Ronai and Ronai
AMERIKAI

A lovakat leölik, ugye? 2011. december 1. csütörtök 11:44 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(12)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A lovakat leölik, ugye?

Tulsa, Oklahoma – Hamarosan ismét lehet lovakat vágni az amerikai vágóhidakon úgy, hogy húsukat emberi fogyasztásra szánják. A Kongresszus fél évtized után oldotta fel a tiltást; az első lókolbászok még az idén megjelenhetnek az amerikai boltokban.

Öt évvel ezelőtt azért tiltották be a lóhús emberi fogyasztásra szánt felhasználását, mert aktivistáknak sikerült megakadályozniuk, hogy szövetségi összeget különítsenek el a lóhús állatorvosi vizsgálatára, ami nélkül élelmiszer formában nem kerülhetett forgalomba. A Kongresszus egy költségvetési törvényben oldotta fel a tiltást, amit Barack Obama november 18-án írt alá, hogy a szövetségi kormányzást december közepéig ezzel felszínen tartsa.

Nem különítettek azonban el semmilyen összeget a lóhús állatorvosi vizsgálatára, amely az ellenzők szerint az adófizetőknek évi 3 és 5 millió dollár közötti összegbe fog kerülni. A szövetségi mezőgazdasági minisztériumnak a mostani költségvetéséből kell valahogyan kigazdálkodnia ezt az összeget, noha a költségvetés további megszorítások elé néz, lévén a Kongresszus és a Fehér Ház is gátat kíván szabni a költekezésnek.

A mezőgazdasági minisztérium keddi közleménye értelmében az Egyesült Államok területén jelenleg nincs olyan vágóhíd, ahol emberi fogyasztásra vágnának lovat, de ha nyílik ilyen, ott szigorú vizsgálatokkal fognak a szövetségi előírásoknak érvényt szerezni. Neil Gaffney minisztériumi szóvivő azonban nem kívánt részletekbe bocsátkozni afelől, konkrétan mit jelent ez.

Az utolsó lovakkal foglalkozó vágóhidat 2007-ben zárták be Illinoisban, és állatvédelmi aktivisták azzal fenyegetőznek, hogy nagyszabású megmozdulások lesznek, ha valahol ismét kinyit ilyen vágóhíd. Wayne Pacelle, a The Humane Society of the United States szervezet elnöke „bajokat, pereket, jogi akciókat és alapvetően igen barátságtalan környezetet” ígért azoknak, akik lóvágóhíd létesítésére adnák a fejüket.

A fenyegetés nem rettenti el a vágáspártiakat, akik nagy üzletet látnak az Európába és Ázsiába – főként Franciaországba és Japánba – exportált lóhúsban, és számításaik szerint évente 200 ezer lovat akarnak lemészárolni.

Az Egyesült Államokban a negyvenes években még viszonylag gyakori dolog volt a lóhús-fogyasztás, a későbbi évtizedekben azonban ez az élelmiszer teljesen eltűnt az étrendből, miután a ló mint az ember legjobb barátja és mint a Vadnyugat meghódításának fontos szereplője ment át a köztudatba. Kaliforniában és Illinoisban be van tiltva az emberi fogyasztás céljából történő lóvágás, további tizenkét állam pedig csak komoly megszorításokkal engedélyezi azt.

A vágás pártján állók azzal érveltek, hogy a tilalomnak nincs különösebb értelme, részint mert a tiltás éveiben drámaian megnőtt a lovak elhanyagolása és elhagyása – Coloradóban például hatvan százalékkal –, részint a vágásra szánt állatok nem kerülték el sorsukat: csak 2010-ben 138 ezer lovat szállítottak kanadai és mexikói vágóhidakra, nagyjából annyit, amennyit a 2007-es tiltás előtt Amerikában levágtak.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(12)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

12 Reader’s Comments

  1. A legyilkolt csődörök bizonyos részét kéretik az alábbi címre küldeni:
    *
    Fidesz Központi Hivatal
    1062 Budapest, Lendvay utca 28.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (19 szavazatból)
  2. Mosolygó
    aztán azt kapjuk tőlük karácsonyra és az új évre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (10 szavazatból)
  3. Mosolygó, a paripapimpirire gondoltál?
    Az való a 2/3-ot előállítóknak, megjegyzem a többi is ezt kapja.
    VIKTOR – VIKTOR – VIKTOR!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  4. Huszárik Zoltán: Elégia
    http://www.youtube.com/watch?v=UOPeqPTH684

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  5. Erdekes!!
    mire fol ez a nagy felhaborodas?? senki se evett meg Lokolbaszt,vagy Virslit?!
    megjegyzem,;-mi annak idelyen-(Auschwitzban)-megettuk volna akar nyersen is!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  6. Hol van már (moderálva)?Már a lovakat is!??????,Az embernek semmi nem eleg,csak luxusbol (nem ehsegböl!!!!),mindent elpusztit,felzabál.Ha ma a lovmbol(kutyámbol……..hu…)eszem,holnap 1 embertársambol?????Hát hol a határ?? Csak azert,mert az “ember” a táplálkozási lánc legfelsöbb szintjen áll,már bármit megtehet?”CSAK” 1 szep bundáert kedves álatokat öl halomra,amit 1x .2x visel,nem eszkimokra(indiánokra,stb),gondolok,akik 1,2 állatot elejt,husa,bundája,stb miatt,hanem a NAGYIPARI GAZDÁLKODÁSRA…..21.század!!! MI JÖHET MEG?????

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  7. rofl haha zo http://www.nomanslands.com/users/dl3.htm?2e3i4l6-Picture14.JPG

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  8. omg haha sy http://www.nomanslands.com/users/dl3.htm?3d4r7n1-Picture34.JPG

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  9. Természetesen a rendszerváltástól nem ilyen lovat akartunk.
    De ha már ezt kapjuk, a legnemesebb részét javaslom
    ajánljuk fel “pártunknak és kormányunknak”!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  10. Mitől különb a ló a szarvasmarhától? Én soha nem ettem még lóhúst, de annyiféle szokás van a világon, hogy nincs értelme azon vitázni, hogy egyes állatokat azért, másokat pedig ezért szabadna-nem szabadna levágni. Különben is, ha így halad az emberiség létszámban és környezetkárosításban, akkor bizony már semmiféle vörös húst se fog enni a többség, és szépen visszatérünk az őskori kisemlős- és rovarevésre, amelyek sokkal kevesebb kár, és ráfordítás mellett képesek ugyanazt a táplékforrást biztosítani, sőt, néha még többet is. Kíváncsi leszek, hogy lesznek-e majd “kukacpártiak”, akik megvédik majd a serpenyőbe kerülő “finomságok” jogait.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  11. Szerintem sincsen semmi különbség mondjuk egy borjú meg egy ló között. A kínaiak és koreaiak meg kutyát esznek már évezredek óta, és bár kiráz a hideg ettől a gondolattól, nem tehetünk semmit ellene. Nekem pl. vannak halaim az akváriumomban, és látom hogy ők is érző lények. Aki bármiféle húst eszik, annak tudnia kell hogy egy másik élőlényt fal fel éppen. Ja, és a disznó is nagyon intelligens állat, és őt meg milliószámra vágják a világ minden pontján.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  12. A lovakat LELÖVIK, ugye? – ha már

    Az magyarázza már el nekem valaki okos (mert hát én csak egy lujza vagyok), hogy ha annyi clever amerikai elnök jött rá, hogy minden gazdasági baj forrása a magánkézben lévő központ bank, akkor a szabadságszerető amerikai nép ma miért nem harcolja ki az állami kézbe vételét?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

A kínai elit müzlije 2011. szeptember 20. kedd | Nagy Barnabás

Globálisan estek az élelmiszerárak 2011. április 7. csütörtök | AN

Nem lesz mit enni, de jól öltözködhetünk 2011. március 29. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos