rákócza Richárd Forrás: AN

  • Hozzászólások(17)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Obama aláírta az Irán elleni szankciókat

Washington/Teherán – Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke aláírta azt a törvényt, amely az Iráni Iszlám Köztársaság központi jegybankját és pénzügyi szektorát veszi célba. Ezzel egy lépéssel ismét közelebb kerültük az iráni válság kifejletéhez, a végkimenetel azonban továbbra is bizonytalan.

Az Irán elleni intézkedések egy 662 milliárd dolláros védelmi kiadási törvénycsomag részeként kerültek aláírásra, annak ellenére, hogy az elnöknek korábban fenntartásai voltak – sokan még arra is tippeltek, hogy esetleg nem fogja aláírni. Erre utalt az is, hogy pénzügyminisztere, Timothy Geithner korábban a Kongresszusnak írott levelében helytelenítette a szankciók szigorítását és Irán további elszigetelését. Ez azonban olyan magas labdát jelentett volna az elnök külpolitikáját támadó, azt habozónak és gyengének tartó republikánus jelöltek számára, amit nem lehetett megkockáztatni.

A szankciók célja az iráni olajszektorra történő csapásmérés, pénzügyi eszközökkel. A világ valamennyi cégének – ideértve az európai, s benne a magyar vállalatokat is – ezentúl választaniuk kell, kivel óhajtanak együttműködni: a teheráni pénzügyi szektorral és jegybankkal, vagy az amerikai gazdasági és pénzügyi világgal.

A külföldi országok jegybankjai kizárólag az iráni központi jegybankon keresztül vásárolhatnak nyersolajat. Ha ezt megteszik, a vonatkozó jogszabályok alapján nekik is számítaniuk kell az amerikai szankciókra. Ez elsősorban az iráni olaj két fő vásárlójára, Indiára és Kínára vonatkozik, továbbá Irán egyik legfontosabb gazdasági partnerére, Oroszországra.

Az iráni gazdaság jelenleg a tizennyolcadik legnagyobb a világon; legnagyobb külkereskedelmi partnere az Európai Unió, azon belül főleg a német, francia, svájci és brit reláció jelentős. Az Európai Unió azonban január végén ugyancsak az iráni olajipar szankcionálására készül.

Irán korábban azzal fenyegetőzött, hogy blokád alá veszi a Hormuzi-szorost, ahol a világ olajkereskedelmének negyven százaléka zajlik. Az amerikai Ötödik Flotta fellépését követően Teherán tárgyalási hajlandóságot mutatott az EU felé vitatott atomprogramja kapcsán, és kijelentette, hogy mégsem tesztel rakétákat a feszült atmoszférájú térségben. Ehhez képest a rakéta tesztelése mégis megtörtént: a rezsim bejelentése szerint nagyhatótávolságú rakétát próbáltak ki annak bizonyságául, hogy képesek elérni Izraelt, illetve a térségbeli amerikai bázisokat, ha támadás éri őket.

Mahmúd Muszávi, az iráni haditengerészet helyettes parancsnoka szerint egy Káder típusú föld-tenger rakéta sikeres próbájára került sor. Az ország korábban is bejelentette a Káder, valamint egy másik, Núr névre hallgató rendszer kipróbálását. Muszávi szerint a most véget ért tíznapos tengeri hadgyakorlaton részt vettek Irán legközelebbi szövetségese, Szíria katonai megfigyelői is. Hábibulla Szájári admirális, a haditengerészet főparancsnoka kijelentette: „Nem adtak ki parancsot a Hormuzi-szoros lezárására. De készen állunk a különféle forgatókönyvekre.”

A különféle forgatókönyvek egyik legsötétebbike az olajárak további növekedését vetíti elő. Noha az Ötödik Flotta Öböl-beli fellépése ideiglenesen száz dollár alá nyomta vissza a nyersolaj hordónkénti világpiaci árát, az iráni pénzügyi szektor megbénítása még akkor is árfelhajtó tényező lehet, ha az OPEC államainak többsége, élükön Szaúd-Arábiával, ígéretet tett a kitermelés fokozására és a kieső iráni olajexport pótlására. Egy esetlegesen elszabaduló olajár ismét csak Obamán csattanna az elnökválasztás évében, mert az Egyesült Államokban már így is sokallják az európai árak körülbelül 50 %-ára rúgó üzemanyagárakat.

Irán eközben bejelentette azt is, hogy elkészültek az ország első nukleáris fűtőelemei. Nyugati szakértők korábban kételkedtek abban, hogy az ország saját erőből képes fűtőelemeket előállítani. Amennyiben a hír igaz, Teherán képes arra, hogy atomprogramját, amely a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség megállapítása szerint egyértelműen háborús célokat szolgál, felgyorsítsa. Irán korábban a nemzetközi piacon akart fűtőelemeket venni, ezt azonban a szankciók lehetetlenné tették.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +3 ( 3 szavazatból)
Obama aláírta az Irán elleni szankciókat, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , , , , ,

  • Hozzászólások(17)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

17 Reader’s Comments

  1. Közeleg a végkifejlet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  2. Na, Geyza akkor most mi is a helyzet azokkal a „bödön hajókkal”amiről egy korábbi hsz.-ban írtál?
    Egy ilyen „bödön hajó” szavaiddal élve, ami képes 210 kg robbanóanyagot célba juttatni azért nem lebecsülendő.
    Valószínű, hogy Kínától megkapták az új torpedókat is, amit a kínaiak az oroszoktól vásároltak és mindjárt el is kezdték a klónozásukat.
    Ez egy gázturbinás rakéta torpedó hajtóanyaga kénhexafluorid hatótávolság 15-20 km.
    Az új kavitációs megoldásnak köszönhetően sebessége 370km/h, míg a hagyományos torpedóké kb. 54 km /h, ha ilyen barracudát kienged a jobb meg a bal oldali csőből nem sok esély van a menekülésre.
    Az USA már a második repülőgép hordozóját küldi a térségbe.
    Mindig azt hangoztattam, hogy csak óvatosan Iránnal, ez nem olyan könnyű falat, mint Irak.
    A légvédelemmel kapcsolatban is kifejtettem nézetemet, ami egy páran nem osztottak, de most is azt mondom meglepetés vár a támadó gépekre.
    http://widget.newsinc.com/fullplayerwvars.html?wid=2523&cid=506&spid=23559265&freewheel=90134&sitesection=nepszava_hom

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  3. “…Az új kavitációs megoldásnak köszönhetően sebessége 370km/h, míg a hagyományos torpedóké kb. 54 km /h…”… blablablablabla.

    - Még jó, basszus, hogy a Kiss Álmos Péter féle elemzést HÁROMSZOR is belinkeltem, mert ebben szó van erről a torpedóról is, és arról is, mi vele a fő probléma.

    Na nem baj, biztos Péter téved. (téved egy frászt, nála jobban ezeket magyarországon senki nem tudja).

    “…meglepetés vár a támadó gépekre…”

    - Jól van, majd megmondják az ELINT felederítőknek, valamint a különféle, hiperkorszrű elektromos zavaróeszközök kezelőinek, és persze az iráni rakétakilövő eszközöket szétlőni készülő fegyverrendszerek kezelőinek, hogy NE csináljanak semmit, hadd “lepjék meg” azokat a gépeket… jóóó?

    (ez most kb. olyan volt, mint amikor az ezt leíró illető szerint eleve kudarcra van ítélve bármiféle aknamentesítési művelet, mert hogy, az aknakereső hajók mellett úgy elhúznának a támadó hajók, hogy csak na…)

    Nevetséges látni, hogy ragaszkodik valaki a téveszméihez, mikor már ezerszeresen el lett magyarázva, be be lett bizonyítva, hogy téved.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -4 (4 szavazatból)
  4. Eldrad.
    Mi már összeírtunk itt egypár dolgot, volt, amiben egyezet a véleményünk volt, amiben nem. Ebben a dologban, ha neked van igazad, megkövetlek, viszont, ha nekem, ugyan ezt elvárom tőled is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  5. “A korszerű torpedók egész sor hajtásrendszert használnak. Ezek közé tartozik a gázturbinás hajtás (az angol Spearfish torpedó), egyesített hajtóanyagokat (monopropellant) és kénhexafluorid gázt szilárd lítiumra porlasztanak. Néhány torpedó, így az orosz VA-111 Skval vagy a német Barracuda szuperkavitáció jelenségét használja fel ahhoz, hogy a sebességét 370 km/ó-ra növelje. Érdemes ezt a sebességet összevetni a Mark 46 torpedó 52 km/ó sebességével.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  6. stefán:
    az USA egészen biztosan összefogja magát szarni ezektől a rongyfejűektől és ijedtében ” végkifejletet ” hoz létre.
    Mint már régebben is amikor ócskavasat csinált az iráni hadiflotta egy részéből , másrészét pedig a kikötőbe kényszerítette.
    A bödnhajók nem alkalmasak korszerű tengeri hadviselésre , a kínaiak által Nyugattól ellopott és utángyártott technológiák alkalmazása ellenére sem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  7. Az idő lejárt
    -
    Az iráni teokratikus diktatúra közölte, hogy amennyiben a nukleáris programja ellen elrendelt nemzetközi szankciók miatt nem exportálhatnak olajat, a Hormuz-szorost az iráni hadiflotta lezárja.
    -
    Az Amerikai Külügyminisztérium a mai sajtótájékoztatójában egyértelművé tette a nemzetközi hajóút szabadsága megvédését.
    -
    Az olajimportáló országok energiaszükséglete kielégítésére a nemzetközi tengeri útvonal hajózási szabadságát biztosítani kell, melyhez az érintett országoknak megvannak a megfelelő eszközei és módszerei.
    -
    Független hírszerzői forrásból származó információ szerint, a Bahreinben állomásozó ötödik amerikai flotta több mint húsz hajója, s a USS Theodore Roosevelt (CVN-71) repülőgép anyahajó, valamint közelebbről meg nem nevezett országok atomtengeralattjárói, a felszólítást követően az iráni hadihajókra megnyitják a tüzet.
    -
    WALL STREET PALACE INDEPENDENT CONSULTING December 28, 2011 Washington D.C.
    -
    Játék a tűzzel
    -
    A nemzetközi bank cartell független hírszerzői forrásból eredő információi alapján közli; az iráni hadiflotta megkezdte a hormuzi szoros ellenőrzés alá vonását, flottamanőver címén.
    -
    Irán az utóbbi évek folyamatos propagandaháborújával és nukleáris őrületével belemanőverezte magát a háború első szakaszába, mindenféle kitalált okokkal és indokkal.
    -
    Az állítólagos orosz-kínai-iráni “stratégiai” szövetség éppúgy kitalált, mint Yadollah Javani, az iráni forradalmi gárda brigádtábornoka teóriája, miszerint ” … ha valami történik a Perzsa-öbölben és a hormuzi tengerszorost lezárják, az évtizedekre a világgazdaság tragédiáját okozhatja.”
    -
    A nagy szavak mögött nagy félelem él, ugyanis a háború már valóban feltartóztathatatlan az iráni teokratikus diktatúra makacssága miatt, mellyel atomfegyverekhez akar jutni.
    -
    Az emberi szabadság és a méltóság nem engedheti meg bármiféle őrült hatalom nukleáris zsarolását, ezért Irán öngólt lőtt a szünet nélküli háborús előkészületekkel.
    -
    A nyugati világ minden tekintetben felkészült a háborúra, mely éppoly fájdalmas lehet, mint rövid, vagyis akár egyórán belül vége lehet – a bevetett fegyverek minőségétől függően.
    -
    A magántulajdonú nemzetközi nagytőke visszautasította Irán minden nukleáris törekvését, beleértve a békésnek mondott kísérleteket is.
    -
    Iránnak tudnia kell, hogy az emberi szabadság nem alku tárgya, ezért vagy a nyugati világ esik áldozatul az iráni atomőrületnek, vagy Irán – a beképzelt szövetségeseivel együtt.
    -
    Sem Oroszország, se Kína nem fog beavatkozni abba a háborúba, melyet Irán az atomőrületével provokál ki a nyugati világ ellen.
    Ha pedig mégis győzne a demagógia a józan ész felett, a háború végén majd kiderül, hogy kik látták nagyobb kárát.
    -
    Irán most kihasználja a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepét, a karácsonyt, hogy tengeri manőverével kész katonai helyzet elé állítsa a Nyugatot.
    -
    A nemzetközi nagytőke tulajdonában levő magánhaderő némely alakulata már elfoglalta helyét a tűzvonalban…
    -
    A karácsonyi csend után megszólalhatnak a fegyverek – de a szabadság és az emberi méltóság megvédésére bármely percben.
    -
    WALL STREET PALACE INDEPENDENT CONSULTING December 23, 2011 Washington D.C.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  8. http://www.wall-street-palace.com/NEWS.php

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  9. stefán:

    - Kérlek, olvasd el a Kiss Álmos Péter- cikket, melyben megjelöli, mi a fő gond a Skval- val.

    Belinkeltem a cikket már vagy négyszer a legutóbbi irán- témához, keresd ott.

    Hidd el, ha ennyire egyszerű lenne, mindenki ezt a technológiát használná torpedóépítéshez. A nagy sebesség nem csak a kialakításon múlik, de a többit tényleg nézd meg a cikkben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  10. Hutvágner Gábor

    Az idő valóban lejárt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  11. Ha háború lesz, akkor Izraelnek is lesz ott szava.
    Emlékszik valaki még a 1967-es [hat napos] háborura?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  12. “…Emlékszik valaki még a 1967-es [hat napos] háborura?…”

    - Áh, dehogy…

    :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  13. Stefan

    .
    .
    A MK 46 meg a Svhal nem egy kategoria. Sot ! Ez utobbi egy kulon kategoria. Az elonye a sebessege. A hatranya meg hogy nem iranyithato. Nyilt tengeren nehez lenne vele elerni barmilyen eredmenyt de a szuk szorosban ahol korlatozott a manoverezesi lehetoseg ott mar lehet vele keresni.
    .A MK 46 pedig egy “konnyu” torpedo. Foleg helikrol meg hajofedelzetrol hasznaljak de nem tengokrol mint a Skval-t vagy az MK 48 at.

    .
    Eldrad !
    Nem azt irtam hogy nem lehetseges az aknamentesites mert az aknamentesito hajok melett elhuznak a hadihajok 9 kerlek ne ferdits vagy olvass figyelmesebben ) hanem azt allitottam hogy azok ne resze egy anyahajo csoportnak vagy mas flottanak meert csak onalloan tevekenykednek. Erre lettek tervezve. A franc se akar egy aknamezo kornyeken uszkalni csak az aknamentesitok. Ok se akarnak de hat parasncsot kapnak ra.
    .
    .
    Geyza
    Az USA nem szarja ossze magat ettol de vakarja a fejet. Tudod miert ? Mert nehez falat. Nam azert mert nem tudna eltalani azokat az inditokat hanem mert az iraniak azokat a part menti lakott telepuleseken fogjak felallitani ahova ha odalonek akkor szazaval fog a civil meghalni ezt meg az o PR juk nem birja el ( szerintem hulyeseg ) Azokkal a ma mar nem tul korszeru raketakkal amikre az USA a varosokban nem lohet viszont lazan le tud vadaszni barmely civil tankhajot vagy szerencsesebb esetben meg hadihajot is ( legvedelem tulterheles ) Es akkor ott vannak az aknak amiknek csak abejelentese eleg ahoz hogy az olajforgalom lealljon.
    .
    Iran bejelenti hogy telepitett egy aknamezot. Erre nincs az a biztosito amelyik ne fuggesztene fel a biztositasat ha barmely hajoskapitany be merne hajtani a kijelolt ovezetbe a ladikjat. Es akkor meg egy puskat nem sutott el iran. Igaz utanna kegyetlenul el lesz verve de cca 2-4 hetre letudja zarni a szorost, sot ha nem lesz szarazfoldi akcio a partmenten akkor meg tobbre is mert eleg hetente csak egy kilott raketa hogy ott egy darab hajo ne merjen kozlekedni.
    .
    Ha egy ilyen raketa akna torpedo eltalal egy nyersolaj szallitmanyt abbol tuz nem lesz de okologiai es gazdasagi katasztrofa az igen. Ha viszont egy cseppfolyos gazszalitot talal el abbol tuzijatek lesz nem is akarmilyen.
    .
    .
    Osszessegeben lebecsulni az iraniakat legalabb akkora hiba mint tulbecsulni es engedni nekik. Helyen kell kezelni oket es az o lehetosegeiket is es mar regen le kelett volna rendezni ezt a kerdest.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  14. ubul.

    Az első változatok valóban nem voltak irányíthatóak. Szakértők feltételezik, hogy egy ilyen próba kísérlet miatt semmisült meg a Kurksz, persze ezt az oroszok nem vallják be. Az újabb változat már tolóerő-vektorral rendelkezik, programirányítással, tökéletesen rááll a célra. Egy hibája van, hogy a kavitáció miatt hangos, de ezt a sebessége kompenzálja.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  15. Sumarella.
    Részemről nem mínuszollak. Mert igazad van, vannak olyan államok, akik a természeti kincsekért indítanak háborút. És vannak olyanok is, akik a lehetséges politikai befolyás miatt. Ez a kettő gyakran egybevág. És sajnos vannak olyanok is, akik a terület növelése miatt. Szerencsére ez már ritka.
    Obama szankcionálni akarja az iráni pénzmozgást, hát ez érdekes lesz.
    Irán szállítja az olajkitermelése kb. 1/3-át Kínának, kereskedik Japánnal, Indiával.
    Importál az EU szinte minden országából.
    És még egy lényeges dolog, Kína az USA legnagyobb hitelezője.
    Ezek után a mit érnek majd a pénz befagyasztások?
    Ezzel csak azt próbáltam jelezni, hogy Kína és az EU ki mellett fog kiállni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  16. Stefan:
    Így igaz.
    Lebecsülni nem szabad őket.
    Viszont a piszkos kis trükkjeikkel csak azt érik el hogy olyan károkat okoznak majd nekik , amit 20 évig sem fognak utána kiheverni.
    Amit a Világtól kapnak , ahhoz képest csak kofalármának tűnik majd az Irakkal való 10 éves háborúja , aholis semmit nem értek el egymás ellen.
    ( Irakot viszont pár hét alatt verte le Amerika , 1000 fős veszteséggel.)
    Míg a Világnak csak átmeneti kényelmetlenséget fog okozni a dolog , tekintve hogy Irán szomszédjai a múltkori balhé után kiépítették alternatív , jelenleg használaton kíívüli csövezetékeiket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  17. Geyza.
    Megmondom, neked őszintén nem tudom, mi lenne a megfelelő megoldás. Ezért vannak a szakemberek, az elemzők Szerintem, ha most az USA egy újabb háborúba kezd Iránnal, akkor milliárdok fognak kirepülni az ablakon. És, ha megkezdődik, előbb utóbb megint bele húzzák a NATO-t. Viszont Amerika már felkészült, két repülőhordozója tartózkodik a térségben, ezek mindegyikén 60-90 légi jármű van. Ez már jelentős erő, és ott vannak a kísérő hajók is az összes fegyverzettel.
    Malajziánál a Malaka-szorost ellenőrzik. Azt mondták, hogy a kalóztámadások miatt.Szerintem meg Kína és Írán hajó forgalmát figyelik.
    Viszont az is tény, hogy Kína egyetlen repülőgép hordozója is a térségbe tart.
    Ezt Ukrajnától vásárolták szinte kiló áron.
    Kuznyecov hajóosztályú, Varjag nevű cirkálóból fabrikáltak egy anyahajót.
    Viszont a jelenléte jelzés értékű.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

„Irán célpontjai lehettek” 2012. február 5. vasárnap | AN

Titkos amerikai tárgyaláson a Moszad főnöke 2012. február 1. szerda | Rákócza Richárd

Nem elég erősek a bunkerrombolók 2012. január 29. vasárnap | RR

Irán kész újra tárgyalni atomprogramjáról 2012. január 27. péntek | RR

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos