Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kína büntetővámmal sújtja az amerikai autóipart 2011. december 15. csütörtök 11:15 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kína büntetővámmal sújtja az amerikai autóipart

Peking/Washington – A világgazdaság két óriása közti háború újabb fejezeteként Kína huszonkét százalékos büntetővámot vet ki az Egyesült Államokból érkezp nagyobb személygépkocsikra és városi terepjárókra, jelentette be szerdán a kínai kereskedelmi minisztérium.

Az új vámok a jelenleg Kínába irányuló, több mint négymilliárd dolláros amerikai autóexportot veszik célba, és a lehető legrosszabbkor jelentették be őket, amikor az amerikai-kínai viszony amúgy is feszült: Kína valutaleértékelési politikája az amerikai elnökválasztási kampányban is központi téma.

Az új vám által érintett járgányok közt vannak olyan státusszimbólumok, mint a General Motors által gyártott Cadillac Escalade, a Fiat-Chrysler féle Jeep Grand Cherokee, de a Daimler-Benz Mercedesei és a BMW luxusterepjárói is, amelyeket az Egyesült Államokban állítottak elő. A Ford jelenleg nem exportál Kínába.

A Mercedes az M, az R és a GL-osztályú városi terepjáróit az amerikai és külföldi piacokra Alabamában gyártja. Az itteni termékek tíz százalékát teszi ki a kínai export – évi 16 ezer jármű. A BMW az X3, X5 és X6 márkákat Dél-Karolinában állítja elő, hetven százalékban exportra, és azt állítja, a büntetővám „jelentős hatást” gyakorol a jövőjére, noha nem akkorát, mint más gyárakéra, mert számítottak erre a lépésre, mondta a BMW szóvivője a Reutersnek.

A General Motors, amely a leginkább jelen van Kínában, a két ország kormányaival tárgyalva igyekszik valamilyen megoldást találni. A GM idén összesen 11 ezer nagykategóriás kocsit adott el Kínában, leginkább Buick Enclave-eket és Cadillac CTS-eket, valamint a már említett Escalade-ot. Ebben az évben – egy júniusi bejelentés szerint – negyvenezer gépjármű kínai eladásával számolt a Fiat-Chrysler.

A Honda Ohióban gyártja a kínai exportra szánt Acura TL szedánokat, amelyek vámtétele szintén megemelkedik, de csak 4,4 %-kal. A Honda kínai részesedése meglehetősen szerény, novemberig összesen 362 darab Acurát tudtak eladni a világ legnépesebb országában, amely egyben a világ legnagyobb autópiaca is: a hazai gyártás gyenge, így a piac hetven százalékát amerikai, európai, japán és dél-koreai autógyárak uralják.

A hivatalos kínai magyarázat azzal indokolja a büntetővám bevezetését, hogy az amerikai városi terepjárók és luxusszedánok elárasztották a kínai piacot (!), és „jelentős károkat okoztak Kína hazai gazdaságának”. Történt ez annak dacára, hogy Kínában az importkocsikat már így is brutális, 25 %-os vám sújtja; erre jön rövidesen rá az újabb 22 %.

A döntés megszületésekor már két éve folyt Amerika és Kína között az autógumi exportjával kapcsolatos harc, amit Kína szeptemberben végül elveszített. A Világkereskedelmi Szervezet döntése az Obama-adminisztráció javaslatával egyetértve engedélyezte a kínai autógumik megadóztatását, és nem adott helyt annak a 2009-es pekingi állításnak, miszerint a protekcionista amerikai lépés a kínai gumiipart károsítja.

Carol Guthrie, az amerikai kereskedelmi minisztérium szóvivője „rendkívül kiábrándítónak” nevezte a mostani kínai lépést. Négy vezető törvényhozó arra szólította fel a minisztériumot, tegyen ellenlépéseket, mivel a büntetővám bevezetése igazolhatatlan.

Kínában 2010-ben több mint harminc százalékkal nőtt a személyautók eladása, 2011-ben azonban ezt a piacot is érintette a válság, és az eladások száma meredeken zuhant, a növekedés pedig öt százalékosra zsugorodott. Az amerikai részesedés viszont nőtt: míg 2010-ben 3,5 milliárd dolláros volt az autóexport, idén október végéig már 4,2 milliárd dollár értékben vettek amerikai négykerekűt Kínában.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 4 szavazatból)
Kína büntetővámmal sújtja az amerikai autóipart, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

4 Reader’s Comments

  1. Ez a háború is élesedik a piacon. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. Európának beteg az agya…Kína pedig röhög a markába.
    Kína elcsaklizta az ipart Európától, Amerikát pedig már Európa becsapása előtt elborította a kínai “első osztályú, magas színvonalú” árukkal. Mivel (minden ide tartozik) túltermelés van, az európai áruk hátrányban vannak árban, (minőségről viszont jobb nem beszélni), az Európai Unió minivámokkal próbálkozik, Kína viszont jó nagyot lép.
    Megérdemli az európai nép!
    Magyarországon pedig minden kínai, nincs is más. Országunk vezetői elmebetegségről tesznek tanubizonyságot, nem beszélve, hogy teljesen
    skizofrén törvényeket hoznak. A gazdaság egy trágyadomb, szerkezete, elszámolási rendszere egy nagy rakás szar. Itt semmi sem jó, főleg nem a minimálbér, aminek nettó értéke 200-250 €, mit lehet ezzel kezdeni? A mi semmi értéket nem képviselő honatyáink szart sem érnek, a szájukat nyitogatják, esznek, isznak, frázisokat mondogatnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  3. Pedig ami trossza Amerikának , az fokozottan rossz minékünk ! ! !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  4. ” ROSSZ ”
    Így helyes a mondat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Kína „óvatosságra” inti Amerikát 2012. január 10. kedd | RR

Amerikai hadihajók mennek Szingapúrba 2011. december 16. péntek | RR

Kínát sokkolta a Pakisztán elleni támadás 2011. november 28. hétfő | RR

Kína haragszik az amerikai valutatörvényre 2011. október 12. szerda | RR

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos