Ronai and Ronai
AMERIKAI

Fischer Iván: nem az euró van legnagyobb veszélyben 2011. november 14. hétfő 19:05 | AN

  • Hozzászólások(13)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Fischer Iván: nem az euró van legnagyobb veszélyben

Budapest – Fischer Iván karmester beszédet mondott  a 2011. november 9-én tartott Dunasirató megemlékezésen, ahol a résztvevők a nyilas terror áldozataira emlékeztek a “Cipők a Dunánál” emlékhelynél. A világhírű karmester Európát arra figyelmeztette, hogy újra lobognak a nyilas zászlók, és Európában terjed az intolerancia és a rasszizmus. Fischer Iván beszédét idézzük.

“Először az áldozatokhoz szeretnék néhány szót szólni:

Nem múlik el nap anélkül, hogy ne gondolnék rátok, hogy ne érezném át rettenetes fájdalmatokat, szörnyű félelmeteket. Nem múlik el nap anélkül, hogy ne gondolnék szomorúan arra, hogy nektek senki nem segített. Holott ti segítetek nekünk, most is, ma is; folyamatosan figyelmeztettek arra, hogy ez a tragédia ne fordulhasson elő soha többé, hogy ne engedjük még egyszer védtelenül, kiszolgáltatottan a gyűlöletet elhatalmasodni magunk körül. Köszönöm ezt a segítséget, ezt a figyelmeztetést.

Másodszor a gyilkosokról szeretnék néhány szót szólni:

Mivel tömhették tele ezeknek a szegény nyilas fiúknak a fejét, hogy képesek voltak felemelni a puska csövét, és belelőni összekötött kezű gyerekekbe, nőkbe, férfiakba, öregekbe! Micsoda halálos méreg az, amitől elveszíti valaki minden emberiességét! Nem csak ők a bűnösök, hanem azok is, akik ezt a gyilkos mérget beléjük oltották, akik évekig, évtizedekig, évszázadokig traktálták őket gyűlölködő ideológiákkal. És most azt látjuk, hogy ezek a szörnyű gondolatok újra előtörnek, és még nagyobb döbbenettel látjuk, hogy Európa újra bénultan, tehetetlenül szemléli ezek terjedését.

Ezért most Európa felelős vezetőihez szeretnék szólni:

Nézzenek ide, a Duna partjára. Látják ezeket a levetett cipőket? És látják az újra lobogó nyilas zászlókat? Látják a falvakban masírozó, cigányokat megfélemlítő egyenruhásokat? Olvassák a gyűlölködő cikkeket? Látják az Európa-szerte erősödő ultra-nacionalista, idegenellenes, cigányellenes mozgalmakat? Akkor vegyék észre, hogy Európában ma nem az euró van legnagyobb veszélyben, hanem a tolerancia. Tegyenek valamit! Szigeteljék el azokat, akik a gyűlölködőkkel alkukat kötnek, és teremtsék meg azokat a kötelező normákat, amik biztosítják Európa polgárainak szabadságát.

Utoljára magunkhoz szeretnék néhány szót szólni:

Mindenkinek, akit elborzaszt az, ami a Duna partján történt, mindenkinek, akinek helyén van a szíve, aki sajnálja az áldozatokat, és idegenkedik a gyűlölködő ideológiáktól, össze kell most fogni. Félre kell tenni minden ellentétet, régi sérelmet, finnyásságot, széthúzást, passzív különállást. Mi vagyunk többen, mi vagyunk erősebbek. Védjük meg magunkat, védjük meg családunkat, országunkat.

Erre kötelez minket az áldozatok emléke.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (20 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +31 ( 33 szavazatból)
Fischer Iván: nem az euró van legnagyobb veszélyben, 4.8 out of 5 based on 20 ratings

Címkék:, , , , , , ,

  • Hozzászólások(13)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

13 Reader’s Comments

  1. Így kell ezt! :(
    Ért annyit mint egy jótékonysági előadás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (12 szavazatból)
  2. Báthory Ödönke

    A cipők ügyében egy dolog nem hagy nyugodni, és erről a dologról még sosem hallottam igazán. Mégpedig maguk az otthagyott cipők. Természetesen nem lehet eléggé hangsúlyozni a dunaparti gyilkosságok aljasságát. De azt mérhetetlen cinizmusnak tartom, hogy a cipőiket levetették az áldozatokkal. Hogy többet ért a cipő, mint a benne lévő ember. Hiszen a cipőket azért még megmentették, a gazdáikért nem volt kár.
    Vagy a sortűz után vették le róluk? Hullarablók is voltak ezek, nem csak gyilkosok? És aztán mi lett a cipők sorsa? Lehetett menni válogatni? Vagy begyűjtötték és központilag hasznosították?
    Sose legyen többé ilyen!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  3. Az a baj hogy nagyon kevesen szólalnak fel NEVES emberek akikre odafigyelnek.
    De ez betalált!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  4. Szomorú hogy a kormány részéről senki nem csatlakozott Fischer Iván mondanivalójához.
    Még nagyobb szégyen, és alávalóság, hogy a színfalak mögött összejátszanak velük.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  5. Gyönyörű és igaz beszéd volt.
    De talán nem már megint kívülről, Európától kéne várnunk a megváltást.
    Talán meg kéne végre dolgozni érte.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (14 szavazatból)
  6. Reményt keltő, hogy a magas kultúra köreiben nemcsak fid-SS-es kocsiszoltánok dirigálnak, hanem Fischer Iván, Schiff András, Christoph von Dohnanyi felemelik szavukat. Több bátor, megalkuvást nem ismerő hírességre lenne szükség.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  7. T. Báthory Ödönke!
    Megjegyezném, hogy ez nem azon az egy helyen fordult elő (ti. a Dunába lövés), ahol ma ez az emlékmű megdöbbentő szimbolikájával hírdeti nem csak a magyar, de a határon túli nácizmus alattomos és rettenetes mibenlétét, hanem a budai és pesti kiépített dunapart teljes hosszában folytatódik. Nem egy “esetet regisztrál”, a “Cipők” csak a központi elem a Parlament tőszomszédságában, amelyhez szervesen kötődik a teljes parti, hatalmas kváderekből megépített árvízvédelmi rendszert magába foglaló budapesti panoráma látványa. Nem véletlen, hogy ezt az emlékművet a tettesek unokái, a fasiszta csőcselék gyűlöli és sokszor meggyalázza…
    A tisztábban látás érdekében hadd ajánljam figyelmébe Karinthy Ferenc Budapesti tavasz című regényét és az abból készült nagyszerű filmet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  8. Remélem, hogy Fischer Iván ezek után nem kényszerül emigrációba.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  9. Báthory Ödönke

    T Komplementer!

    Azzal tökéletesen tisztában vaygok, hogy nem egyszeri alkalom volt a dunaparti séta, hanem egy bevett metódus. Voltam klf múzeumokban, jártam a Kis-Varsóban és a Józsefvárosi PUnál is. A közösségemben gyakran megemlékezünk az áldozatokról, és találkozunk túlélőkkel is. Most olvastam egy könyvet Buchenwaldról, ahol érdekes részleteket tudhattam meg. Tudja, engem a részletek érdekelnek, az ember.
    De erről a konkrét eseményt leszámítva semmit nem tudok. Az ajánlott filmet mindenesetre előkerítem, hátha okosabb leszek.
    Köszönöm: b

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  10. Báthory Ödönke

    A szokásos két mínuszoló ide is megérkezett. Milyen lelke lehet ennek?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  11. Gratulálok Fischer Iván úrnak a szomorú múlt és a jelenben zajló minősíthetetlen eseményekkel való párhuzamvonásán, őszinte vélemény nyílvánításán.

    De! – hol vannak a hazai értelmiségiek? Ennyire fél mindenki Orbántól, vagy csak a pillanatnyi tekintélyét, pozicióját féltik? – nem mernek megszólalni.

    Ráült Magyarországra a félelem, az orbáni diktatórikum szelleme. Sehol nincs nyugalmuk az embereknek.

    S, lám Orbán is fél! – a legújabb: ÉTEL MÉRGEZÉSTŐL ! – előkóstoltatja a nekik feltálalni szánt ételeket, az eszem megáll!
    MENNYI PÉNZBE KERÜL EZ NEKÜNK, KÖZBEN MILLIÓS NAGYSÁGRENDBEN ÉHEZNEK GYERMEKEK MAGYARORSZÁGON, ő meg kostólgattat………
    Újmagyar jugendeket meg köben kinevelik, oktatási és nevelési koncepcióról jót nem lehet írni!

    SEGÍTSENEK!!!!!!! – TÖBBEN, SOKAN SZÓLALJANAK MEG, HÍRES EMBEREK, HATÁRON TÚLI ÉRTELMISÉGI IS!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  12. szerintem minden sabeszkor kikellene kuldeni Vonaekat a Dunaparta, hogy pucoljak a cipoket es kozben hangosan enekeljrk, hogy, de nagy allatok vagyunk. Na, mit szoltok hozzam???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  13. Bocsánat, de ez ugyanaz a megemlékezés, ahol Kertész Ákos fellépését lemondták túlszervezésre hivatkozva? Csak kérdezem, mint “intolerancia, széthúzás” és egyebekre hivatkozva, amiket még félre kellene tenni. Egyébként szép a beszéd. És ha tévedtem, elnézést kérek…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

A DK nem bojkottálja a Fideszt 2014. április 29. kedd | AN

Gyurcsány és az Európai Egyesült Álmok 2014. április 14. hétfő

Heisler hazudik a közgyűlés tagjainak 2014. február 12. szerda | Bartus László

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos