Ronai and Ronai
AMERIKAI

Rekviem az alkotmánybíráskodásért 2011. november 3. csütörtök 17:10 | AN

  • Hozzászólások(40)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Rekviem az alkotmánybíráskodásért

Budapest – Parlament előtt az alkotmánybíróságról szóló sarkalatos törvény, mely az alkotmánybíráskodás kiüresítése folyamatának a végét jelenti. Visszamenőleg kukába kerül 1584 beadvány az új törvény rendelkezései alapján, marad összesen 16 korábbi indítvány. Ez az arány is jelzi, hogy milyen mértékben szűkül az Alkotmánybíróság hatásköre.

A modern demokráciákban a hatalommegosztás elvének érvényesülése után a második legfontosabb elv, hogy legyen egy tekintélyes, független szervezet, amely őrködik az alkotmány szelleme érvényesülésén. A politikai hatalom legfőbb kontrollja az Alkotmánybíróság. Nincs hát miért csodálkozni azon, hogy Orbán Viktor és a Fidesz legfontosabb teendői közé tartozik a hatalommegosztás és az alkotmánybíróság felszámolása. Ennek érdekében úgy alakítják át az alkotmánybíráskodás intézményét is, hogy őket ne akadályozza a hatalomgyakorlásban, de ha más pártok kerülnek kormányra, akkor megbéníthassák a törvényhozás működését. És ha megbéníthatják, akkor meg is akarják majd bénítani. Ezt a fideszes szándékot szolgálja a parlament napirendjén szereplő alkotmánybírósági törvénytervezet is.

Az alkotmánybíróság kiüresítésének fideszes szándéka egy folyamatábrán szépen végigkísérhető, betetőzése lesz a törvénytervezet parlamenti elfogadása. Kezdődött egy tavaly nyári alkotmánymódosítással, amikor a bírák jelölésére vonatkozó szabályokat úgy változtak meg, hogy a jövőben nem a parlamenti frakciók egy-egy tagjából álló jelölőbizottság tesz javaslatot a bírák személyére, hanem egy mandátumarányosan felállított nyolctagú bizottság. Ugyanebbe az alkotmánymódosításba tolták be – házszabályellenesen, mert még az indokolással sem fáradtak – annak a négyötödös szabálynak a kikukázását, amely az új alkotmány előkészítésének szabályairól szóló országgyűlési határozat elfogadásához volt szükséges. Az alkotmányban egyébként ez volt az egyetlen, kétharmados többségnél nagyobb arányt előíró rendelkezés, amelyet 1995-ben, a kétharmados többségben levő Horn-kormány szükségesnek tartott alkotmányban rögzíteni. Akkor úgy gondolták, hogy egy jövendő alkotmányt mégsem illő elfogadni, csak a kormányoldal szavazataival, hanem valamiféle konszenzusra szükség van.

Múlt év őszén Lázár János fideszes frakcióvezető törvényjavaslata nem kisebb területet vont ki az alkotmánybíróság hatásköréből, mint a közpénzügyeket, tehát az adó-, illetéktörvényeket, illetve a költségvetési ügyeket. Ezen a jelentékeny területen az alkotmányosság adott esetben egyszerűen nem érvényesülhet, a törvényhozás, a kormányzat szabadon garázdálkodhat, mert nincs testület, amely az alkotmányos elveknek érvényt szerezne. Erre mondta nemrégiben Sólyom László, az Alkotmánybíróság első elnöke, hogy gyógyíthatatlan seb van az alkotmányon. Ugyanis az alkotmány funkciója, hogy a vele ellentétes törvény alkotmányellenes. Ha van olyan cél, ami ezt felülírhatja, legyen az például az államháztartás egyensúlya, akkor az nem tud alkotmányként funkcionálni.

Idén nyáron a testület létszámát bővítették 15 főre, és az új tagok munkába állítása szeptember elsejével megtörtént. A látszatra sem ügyelve, a koalíció egyértelművé tette a jelölés során, hogy csak az általuk favorizált embereket fogja megszavazni. Mire volt ez a nagy sietség a létszámbővítéssel a kormánykoalíció által választott tagokkal? Hiszen az új alkotmánybírósági törvény még csak most van a parlament napirendjén és hatálybalépését január 1-jétől tervezik. Nyilván azért, hogy ha a régi testület véletlenül még dönteni merészel például a magán-nyugdíjpénztári vagy a médiatörvénnyel kapcsolatos, vagy egyéb más ügyekben, akkor kellemetlen meglepetések ne érhessék Orbán Viktort.

Egyértelmű volt a Fidesz szándéka akkor is, amikor az előző ciklus végén sorra akadályozták a testület hiányozó tagjainak konszenzusos feltöltését, abban bízva, hogy nagyarányú választási győzelmük esetén a nekik kedves tagok kerülhetnek a testületbe.

A nagy dolgok tulajdonképpen már eldőltek. Az alaptörvény hatálybalépését megelőző, a Fidesz számára szükséges alkotmány- és törvényi változtatások megtörténtek, a jövőbeni, Fidesz igényei szerinti funkcionálásához az alkotmányos kereteket pedig az alaptörvény felállította. Az alkotmánybíróságnak egy olyan silány minőségű, elfogadhatatlan és vállalhatatlan alaptörvény rendelkezései alapján kell majd a döntéseit meghoznia, amelyet és amelynek megalkotási módját Európától az Egyesült Államokon keresztül a nemzetközi szervezetekig mindenki bírálja. Sikerült úgy leépíteni a politikai hatalom legfőbb kontrollját, hogy ne akadályozza a Fideszt a hatalomgyakorlásban. Kiírható az intézmény homlokzatára is a Fidesz választási szlogenje: Csak a Fidesz! Innentől kezdve a parlament előtt levő törvényjavaslatnak igazából nagy jelentősége nincs, csak még pár utólagos simítást kell elvégezni rajta.

Nézzünk néhányat ezekből.

A törvényjavaslatot, sarkalatos törvényt nem a kormány, hanem az országgyűlés alkotmányügyi bizottsága nyújtotta be, megkerülve ismét a közigazgatási és társadalmi egyeztetés törvényi kötelezettségét. Figyelmen kívül hagyták – az alkotmánybíróság asszisztálásával – a Velencei Bizottságnak az alaptörvény megszületése körüli eljárásra vonatkozó bírálatát és azt az igényét, hogy legalább a jövőben, a sarkalatos törvények megalkotásánál érvényre jut az átlátható egyeztetés és társadalmi konszenzus.  Az alkotmánybíróság elnöke maga sem tagadta, a törvényszöveg az alkotmánybíróság hatékony közreműködésével készült, a díszes testület nagyobb dicsőségére, mellyel segítséget nyújtott saját maga jelentéktelenné tételéhez.

A tervezett szabályozás szerint a 12 évre választott alkotmánybíró a hivatalát az utódja megválasztásáig elláthatja, megteremtve a lehetőséget, hogy egy bíró akár élete végéig is alkotmánybíró maradhasson, ha a jövőben már nem lesz meg a kétharmados egyetértés a parlamentben az utód sikeres megválasztásához. Így aztán azok a bírák maradhatnak, akár életü(n)k végéig, akiket a jelenlegi kormánykoalíció, a jelölési eljárások megváltoztatásával, politikailag elkötelezett, de egyébként oda nem való emberekként delegált.

2012. január 1-jével rendkívül leszűkül az alkotmánybírósághoz fordulók köre. Megszűnik az ún. actio popularis intézménye, hogy bárki kezdeményezhet, mindenfajta érdekeltség nélkül vizsgálatot az alkotmánybíróságnál; elvetik azt az elvet, ami életre hívta a közérdekű indítványt, hogy mindenkinek érdeke és ezzel együtt mindenki felelős azért, hogy ne legyenek alkotmányellenes jogszabályok. Jövőre az utólagos normakontroll eszköze is a Fidesz kezébe kerül, mert felülvizsgálatot csak az országgyűlési képviselők egynegyede, a köztársasági elnök, a kormány és az alapvető jogok biztosa kezdeményezhet. Az állampolgár állampolgári panasz formájában konkrét bírósági ügye kapcsán, akkor, ha vesztes félként kerül ki előzőleg a teljes bírói fórumot megjárt eljárásból. Érdekesek lesznek azok az esetek, amikor, a parlamenti számtan ismeretében, az MSZP a Jobbikkal együtt, vagy a kormánytöbbség által megválasztott Schmitt Pál fog rohangálni a kormánytöbbség által elfogadott törvények ügyében a testülethez. Az is unikum lesz, amikor a kormány a saját törvénye ellen indítványozza a kontrollt az alkotmánybíróságnál.

A jövőben az előzetes normakontrollt  kezdeményezők köre kibővül. Az országgyűlés elnöke, a kormány, a törvény előterjesztője élhet ezzel a lehetőséggel a törvényjavaslat zárószavazása előtt. Azt azért tudni illene a törvénykészítőknek, hogy az alkotmánybíróság nem tanácsadó szerve a parlamentnek, hanem független bírája, tehát ezt a fajta normakontrollt, ahogyan a Velencei Bizottság is megállapította, minél szűkebbre kellene szabni.

A törvényjavaslat átmeneti rendelkezései között szerepel, hogy az a kb. 1600 még el nem bírált indítvány megszűnik és csak azok maradnak fenn, talán 16 darab, amelyek előterjesztője az új alaptörvény szerint is erre jogosult lenne. Tehát 1584 beadvány megy a kukába. Azok az ügyek, amelyeket egyszerű parlamenti képviselők, állampolgárok adtak be nyugdíjpénztár-, médiatörvény-, szociális ügyekben vagy éppen az önkormányzati vagyonelherdálások ügyében elenyésznek.

Ilyen előzmények után már csak a leginkább optimisták bízhatnak abban, hogy az új alaptörvény és az általa megalapozott sarkalatos törvény fenntartja az Alkotmánybíróság alkotmányvédelmi funkcióját. És, hogy kritikánk súlyát aláhúzzuk, ide kívánkozik Elek István, a közismert konzervatív közíró Fideszhez intézett intelme: “Kiveszitek az ellenzék, illetve az állampolgárok kezéből a kormányhatalom ellenőrzésének két újabb eszközét is, mivelhogy egyenesen kioperáljátok az alkotmányos rendszerből azt a két fegyvert, a népszavazásét és az alkotmánybírósági kontrollét, amelynek ellenzékben a Horn-korszakban is, az elmúlt nyolc évben is oly sokat köszönhettünk” – írja Lázár Jánoshoz címzett nyílt levelében.

Nagy munka vár majd egy, a jogállamot újraépítő jövőbeni országgyűlésre.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (10 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +21 ( 21 szavazatból)
Rekviem az alkotmánybíráskodásért, 5.0 out of 5 based on 10 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(40)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

40 Reader’s Comments

  1. Nem szabad várni a változásokkal év végéig! :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  2. “2010. január 1-jével rendkívül leszűkül az alkotmánybírósághoz fordulók köre.”

    Nem 2012. január 1-jéről van szó?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  3. Suttyomban minden elvégeztetett,és immár a diktatúra ugrásra készen áll.A nekirugaszkodáshoz van még másfél hónap. Addig erőt gyűjt, és korrigál, ott ahol esetleg még valami nem egyértelmű.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (24 szavazatból)
  4. Kedves Chemist,

    de igen, köszönjük a jelzést, javítottuk az elütést. Admin

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  5. Kedves gets
    Mire gondolsz? Netán akkor nem január elsején, hanem a jövő héten kezdjük a fogadkozást, hogy kevesebbet eszünk és többet mozgunk?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  6. Igazság szerint Gonoszka legutóbbi youtube-os linkje is beindította a fantáziám. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  7. Eggyel több – jelképesen – létező szervezettel fedik el a
    figyelmet a demokrácia lényegéről.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  8. No meg Geyza is gépzsírt fog vásárolni. :D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  9. Önmagukat nyírták ki az AB emberei.
    Lettek volna tökösebbek, akkor nem kiskirálykodhatna a seggdugó felcsúti ólpucoló.
    Mindig mondtam: a bírók koruk előrehaladtával egyenes arányban hülyülnek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (23 szavazatból)
  10. Mivel 2012-től megszűnik az Alkotmány, helyette Alaptörvény lesz, így az alkotmánybíróságot is át kell keresztelni.
    A jövőben a munkában biztos nem fognak megszakadni. Majd, -de már most is- ide “száműzik” (12 évre, jó pénzért, halálig) a fityisznek valamilyen módon korábban segítő, esetleg ezért vagy azért kellemetlenné váló (elhülyülő) jogi pribékeket. Ott azért még továbbra is besegíthetnek. Munkájukba úgysem szólhat bele senki. Nevezzük őket nemes egyszerűséggel ELFEKVŐ Bíróságnak. Ez mindent elmond. Az oda bekerülő ügyek további sorsáról-, valamint a tagokról is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (24 szavazatból)
  11. gets 2011. november 3. csütörtök 17:17
    Igazad van, nem kellene hagyni de ez itt Magyarország!
    Ez az az ország ahol elenyésző számú polgár tett valamit a zsidók deportálása, a kulákkitelepítések, a szavukat felemelő és az igazságra rámutatók meghurcolása ellen, hogy csak a közelmúltat említsem a történelmünkből. Nem tudom meddig kellene visszamenni a az időben, hogy találjak olyan alkalmat amikor az ország egységben ellenállt valamilyen külső támadásnak. Bármi történt az “elit” azonnal százfelé szakadt különböző érdekek mentén elárulva az országot!
    Most miért lenne másként?
    Te sem gondoltad komolyan, csak az elkeseredés beszélt belőled!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (17 szavazatból)
  12. Nincs itt még az ideje, hogy a kanadai magyar Charta Vádiratát kiegészítve elküldjék Strassbourg-ba????????????????

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (21 szavazatból)
  13. Az Alkotmánybíróság már így is egy nulla. Egy éve nem tudnak határozni a manyupok kérdésében: ami ugye vagy 3 millió embert érintett. Más szavakkal: fontos lett volna a gyors döntés. Paczolay főbíró elszabotálta az ügyet annak érdekében, hogy az Alkotmánybíróság saját maga fogalmazhassa meg a szabályait. Hogy lezárhasson munka nélkül másfél-ezer ide-oda tologatott beadványt. Marad 15 darab ügy a 15 bírónak. A restség netovábbja.
    A magyar Alkotmánybíróság egy kis stílű rablóbanda: a nem csekély fizetésükről nem feledkeznek meg, csak a munkájukról.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (19 szavazatból)
  14. Valahol olvatam, hogy Handó/Hankó(?) Tünde is szerepet kap, aki ha minden igaz született Szájer Józsefné.

    topi mackó

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  15. Ezekután egyetlen megoldás marad:
    EGYSZER KELL MEGVERNI A FIDESZT, DE AKKOR NAGYON
    (Orbán Viktor után szabadon)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (24 szavazatból)
  16. Bevégeztetett.Csacsikának van igaza, az Alkotmánybíróság már azóta nem csinál semmit, mióta a Fidesz hatalmon van.Megélhetési alkotmánybírók.Egy szavuk nincs semmihez.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (19 szavazatból)
  17. topi mackó,
    valószínű, hogy a HVG 2011/38. számában olvastál arról, hogy Handó Tünde – aki valóban, Szájer felesége – az Országos Igazságszolgáltatási Tanács helyébe lépő Országos Bírói Hivatal vezetője lesz. Egy képet is közöltek róla; bevallom, először férfinek néztem…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (16 szavazatból)
  18. Ez a kormány (sic) a saját “tákolmányát” is megtiporva a kizárólagos hatalomra tör(t), az államhatalom megdöntésén ügyködik, magánvagyonokat lopott el a hivatali hatalommal való visszaélés bűncselekményének nyilvánvaló elkövetésével, stb! MIND EZ ELEGENDŐ AHHOZ, HOGY A KÖVETKEZŐ KORMÁNY A BŰN ÉS ÁLLAMELLENES CSELEKEDETEK RÉVÉN ÖSSZEDARÁLT fidSS TÖRVÉNYEKET EGYSZERŰEN ANNULLÁLJA ÉS ÍGY LESZ MEG A IV. KÖZTÁRSASÁG, ÍGY NYERI VISSZA FUNKCIÓIT IS AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG IS!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  19. Azért ez is figyelemre méltó!

    “Strasbourgban megint nyert a vörös csillag.
    Az emberi jogi bíróság már 2008 nyarán elmarasztalta a magyar államot, mert büntetőeljárást indítottak vörös csillag viselése miatt, ám ez nem akadályozta meg a bíróságot abban, hogy újabb elmarasztaló ítéletet hozzon. Strasbourgban megint veszített az állam.”

    http://nol.hu/belfold/strasbourgnak_tetszik_a_voros_csillag

    Azt hiszem, adunk még a bíróságnak sok munkát!
    A legnagyobb csata, a visszamenőleges hatályú törvények megalkotása körül lesz!
    tt veszít a az állam, a jelenlegi apparátus azonnal pakolhat!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  20. Annyira amortizálódott az AB, hogy az esetleg Európában menedékjogot kérő tagjait úgy vágják vissza mint macskát szarni :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  21. A bírókhoz. Ideértve az AB is.
    “Sok ember eszközé tétetik; mert egyébre nem való. Sok eszközé teszi magát, hogy saját céljait érje el. Ez gonosz, amaz együgyű…”
    Kölcsey a számból vette ki a szót!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  22. Amikor majd elkergetik a fideszt, a haza nyomorbadöntőjét,akkor a felcsúti
    aljast egy független pszichiáter team vizsgálata alá kell vetni.(az eredmény nem kétséges) Ezekután minden törvényt amit a nevében hoztak semmissé kell nyilvánítani ,mivel egy beszámíthatatlan beteg elme szülevényei azok.Számára ennek egyetlenegy pozitív hozadéka lesz,mégpedig az,hogy nem lesz felelősségre vonható.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  23. AB-nak meg köszönném azt az áldásos tevékenységet amit az elmúlt másfél évben tettek a “NEMZETÉRT” a “HAZÁÉRT” és a zemberekért , hogy hagyták szó nélkül a fideSS tébolyda elszabadúlását !!!! Remélem jól jön a pénz a mit ezért kapnak , hogy költenék mindet doktorra , szolgalelkű férgek!!!!!!!!!!!!!!!
    ….
    “Igaza” van orbánnak , “meg kell tisztítani az országot” , tényleg sok a szemét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  24. A demokrata erőknek őszintén és becsületesen a programjuk részévé kell tenni, hogy akik részt vettek akár tevőlegesen, akár pszichikai bűnsegédként az alkotmányos puccsban – azt hivatalvesztésre és közügyektől legalább 10 éves eltiltásra kell ítélni – “természetesen” vagyonelkobzás mellett. Azzal is csak a töredékét tudják megtéríteni, amennyi kárt okoztak az országnak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  25. http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=487437

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  26. Kevés visszataszítóbb jelenetet tudnék mondani a maqgyar jogállam lerombolásának időszakából,mint mikor az alkotmánybírák bevonultak a parlamentbe és esküt tettek arra az államra, amelyik bohócot csinált belőlük. És a bíró urak szó és nyikkanás nélkül végigjátszották ezt a komédiát – és még csak nem is látszanak pirulni miatta.

    Egy ismert blogger írta a neten, hogy ha egyszer lehetőség nyílik a demokrácia visszaállítására, a legelső tette az új kormánynak az legyen, hogy szó nélkül elkergeti ezeket az embereket. Szó és megfontolás nélkül, könyörtelenül. Mert alkalmatlanná és kollaboránssá váltak. Mert nem Mari néninek és Józsi bácsinak kellett volna felemelnie a szavát, hanem NEKIK, akik egy szót sem szóltak, holott szinte hivatali kötelességük lett volna az ordítás, a végletekig menő ellenállás, a tiltakozás ezer formája.

    Csak megvetéssel tudok ezekre az urakra gondolni, Sólyommal egyetemben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  27. Most talaltam!
    http://www.168ora.hu/buxa/nem-hozzak-nyilvanossagra-a-gyurcsany-elleni-vadakat-85241.html
    Beleillik a kepbe. Megnyugodhat mindenki, az”igazsagszolgaltatas” biztosan megrendelesre mukodik a jovoban. Valamikor ugy hivtak: koncepcios per.
    Itt csak akkor lehet rendet tenni, ha az egesz bagazs minden vezeto poziciot betoltojevel egyetemben egy pillanat alatt el lesz zavarva, es lehet mindent kezdeni a 0-rol. Attol tartok, ez “szep szoval” nem fog menni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  28. Ez FELHÁBORÍTÓ !!!! – Pontosabban : EZ IS FELHÁBORÍTÓ !!! És, hogy a jelenlegi AB dolgozta ki saját maga és a nemzet elleni merényletnek minősülő törvénytervezetet, az már a csúcsa a gonoszságnak, a gerinctelen talpnyaló megalkuvásnak !!! Ha ilyen vezetőink, és főhivatalnokaink vannak, akkor ebből az országból azonnal menekülni kell !!! – Aki teheti, az menjen ! Aki nem teheti, az meg legyen bátor kijönni az utcára tüntetni, demonstrálni, ameddig még engedik!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  29. Azt nem lehet szavakkal kifejezni,hogy ez egy utolsó hazug ,mocskos társaság.
    Mit tett a FIDESZ nyolc év ellenzékben ? Gátolta minden erejével a parlament
    munkáját,minden erejét arra öszpontositotta,hogy betartson a hatalmon lévő
    kormánynak. Azzal nem törődve,hogy ezzel a magyar népnek a magyar társadalomnak okoznak fájdalmat és szenvedést.Azt akarták ezzel bizonyitani,
    hogy Ők mindent jobban csinálnának.Nem voltak segitőkészek, akkor is már
    csak a megszerzendő hatalomra koncentráltak.Egy frászt,fenét érdekelte
    Őket a társadalom a lakosság.Most szemtelenül,aljas mocskos módon hazudnak
    jó ez nektek,nincs megszoritás nincs adóemelés. Amit teszünk azt a Ti érdeketekben tesszük ! Többet kell dolgoznotok,kevesebb bérért hiszen ha
    többet termeltek az nekünk / FIDESZ / nagyobb bevételt jelent ,többet tudunk
    lenyulni belőle !!!! Ilyen politikai ámokfutást talán az utóbbi 100 évben még nem
    folytatott magyar kormány. Igaz nekik nem voltak Lázárjai,Kósájai,Szijjártói,
    Rogánjai, Semjénjei ja és Viktorkájuk sem volt. A névsor nagyon hiányos de
    ennyi fért ide.Kérdés,hogy Ti akarjátok elszámoltatni Gyurcsányt ? A kisujjában
    több emberség és tisztelet van mint a felsoroltak agyában. / Egyébként én nem
    kedveltem a Gyurcsányt de Ti kezditek velem megkedveltetni./ Gondoltatok e
    ámokfutásotok során arra,hogy egyszer a Ti hatalmatoknak is vége ,majd jön
    az elszámoltatás.Remélem akkor majd mindenki szorgalma és méltósága
    szerint megkapja ” jutalmát ” addig azonban reményteljesen várjuk a minden -
    kinek beteljesülő jobblétet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (17 szavazatból)
  30. Semmiféle választást nem fog elveszíteni a fidesz – legalábbis belátható időn belül nem. Túl sok energiát fektettek a fiúk a hatalom visszaszerzésébe ahhoz, hogy majd csak úgy hagyják elúszni a(z ezüst)hajót.

    Tanultak a 2002. április 7-én kapott óriási pofonból: akkor nyilván órákig toporzékolt a fővezér a főhadiszálláson látva, hogy a szocialista párt 55 ezer szavazattal megelőzte őket. Aztán két nappal később, a Testnevelési Egyetemen elmondott fővezér-beszéddel elindult a nyolc éven át tartó hangulatkeltés, amelynek csúcspontja a 2006-os ősz volt. A 2002-es választások előtt sokan mondták, hogy ha akkor ismét a fidesz győz, jó húsz évre bebetonozzák magukat; mivel a fidesz csak 2010 tavaszán tudott újra győzni (nyolc évnyi kitartó árokásás után), most végre elkezdhette a betonozást. Nem meglepő, hogy a tákolmánybíróság jelentőségét gyakorlatilag zéróra redukálták.

    Egy hiper-nárcisztikus, a hatalomtól örökre megrészegült, a kossuth-téri (két)milliók tapsát hisztérikusan kereső vezér soha nem fogja beismerni, hogy hibázott, és soha nem fogja beismerni, hogy van nála jobb választás.

    Ez tragikus, de egyelőre ez van.

    Jöhetne egy shakespeare-i csoda.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  31. T.maracanazo!
    El kell, hogy keseritsem! Csodak nincsenek, az eredmenyekert = szabadsag pedig meg kell dolgozni, azaz eltuntetni ezt a tetu tarsasagot! Ha mar nem becsulte meg egyszer a nep a konnyen jott ajandekot=ver nelkul kapta a demokraciat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  32. A kanadai magyar Charta Vádirata engem is is érdekelne, ha bővebbet tud valaki az admin átadhatja az e-mail címemet. Köszönöm.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  33. Nem véletlen, hogy az ellenzék lassan egyöntetűen a “Negyedik” Köztársaság mellett áll ki. A Harmadikat ugyanis alkotmányos puccsal megdöntötték, és ez ellen a bűncselekmény ELKÖVETÉSEKOR hatályos törvények alapján – a törvény TELJES szigorával kell eljárni. Viszont egy romba döntött Köztársaság építményén nincs mit toldozni-foldozni – el kell dózerolni, az ÖSSZES Viktatúra által létrehozott intézménnyel és általa kinevezett kollaboránssal egyetemben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  34. Már régebben láthattuk mennyire fontos a bazsarózsa.
    Ez már rögzitve van, a többi ennyit ér.
    Én nem szeretem a cirkuszt, hatalommegosztás helyett.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  35. Üzenet Bartus Lászlónak: Írtam a Contact/Kapcsolat linket felhasználva, de az általam küldött üzenet visszajött a nepszava@nepszava.com címről. Akkor most mi a helyes címe?

    :
    This address no longer accepts mail.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  36. Rossmodorban
    2011. november 3. csütörtök
    22:03
    Attól, hogy nem lesz felelősségre vonható, még működik a teljes vagyon elkobzás. Remélem, a teljes családra kiterjedően.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  37. Chemist
    “Egy képet is közöltek róla; bevallom, először férfinek néztem…”
    .
    Akkor rendben van. Szájer irányultságához az illik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  38. INTÉZZÜK EL A GYALÁZATOST. EZEKET CSAK ERŐSZAKKAL LEHET ELINTÉZNI. DE MA SENKINEK NEM ÉRDEKE ANNYIRA, HOGY EZT FELVÁLLALJA. MARAD A TESPEDÉS, ERŐTLEN SZÓCSATA, MINTHADEMORÁCIA. DUMÁLNI LEHET, ADDIG IS LÁTSZATDEMOKRÁCIA VAN. ŐK MEG KIÉPÍTIK A TOTÁLIS ÚJ RENDET. UTÁNA MÁR TÉNYLEG CSAK A DUMA MARAD.

    GYURCSÁNY AZ EGYETLEN ESÉLYE AZ ORSZÁGNAK. EGYELŐRE Ő SEM TETT SEMMIT A PÁRTÉPÍTÉSEN KÍVŰL. NEHÉZ CSATA LESZ.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  39. Mivel ma Magyarországon nincs demokrácia úgy 9 millió embernek tök mindegy,hogy van-e alkotmány és alkotmány bíróság.
    A diktatúra idején túlélésre kell berendezkedni,
    A Tv-ben hangzott el,hogy Orbán feltett szándéka Fidesz körökből embereket tőkésíteni akik majd munkával látják el az embereket.Tehát egy új dinasztia kialakítása kezdődik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

A DK nem bojkottálja a Fideszt 2014. április 29. kedd | AN

Ismét kétharmada lett a Fidesznek 2014. április 12. szombat

A határon túlról a Fideszre szavaztak 2014. április 11. péntek

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos