Ronai and Ronai
AMERIKAI

Segítséget kért az Iránban eltűnt FBI-ügynök 2011. december 10. szombat 19:45 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Segítséget kért az Iránban eltűnt FBI-ügynök

Washington – Az évekkel ezelőtt köddé vált nyugalmazott ügynök, Robert Levinson családja kérelemmel fordult a férfi elrablóihoz. Nyilvánosságra hozták azt a videofelvételt is, amelyet a terroristáktól kaptak.

Megrendítő módon szólítja meg az elrablása után három és fél évvel készített felvételen Robert Levinson családtagjait és az Egyesült Államok kormányát, segítséget kérve kiszabadításához. Az amerikai kormány az évek óta tartó nyomozás ellenére a sötétben tapogatózik, nincs konkrét bizonyítékuk arról, ki tarthatja hatalmában a jelenleg 63 esztendős, hétgyermekes családapát.

Ezen a helyzeten a fogvatartók sem segítenek, akik furcsa módon nem állnak elő követelésekkel. Az elrabolt egyik gyermeke, David és az ügynök felesége, Christine ezért arra kérik az emberrablókat, bárkik legyenek is, álljanak elő igényeikkel, hogy a család együttműködhessen velük Levinson biztonságos hazahozatalában.

A mellékelt felvételt 2010 novemberében kapta meg a család, vagyis jó egy éve. Az 54 másodperces videó tanúbizonysága szerint Levinson megviseltnek, de nagyjából épkézlábnak tűnik; egy félmondat erejéig ő maga is kitér arra, hogy jól bánnak vele, de nyilvánvalóan azt a szöveget mondja, amelynek elmondására kényszerítik. A férfi esetében a „jó bánásmód” önmagában halálos lehet, mivel a fogoly súlyos cukorbajban és magas vérnyomásban szenved; ha nem jut hozzá a megfelelő gyógyszerekhez és orvosi ellátáshoz, ezek a kórok meg is ölhetik.

„Jól bánnak velem. De szükségem van az Egyesült Államok kormányának segítségére, hogy teljesítse annak a csoportnak az igényeit, amely három és fél éve fogva tart. És kérem, segítsenek hazajutni.”

A férfi hangja néhányszor elcsuklik, különösen, amikor családtagjait emlegeti. „Nem vagyok nagyon jó egészségi állapotban”, mondja. „Nagyon gyorsan ki fogok fogyni a cukorbetegség elleni gyógyszerből.”

Levinsonról sokáig semmit nem lehetett tudni; csak tavaly novemberben, a videóból derült ki, hogy mégis életben lehet, a floridai Coral Springsben élő család azonban semmilyen részletet nem közölt, csak azt erősítették meg, hogy bizonyítékuk van arra: a családfő még él.

Mahmúd Ahmedinedzsád iráni elnök ellentmondásosan nyilatkozott az ügyben, egyik mondatában azt állítva egy interjúban, semmit nem tud a dologról, a másikban segítségét ajánlotta fel, a harmadikban pedig azzal vádolta az FBI-t, bizonyítékokat tart vissza arra vonatkozóan, mit keresett Levison Iránban.

Levison 1998-ban ment nyugdíjba, magánnyomozó lett, cigarettacsempészekkel foglalkozott, és családjával közölte, munkája miatt kell Iránba utaznia 2007 márciusában. Kis szigete, amely szabadkereskedelmi övezet – ezért amerikai állampolgárok is vízum nélkül beutazhatnak oda –, népszerű üdülőhely, amellett a szervezett bűnözés és a csempészet egyik világközpontja.

Levison azután tűnt el, hogy találkozott Dawud Salahuddinnal, egy Amerikából menekült férfival, akit azért köröznek, mert 1980-ban, egy évvel az iráni iszlám forradalom után, Marylandben lelőtte a bukott Pahlavi-rendszer egy volt diplomatáját. Salahuddin állította azt, hogy tanúja volt, amint iráni rendőrök kihallgatják Levisont, aki a szállodájából még kijelentkezett, a repülőtérre viszont sohasem érkezett meg.

Másként tudja a történteket Reza Kahlili, Amerikában élő iráni ellenzéki, aki szerint Levisont az iráni Forradalmi Gárda rohamcsapata, a Kudsz vitte el egy teheráni biztonságos házba, mert Levison a Gárda és az orosz maffiacsoportok közti – főleg pénzmosással kapcsolatos – együttműködést próbálta feltárni.

Az amerikai kormány eleddig azt feltételezte, hogy Levinsont az iráni hírszerzés rabolta el, hogy később zsarolhassa vele Washingtont. A most közzétett videót elemző szakemberek azonban bizonyos jelekből arra következtetnek, hogy a felvétel nem Iránban, hanem Pakisztánban készülhetett. Annyi egyértelműen megállapítható, hogy a videón a háttérben halkan pástu esküvői zene szól. A pástu népcsoport Pakisztánban és Afganisztánban honos.

Korábban fényképek érkeztek a rabról, azok elemzése nyomán Afganisztánra lehetett következtetni. A fotókon Levinson olyasfajta narancssárga kezeslábasban látható, amelyeket a guantánamói foglyok viselnek. A fényképeken a fogoly haja és szakálla hosszabb, mint a videón, ő maga pedig soványabbnak látszik, így lehet, hogy az élelmezését időközben feljavították. A fotók internetes útját sikerült egy pakisztáni címig lenyomozni.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Segítséget kért az Iránban eltűnt FBI-ügynök, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Szegény ember.:( És szegény családja:(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  2. Így utazzon a magyar abba a leginkábbcsak madárinfluenzia által sújtott országba !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

3,70 felé közelít a benzinár 2012. február 28. kedd | AN

Rádióba szerelték az iráni pokolgépeket 2012. február 22. szerda | AN

Irán nem hagyja, hogy atomlétesítményeit meglátogassák 2012. február 21. kedd | Rákócza Richárd

Irán nem ad el olajat a briteknek és a franciáknak 2012. február 19. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos