Ronai and Ronai
AMERIKAI

Jelentősen csökken a CIA iraki jelenléte 2012. június 6. szerda 13:22 | AN Forrás: MTI

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Jelentősen csökken a CIA iraki jelenléte
Washington/Bagdad – A háború idején elért szintnek kevesebb mint a felére fogja csökkenteni Irakban állomásozó embereinek létszámát a CIA, írta keddi számában meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva a Wall Street Journal.
.
A háború idején Irakban szolgáló CIA-ügynökök létszáma meghaladta a 700 főt; ez volt a kémszervezet legnépesebb külföldi állomáshelye. A fél évvel az amerikai csapatok kivonása után végrehajtandó létszámcsökkentés eredményeképpen az országban ennek az állománynak csak a 40 százaléka marad.
.
A csökkentést az teszi szükségessé, hogy az iraki hatóságok ellenzik a jelentősebb amerikai jelenlétet az országban, ami komoly kihívások elé állítja a CIA-nak az közel-keleti országon belüli tevékenységét. Az irakiak még a terrorelhárítás területén is visszafogták együttműködésüket az amerikaiakkal.
,
A lapot tájékoztató források a létszámcsökkentésre vonatkozó pontos számokat nem árulták el, mint ahogy azt sem, hogy a leépítendő állományon belül milyen a titkos akciókat végrehajtó ügynökök és az elemzők aránya. Arról sem kapott tájékoztatást a Wall Street Journal, hogy az Irakból távozó ügynököket hol fogják majd alkalmazni.
.
A lap szerint a CIA-emberek bevetésének lehetséges terepe Jemen és Mali lehet. A létszámcsökkentés ugyanakkor olyan időpontban történik, amikor az Irakkal szomszédos Szíria egyre közelebb sodródik egy átfogó polgárháborúhoz, amelynek szításában az al-Kaida iraki szervezete is szerepet játszik. A másik szomszéd, Irán kiterjedt fedett tevékenységet folytat a térségben.
.
Washington egyébként Irakban kénytelen volt csökkentenie diplomáciai képviseletének létszámát, valamint erősen visszafogta a helyi rendőrség kiképzését célzó programját is.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Jelentősen csökken a CIA iraki jelenléte, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. Persze, soha nem fog kiderülni, de néha elgondolkozok, hogy egy ilyen hivatalos bejelentésben mennyi a szándékos dezinformáció… ez néha felér egy taktikai katonai csapással.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Börtönbe megy a fecsegő CIA-ügynök 2012. október 25. csütörtök | AN

Nincsenek bizonyítékok a CIA-börtönökről 2012. szeptember 13. csütörtök | AN

Utántöltő gépeket vásárolhat Izrael 2012. július 29. vasárnap | Rákócza Richárd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos