Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: A Brooklyn Bridge elmélet 2011. november 17. csütörtök 9:34

  • Hozzászólások(114)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: A Brooklyn Bridge elmélet

(Előre jelzem, cikkeim hosszúak. Nem azoknak íródnak, akik sms-t olvasnak csak. Ők ne fáradjanak vele, ez nem nekik készül.)

Fotó: Molnár Miriam/Amerikai Népszava

Egyszer New Yorkban a Brooklyn Bridge-en ültem, és lábamat lóbálva a híd híres sodronykötelein keresztül néztem a Downtown-t, a Wall Street-et is magába foglaló pénzügyi negyedet. Az IMF központja Washingtonban van, mégis ez a világ pénzügyi központja, amellyel szemben az Orbán-kormány ádáz szabadságharcát vívja. A felhőkarcolókban a világ legnagyobb pénzügyi befektetései dőlnek el, itt cserél gazdát a legtöbb áru, hatalmas, országok sorsát befolyásoló vásárlások, tranzakciók zajlanak. Mintha a világ tárulna kicsiben az ember szeme elé. Ekörül zajlanak most a világ politikai és pénzügyi vezetőinek csatározásai, hogy merre van a kiút az adósságválságból. Aki ezt látja, mindent látott. Arra lettem figyelmes, hogy miközben a sodronyokon keresztül nézem a világ szívét, a Brooklyn Bridge vaskötelei hálóként fonják be a „világot”. Megvilágosodásom támadt, és ekkor alkottam meg a családomban nagy sikert arató „Brooklyn Bridge elméletet”, amely ugyan elsőre úgy tűnik, hogy maga a spanyolviasz, viszont a belőle származó következtetések már nagyon is érdekesek. A teória lényege, hogy az egyedül életképes szerveződés az, amely hálót épít és nem piramist. Aki meg akarja hódítani a világot, vagy csak a saját kis világát, annak hálót kell építenie, amely beszövi a meghódítandó területet.

Előzetesen annyit mondanék, hogy így épül fel az orosz maffia, az al-Kaida, az őskeresztény egyház, Kínában ma is így szerveződik a földalatti kereszténység, Kubában az ellenállási mozgalom, így épülnek fel a multinacionális cégek, de így szerveződött a polgári körök mozgalma is, amely Orbán Viktor sikerének egyik titka. Közös jellemzőjük az, hogy megfoghatatlanok és kiirthatatlanok, rendkívül mozgékonyak és hatékonyak, illetve ha egy tönkremegy, nem dönti romba az egész szervezetet. A piramis jellegű szervezetek hierarchikusan épülnek fel, ezért ezeket könnyen fel lehet számolni, nehézkesek, sérülékenyek és drágák. Ha lefejezik vagy a hierarchia bármely szintjén beavatkoznak, esetleg az egyik alegység csődbe megy, akkor csődbe megy az egész, illetve a szervezet összeomlik.

A háló jellegű szervezetek azonban nem hierarchikusan épülnek fel. A kötelek találkozási pontja egy-egy sejt, amelyeket csak a közös cél és eszme, azonos tevékenység vagy szolgáltatás tart össze, laza kapcsolatban vannak egymással, mint az egyik csomótól a másikig érő szálak, de ezek mindegyike egymástól függetlenül, önállóan működik. A cél az, hogy minél sűrűbb legyen a háló. Egy-egy sejt hatósugara és tevékenysége a másik sejtig terjed. Ha az orosz maffia vagy az al-Kaida egy csoportját lebuktatják, akkor a többi sejt még tovább él. Kiirthatatlan egy ilyen háló, mint egyes gyomnövények, úgy működnek, akár egyes élő sejtek, úgy szaporodnak el, mint a szervezetben a rák. A háló önmagát szövi, magát építi. Minden egyes sejt olyan, mint egy modern franchise. Maga a franchise technológia is a Brooklyn Bridge elméleten alapul, ez a multi cégek sikerének titka. Van egy minta, közös cél és eszme, dizájn, tartalom, azonos tevékenység, ezt készen kapják a sejtek, van laza kapcsolat, de önállóan és szabadon működnek.

A politikában is jelen van a két szerveződési forma. A pártok piramis jellegű szerveződést hoznak létre. Diktatúrákban az ellenállás viszont háló formájában szerveződik. Tömegmozgalmakat hálóban szerveznek. Az arab világban végbement forradalmak a Brooklyn Bridge teória alapján szerveződtek. Ezért nem tudtak a diktatúrák mit kezdeni velük. A közös „franchise” a Facebookon jutott el a „sejtekhez”. Szellemi forradalmat csak háló építésével lehet indítani. Orbán Viktor a maga módján szellemi forradalmat hozott létre, amennyiben lebutította a magyar népet, sötét eszmék foglyává tette, megmérgezte őket a két világháború közötti ordas ideológiákkal, a politikai katolicizmus, a fasizmus és a nácizmus gyökereivel.

A „mindenki hozzon magával még egy embert”, kabarétréfává vált fordulata, érvényes maradt a bukott választások után is, és ez a hálóépítés egyik kulcsa. Orbán Viktor a szélsőjobboldal ideológiájával nyerte meg kétharmaddal a választásokat, és szélsőjobboldali programot is valósít meg. Ez az oka annak, hogy a gazdasági nehézségek és a romló életszínvonal ellenére is kitartanak mellette. Ne tévesszen meg senkit az, hogy az elégedetlenség nő, mert ez csak azok körében nő, akik nem a hálóból érkeztek a zászló alá. Mindennek eszköze pedig a polgári körök mozgalma volt, amely úgy épült fel, ahogy az a Brooklyn Bridge elmélet nagykönyvében meg van írva. Orbán Viktor biztosan számíthat arra a bázisra, amely a polgári körök hálóiban nevelkedett. Azok nem fogják az eszmét és az ideológiát elhagyni azért, mert korog a gyomruk. Ha igen, várnak egy másik Orbánt ugyanarra a feladatra.

Ezért értelmetlen kutatni, hogy milyen konkrét szálak voltak a Fidesz és a 2006-os zavargások rendbontói között. Lehettek érintkezések, de ezekre nem volt szükség. A „polgári körök” nevű háló működött. Ha Orbán bármit mondott, azt a csőcselék tudta, hogy mit jelent. Amit Orbán Viktor mondott, azt a háló egyes sejtjei lefordították a saját értelmi szintjükre és a tettek nyelvére. Az egyes sejtek tagjai állandó kapcsolatban voltak egymással, és értelmezték, kibontották, továbbadták a vezér üzenetét. Ebből fakad ma is az, hogy ha Orbán mond valamit, akkor tőle függetlenül és egy központi akarat irányítása nélkül egy pillanat alatt átveszi és böfögi vissza ugyanazt a teljes vertikum. Ez franchise. Ha Szijjártó megszólal, és a legsötétebb hazugságot mondja, az nem az amerikai külügynek szól, hanem a virtuálisan még mindig létező hálónak. Nem véletlen, hogy Vona Gábor is a polgári körökből, méghozzá Orbán polgári köréből nőtt ki. Ez a Fidesz és a Jobbik szellemi azonosságának alapja, ezért egy az ő táboruk, noha kettő még a zászló. Ez ugyanaz a bázis, ugyanaz a háló.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a háló nem cél, hanem eszköz. Annak eszköze, hogy az emberek tudatát befolyásolják. Ezt nemcsak rossz célokra, hanem jó célokra is ugyanilyen hatékonysággal lehet használni. Magyarország jövője szempontjából ezért nem az a legfontosabb kérdés, hogy Orbán megy vagy marad, mert akár megy, akár marad, itt marad utána az, amit az emberek fejében, lelkében, jellemében és magatartásában létrehozott. Itt marad az a sötét tömeg, amely megfertőződött és maga is fertőz. Ma éhes, de holnap nem lesz az, és ha egy újabb Orbán megszólítja ezeket a bennük levő tartalmakat, arra azonnal pozitívan reagálnak. Addig nem lehet Magyarországon tartós változást elérni, amíg egy szellemi forradalom világosságot nem tesz a fejekben.

Hadd idézzem Jászi Oszkárt, aki egyik szellemi elődje Ady Endrével együtt annak a szellemi mozgalomnak, amely nélkül nem lehet katarzist elérni, de még jelentős tömeg támogatására sem szert tenni. Azt mondja Jászi: „a demokrácia nem egyszerűen bizonyos gazdasági és alkotmányjogi változásoknak keresztülvitele, hanem legalább éppen olyan fontos az erkölcsi szintézisnek továbbfejlesztése, és a köztudatba bevitele.” Vagyis: nem elég, ha demokratikus változás, demokratikus kormányzás jön létre, ha a demokrácia erkölcsi értékeit nem viszik be a köztudatba. Olvassuk tovább: „A demokrácia továbbfejlesztése csak bizonyos erkölcsi meglátások alapján lehetséges. Ilyen mély meggyőződések és hitek nélkül a demokrácia élettelen, alaptalan formulának bizonyult.” Ismerős? Továbbá: „Csak az erkölcsi parancsok felújítása adhat életet a demokráciának. És melyek ezek az imperativusok? A demokrácia lényege az, amit Ady úgy fejezett ki, hogy ’minden ember fenség’. Hogy nem az államért élünk, hanem az állam feladata az embert tovább vinni a végső emberi értékek útján.” Majd az emberek természeti jogáról, egyenlőségéről szól. Utána: „Ugyanebből a felfogásból ered az a meggyőződés, hogy a többségi elv nem a végső lényege a demokráciának. A többségi elv egy szükséges rossz, mert nem tudtunk helyette jobbat és igazabbat keresztülvinni. De ami a demokráciára igazán jellemző, az nem pusztán a többségi elv, hanem a kisebbségnek a joga, hogy a maga élni akarását egy ésszerű rend keretében keresztülvigye, és az uralkodó osztály mellett a maga céljait és felfogását érvényesíthesse.”

Ez éppen ellenkezője annak, hogy a kétharmad mindenre feljogosít. A Horthy-rendszer Jászi Oszkárt tartotta egyik legnagyobb ellenségének, aki Károlyi Mihály egyik legfontosabb munkatársa volt a demokratikus köztársaság megteremtésében. Orbán Viktor azoknak a szellemi örököse, akik ellen Jászi harcolt. Végül egy utolsó idézet: „A demokráciának egyik alapvető parancsolata a vallás és a szellem világának sérthetetlensége. A lélek és a szellem szabad kell, hogy legyen; e nélkül az egyén rabszolga.” A Nemzeti Együttműködés Rendszerének alaptörvénye, annak preambuluma, a készülő oktatási törvény ennek éppen az ellenkezője, megszünteti a lélek és szellem, a lelkiismeret szabadságát, és az egyént alattvalóvá, rabszolgává teszi. A szabadságot a tekintélyelvűség váltja fel, a gondolkodás nem szabad, hanem kívülről, fentről érkező dogmák terrorja helyettesíti, leginkább az oktatáson keresztül, de az élet minden trületén. Mindez szoros összefüggésben áll a médiauralommal, amely szintén ezt közvetíti.

Ma Magyarországon olyan sötétség van, amely ezt nem érzékeli, vagy ha érzékeli, akkor támogatja, vagy ha nem támogatja, akkor nem tartja fontosnak. Mindez egy olyan agymosásnak, szellemi elbutításnak az eredménye, amelyet a Brooklyn Bridge elmélet alapján szerveződő „polgári körök” mozgalma útján értek el. A demokrácia hívei nem hallgatnak Jászi Oszkárra, azt gondolják, elég a struktúrákat megváltoztatni, lebecsülik az emberi lélek és tudat, az ideológiai harc jelentőségét. De az emberi tudat leveti magáról azt a struktúrát, amely nincs összhangban a belső értékekkel. Ha ez a demokrácia, akkor a demokráciát is. Ezért nem az a fontos, hogy Orbán megy-e, ha jön az IMF, vagy nem, mert úgysem megy. Aki azt gondolja, hogy Orbán Viktor valaha is önként távozik, vagy lemond, vagy létezik olyan gazdasági csőd, amely őt erre rávegye, az nagyot téved, az semmit nem értett meg abból, ami eddig történt, és fogalma nincs a pszichológiáról. Orbán Viktor az utolsó töltényig harcolni fog, ha kell, vagy magával rántja az országot a szakadékba, de magától nem fogja átadni a hatalmat azért, mert a „nem ortodox” gazdaságpolitikája csődöt mondott. Ha erre a világ politikai és pénzügyi vezetői próbálják rávenni, akkor különösen nem, mert abban testesülne meg leginkább az a fantazmagóriája, hogy külső diktátumot kényszerítenek az országra. Igazolva érezné magát, ahogyan a polgári körökben kiképzett támogatók hada is.

Ezért ezeket a gazdaságpolitikai döntéseket befolyásolni nem lehet. Kétharmad birtokában úgyis azt tesz, amit akar. Bőségesen van tehát idő arra, hogy ne a gyors bukásban bízva hitegessük magunkat, és kizárólag a politikai változásra koncentráljunk. Hanem meg kell fogadni Jászi, Bibó és mindenki más intelmeit, tanulni kell abból, hogy a mai világ meghatározó politikai fordulatát szellemi forradalom, a felvilágosodás készítette elő. Ez a szellemi forradalom nálunk nem valósult meg, a demokráciának nincs gyökere. Minden ember egyenlőnek születik. Ebből indul ki minden, de Magyarországon ez sem evidencia. A középkorban vagyunk. Nevén kell nevezni, hogy felvilágosodást hirdetünk, új szellemi mozgalmat indítunk, és ehhez a Brooklyn Bridge elmélet hálót építő szervezési módját használjuk, a mozgalomnak valami nevet adunk (ne legyen polgári kör), mert erre a piramis alkalmatlan. Szembe kell nézni a valósággal: itt van egy rendkívül sötét és buta tömeg, amelynek fogalma nincs már arról, mi az emberség, mi a szabadság, mi az egyenlőség, mi a testvériség.

Elkorcsosult tömegről beszélünk, az országnak legalább 60-65 százalékáról, akiknek fogalmuk nincs arról, hogyan működik egy ország, amit Amerikában a hétéves kislányomnak már megtanítanak az iskolában. Nem lehet megspórolni a nép felvilágosítását, a butaság felszámolását. Csak olyan helyen lehet az IMF-ről olyan hazugságokat terjeszteni, mint Magyarországon, ahol az emberek tökhülyék a pénzügyekhez, a gazdasághoz, a világpolitikai folyamatokhoz, egy ország finanszírozásához, ahol fogalmuk nincs arról, mi az IMF, és mit jelent a pénzvilágban. Csak annyit tudnak, hogy meg kell sértődni, magyarellenesnek kell nevezni, és ordítani kell ellene, mint az újévi malacnak.

Van még egy fontos szempont. Az emberek tudatában levő hazugságok nemcsak az ítélőképességet rombolják, hanem a jellemet, a magatartást is. Ahogyan a magyar emberek gondolkodnak, viselkednek, ahogyan a 300 forintos vizitdíjra reagáltak, az egy kulturált, demokratikus országban elfogadhatatlan. Meg kell őket tanítani, mert amíg nem tanulnak, addig a saját kárukon kell megtanulniuk. Amikor azt mondjuk, hogy fenékig kell inniuk a poharat, és addig nem szabadulnak meg Orbántól, amíg meg nem változnak, az igaz. De ez az idő tanulással és felvilágosítással lerövidíthető. Ha nem tanulnak, akkor muszáj lesz a végigmenni az úton, eljutni a legnagyobb borzalmakig, még át kell élni az újabb nyilasokat is, amikor már a csőcselék is elnémul, a sok nagyszájú, cinikus, semmirekellő liberális pesti értelmiségi is, amely csak a hasznát lesi, fikázni tud, másokat stigmatizálni és gyalázni, de bármi értelmeset letenni az asztalra nem, mert olyat kell átélniük, amit az ellenségüknek sem kívánnak.

Ezért a polgári körök ellentétére van szükség, a Brooklyn Bridge elméletre, olyan hálóra, amely jóra, igazra tanítja a népet, és a legjobb tulajdonságait hozza a felszínre. Szellemi és erkölcsi forradalmat kell hirdetni. A részben elmaradt, részben félrecsúszott magyar felvilágosodást pótolni. Meg kell ismertetni, terjeszteni az amerikai Függetlenségi Nyilatkozatban, az Emberi Jogok Nyilatkozatában megfogalmazott szabadságeszmét. Szabadegyetemeket kell indítani, előadásokat kell szervezni, megfelelő anyagokat készíteni a sejtek részére, amelyek nagyon céltudatosan és praktikusan tanítják, világosítják meg a különbséget, a történelmi folyamatokat. Lerombolják a Trianonról szóló, a két világháború közötti korból származó hazugságokat, hamis mítoszokat, feltárják az antiszemitizmus gyökereit, annak útját egészen gázkamrákig, bemutatják a felvilágosodás és az egyház, a politikai katolicizmus harcát, nem félnek nevén nevezni az okokat, a történelmi tényeket. Bátran elmondják, hogy Mussolini saját maga beszélt arról, hogy a fasiszta állam ideáját pápai enciklikákból, a felvilágosodás szabadkőműves gondolkodói elleni harcból vezette le. Egy ilyen szellemi mozgalom után nem lesz zengő érc és pengő cimbalom a legragyogóbb beszéd is, amely a demokráciáról és a szabadságról szól. Mert ma az.

Jászi mondja, hogy „merőben gazdasági és politikai reformok nem elegendők, ha nem térünk vissza alapvető értékeinkhez, és nem visszük be a nép tudatába”. Orbánék nem a semmiből indultak, voltak alapok a butasághoz, amire építkezhettek. De még így is, ha Orbán Viktornak sikerült még jobban megrontania két-három év alatt a népet, akkor ugyanennyi idő alatt sokakat ki lehet józanítani is. A teljes tudatformáláshoz több idő kell, viszont a helyzet drasztikusan romolhat, ha nem kezdi el senki. Az a politikai mozgalom, amely piramist épít csak, és csak a politikai változásokra koncentrál, nem képes történelmi távlatokba helyezni a történéseket, elhanyagolja az ideológiai harcot, nem képezi az embereit, az elbukott Orbán Viktorral szemben. Másodszor is, mert az ő hálójával, a megbolondított emberekkel szemben, vagy azok felett, tartós győzelme nem lehet senkinek. Ne tévesszen meg senkit, hogy az életszínvonal és a nevetséges intézkedések miatt sokan elégedetlenek a Fidesz táborában is. Az alapstruktúrák, amelyeket a polgári körökben raktak le, azok érintetlenek. Ezeket szét kell rombolni.

Befejezésül: figyelni kell, amit az ellenfél mond. Ők tényleg nemcsak egy választást nyertek. Velük szemben egy választási győzelem nem elég. Most ugyan nagy kapkodás van a gazdasági krízis miatt. De amúgy minden ideológiai alapon beágyazódott. Nem figyelünk rá, de Semjén, a „horgony”, nyíltan hirdeti, hogy ők a felvilágosodás ellen, az enciklopédisták, a szabadkőművesek, a liberális demokrácia ellenében határozzák meg magukat. Az ellen harcolnak, annak szellemi muníciójával hülyítették el és etették meg a polgári körökben az embereket. A populista demagógia ma is erre épül. Ez az Achilles-sarka a Nemzeti Együtthülyülés Rendszerének. Itt lehet őket legyőzni, vagy sehol. Megbukhatnak, de ha itt nem győzik le őket, százszor is feltámadnak.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.7/5 (57 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +116 ( 128 szavazatból)
Bartus László: A Brooklyn Bridge elmélet, 4.7 out of 5 based on 57 ratings

  • Hozzászólások(114)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

114 Reader’s Comments

  1. kekec
    Az ellenvélemény is vélemény :)
    Azért továbbra is tartom az álláspontomat, hogy az emberek döntő többsége fajgyűlölő és sötét mint az éjszaka. Diplomától mindentől függetlenül.
    Azért tudok saját baráti körömből olyan példát mondani, hogy egykor egy nagy állami közhivatalnál vezető beosztású barátném, miután 2 gyermeket szült csak alacsonyabb beosztásba volt hajlandó visszavenni volt beosztottja aki immár a legfőbb főnöke lett és 1 hónap múlva minden indoklás nélkül kirúgta. Megjegyzem, hogy férjét is azon idő alatt rúgták ki onnan míg ő szülési szabadságon volt. Ma 2 diplomával a zsebében havi 45 ezerért takarítani jár és örül, hogy legalább van valami munkája!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  2. Avi – hogy jön ez a fajgyűlölethez és a butaéjszakához? Előtte az volt – és most megjavult, vagy azóta lett olyan? Mert valahogy a példa nem illeszkedik a véleményedhez (illetve nem illusztrálja)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  3. Ha már az illusztrációnál tartunk: a képen mit képvisel a kőpillér? A hálót már kiveséztük, és általában egy háló sem céltalan. A B.B. esetében a pillért köti össze a pályatesttel. A mi esetünkben melyiknek mi felel meg?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  4. Nem az Ajemef kell Magyarorszagra, hanem Giordano Bruno! Még nem tudjak, hogy nem a nap forog a föld körül, az öncentrumu individualista csölatasu gyerekesen hözöngö és irigy beidegzödöttséget nincs az azIMF, amelyik behozna ide. Nehezen talalja a helyét a magyar, ezért inkabb a hatarokon tulra kacsingat mindig, mert azt hiszi, hogy a gazdagsagot (szellemit is) csak portyazassal lehet megszerezni. A portyazo Matolcsy meg Vona bandaja még nem tudja, hogy ezt a gazdagsagot magunkban talalhatjuk meg, és nem a tôbbiek alazasaval (zsidok, ciganyok, amerikai diplomatak, IMF… stb) leszünk nagyobbak. Attol csak törpék leszünk. Olyan törpék, mint a csuti törpe.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  5. A jobboldali kemény mag menthetetlenségéről és eszementségéről:
    http://www.pupublogja.hu/2011/11/villanyszamla.html

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. Bartos Úr!
    “Ma Magyarországon olyan sötétség van…”, “elkorcsosult tömegről beszélünk..” stb. sajnos ezt remekül látja. A sok tanult ember – mert ugye most túltengés van diplomásokból – nem lát az orránál tovább. Igazat adtam/adok Kertész Ákosnak is amikor támadták a levele miatt. Vidéken ahol a többségnek nics internete, és a rádió, tv sem “körzszolgálati” honnan tájékozódnak az emberek? A “független” misékből? Nem véletlen hogy Vonáéknak vidéken van nagyobb táboruk.
    Tényleg csak az egyes emberekhez eljutva lehet valami véleményformálást elérni, de az sem lesz egyszerű feladat. Itt nagyon el lett rontva valami, ami ezt a helyzetet hozta magával. Sajnos nagyon sokan hittek annak, aki erre abszolút érdemtelen.
    Én nagyon borúlátó vagyok, mert az emberek félnek megnyilvánulni, inkább várnak mint a birkák, hogy majd csak lesz valahogy. Attól pedig csak ez az önkényuralom lesz egyre erősebb és magabiztosabb. Sajnos a baloldal nem tanul/t, most is csak azt látni hogy keresztbe tesznek egymásnak.
    Bartos Úr, én is gratulálok az írásaihoz, mindig szívesen olvasom, várom az újabb elemzéseit.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  7. kekec
    “ajánlatos lenne meghirdetni a nyílt “Ellenzéki kerekasztalt” – minden városban, faluban, kerületben – amihez bárki csatlakozhatna”
    .
    Nagy ötlet, mert információ továbbítást, felvilágositást sejtet, pártsemleges, és a nevében politikai eszemcserére utal. Pluszoltam.
    .
    Az értelemesebbek el is kezdhetnék a helyi szervezést és indíthatnák a programot az Emberi Jogok Nyilatkozatának tételes taglalásával:
    http://www.emberijogok.org/home.html

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  8. “Kialakul majd a besúgó rendszer,”
    A közelmúltban olvastam, hogy a rendvédelmi és a ktv törvénybe foglalják, hogy a kormány ellen nem lehet beszélni, viccelni.
    Az informátort (besúgót) nem adják ki.
    Akit e miatt kirugnak, annak nem jár végkielégítés stb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  9. Kedves Laszlo ! Ez amodel amit Brooklyn sodronyon at felvedeztel, mar regota letezik mind a matematikaban, informatikaban, vagy a vallalat vezetes elmeletben. A nagyszeru az hogy Te (mint nem muszaki ember) ezt felismerted a tarsadalmi kacsolatok szintjen is. Tenyleg nagyszeru , gratulalok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  10. Attól tartok, a “Tanú” c. filmnek egyre nagyobb az aktualitása …

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  11. admin
    “A fogadás az, hogy Orbán a Fidesz élén még legalább két választást simán megnyer. Utána vagy a nyilasok vagy demokratikus forradalom söpri el. Egy láda pezsgő a tét. OK?”
    .
    Admin annyira akar veszíteni, hogy egy egész láda pezsgőben fogad. Hány üveg “egy láda pezsgő” az USA-ban? Európában nem ládában “mérik”, illetve szállítják ki, hanem kartonban, ami hat üveg. Mennyi is akkor az annyi?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  12. Na hát kérem szépen amit Bartus László a fentiekben leírt, mindenhol , mindenkor és minden felületen amire írni lehet meg kéne jelentetni, mert a problémák gyökere tényleg ezekben a filozófiákban rejlenek. Semmire nem megyünk csak a kormány puszta megbuktatásával, -aminek még először sikerülni is kéne, – ha az emberek tudatát nem sikerül tényleg jó irányba befolyásolni. Borzasztó , elképesztő a butaság és a sötétség az emberek fejjében és ami még ettől is borzasztóbb, hogy nagy tömegeket érint. Ebben az országban tényleg először egy nagyon komoly szellemi háborút kellene megvívni, minden egyéb csak utána következhetne.. Ezzel csak egy baj van, hogy nekünk nincs 10 évünk a mocskot, a piszkot, a szemetet kitakarítani a társadalomból. Orbánnak is volt elég munkálkodni valója, míg így el tudta hülyíteni az ország jó részét. Pont ezért vagyok elkeseredve, mert miközben tudván.tudom, hogy az igazi megoldás abban rejlik, amit a szerkesztő leírt, azt is tudom, hogy azt egy lépcsőben mi, itt és most nem fogjuk tudni végrehajtani, mert egyéb okok miatt sürget az idő. Véleményem szerint ebben az országban annyira tönkre ment és bemocskolódott jószerivel minden, hogy a fundamentumig le kéne bontani és az egész társadalmat újra építeni. Ez pedig, ha már holnap elkezdenénk is hosszú évtizedekig tarthatna. Ne felejtsük el az emberi természet már csak olyan, hogy a rosszra inkább kapható, mint a jóra. Ami Orbánnak 10 év volt, az a jóakaratú, a demokráciát teljes egészében újjá építeni szándékozó tömegek részére sokkal több időt fog igénybe venni. Jó, ha mire unokáink felnőnek, már egy felvilágosult, tényleges demokráciában élhetnek majd. Addig persze nekünk is nagyon sok a teendő, többek között az is, hogy az ilyen és ehhez hasonló írásokat minél több emberrel megismertetni. Talán még fel sem tudjuk mérni, hogy milyen mértékű ellen propagandára van szükség Orbán romboló szellemével szemben, de hogy sürgősen el kell kezdeni, az nem kétséges.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  13. Mijeza züllés itten ?
    Tessék szépen narancslevet inni !
    Ahogy illik és ahogyan mindenki teszi.
    Nomeg egésséges is.
    ( Méghogy láda pezsgők..nézzenek oda )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  14. Lehet a karton, nem az alkoholon van a hangsúly, ez játék. :))

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  15. Szerintem 2014 Fidesz-Jobbik koalíció lesz, ha az emberek addig nem ébrednek fel. De 2018 már nem az övék lesz. 4 év szerintem elég arra, hogy rájöjjenek, hogy a jobb oldal kudarcot vallott.
    Az egyetlen, amit még nem próbáltak ki, az a Jobbik. Ha már koalícióban kormányra kerül, akkor rövid úton kiderül majd, hogy nagyon nem jó az embereknek, és a 4. birodalmat építik. Utána az inga át fog lendülni teljesen balra megint.
    Az egyetlen kivétel, ha Orbániánus 2. Augustusszá koronázza magát az Új Római-Magyar Birodalom császáráva, fokozatosan megszüntetve a választás intézményét. Mert akkor nem lesz 2018-ban választás, és pont.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  16. Tisztelt Bartus Úr ! A cikkben leírtak a mai Magyar állapotok és jövőkép reális értékelése. Én Kertész Ákos bizonyos körökben nagy útálatot kiváltó cikkének folytatásának tartom. Sajnos, a cikkben leírtakat nap mint nap saját bőrünkön tapasztaljuk. Az emberek sötétségét, az eszmei primitivitását, hozzánk ,pártatlan, normális emberekhez való kritikátlan viszonyát, véleményük útszéli ordenáré stílusban való közlését. Bármi történik, még ha szíjat hasítanak a hátukból, azt is elviselik és gyűlölködnek azzal akinek más a véleménye.Önnek igaza van, hogy a változtatásra alkalmas baloldali, protest erő egyenlő a nullával. Véleményem szerint a mai ellenzék pénzhajhász, lakkcipős nyikhaj vezetői észben föl sem tudják fogni , ami történik. Ha valakik valamit nem fognak föl, arra értelmes választ, megoldást, irányt sem tudnak megadni. A baloldal megújul. A problémát abban látom, hogy a mai magyar ember a régit nem fogadja el, mert megunta , az újat meg nem ismeri, reá azért nem szavaz. Talán Gyurcsány pártja megpróbál egy jól működő hálózatot kiépíteni a jövő érdekében.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  17. ervin,
    Nem azt mondtam, hogy ne csináljuk, csak a hatékonyságában kételkedtem.
    Hány emberhez jutott el a szamizdat a kései Kádár-korszakban?
    Most egy kicsit jobb a helyzet, mert van internet, még nem indult el a teljes gépezet, nyitva vannak a határok. De rosszabb is, mert nincs olyan, a legkevésbé művelt rétegek számára is érthető hivatkozási alap, mint akkor a nemzeti függetlenség kontra szovjet megszállás volt. Ráadásul a demokrata törekvéseket nem alapozhatjuk másfajta demagógiára sem.
    A hálózat elindítása (sok helyről, sokféle hálózaté) kevésbé lesz felvilágosító jellegű, inkább arra szolgál, hogy a hasonlóképp gondolkodók megtalálják egymást, és a bizonytalanok egy részét begyűjtsék. Ez sem kevés, sőt, a hatalom minden törekvése ennek megakadályozását szolgálja majd, mert ettől fél a legjobban. Idővel összegyűlhet az *elégedetlenek* akkora tömege, ami megbillentheti a hatalmat. De ez a tömeg még nem lesz felvilágosult, csak piktorból kiábrándult, és annyira dühös, hogy el is akarja zavarni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  18. nem orbán butította le a magyar népet és tette sötét eszmék foglyává, hanem felismerte, hogy a nép buta és sötét eszmék foglya és az élükre állt, orbán nem fasiszta hanem hataloméhes politikus

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  19. Tisztelt Bartus úr! Mint mindég most is igaza van,és valóban sötét agymosottak buták az emberek ebben az országban.Ez a népnyúzó orbán soha nem fog lemondani,csak ha erőszakkal eltávolítják.akkor pedig vér fog folyni az biztos.
    de szerintem már azt sem bánnák a jó érzésű emberek,csak már eltünne a bandájával eggyütt –sajnos ez nem a közeljövőben lessz,mert ahogy Ön mondja
    először a fejeknek kell megvilágosodni,ami időbe telik.Várom továbbra is a kijózanító tanító cikkeket,mert nagyon szeretem olvasni és jó egészséget kívánok!
    Zsóka mama.!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  20. Azért tehet meg minden népnyomorító intézkedést a FIDESZ mert nagyon sok ember
    annak örül ha embertársai rosszabb körülmények közé kerülnek.Milyen ember az aki
    a 300 Ft.-os vizitdíj szavazásakor elmegy szavazni,a 13.havi nyugdíj elvétele miatt
    megsértődve nem megy szavazni és nem gondol arra,hogy ezzel mit idéz elő.
    Sajnos az emberek nagy többsége azt mondja,hogy őt nem érdekli a politika,szerintem
    ez annyit jelent,nem érdekli saját sorsa és nem hajlandó semmit tenni a változásért.
    Sajnos a baloldal nem tett semmit,hogy a fiatalokat normális életvitelre nevelje és azok
    inkább a jobboldalhoz csapódnak.
    Gyakran olvasom a hozzászólásokat és azt tapasztalom,mindegy mit tartalmaz a
    szöveg a két mínusz pontot megkapja ebből arra következtetek,hogy ugyanaz a két
    alak mínuszol,nem baj nekik is kell valmi sikerélmény.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  21. Újabb gyöngyszem. Gratulálok!
    Sajnos rövidebb volt, mint a beharangozóból vártam – folytatni kell és még emészthetőbbé tenni, mert – igaza van CommonSense-nek – ami a természettudományos pályákon otthonosan mozgóknak evidens, az a többieknek kevésbé.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  22. Kedves Bartus úr!
    Nagyon jó és logikus írás ismét az Ön tollából(billentyűiből). Egy rész volt, amivel nem értek egyet.Az igaz, hogy a magyar lakosság 60-65%-ának gőze nincs a gazdaságról, a világpolitikai folyamatokról, pénzpiacok működéséről. Most a médián keresztül pedig teljes erőből megy a butítás, de szerintem az USA-ban sem jobb a helyzet és a felső körök is a Függetlenségi nyilatkozatot csak egy történelmi ereklyének gondolják. Azt is elhiszem, hogy a kislányának 7 évesen megtanítják az iskolában a demokrácia alapjait. De az amerikai történelmet, Clinton és felesége könyvét olvasva, a kongresszusban és a szenátusban a múltban és most zajló eseményekre gondolva, a bevándorlókkal, szegényekkel, öregekkel való bánásmódból kiindulva nem biztos, hogy ott jobb a helyzet. Abban igaza van, hogy a náci veszély pedig szerintem is nagyon reális nálunk, Orbán, mindig vissza fog térni, mint egy fekély.Én pesszimistább vagyok Önnél.Ha a II.Vh. óta még mindig előjön ez,a magyarok fejéből sohasem fogják kiírtani. Ezért van igaza Kertész úrnak is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  23. Kedves bubu64,

    nem olyan buták az amerikaiak, mint ahogyan azt a magyarok gondolják. A különbség a két ország közötti különbség. Az amerikaiak szolidaritását és emberségét ne is hasonlítsuk a magyarokéhoz, és most kérek mindenkit, hogy ne támadjon fel a nemzeti hiúság, ne kezdjük el az emrikaiakat szidni, mert nem adtak rá okot. Egyelőre Magyarország súlyos problémáiról beszélünk, Amerikában nem ilyen szintű gondok vannak. Nem érdemes a magyar borzalmakat mindig azzal a hamis illúzióval mentegetni, hogy máshol is ugyanez a helyzet, vagy rosszabb. Higyje el, ez nem igaz.
    Üdvözlettel, Bartus László

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  24. Az előző írásomhoz tartozik még.Tudom, hogy nem filmek alapján kell ítéletet alkotni egy országról, de az utolsó, ami megrázott a Szabadság határai c. 2009-es film volt. Régóta kétségeim vannak az amerikai demokráciával kapcsolatban,ez most megerősítette. A szabadságnak mindenhol vannak határai. Nálunk most nagyon szűk a keret.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  25. Kedves Bartus úr!
    Nem azt gondoltam, hogy az amerikaiak buták( általánosítva), hanem őket is nagyon könnyű befolyásolni és az egyszerű texasi kisvárosban élő John sem foglalkozik a pénzpiacokkal, elhiszi, hogy le kell rohanni Irakot, mert akkor minden megoldódik.Hiszen ezért szavaz a Republikánusokra. Amerikában még nem ilyen szintű gondok vannak, de olvasta Ön, hogy tavaly volt az első év, amikor több színesbőrű gyermek született, mint fehér, vajon a déli megyékben élők lelkében mennyire maradt meg a csuklyás gyilkosok eszmerendszere?
    De igaza van foglalkozzunk Magyarországgal.Teljesen egyetértek ” A római iskola c. írásával. Magyarország fasizálódik és én, mint egyszerű állampolgár nem tudok mit tenni ellene. Az értelmiség eddig hallgatott(szerintem egzisztenciális okok miatt), most talán kezdődik valami. A választásoknál derül majd ki, hogy lesz-e változás. Én nem sok jót jósolok.Valóban 60% nem foglalkozik semmivel és nem hajlandó gondolkodni,csak a média által skandált szöveget szajkózza.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  26. h.kovacs,
    “nem orbán butította le a magyar népet és tette sötét eszmék foglyává, hanem felismerte, hogy a nép buta és sötét eszmék foglya és az élükre állt, orbán NEM fasiszta HANEM hataloméhes politikus”
    Valóban “nem orbán butította le a magyar népet és tette sötét eszmék foglyává, hanem felismerte, hogy a nép buta és sötét eszmék foglya és az élükre állt”, bár bőven hozzátett ő is a butításhoz.
    Viszont orbán IGENIS fasiszta ÉS hataloméhes politikus.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  27. admin
    “Lehet a karton, nem az alkoholon van a hangsúly, ez játék. :))”
    .
    Gondoltam, hogy az. Csupán a magyar jövedelmi viszonyok és a félreértések elkerülése végett tartottam tisztázásra érdemesnek az üvegek számát. Szorítok mindkét félnek, de leginkább azoknak, akik “Orbánt mentében” akarják máris látni! (Újabban a legmenőbb népviselet a kiviselt mente.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  28. Már korábban csak így szólítottam a FideSS vezért, hogy a “Nemzet pestise”, mely kiöl minden még megmaradt értelmet hazánk polgáraiból. Ezért volt ennyire szükség a Polgári Körök agyament barmaira, a ribanca által vezetett Média Gestapóra, valamint a testi épségére vigyázó SS-re, vagy Gárdára, mint Kadhafinál, de nálunk szebb nevet kapott ,TEK. Szükség volt egy idióta köztársasági elnökre, a bíróságok és ügyészségek lefejezésére. Mindezt a 2/3 birtokában nyugodtan megtehette, mert a Parlamentbe beszavazott csőcselék szolgalelkűsége és butasága határtalan. Az meg, hogy gazdasági minisztere szellemi fogyatékos, na és? Viszont híven teljesíti Orbán lázálmaiban előtörő, hatalomvágyával átitatott összes idióta ötletét, sőt még segít megideologizálni azokat.Teheti mindezt mindaddig, míg a nép igazából rá nem ébred, hogy nagy nemzeti összefogás nélkül sírba viszi Hazánkat ez az őrült. Abban a tévhitben ringatják magukat egyes körök, hogy majd a külföldi tőke, meg az EU távozásra készteti hazánk megrontóját. Orbán pedofil és gyermekként kezeli saját hazáját…bár már kételkedem abban, hogy ez az igazi hazája ennek az “embernek”. Valószínűleg valami kéjes érzés töltheti el, mikor uralkodni látja magát egy egész népen…Undorító!!!! Végre szeretném már csak a hátát, vagy a talpát látni!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  29. Husz János Puszita

    Bubu64,
    láttam egy dokumentumfilmet az amerikai választásokról, ment ott is az ellenfél jelöltjének gyalázása, de egy dologban egyetértettek a republikánusok és a demokraták, kivétel nélkül. A gazdaság menjen jól, akkor mindenkinek jó lesz. Nem irigykedtek a másikra, nem bántották a másik szavazótábort. Nem várták azt, ha a jelöltjük nyer, lesz kolbászkerítés, csak ki kell nyújtaniuk a kezüket és a kormány beletesz mindent. Nagyon jól tudják, mindenki a saját szerencséjének a kovácsa, legyen az demokrata vagy republikánus. Azt is tudják, a kormány hagyja őket békében élvezni a munkájuk gyümölcsét, bárki kerül is hatalomra.
    .
    Állok itt megrökönyödve az IMF-ről szóló híreket olvasgatva. A baloldali médiából folyik a kormány köpködése, publicistáktól és kommentelőktől, nagy egyetértésben. Emberek! Most menekültünk meg az államcsődtől, egy időre legalábbis! Annyira nehéz lenne örülni egyszer? Elismerni, ha a kormány jó döntést hoz? Mennyivel vagyunk mi különbek?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -7 (7 szavazatból)
  30. Husz János Puszita,
    hol hozott jó döntést a kormány? Ő vitte csődbe az országot, és az IMF-fel kapcsolatban is hazudozik! Minek kellene itt örülni?!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  31. Husz János Puszita

    Annak kellene örülni, hogy a kormány belátta a tévedését. Hogy nem száguldunk tovább a szakadékba. Az teljesen mindegy, hogy mit kamuzik hozzá. A tényen nem változtat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -5 (7 szavazatból)
  32. Husz János Puszita
    2011. november 18. péntek
    18:14
    Hol jelentette be Ovi, hogy visszahívja az IMF-et???
    Nyugtával a napot, ha lehetne kérnem. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  33. Kedves Husz János Puszita
    Öreg vagyok én már ahhoz és szkeptikus is, hogy előre örüljek bárminek. Én sokakkal ellentétben nem várok kolbászból kerítést bárki kerül hatalomba. Az amerikai gazdaság pedig nem igazán teljesít jól. Igen nagy viták vannak a demokraták és republikánusok között a szociális kiadások terén. Ott sem adnak szívesen a gazdagabbak a szegényeknek, akik lehet, hogy dolgoznának, de a fránya tőkés kiviszi a termelést a távol-keletre, mert 3 dollárral több haszon lesz egy lengéscsillapítón. A mostani magyar kormány pedig nem tévedett, hanem tudatosan hazudozik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  34. Kiszámolták ezt Oviék!
    Megállapodásra már csak jövőre lesz lehetőség, amikor a diktatúra teljes életre kel! :((
    Remélem az IMF feltételei közt a demokrácia visszaállítása is szerepel. :((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  35. Husz János Puszita

    Mit is ír Bartus a cikkében? Felvilágosítás. Egy ekkora horderejű esemény kiváló alkalom lenne rá, elmagyarázni a gazdaság összefüggéseit. Mit tesznek az ellenzéki politikusok, az ellenzéki sajtó? Olvastatok pozitív hangvételű, reményre okot adó cikket mostanában? Csoda, ha rossz kedvünk van egyfolytában? Pedig fogadok rá, minden devizahiteles örülni fog a fejleményeknek. Sokan megmenekülnek a végrehajtástól. Erősödik a forint, csökken a CDS felár. Lesz még mit kritizálni bőven, nem lehetne most kicsit örülni?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (7 szavazatból)
  36. Husz János Puszita
    “Annyira nehéz lenne örülni egyszer? Elismerni, ha a kormány jó döntést hoz? Mennyivel vagyunk mi különbek?”
    .
    1. Minek kellene örülni? A devizahiteles családok csődtengerében nehéz örülni, mert a nacionalista kánonokkal ok nélkül juttatták őket a mélybe, ahonnét majd kilábalni is nekik kell. A kormány nem fogja kihúzni őket, mert nincs miből. Eltőzsdézték és elszabadságharcolták előlük a megélhetésük forrásait – évtizedekre előre.
    .
    2. A kormány jó döntést hozott? Olvastad a sajtóban a híreket, hogy senki illetékes tárgyalófél nem tud az IMF-es, EU-s tárgyalási blöffjükről? Ez csak neked jó hír, aki nem a szemének hisz, csak Orbán szajkóinak újabb hittérítéses nyegle benyögésein örömködik.
    3. Mi annyival vagyunk különbek, hogy reálisan nézzük az ország helyzetét, és megoldásokon törjük a fejünket, amit le is írunk, szemben azokkal, akik a sült galambot várják, és azon örömködnek, ha néha egy elrepül a fejük fölött. A kormány jelenlegi, piacot és naívakat kábító közlése ugyanis pontosan annyit ér, mint a sült galamb röpte a légtérben. Sem megenni, sem befogni nem lehet, mert túl magasan röpül: a szavak szárnyán.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  37. Husz János Puszita

    További jó kesergést kívánok mindenkinek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  38. girbegurba:
    Orbán első, másod és sokadik sorban is hatalom-mániás, és ennek a hataloméhségnek a kielégítésére szó szerint bármilyen eszközt megengedhetőnek talál. Köztük a fasizmust is. NEM a fasizmus megvalósítása érdekében akarja a hatalmat, hanem a hatalmat akarja, akár fasizmus árán is.
    proaktiv:
    viszont van díszládás kiszerelés is 1 db üveggel! De benne vagyok a 6 üveges kartonban. Kár, hogy 6 évet kell várni arra, hogy kiderüljön, ki nyerte.
    Husz János Puszita:
    De szép is lenne! Csakhogy az IMF megüzente, hogy amit ők szeretnének, arról szó sem lehet, tehát szó sincs ésszerű fordulatról. Sőt az a gyanúm, hogy láttunk megint egy PARVAK-os shortolást.
    Pozitív hangvételű, reményekre okot adó publicisztikára vágysz? Fordulj bizalommal a kormány szóvivőihez. Kapsz ott annyit, hogy a füled is kettéáll tőle. Nem “MINDEN” devizahiteles fog örülni, csak az a pár tízezer, aki megengedheti magának a végtörlesztést – készpénzben vagy mert hitelképes.
    Vagy azok már nem is emberek, akik nem tudnak végtörleszteni – és a bankok majd rájuk terhelik a veszteségüket. Mert rájuk fogják terhelni, az biztos.
    A forint erősödése és a Cds felár csökkenése megtorpant, amint rájöttek a piacok, hogy átverés volt az egész bejelentősdi. VAN FOGALMAD arról, hogy mibe fog ez az ORSZÁGNAK kerülni? Ennek kellene örülni?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  39. Visszatérnék a hálóügyre. Jónéhány évvel ezelőtt javasoltam a most legnagyobb ellenzéki pártban, hogy vegyük át az MLM szisztémát, mert az nagyon hatékony. Magam is próbálkoztam ezzel, de sajna képtelen vagyok vakon hinni egy szappanban, vagy másban, így üzletileg nem lehettem sikeres. Egyben azonban vakon hiszek: az emberek képesek elfogadni bármit, ha az őszinte (vagy annak látszik). Igaz, ez okozta Gyurcsány politikai halálát.
    Ismét vissza a hálóhoz. Bizonyára igazuk van azoknak, akik szerint a “nép” 60-65 százaléka sötét, mint az éj. Szerintem csak senki nem vette a fáradságot (Orbánon kívül, sajnos), hogy megpróbáljon úgy beszélni, hogy bárki (jogász és öntvénytisztitó, orvos és varrónő) egyaránt megértse. Mondok példát. “Százezrek élnek segélyből, és nem csinálnak semmit, legalább dolgoznának!” (Bocsi, de szerintem még ezen a fórumon is van, aki kicsit egyetért ezzel.) Mi volt az MSZP válasza? Sunnyogott, hogy így meg úgy, meg kell szigorítani a segélyezés feltételeit stb. Ahelyett, hogy azt mondta volna (és mondaná most is egyre hangosabban): Bocsánat, de ha dolgozik valaki, azért munkabér jár, meg munkavállalói jogok, társadalombiztosítás, meg szabadság és nem segély! Én persze mondom ismeretségi körömben is, meg akár idegeneknek is (közértben, utcán, mindenütt), és meg kell mondanom, hogy a legtöbben megdöbbennek, elgondolkodnak: tényleg…
    Más. Kampányidőszak, piactér, közepén kampánysátor, zene, pártlogó. A barkácsboltban fregolikötelet keresek. A kampányzajra az eladó megjegyzi: Politikusok, mind lopnak, csalnak, hazudnak. Mire én: Mint a kisvállalkozók, ugye? Meghökken, nem szól semmit, de látszik, szöget ütöttem a fejébe…
    Legutóbb. A harmincas hentes kifejti, hogy minek ide ez a sok veszekedő párt, egy kellene, az intézze a dolgokat jól! (Mindezt, miután lelkesen szidja a mai kormányt.) Mondom neki: ki van próbálva, 1948 és 1989 között egy párt volt, a modell nem működik…
    Keveredtem vitába jobbikossal a villamoson, mire ismerőseim félteni kezdtek, pedig sokkal súlyosabb volt a helyzet, amikor elkezdtem a piacon számlát kérni, és ha nem adtak, visszaadtam az árut. Nagyobb vészbe akkor keveredtem, amikor a táskából erőszakosan tukmálóra ráförmedtem: Áfás számlát ad? Mire ő: Micsodát? (Nagymagyarországos címke volt a dzsekijén.) Csak nem azt akarja mondani, hogy nem fizet adót a hazájának!? Az volt a szerencsém, hogy két nő volt, így nem izmoztak, de még sokáig üvöltötték az átkaikat utánam az utcán.
    Na, én kb. így képzelném azt a bizonyos hálószövögetést. Valaki itt felvilágosító akciókat emlegetett. Bocsánat, de szerintem ennek nem lenne hatása. Úgy hatvan évvel ezelőtt komplett brigádok járták az országot népnevelői célzattal, sok eredménye nem lett, legfeljebb annyi, hogy azután titokban jártak a templomba (pedig sok igazság volt abban, amit a klérusról mondtak).
    Többször voltam már olyan túrán, ahol az utazás, meg az ebéd, meg mindenféle ajándékok ellenében végig kellett hallgatni egy előadást valamilyen csodálatos termékről. Az országnak olyan tájaira mentem, ahol még nem jártam, vagy régen. Nem is értem a felháborodókat: sok nyugdíjas jár ezekre a kirándulásokra, másképp nem tudnának eljutni 1200-1500 forintért a legszebb tájakra, gyógyfürdőkbe, az ajándékokból meg kifut az unokák karácsonyi meglepetése. Az, hogy sokan vásárolnak, majd később döbbennek rá, hogy átverték őket, ugyanannak a mechanizmusnak a következménye, amivel a többet ígérőre szavaznak, csakhogy a voksolád után nem lehet 8 napon belül visszaadni az árut. Ezeken az utakon egyébként zajlik az egymás hülyítése, amire a dealer remekül ráerősít. Ugye mindenkinek kevés a pénze? – bólogat rá aranykütyüktől roskadozó nagysasszonytól kezdve a szatyros néniig mindenki. A ronda gyógyszermultik meg kirabolnak minket! (Hogy úgy van!) Az utazás alatt aztán egymásra licitálnak, hogy milyen rémes az élet, meg romokban az ország. Kértem már hozzám hasonló gondolkodású társnőimet, hogy menjünk el közösen egy ilyen túrára, és amikor felharsan a panaszkórus, mondjunk teljesen mást. Az egerszalóki úton pl. nem is kellett volna hazudni, mert olyan falvakon mentünk keresztül, ahol néhány ház kivételével valamennyi új volt, vagy felújított. Észak-Magyarországon!
    Egy erdélyi úton az idegenvezető felhozta, hogy mindenki, aki ott van, igennel szavazott 2004-ben. Jelentkeztem, mondtam, hogy én nem, és készséggel elmondom, hogy miért. Nem voltak rá kíváncsiak.
    Ilyesmikre gondolnék én, amikor hálót építenék a sötétség oszlatására.
    Most például mozgalmat indítanék az itthoni multik védelmében. (Mielőtt megköveztek: régen is, húsz éve is a magyar élelmiszereket kerestem (nem igaz, hogy drágábbak, legalábbis a piacon nem), mert jobbak voltak. Sajnos ma már mindegy, hogy magyar az az eper vagy spanyol, mindkét termesztő ugyanazt a szaporítóanyagot használja, hogy szép, nagy és szállítható legyen a gyümölcs, a magyar alma és barack, a szilváról nem is beszélve viszont még mindig ízesebb, mint a spanyol vagy olasz.) De most itthon új őrület hódít: magyar disznóhúst háztáji ólakból, meg hasonló marhaságok. Minden pillanatban azt kell mondani: ha azt akarod, hogy megint sorba kelljen állni a húsért, és megint olyan drága legyen az élelmiszer, mint volt a hatvanas években, akkor csak ágálj az export ellen! (Még mielőtt valaki a háromhatvanas kenyérrel jönne: 1969-ben 2000 forint volt a havi fizetésem és 44 forint volt egy kiló rövidkaraj. A 2000 forint akkoriban valamivel az átlag fölött volt, amiből nem egészen 45,5 kiló karajra futotta volna. Ma 1200 a karaj kilója, 120 ezer forint a nyugdíjam, ami jóval az átlagkereset alatt van, és ami éppen 100 kiló karajra futná.
    Szóval ilyen egyszerű, mindennapi szempontokra gondolnék a sötétség oszlatásáért. Demokráciáról, szabadságról nagy szavakat papolni nem nehéz, csak az emberek többsége nem fogékony erre. De minden pillanatban rámutatni az átlátszó hazugságokra, megcáfolni a semmitmondó frázisokat, az előbb-utóbb megragad az emberek fejében. Én így képzelném el valahogy a “hálóépítést”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  40. Husz János Puszita: nem akarlak azzal gyanúsítani, hogy egy narancstroll vagy, de sajnos pont úgy muzsikálsz, mintha az lennél. NINCS sajnos min örömködni, és Orbánék gyenge kezdése után most fog még jönni az erős hanyatlás. És ez az optimista vélemény! Nem vagy magadnál, ha azt hiszed, hogy mi ennek örülünk. Annál jobban szeretjük a hazánkat – csak éppen azt nem azonosítjuk Orbán marionett társulatával.
    Hogy értsd, hogy milyen kommunikációs agymosás áldozata vagy: (a szöveg eredetisége vitatható, de a benne foglaltak tapasztalatokon alapuló tények egy kommunikációhoz “nem középiskolás fokon” értő embertől:
    http://hirszerzo.hu/velemeny/2011/11/18/IMFugy_megszereztuk_a_kormany_kommunikacios_WTS6TY

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  41. talalom
    2011. november 18. péntek
    22:02
    +++++++++
    Ez akár egy külön blog is lehetett volna.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  42. Talalom

    A hálóépítésnél ne említsd, hogy mennyi a nyugdíjad és azt sem, hogy szerinted jóval az átlagkereset alatt van. Kicsit mások a viszonyok, mint ahogy gondolod. Vidéken főleg. Ettől függetlenül sok igazság volt a kommentedben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  43. Husz János Puszita

    Kekecke figyelj! Ne rám, hanem a tettekre. Ne a szavakra, hanem az üzenetre, amit kormány bejelentése hordoz. Letették a fegyvert, vállalva az arcvesztést, 180 fokos fordulatot téve. Beismerték, saját maguknak, hogy nagy gebasz van. Kapott az ország egy esélyt elkerülni az államcsődöt. A jövő évet már nem tudtuk volna finanszírozni. A körítés nem lényeges.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (7 szavazatból)
  44. Husz János Puszita

    Úgy látom, ti nem tudjátok, mekkora baj volt -baj van. Na jók legyetek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  45. Husz János Puszita
    Ez az, beismerték saját maguknak ! Már ez is haladás. Kiváncsi vagyok, nekünk, és az ő zembereiknek milyen pozitivan magyarázzák?
    Nekünk nem fogják beismerni !
    Igaz Bartus úr, agymosott ennek a népnek sajnos nagyobb fele…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  46. Husz János Puszita,
    Nem örülök a forint erősödésének, mert:
    1. Nem hiszem, hogy komoly kormányzati szándék van mögötte, inkább csak a piac szereplőinek alaptalan reménye.
    2. Azt gyanítom, hogy egy kis shortolás a cél. (Rövidtávú tőzsdei változások kihasználása, pénzszerzés saját zsebbe.) A szellőztetéstől kissé lejjebb ment az EUR árfolyam, de majd észhez tér a piac, és mindjárt följebb kúszik.

    Ha tévedtem, majd örülök. Nincs bizalmam piktor bandájában.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  47. Huszt János Puszita, Igen nagy baj van amikor olyanok akarnak vezetni egy országot
    akik nincsenek tisztában azzal,hogy mielőtt valamit világgá kürtölök az érintetteket
    előtte tájékoztatom.Örülni majd akkor lesz okunk amikor hozzáértő emberek vezetik az
    országot és nem olyanok akik mindenkit mocskolnak és amikor a sokat szidott
    IMF-hez kel folyamodni azt sem tudják tisztességesen,ezek után milyen megállapodásra
    számíthatunk.
    Talalom,egyetértek a véleményével,ha sokan tennénk ezt biztos lehetne eredményt
    elérni.Én sohasem álltam meg szó nélkül amikor valaki megkezdte a népbutítást és
    az illető hamar befejezte,de volt olyan aki ha meglátott félhangon morgott valami mikor
    elment mellettem.Sajnos sokan nem mernek így föllépni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  48. Husz János Puszitácska: tényleg kétségbe ejtő, ahogy nem vagy képes felfogni, ami a szemed előtt zajlik, pedig jó néhány blogot, forrást mi magunk is idehoztunk, ha saját magad nem néznél körül a NET-en:
    1. NEM ismertek be semmit!
    2. Nem tették le a fegyvert, hanem azzal mentegetik magukat, hogy ez már az elrugaszkodás része, meg különben is sokat szelídült az IMF is.
    3. NEM is tud róla az IMF hogy vele tárgyalnak, NEM érkezett hozzájuk hivatalos felkérés – és ha nem látod, hogy ez mekkora “arcvesztés”, hogy 1 napon belül MEGHAZUDTOLTÁK őket – akkor menthetetlenül naiv – és így a kormánypropaganda ideális alanya vagy.
    Ami egyébként így működik (csak miheztartás végett!)
    http://hirszerzo.hu/velemeny/2011/11/18/IMFugy_megszereztuk_a_kormany_kommunikacios_WTS6TY

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  49. Az AN logó megjelent a DKP.HU honlap többi ajánlott linkje között! :)
    A megnevezéssel kiegészített logóra kellene cserélni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  50. 21.13Proaktív
    Ha a kocsi jeges úton megcsúszik, akkor még a sikeres korrekció is balesetet eredményez. A mi esetünkben a jeges út, az IMF és a magyar kormány “kapcsolata”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos