Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bűnösnek vallotta magát a drogbáró 2012. január 5. csütörtök 18:27 | RR Forrás: AN

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bűnösnek vallotta magát a drogbáró

San Diego, Kalifornia – Kábítószer-csempészetben, zsarolásban és pénzmosásban vallotta magát bűnösnek az egykori nagy hatalmú mexikói maffiózó, Benjamin Arellano Felix, akit 2002-ben fogtak el hazájában.

A ma 58 éves bűnöző, aki fivéreivel együtt a rettegett Tijuana kartellt vezette, volt a felelős az amerikai-mexikói határon zajló drogcsempészet tekintélyes hányadáért. Mexikó tavaly áprilisban adta ki az Egyesült Államoknak; a mostani beismerő vallomással az 1980-as és 1990-es években a Mexikó-Kalifornia viszonylatban egyeduralkodónak számított banda végképp történelemnek számít.

Arellano Felix a nyugati világ egyik legerőszakosabb bűnszervezetének parancsolt két évtizeden át, mondta Laura Duffy ügyész, aki történelmi jelentőségűnek nevezte a beismerő vallomást. A tizenhét oldalas vádalkuban Felix sok tonnányi kokain és marihuána csempészését ismeri be, és több százmillió dollár tisztára mosásáról beszél.

Ítélethozatal április másodikán lesz; a Tijuana volt vezérének bűnei olyan súlyosak, hogy a beismerő vallomás dacára is legalább huszonöt év fegyház vár rá, azaz túl lesz a nyolcvanon, mire szabadul – ha megéri. Védője, ifjabb Anthony Colombo úgy véli, jó üzlet volt a vádalku, mert ha Arellano Felix esküdtszék elé kerül, legalább negyven évre számíthatott volna.

A mexikói drogbandák okozta válság súlyára jellemző, hogy Barack Obama adminisztrációja szorosan együttműködik a drogellenes háborút vívó Felipe Calderon mexikói elnökkel. A 2006 óta tartó öldöklés áldozatainak száma az ötvenezer felé közeleg.

Az Arellano Felix Szervezet néven is ismert Tijuana romlását az okozta, hogy a balsors sorra elérte a bandavezér fivéreket. A kartell egyik leggyilkosabb figurája, Ramon Arellano Felix 2002-ben egy lövöldözésben vesztette életét; Francesco Javier, akit 2006-ban kaptak el, miközben egy halászbárkán próbált menekülni, már életfogytiglani börtönbüntetését tölti egy amerikai szövetségi börtönben; Eduardo egyelőre Mexikóban ül, de hamarosan őt is kiadják Amerikának.

A fivérek bukása egyben azt is jelenti, hogy nagy lehetőségek nyíltak meg a rivális Sinaola kartell előtt, amelyet Mexikó jelenlegi első számú közellensége, Joaquin Guzmán vezet.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. Emiatt az “ember” miatt rengeteg ember meghalt. Miert nem iteltek halalra ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Szavazatvásárlás Mexikóban? 2012. július 5. csütörtök | AN

Mexikóban ismét intézményes a forradalom 2012. július 2. hétfő | AN

Hitler, cicimutogatás, hűtlenség 2012. június 22. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos