Ronai and Ronai
AMERIKAI

Az afgán kormány tárgyal a tálibokkal 2011. december 26. hétfő 18:21 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Az afgán kormány tárgyal a tálibokkal

Washington/Kabul – A hivatalos Afganisztán megbízhatónak tűnő információk szerint hamarosan hivatalosan elismeri a Talibán terrorszervezet katari képviseleti irodáját azáltal, hogy elfogadja az iroda által a béketárgyalásokhoz nyújtott „segítséget”, kimondva egyszersmind, hogy külföldi – azaz nyugati – erők a folyamatba nem szólhatnak bele.

A béketárgyalások kapcsán követendő szabályokat az afganisztáni Legfelsőbb Béketanács (LB) állította fel, szemmel láthatóan készülve egy olyan jövőre, amelyben már nem lesznek jelen az Egyesült Államok és a NATO katonái, hogy a demokratikusnak mondott Hamid Karzai-rendszert az ultraszélsőséges iszlamista terrorszervezet haragjától megvédelmezze.

A hivatalos Afganisztánt a Reuters értesülései szerint aggasztja, hogy a Talibán képviseleti irodáját a katari fővárosban, Dohában Németország titkos közbenjárására és az Egyesült Államok ugyancsak titokban tartott beleegyezése mellett hozták létre. Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy a Nyugat tárgyalópartnert lát a tálibokban, így a nyugati hatalmak által fenntartott kabuli rendszernek sincs más választása, mint hogy valamilyen megegyezésre törekedjen a szervezettel.

Tálib diplomatakar. Középütt Abdulszalám Záíf mulla, a terrorszervezet pakisztáni nagykövete; kötéssel a szemén Ahmed Rátíb tolmács, jobboldalt Szohail Sáhín helyettes nagykövet. Feltétel, hogy Pakisztán is támogassa a békefolyamatot

A Karzai-rendszer a múlt héten hívta haza dohai nagykövetét. Hamid Karzait nyilvánvalóan frusztrálta, hogy a NATO a háta mögött nem csak alkudozik, de konkrétan meg is egyezik bizonyos kérdésekben a tálibokkal. Kabult mélységesen aggasztják azok az értesülések is, amelyek szerint az Egyesült Államok fontolóra vette, hogy a guantánamói fogolytáborban őrzött terrorgyanús afgán egyének egy részét Dohába szállítja át. Az afgán kormány azt akarja elérni, hogy Amerika neki adja át ezeket a rabokat.

A Talibán az Afganisztánt megszálló szovjet haderő kivonása utáni zűrzavaros években tűnt fel a sokat szenvedett országban, rövid idő alatt annak nagy részét uralma alá hajtotta, és az iszlám jognak, a sáríának még egyes iráni főpapokat is megdöbbentő szigorúságú, szélsőséges változatát erőltette brutális eszközökkel a lakosságra. A tálib rendszer 2000 őszéig állt fenn, amikor az Egyesült Államok Oszama bin Laden és bűntársai rejtegetése miatt lerohanta az országot és megdöntötte a rendszert.

A Talibán azóta változó intenzitással harcol a fennmaradásáért, de a NATO által alkalmazott katonai stratégiával kiirthatatlannak látszik. A kabuli rendszer különféle feltételekkel kezdene a tálibokkal béketárgyalásokat, így a szervezetnek teljesen fel kell hagynia az erőszakkal, minden kapcsolatot meg kell szakítania az al-Kaidával, és el kell fogadnia az emberi és polgári jogokat garantáló afganisztáni alkotmányt. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a Talibánnak bele kéne egyeznie egyebek mellett a női egyenjogúságba, ami a terrorszervezet által gyakorolt „jogfelfogás” értelmében abszurdum.

Az LB a Reuters birtokába jutott tizenegy pontos memorandum szerint ahhoz is ragaszkodik, hogy a majdani békefolyamatban a Talibánnak meg kell szereznie Pakisztán támogatását is, mivel a szervezet nagy része ebben az országban állomásozik. Kabul szeretné azt is elérni, hogy a tálib képviseleti iroda ne Katarban, hanem Szaúd-Arábiában vagy Törökországban legyen, a lényeg azonban, hogy muzulmán országban legyen, és a katari helyszín nem kizáró ok, amennyiben nem próbálják onnan aláásni a központi afgán hatalmat, és az iroda kizárólag a béketárgyalások célját szolgálja.

Derűs tálibok. Ismét úton a hatalom felé?

A Nyugat szerint kétkulacsos játékot űző Karzai-rezsim a jelek szerint túltaktiktázta magát. A NATO-tagállamok és Kabul között fokozatosan romlott meg a viszony, miután az Egyesült Államok azzal vádolta Karzait, hogy részint korrupció fejében, részint a majdani megtorlástól félve elengedi a nyugati erők által elfogott terroristákat, sőt, a színfalak mögött össze is játszik velük. A NATO-csapatok kivonása legkésőbb 2014-ben várható; úgy tűnik, Washington és a Karzai-rezsimet nagy mértékben szponzoráló Berlin végképp letett arról, hogy demokratikus rendszert honosítson meg Afganisztánban, és most már azt sem bánják, ha ismét a tálibok veszik át a hatalmat. Ez Hamid Karzai országlásának végét jelentené.

Kabul maga is próbált kiegyezni a terrorszervezettel, előrehaladás azonban nem nagyon történt. A tálibok békeküldöttségnek álcázott öngyilkos terroristái szeptemberben magát a Béketanács elnökét, Burhanuddin Rabbáni volt elnököt is meggyilkolták.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Az afgán kormány tárgyal a tálibokkal, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

6 Reader’s Comments

  1. Hagyni kell a fenébe az egészet.
    Ha megint piszkoskodnának azok a tálibok , újra le le lehet őket verni katonailag.
    De ehy olyan országban demokráciát erőltetni totálisan értelmetlen idea és sokba is kerül.
    Anyagilag és emberéletben egyaránt.
    Maga a katonai akció a békefennartáshoz képest elenyésző veszteségekkel járt mind Afganiszánban , valamint Irakban szintén.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  2. Ezt mondom mar miota,csakhogy nehez lenyelni az igazsagot.
    Anno,Bushnak addig kellett volna szonyegombazast folytatni,amig nem adjak ki Oszamat,es a taliban vezetoseget.
    E helyett Irakot kezdte,Afganisztan be se lett fejezve….
    Meg aztan,az afgan nep jobban gyuloli az USA-t,mint a gyilkos talibokat.
    Sajna…..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  3. fringe:
    TE még nemláttál repülőgépről egyhegységet vagy egy várost nem túl magasról !
    Honnan a fenéből vettek volna annyi bombát ?
    Nem lehet csak úgy vaktába szórni a drága harceszközt bele a semmibe !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  4. Oda köll menni , oszt lekell verni őket . A bombázások csak arra valóak hogy kissé megdolgozzák őket vele. Hogy tudhassák mi az ujság.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  5. Nem értem, mit kell ezekkel tárgyalni.

    Ahelyett, hogy halomra ölnék mind, függetlenül attól, ki és miért bábáskodott évtizedekkel ezelőtt egy ilyen söpredék létrejötténél.

    Ezekkel más tárgyalásnak nincs helye.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  6. Geyza,
    Tora Borat sem bombaztak eleget ,pedig Osama ott bujdosott.
    Az afgan teruletek nem kedveznek a szarazfoldi harcokhoz,egy epkezlab sima fold darabjuk sincs.
    Az orosz medvenek alaposan beletort a foga annak idejen Afganisztanba.
    Az afgan nep hozzaallasa tudna a helyzetet megvaltoztatni,de mint elobb emlitettem az idegen eroket jobban gyulolik mint a talibokat.Abban igazad van,ahogy irtad, demokraciat eroltetni egy ilyen tipusu orszagban,felesleges.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

2014 után: utóvéd Afganisztánban 2012. október 21. vasárnap | AN

Washington lemondott az afgán békéről 2012. október 3. szerda | AN

Afganisztán két év múlva magára marad 2012. október 1. hétfő | AN

Konzulátusi dolgozók sérültek meg 2012. szeptember 3. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos