Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kövéren múlik, lesz-e Gyurcsányéknak frakciójuk 2011. november 2. szerda 5:00 | AN

  • Hozzászólások(29)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kövéren múlik, lesz-e Gyurcsányéknak frakciójuk

Budapest – Kövér Lászlónak, miután a napokban hazaérkezett dél-amerikai turnéjáról, előbb-utóbb döntenie kell a Gyurcsány-frakció megalakulásával kapcsolatban. A házelnök döntése borítékolható, míg Gyurcsányék megalakultnak tekintik magukat, mert szerintük a házelnöknek a kérdésben nincs döntési jogköre. Jogi csűrés-csavarás kezdődik, hogy tudomásul veszi-e a házelnök az MSZP soraiból kivált Demokratikus Koalíció (DK) frakcióalapítási bejelentését.

Gyurcsány Ferenc platformja, a Demokratikus Koalíció (DK) október 22-én csatlakozott a Demokrata Párthoz, és a DK tíz képviselője, odahagyva az MSZP frakciót, azonnal megalakította a Demokrata Párt frakcióját. A megválasztott frakcióvezető, Molnár Csaba mindezt haladéktalanul írásban bejelentette a házelnöknek, Kövér Lászlónak.

Molnár Csaba a levelében hivatkozott egy korábbi hasonló esetre, a Magyar Demokrata Néppárt  (MDNP) 1996-os kiválására az MDF-ből, amikor az új párt frakcióalapításra vonatkozó bejelentését és működésének azonnali megkezdését a Ház jogszerűnek tartotta. Molnár tájékoztatta a házelnököt, arról is, hogy a Demokrata Párt kezdeményezi elnevezésének megváltoztatását. A változást bejegyző bírósági határozat jogerőre emelkedésétől kezdődően a párt elnevezése Demokratikus Koalícióra fog változni. Az MSZP elnöke, Mesterházy Attila is írt, ő arról tájékoztatta a házelnököt, hogy az MSZP frakcióból 10 képviselő kilépett.

A frakcióalakítás ügyében most arról folyik a vita, hogy a házszabály alapján lehetséges-e egy parlamenti párt képviselőiből egy másik párt tagjaként külön frakciót alakítani úgy, hogy az új frakció tagjainak előtte hat hónapot ne a függetlenek sorában kelljen eltölteniük.

A házszabály nem szól az olyan esetekről, amikor új pártok alakulnak a meglevőkből a Házban, nem tesz említést kiválásról, szétválásról, csak arról, hogy hány képviselő alakíthat egy frakciót, hogy a frakció mögött pártnak kell állnia és képviselő csak egy frakció tagja lehet. Miután a házszabály kizárólag a kilépés, illetve a kizárás fogalmát konkretizálja, értelemszerűen nem lehet másképpen szétválni, kiválni, s így új pártot létrehozni, mint hogy a kilépés fogalma ne kapjon szélesebb értelmezést.

Így gondolta ezt az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága is, akkor, amikor 1996 márciusi állásfoglalásában jogszerűnek ismerte el, hogy az MDF-ből távozó képviselők – Szabó Ivánnal az élükön – létrehozták a Magyar Demokrata Néppárt (MDNP) frakcióját, és kimondta, hogy az MDNP-s politikusok korábbi frakciótagsága nem kizárással vagy kilépéssel, hanem az új képviselőcsoport megalakításával szűnt meg. A bizottsági állásfoglalás szerint az új képviselőcsoportot alakító képviselőkre nem vonatkozik a házszabálynak a kilépő vagy kizárt képviselőt egyébként érintő korlátozó rendelkezése.

A bizottság döntése választ ad tehát arra az élethelyzetre, amikor nem egy képviselő távozik a frakcióból valamilyen egyedi okból, hanem többen együtt és új párt tagjaként, új frakció alakításához elegendő számban. Az 1996 márciusi bizottsági ülésen a Fidesz álláspontját ismertető Szájer József az állásfoglalással egyetértett. A bizottsági döntésről az országgyűlés szavazott és megerősítette azt a jelen levő valamennyi fideszes képviselő szavazatával együtt.

Vagyis, ha a kiválás vagy szétválás lehetőségét, mint a kilépés sajátos formáját, a házszabály értelmezésével a Ház korábban már elismerte, s ezzel kiemelte az ilyen eseteket az általános korlátozó szabály alól, akkor ugyanezt ma csak álságos magyarázatokkal lehetne akadályozni. És ez is történik. Mind Rubovszky György, mind Salamon László kormánypárti képviselők már  kijelentették – Mesterházy Attila levelét lobogtatva -, hogy az egy frakcióból kilépőkre a független képviselőkre vonatkozó korlátozó szabályok érvényesek.

Valójában jogi álvitáknak lehetünk tanúi, amelyekkel igyekeznek leplezni pártpolitikai érdekeket. „Taggyűlés, nem taggyűlés” típusú áljogászkodásra kell számítani az arról szóló vitában, hogy tudomásul veszi-e a házelnök az MSZP soraiból kivált Demokratikus Koalíció (DK) frakcióalapítási bejelentését.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.0/5 (5 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +8 ( 10 szavazatból)
Kövéren múlik, lesz-e Gyurcsányéknak frakciójuk, 4.0 out of 5 based on 5 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(29)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

29 Reader’s Comments

  1. Himbecsúf!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (16 szavazatból)
  2. Seprű bajszú Házelnök úr, fel van adva a labda. Megint egy párt, aki nem fog a Fidesz mögé állni.
    Fogadni mernék, hogy hat hónapig pihenteti őket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +26 (30 szavazatból)
  3. Egy gazda mit nem adna, ha ilyen madárijesztő lenne a birtokán.
    Ami a lényeget illeti, nem hiszem, hogy Kövér meghazudtolná magát. Szerintem nem lesz hiába való a hat hónapos kivárás. Meg lehet szervezni, jó programot készíteni az új pártnak. Csokorba lehet szedni az Orbán aranyköpéseit. A Fidesz nyolc évi akna munkáit listázni és szembeállítani a tetveseket a tetteikkel,

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +37 (39 szavazatból)
  4. Lehet hogy mégis zöld utat ad a frakció alakításnak.. Hogy miért? Mert akkor Mesterházy vehemensebben menne neki Gyurcsánynak, és az erőiket a másik megsemmisítésére használnák.
    Mert az az okos Mesterházy nem azon van, hogy csendben tegye a dolgát, hanem a fidesz legnagyobb derültségére, Gyurcsányt ekézi.A szerencsétlen nem tudja felmérni tetteinek a súlyát…
    A fidesznek nincs más dolga, mint karba tett kézzel végignézze a Mesterházy ámokfutását, amivel tényleg padlóra teszi a pártját.
    Gyurcsányéknak meg lehet hogy hasznos is lenne a 6 hónap parkírozási idő.
    Közben figyelhetnék az mszp agonizálását.Mert azt csinálják. Hörömpő cirkusz világszám!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +32 (40 szavazatból)
  5. Még nem egyeztetett Orbán basival!
    Majd ő …..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (26 szavazatból)
  6. Mesterházi nem mérte fel tette következményeit. Még azok a pártfogó szavazók is hátat fordítanak az MSZP-nek, akik eddig bizonytalanok voltak.
    Csak a KD erősödése jön ki belőle, nem kell bepánikolni Gyurcsányéknak, mert
    minél jobban “ekézik” őket, annál erősebbek lesznek.
    Kövér pedig, ha a frakció alakítására rábólint, azzal nagyobb szinpátiát vált ki
    és jónapot..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +30 (30 szavazatból)
  7. Nagy szégyen,hogy egy ilyen jellemű ember bármiről is dönthet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +30 (34 szavazatból)
  8. Egy az igazság. Akkor is ha mint eszközt akarom az ellenfél megosztásának gyorsítására de akkor is ha az ellenfelem akarja azt felhasználni ellenem.
    Nincs két mérce. Ha akkor lehetett azonnal frakciót alakítani akkor most is lehet azonnal.
    Ha nem így lesz az az önkényuralom parlamenti legalizálása.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  9. Ha rajta múlik nem lesz

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  10. A bajszos ember döntése boritékolható.Nem fog engedéjt adni a frakció alakitásának.Ha megadná az veszélyt jelentene a FIDI-ne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  11. Kövér akár (némi hezitálás után) akár jóváhagyhatná az új frakciót ( már csak a látszatdemokrácia demonstrálására) amivel Mesterházy és az MSZP bosszantható és a legkisebb frakció méretével arányos mozgásterével és a korlátozott bizottsági helyekkel megelégszik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  12. Az jutott az eszembe, hogy ugy nez ki mint egy rozmar.
    Huh de csunya vagyok. :-D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  13. (moderálva)
    Orbán! Hogyan nézel te a gyerekeid szemébe? Mit mondasz a gyerekeidnek? Vagy nem engeded őket internetezni? Tv-t nézni?
    Egy hazudozó, szószegő, áruló, nemzetgyalázó, köpönyegforgató, zsarnokoskodó … Nem folytatom mert nem érdemled még a szót sem!
    Mit gondolsz te meg a társaid? Azt hiszitek ezt is megúszhatjátok??????

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  14. Egy percig sem gondoltam, hogy Kövér megadja a lehetőséget.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  15. Akárhogy is dönt Kövér /már ez maga botrányos, hogy ő dönthet/, Az MSZP rosszul jön ki belőle. Ha megalakulhat a DK frakció az blama Mesterházyéknak. Ha nem, Gyurcsányéknak lesz idejük országjárásra, média szereplésre, program írásra… Mesterházyt meg utálni fogják, mert betartott a DK -nak. Pedig ő csak meg akart felelni Puch elvárásainak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  16. Hát erre a kabátra elég nehéz lesz nekik gombot varrni, de valószínű megtalálják hozzá a tűt, a fonalat na meg a gombot is!

    Mesterházi meg elmehet a levelével a fenébe! Szerintem magának és maradék pártjának sokkal többet ártott vele!
    Aztán ciki ha visszanyal a fagyi!
    Majd most náluk is kiderül, hogy mire megy az MSZP Gyurcsány nélkül!?
    Lehat sokkal hamarabb szétesik, mer nem Gyurcsány akadályozta náluk az egységet!

    Persze már megszokhattuk, úgyis minden bajért Gyurcsány a hibás!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  17. bumburi!

    Úgy írtam hogy előtte el sem olvastalak, köszönöm ezt egyformán látjuk,
    itt is egy sor++++++++++++

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  18. http://www.facebook.com/questions/2503399700997/?qa_ref=na&notif_t=question_answer
    Ennek is nagyobb a jelentősége mint Kövér döntésének.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  19. Szerintem, megadja, mert ezzel a többséget ekézi.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  20. http://nol.hu/belfold/kover_meg_huzza_az_idot_gyurcsanyek_frakcioja_ugyeben_

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  21. Orbán András Lajos

    Nem lesz Kövér zsigeri utálatot érez Gyurcsány iránt!!!!!!!!!!!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  22. Itt lehet szavazni, ha vasárnap lenne a választás kire voksolnátok.
    http://webszolga.hu/valasztas/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  23. Optimista
    2011. november 3. csütörtök
    10:34
    Nem vagyok optimista a szavazás állásától. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  24. Én tudom miért utálja bajuszmatyi Gyurcsányt !
    Annak idején még amikor Gyurcsány a szakadt wartburggal szállította egyik gyűlésről a másik találkozóra a csutipatást a bajuszmatyit meg tompikát biztos felszámolta az útiköltséget !!!
    Így állnak bosszút.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  25. Anno,Öregapám zsupp fedeles háza nézett ki így oldalról. De annak legalább volt
    funkciója.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  26. http://greczy.blog.hu/2011/11/03/az_mszp_es_a_liberalis_kisebbseg

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  27. tivadarm
    2011. november 2. szerda
    18:30
    “Akárhogy is dönt Kövér /már ez maga botrányos, hogy ő dönthet/, Az MSZP rosszul jön ki belőle.”
    .
    Tökéletesen egyetértek ezzel! Az nem sokat oszt-szoroz a DK szempontjából, hogy most, vagy fél év múlva lesz frakciójuk! Tehát Kövér döntése mit sem befolyásol, a szégyen valóban az, hogy az országban egy ilyen leépült toprongy bármiféle fontos funkcióban lehet! Ez mindannyiunk szégyene!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  28. Szerintem sem oszt, nem szoroz, hogy mikor lesz frakciójuk, a fidesznek, meg gondolom – elvileg – az az érdeke, hogy választások előtt szakadjanak, hogy megoszoljanak a szavazatok… kivéve, ha nem akarják megenni azt, amit főztek. (Az mszp, egyszer így már pórul járt.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Gyurcsány felismerte a Vatikán szerepét 2012. március 6. kedd | AN

Gyurcsány leiskolázta Márfit 2012. március 3. szombat | AN

A DK tiltakozik a hálószoba csőszök ellen 2012. február 25. szombat | AN

Háromszáz forintot ér Kövér ajánlása 2012. február 18. szombat | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos