Ronai and Ronai
AMERIKAI

Már a mexikói főváros sem biztonságos 2011. december 29. csütörtök 14:35 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(11)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Már a mexikói főváros sem biztonságos

Mexikóváros – Az eddig főleg vidéken, elsődlegesen az amerikai határ közelében tomboló drogháború lassan hatalmába keríti a húszmilliós metropoliszt, amit eddig a béke szigeteként tartottak számon.

A főváros északi részén fényes nappal fegyveresek rontottak be foglyaikkal egy utcába, amely tömve volt bevásárlókkal és a közel iskolából kifelé igyekvő diákokkal. A gengszterek a velük lévő három foglyot szabályszerűen falnak állították, majd Kalasnyikov géppisztolyokkal kivégezték.

A vérfagyasztó jelenet rendezője a drogmaffiák legerősebbike, a La Familia kartell, amely Michoachan államot uralja, de ellenőrzését a jelek szerint az eddig biztonságosnak tartott Mexikóvárosra is ki akarja terjeszteni.

A főváros eddig kimaradt a bandaharcokból; hallgatólagos megegyezés alapján semleges terület volt, ahol lehetőség szerint senki nem követett el erőszakcselekményeket. A helyzet azonban az utóbbi időben megváltozott, elsősorban azért, mert csatasorba lépett egy fiatalabb nemzedék, amely nem tartja tiszteletben a korábbi szokásokat. Mexikóvárosban a narkógengszterek „ifjútörökjei” számos tömegmészárlást és lefejezést hajtottak eddig végre.

A rendőrség szerint Mexikóvárosban és vonzáskörzetében az óévben háromszáznál több maffiagyilkosságot követtek el, köztük számos elborzasztó rémtettet: Tlalpan környékén öttagú családot mészároltak le, a jómódú Santa Fében lefejezések zajlottak, a város nyugati részén található Huixquilucanban pedig egy felüljáróról lógatták le a lefejezett hullákat. 2010-ben „csak” 260 gengek közti leszámolás torkollott Mexikóvárosban gyilkosságba, a növekvés tehát nagy mértékű.

Mexikóváros két részre oszlik, a belvárosi részen, az önkormányzattal rendelkező Szövetségi Kerületben közel 9 millióan élnek, a külvárosokban további 12 millióan, ezeket a szatellittelepüléseket azonban, amelyek közt egyaránt vannak középosztálybeli alvóvárosok és nyomortanyák, Mexikó állama kormányozza. Rendőrségi szakértők szerint katasztrófát jelentene, ha a drogháború azzal az intenzitással lángolna fel a fővárosban, amilyennel vidéken tombol.

A túlságosan erőszakos enklávékat a tehetősebbek általában elhagyják, így az erőszakos helyeken tovább fokozódik a nyomor és a kilátástalanság, az elslumosodás újabb erőszakot szül. Van, ahol annyira elviselhetetlenné válik az élet, hogy már a szegények is menekülnek; inkább vállalják, hogy földönfutók lesznek, de nem teszik ki további veszélynek életüket.

Vannak városok, ahol évek óta nem sikerült megfékezni a teljesen elszabadult indulatokat. Észak-Mexikóban található a világ leggyilkosabb városa, Ciudad Juárez, de az egykor popslágerben is megénekelt idegenforgalmi központ, Acapulco sem dicsekedhet közbiztonságával. Ezzel szemben a mexikóvárosi Szövetségi Kerületben eddig kevesebb emberölés történt, mint nem egy észak-amerikai városban. Mexikóváros fél évtizede még meglehetősen erőszakos és veszélyes hely volt, azután viszont a hallgatólagos tűzszünetnek köszönhetően békés éveket élt meg – egészen mostanáig.

Maguk a gengszterek is szívesen tartózkodtak a fővárosban, sok esetben megfeledkezve önnön biztonságukról is. Vicente Carillo Leyvát, a Juárez kartell alapítójának fiát Mexikóváros egy parkjában tartóztatták le melegítőben, kocogás és tornagyakorlatok közben 2009-ben. Szintén a fővárosban, az előkelő Lomas de Pedregal negyedben, ugyanabban az évben fogták el a rivális Sinaola kartell örökösét, Vicente Zambadát.

Most azonban már senki sincs biztonságban a fővárosban és annak közvetlen közelében. A Guadalupe Victoria negyed – ahol az említett kivégzések történtek – tipikusan olyan nyomornegyed, amelybe az új kartellek most nyomulnak be. A kivégzettek a kokain egy bizonyos formáját, a cracket árulták a legócskább minőségben, bárki számára elérhető áron, adagját akár harminc pesóért, azaz körülbelül 500 forintért, és ezzel rontották a La Familia üzletét. Noha a kivégzések egy üzletsoron történtek, az ottani boltosok annyira rettegnek, hogy mindenki azt állítja, semmit sem látott, de még csak nem is hallott.

Mexikóváros belső negyedében a békés években százezer lakosra 8-10 emberölés jutott, vagyis feleannyi, mint New Orleansben, Baltimore-ban vagy Detroitban. Összehasonlításul Ciudad Juárezben 272 emberölés jutott százezer lakosra. A mexikóvárosi tűzszünetnek három kegyetlen banda felemelkedése vetett véget: a La Familia, a világhírhedt Zeta, valamint a Mano con Ojos, amelyek minden korábbinál radikálisabb eszközöket használtak.

Az indokolatlan mértékű brutalitást az magyarázza, hogy a feltörekvő drogmaffiák vezető személyiségei korábban bérgyilkosként dolgoztak más bandák számára, és hóhérmentalitásukat nem tudták levetkőzni, mivel a problémák megoldásának egyetlen módját az útjukban álló emberek megsemmisítésében látják. Évek óta harcolnak a főváros körülötti területek feletti uralomért, és ez a harc szivárog most be Mexikóvárosba is. Senkivel szemben nem ismernek irgalmat; volt rá példa, hogy az emberrablás áldozatává lett fiatal, terhes nő két ujját levágták, és azt küldték el a férjnek, aki természetesen gyorsan előteremtette ezután a váltságdíjat.

A bandatagok zömben kiképzett gyilkosok, nem egy katona vagy rendőr is volt korábban. Szintén Mexikóvárosban kapták el augusztusban a Mano con Ojos egyik vezérét, a 36 éves Oscar Osvaldo Garciát, aki korábban a mexikói tengerészgyalogságnál szolgált.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Már a mexikói főváros sem biztonságos, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(11)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

11 Reader’s Comments

  1. Hihetetlen hogy nem lehet megálliíani a romlást amikor már felütötte a fejét. Gondolom egy katonai diktatúrára volna már szükség vmi rendkívül erőskezű vezetővel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  2. Senkinek ne legyenek kétségei:
    A nem túl távoli jövő ezt prognosztizálja Budapest uccáira is .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (10 szavazatból)
  3. Geyza, ez talán nem fog bekövetkezni, Pintér nem marad sokáig hatalmon…..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  4. Az ő fegyverük a népbutítás,nálunk van az egy főre eső legtöbb hülye,aki álmából felkelve is tud komcsizni meg zsidózni meg cigányozni.Kéne már egy király erre a trágyadombra……………………………..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (8 szavazatból)
  5. Azért egy 100 milliós országban nagyobbat durran egy diktatúra bevezetése, mint nálunk :((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  6. Geyzának van igaza. Ez vár ránk is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  7. Striner:

    “…egy katonai diktatúrára volna már szükség vmi rendkívül erőskezű vezetővel….”

    - Igen?

    És mi garantálná, főleg a latinok esetében, hogy az a diktatúra nem maga lenne esetleg a legnagyobb kábítószer- és szervezett bűnözői hálózat központja?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  8. Sajnos ez lesz mindenhol. Az állam sorban mondja fel a feladait. Eljön az idő, amikor mindenki azon fog igyekezni, hogy egy kegyúr, vagy egy klán befogadja. Ölni is fognak érte. De akkor már nem lesznek hivatalok.
    Az ember társas lény. Igényel közösséget, amit szolgálhat.
    Senki sem jókedvéből lesz drogcsempész. Nagyon nehéz kenyér. Ha kapnának egy rendes állást – bizonyára felhagynának törvénytelen életmódjukkal.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  9. Ha az emberiség átlagos agykapacitása meghaladná egy gilisztáét, akkor a kábítószerek nagy részét legalizálnánk, és ellenőrzött körülmények között árulnánk őket gyógyszertárakhoz hasonló boltokban.
    .
    Várható eredmény: kevesebb droghasználó, tisztább és ártalmatlanabb drogok, kevesebb vérengzés.
    .
    (Nem várok túl sok pluszt ezért a kommentért, tisztában vagyok azzal, hogy mi van az emberek fejében.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  10. szerintem nakadzsit sokan félre értették. minden esetre igazat adok neki kivéve a királyt (hálistennek globális a felmelegedés a Duna egy jó darabig még nem fog befagyni)mint ahogy Malderon olvtársnak is. és ha a prostitúciót is legalizálnák több adóbevétele lenne, (na remélem nem ennek csuti kormánynak) az államnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  11. ezek nem emberek, hanem állatok

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Szavazatvásárlás Mexikóban? 2012. július 5. csütörtök | AN

Mexikóban ismét intézményes a forradalom 2012. július 2. hétfő | AN

Hitler, cicimutogatás, hűtlenség 2012. június 22. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos