Ronai and Ronai
AMERIKAI

Eltemették a tirannust 2011. december 28. szerda 13:48 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Eltemették a tirannust

Phenjan – Minden idők egyik legnagyszabásúbb temetése keretében helyezték örök nyugovóra Észak-Korea diktátorát. A december 17-én, 69 évesen elhunyt Kim Dzsong-il koporsóját kísérő gyászmenetet a legkisebb fiú és örökös, Jim Dzsong-ün vezette a régens nagybácsi, Dzsang Szong-thaek és a vezérkari főnök, Ri Jong-ho társaságában.

Phenjanban szokatlanul hideg volt és havazott; az állami média időjárás-jelentéseit sokan összefüggésbe hozták azzal a hivatalos észak-koreai dogmával, miszerint Kim Dzsong-il akarata erejével képes volt befolyásolni az időjárást.

Fekete Lincoln és Mercedes limuzinok alkották a gyászmenetet; a sorban álló százezrek szertelen viselkedéssel, némelyek őrjöngés közepette rótták le kegyeletüket és köszöntötték a dinasztia sorrendben harmadik, hatalomra kerülő tagját, a húszas évei végén járó Kim Dzsong-ünt, aki „erős és prosperáló” országot ígért.

Észak-Korea ma nem csak a világ legelnyomottabb, de egyben legszegényebb országa is, amely elsősorban rakéta- és atomfegyverkezéssel zsarolja a régiót, szert téve dél-koreai és amerikai rizsszállítmányokra, amelyekkel elsősorban hatalmas létszámú kényszersorozott hadseregét látja el.

A svájci magániskolában nevelkedett örökös mellett igen nagy érdeklődés övezi a régensi szerepkört betöltő nagybácsit, Dzsang Szong-thaeket is, aki közvetlenül a fiatal diktátor mögött haladva kísérte a halottaskocsit. A hivatalos állami temetési névlistán a nagybácsi viszonylag hátul, a 19. helyen szerepel, nyilvános szereplése azonban egyértelművé teszi, hogy a politikai irányvonal meghatározásában is komoly szerep hárul majd rá.

Az aszkéta külsejű, szemüveges, 65 éves régens az észak-koreai belpolitikai viszályokból, hatalmi harcokból és intrikákból győztesen kikerülve lett a Nemzeti Védelmi Bizottság alelnöke. Ezt a rabszolgatartó katonaállamot tulajdonképpen teljhatalommal irányító testületet Kim Dzsong-il személyesen vezette haláláig.

Jo Ho-jeol, a déli Koreai Egyetem Észak-Korea szakértője szerint nem vitás, hogy a mostani vezető Kim Dzsong-ün, ami azonban a hierarchiát és a befolyást illeti, rendkívül biztos pozíciónak örvendhet.

A diktátor és segítőtársai komoly kihívások elé néznek. Az ENSZ adatai szerint az 1,2 milliós hadsereget fenntartó 25 milliós országban a várható élettartam három és fél évet csökkent 1994 óta, amikor az ország első teljhatalmú vezetője, Kim Dzsong-ün nagyapja, Kim Ir Szen hunyt el. Az ENSZ szerint a 2011-15-ös országprogramban arra kell törekedni, hogy a KNDK elérje az 1990 előtti gazdasági szintet, és végetvessen a lakosság egyharmadát, azaz körülbelül nyolcmillió, elsősorban vidéken élő koreait sújtó éhínségnek.

Rendkívüli aggodalomra ad okot, hogy az Amnesty International és más emberjogi csoportok 200 ezerre teszik a különféle koncentrációs táborokba bezárt emberek számát. Ezek a táborok voltaképp haláltáborok, mert noha üzemszerű megsemmisítés nem folyik bennük, a körülmények annyira embertelenek, hogy azokat még a rendkívüli fizikumú emberek sem bírják sokáig. Ezekbe a táborokba gyakran egész családokat, gyerekeket zárnak be, mert Észak-Koreában gyakorlat a kollektív büntetés. Előfordul az is, hogy a bűnelkövető egész rokonságát, sőt, a szomszédait is deportálják.

Ezek az állapotok nem akadályozták meg az észak-koreai rezsimet abban, hogy kamionszámra hozassa a temetésre a friss virágot Kínából.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (6 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +5 ( 5 szavazatból)
Eltemették a tirannust, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

8 Reader’s Comments

  1. Szerintem két év sem kellene és a csutipatás is lesüllyedne erre a szintre.
    A támogatóival együtt !!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  2. Nem volt egy dögkút ahová beleburíthatták volna? Nem érdemel temetést az emberi fekália!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  3. majd lehetünk egy táborban EZEKKEL :
    http://mandiner.hu/cikk/20111121_magyarorszag_az_eurazsiai_unioban

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  4. Üdvözöljük Észak-Koreában
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=D_O19WeWRkY

    Hosszú film és nem túl alapos turistaút.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  5. ezt a szánalmas “MŰ” jajveszékelést, mert a malacfejű kedves vezír feldobta a talpát, szerintem ha tehetnék, inkább buliznának örömükben, és nem kellene megjátszani a nagy gyászolót

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  6. Hogy a p-ba nem lehet eltakarítani ezt a velejéig gonosz bandát a Föld színéről?! Mi lenne, ha először kémek hatástalanítanák az atomarzenálját (ami nem olyan nagy), aztán következne a többi? Ez nem mehet így tovább.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. Népe helyett senki nem fogja megoldani a bajaikat.
    Majd akkor lesz ott változás, ha a milliós hadsereg kezébe veszi a hatalmat.
    Megjegyzem a gyász őszinte, nekik születésük óta mossák az agyukat.
    Nálunk csak 8-10 éve, mégis nagy az agymosók sikere (2/3).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  8. Engem speciel nagyon elgondolkodtat, hogy vajon azért sirnak-e, mert rákényszeritik őket, vagy pedig mert tényleg azt hiszik hogy egy aranyembert vesztettek el. Bizonyára nem hülyék de a külvilágról való tájékozottságuk alapján elképzelhető ez utóbbi is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Orbán küldöttsége Észak-Koreában 2014. április 9. szerda

Maga az ENSZ játssza ki a szankciókat? 2012. július 5. csütörtök | AN

Újabb hódításra készül a hamburger 2012. július 3. kedd | Rákócza Richárd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos