Ronai and Ronai
AMERIKAI

Mérgező lehet az újrahasznosított papírdoboz 2011. március 8. kedd 18:10 | AN

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Mérgező lehet az újrahasznosított papírdoboz

Egy svájci tanulmány arról számol be, hogy az újrahasznosított kartonpapír, melyből élelmiszer csomagolás készül, ártalmas lehet a fogyasztók egészségére – írja a The Daily Telegraph.

Az ásványi olaj az újságpapír nyomtatásban alkalmazott tinta egyik összetevője.

Az újrahasznosítás folyamata közben nem tudnak minden ilyen ásványi olajat kivonni, ezért valamennyi megmarad az újonnan elkészült papírban. Az ebből készült élelmiszerdobozból úgy tud az ételbe jutni, hogy gáz formájában kiszivárog a papírból, az étel pedig felszívja azt. A leginkább az olyan élelmiszerek, mint a liszt, búzadara, rizs vagy a müzlik hajlamosak átvenni akáros anyagot.

A fogyasztók számára kiderült, hogy az ásványi olaj kis mennyiségének szervezetbe jutása felhalmozódik a szervezetben és roncsolja amájat, nyirokcsomókat és a szívet. Emellett rákkeltő is lehet.

A Swiss Federal Institute of Risk Assessment, mely a rizikótényezőket felmérő svájci állami intézet, úgy véli, hogy sürgősen minimalizálni kell az újrahasznosított papírokból és dobozokból az ételekbe átszivárgó ásványi olajat.

Ehhez szükséges, hogy az élelmiszercsomagoló vállalatok mielőbbi lépéseket tegyenek az ügyben, valamint belső tasakokat használjanak, ami megakadályozza az étel dobozzal való közvetlen érintkezését.

Középtávú cél, hogy felül kell vizsgálni az újrahasznosítási folyamatot, és hosszú távon teljesen eltávolítani az ásványi olajat a nyomdafestékekből.

A BBC jelentése szerint a Country Crisp and Crunchy Oats termékeket gyártó Jordans cég beszüntette a az újrahasznosított papírdoboz csomagolást, míg a Kellogg’s és a Weetabix lépéseket tett az egészségre ártalmas hatások minimalizálására.

A svájci kutatók összesen 119 Németországban vásárolt terméket elemeztek ki tavaly, és legtöbbjükben a megengedettnél magasabb szintű ásványi olajat találtak. Csupán 30 volt tiszta, aminek oka a belső tartó használata volt.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Globálisan estek az élelmiszerárak 2011. április 7. csütörtök | AN

Nem lesz mit enni, de jól öltözködhetünk 2011. március 29. kedd | AN

Növekednek az élelmiszerárak 2011. február 11. péntek

Halottak és több száz sebesült Algériában 2011. január 8. szombat | FH

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos