Ronai and Ronai
AMERIKAI

Irakban újra tombol az erőszak 2011. december 22. csütörtök 14:39 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Irakban újra tombol az erőszak

Bagdad – Eddig legalább ötvenhét áldozatot szedett az esztelen szektás erőszak az iraki fővárosban, ahol a terrorszervezetek napokkal az amerikai haderő kivonása után kesztyűt dobtak a központi hatalomnak – és az egész társadalomnak.

Több pokolgépet robbantottak minden bizonnyal összehangolt merényletsorozat keretében Bagdadban közvetlenül azután, hogy Núri al-Máliki miniszterelnök két szunnita vezetőt is eltávolított a hatalomból. A kormányfő elrendelte Tárik al-Hásemi elnökhelyettes letartóztatást, akit azzal vádol, hogy különféle gyilkosságokat és robbantásokat szervezett, a parlamentet pedig arra kérte, rúgja ki az ő helyettesét, Száleh ál-Mutlákot, aki egy kirohanásában Szaddámhoz hasonlította Málikit. A szunniták mindebből arra következtetnek, hogy a miniszterelnök be kívánja betonozni a síitákat a hatalomba.

Tizennyolcan akkor vesztették életüket, amikor egy robbanóanyaggal megrakott mentőautót repített a levegőbe öngyilkos terrorista vezetője Karrada kerületben, nem messze egy kormányépülettől és egy óvodától, ahová a jármű egyes darabjai becsapódtak. Összesen tíz robbanás volt Bagdadban, ezekben ötvenheten haltak meg, a sérültek száma 179.

Két útmenti pokolgép a délnyugati Ámil kerületben lépett működésbe, ezek hét áldozatot szedtek, huszonegyet juttattak kórházba. A síita Doura negyedben autóbomba ölt meg három embert és sebesített meg hatot. További bombák robbantak a belvárosi Alaviban, északon Sáábban és Sulában; ezek túlnyomórészt síiták által lakott negyedek. Egy útmenti robbanószerkezet működött a szunnita Adhamíja negyedtől nem messze, itt egy ember vesztette életét, öten sérültek meg.

Az iraki lakosság többségét kitevő síiták és a Szaddám Huszein rendszerének alapját képező szunniták közti erőszak 2006-2007-ben járt csúcsra, amikor az öngyilkos merénylők sorozatban robbantgatták fel magukat és áldozataikat. A háborúban elesett százezer iraki jelentős része ebben a belharcban vesztette életét.

A jelenlegi erőszakot szunnita oldalról elsősorban az iraki al-Kaida, síita oldalról pedig különféle, Irán által támogatott bandák szítják minden eszközzel, akik elérkezettnek látták az időt arra, hogy a vasárnap reggel befejeződött amerikai csapatkivonások után négy nappal megkezdjék a végső leszámolást.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 2 szavazatból)
Irakban újra tombol az erőszak, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

4 Reader’s Comments

  1. Helyettük senki nem fogja megoldani a kérdéseket.
    Ha ennyire hülyék, hogy ilyen megoldásokhoz nyúlnak, had pusztuljanak.
    Amerikától és a világtól mégsem várható el, hogy időtlen ideig pátyolgassa ezt a sok idétlen szunnitát vagy síitát.
    Azt azért tanácsolom nekik, hogy az utolsó iraki kapcsolja le a lámpát, engedje le az ország sorompóját…….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  2. A jelenleginél sokkal nagyobb összefogásra lenne szükség a terroristák megállítására; nem csak a NATO és főleg az USA erejére van szükség, hanem az egész fejlett világ összefogására. A jelentős NATO tagállamok úsznak az adósságban, közben Dél-Amerika meg Kína virágzik.

    Amíg őket nem éri merénylet addíg nem szállnak be a terrorizmus elleni harcba?

    Szerintem bajban van a világ olyan szepmontból, hogy a gazdasági válság miatt nics pénz ilyenekre.

    Robbanthatnak fejlett nagyvárosokban is ha feltételezzük, hogy az Iraq-i kormány nem tud mit kezdeni majd a szélsőségesekkel. Akkor megerősödhetnek, aztán megint bajt okozhatnak, mint a 9/11 volt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  3. Ennyit tudnak az arabok. Ha nincs mas ellenség akkor egymást nyírják.
    Hm , lehet hogy tényleg rokon nép vagyunk ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  4. Pont erről van szó !
    Már alig várták hogy az amcsik ehúzzanak és végre nekiláthassanak kedvenc elfoglaltságuknak : az egymás torkánakugrásához.
    Szaddam ezt megakadályoztza , keménykézzel. Ebben spec. igaza volt.Másképpen nem lehet bánni ezekkel.
    Erre mit tett a naív USA ? Mikor elfoglalták pár nap alatt Irakot , közölték az eleinte rettegő lakóssággal hogy Kalasnyikovig bezárólag megtarthatják kézifegyvereiket , de csak otthonaik védelmében. A kialakuló bűnözés miatt.
    EZ EGY MEGSZÁLLÓ HATALOM ??

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Jelentősen csökken a CIA iraki jelenléte 2012. június 6. szerda | AN

Átköltöztették az Irakban élő irániakat 2012. február 21. kedd | AN

Túléli Irak, hogy lefaroltak az amerikaiak? 2012. január 19. csütörtök | RR

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos