Ronai and Ronai
AMERIKAI

Irán Amerikát és Izraelt vádolja háborús készülődéssel 2011. november 8. kedd 13:56 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Irán Amerikát és Izraelt vádolja háborús készülődéssel

Teherán/Washington – Az iszlám köztársaság szerint a zsidó állam és az Egyesült Államok közösen akar csapást mérni nukleáris létesítményeire. Oroszország „igen súlyos hibának” tartaná, ha ez megtörténne, a németek szerint az eddiginél is nagyobb nyomást kell gyakorolni Iránra annak érdekében, hogy nemzetközileg vállalt kötelezettségeit tartsa be.

Irán, amely az ENSZ Nemzetközi Atomenergia Ügynöksége (IAEA) napokban napvilágot látó jelentésében foglalt súlyos állításokat cáfolva kitart amellett, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál, egy korábbi közleményben tömegpusztító fegyver bevetésével fenyegette meg Izraelt arra az esetre, ha bárki megtámadná, és azt ígérte, egymillió izraeli fogja életét veszteni a támadásban.

Mahmúd Ahmedinedzsád az Al-Akbár című egyiptomi lapnak azt nyilatkozta, Irán lehetőségei egyre bővülnek, az ország versenyképessége rohamosan növekszik, és ez az, amit Izrael és a Nyugat, de különösen az Egyesült Államok nem tud elviselni, ezért próbálkoznak azzal – az iráni elnök szerint –, hogy nemzetközi támogatást szerezzenek egy Irán elleni agresszióhoz.

Nem világos, mire alapozta az iráni elnök a hazája egyre javuló versenyképességéről szóló kijelentést. Az iráni gazdaság a monarchia megbuktatása óta folyamatosan stagnál vagy hanyatlik. Irán a forradalom után legfontosabb gazdasági és kereskedelmi partnerét veszítette el az Egyesült Államokkal való szembefordulással; súlyosan érintették a nyolcvanas évek olajárcsökkenései, valamint az Irakkal tíz éven át folytatott háború, illetve a vele szemben évek óta fennálló nemzetközi szankciók, amelyeket súlyosbított az utolsó három év világválságának hatása. A világ ismert olajkészletének tíz százalékával rendelkező ország egy főre jutó GDP-je a magyar GDP valamivel több mint felét teszi ki.

Ahmedinedzsád burkolt formában ismét Izrael elpusztítását helyezte kilátásba, amikor azt mondta: Washington „meg akarta menteni a cionista entitást, de erre nem lesz képes. Az entitást egy veséhez hasonlíthatjuk, amit olyan testbe ültettek, amely azt magából kiveti. Igen, össze fog omlani, és a vége közeleg.”

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt állította, súlyos hiba lenne Irán megtámadása, ami megjósolhatatlan következményekkel járna. Lavrov szerint a katonai megoldás a modern világ semmilyen más problémája esetében sem alkalmazható.

Oroszország a kilencvenes évek óta gyakorlatilag kiirtotta a csecsen népet, legutóbb pedig Grúziával szemben követett el fegyveres agressziót.

A berlini külügyminisztérium szóvivőjének bejelentése szerint Németországot változatlanul gyanakvással töltik el a teheráni tervek. „Számunkra egyértelmű, hogy amennyiben ez a [IAEA] jelentés kimutatja, Irán még mindig nem tett hiteles intézkedéseket nemzetközi kötelezettségei teljesítése érdekében azért, hogy atomprogramját átláthatóvá tegye, abban az esetben a német kormány nagyobb politikai és diplomáciai nyomás érdekében lép fel, hogy Irán nemzetközi kötelezettségeinek eleget tegyen”, fogalmazott Andreas Peschke.

Irán az ellene hozott szankciók dacára eddig nem volt hajlandó urániumdúsító programja befagyasztására. Az IAEA korábbi jelentései szerint az iszlamista rezsim elegendő urániumot dúsított ahhoz, hogy négy vagy öt nukleáris fegyvert készítsen el.

A mára vagy holnapra ígért jelentést, amely minden eddiginél súlyosabb bizonyítékokat ígér az iráni atomfegyverkezésre, maguknak az érintetteknek már megmutatták. Ali Akbár Szálehi iráni külügyminiszter azonban azt állította, a jelentés hamis állításokon alapul, „de ha ragaszkodnak hozzá, rajta, hozzák nyilvánosságra”.

A dokumentum állítólag megnevezi Vjacseszlav Danyilenko volt szovjet atomtudóst, aki az 1990-es évek közepétől dolgozott az iráni Fizikai Kutatóintézetben, és sokban járult hozzá a perzsa atomfegyver kifejlesztéséhez.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Irán Amerikát és Izraelt vádolja háborús készülődéssel, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

15 Reader’s Comments

  1. Irán maszatol, a német álláspont korrektnek tűnik, de kérdéses, hogy a titkosszolgák hová dolgoztak kielégítően.? :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  2. the FBI and Albert Einstein……
    .
    “Einstein Fears Hydrogen Bomb Might Annihilate Any Life!”
    1950 körüli Washington Posti főcim

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  3. Talán már az irániak is az amerikai spájzban vannak?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  4. Következő az iszlámnáci forgatókönyv, már vagy 60 éve, bármilyen konfliktusban:

    - Valamelyik iszlamista diktatúrában a fővezéreknél elgurul a gyógyszer. A szokásosnál is hülyébbek lesznek, nekimennek egy sokkal erősebbnek, pl. USA, Britannia, Izrael (többnyire ezeknek). Ordítanak, hogy “eltörlöm, kiirtom, eltaposom, nem létezhet tovább”, stb.

    Ezen cél elérésére, annak realitásától függetlenül, saját szerény, vagy kevésbé szerény, de mindenképpen veszedelmes eszközeikkel mindent meg is tesznek.

    A fenyegetett hatalom/ ország/ akárki természetesen ezt nem hagyja annyiban, mert hiába ők az erősebbek, nehogy már ezért el kelljen tűrniük, hogy az idióták rakétákkal lövik őket, és folyamatosan, a legalpáribb módon fenyegetőznek…

    Ellenintézkedéseket tesznek, ami lehet egy hadgyakorlattól kezdve nyílt katonai műveletekig bármi.

    Az őrjöngő iszlámnácik erre még hangosabba ordítanak, hogy de hát pl. a “cionista entitás” (WTF???) mit nem képzel, mit harciaskodik…

    Értitek, ugye?

    Egy söpredék banda beleköt az erősebbe, az erősebb erre végrehajt valamilyen ellenintézkedést, a söpredék erre rikácsol, hogy őt már megint hogy bántják.

    Mindegy…

    Az iráni elmebeteg iszlámnáci rezsim alighanem rendesen berosált az utóbbi évek lázongásaitól, valamint az úgynevezett “arab tavasz” eseményeitől.

    Sejtik, hogy ez velük is megtörténhet.

    Így aztán, üvölteni kezdenek még jobban, a gyűlöletpropaganda csúcsra pörög, hogy erősítsék saját lakosságukban a közös ellenségképet.

    Érdekelne, Izrael, mint az iszlámnácizmus megosztott első helyes célpontja (a másik kettő a hinduk és a Zusákok) meddig sz…rakodik még ennek a szemét, abrerrált iráni gengszterbandának az eltakarításával.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  5. A cikk jó de lenne egy észrevételem,tipikus példája a manipulativ újságirásnak
    közöljük az ellenvéleményt de a következő mondatban hiteltelenitjúk annak megfogalmazóját idézem:

    Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt állította, súlyos hiba lenne Irán megtámadása, ami megjósolhatatlan következményekkel járna. Lavrov szerint a katonai megoldás a modern világ semmilyen más problémája esetében sem alkalmazható.

    Oroszország a kilencvenes évek óta gyakorlatilag kiirtotta a csecsen népet, legutóbb pedig Grúziával szemben követett el fegyveres agressziót.

    ettől fűggetlenül nem szeretnék mégegy atomhatalmat különösen nem Iránt
    bombát nekik

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  6. Oroszország nem szeretné…akkor oldja meg ő.Ha a csecseneknek atombombája lenne, már ők is másképp beszélnének. Atombomba nélkül is fegyveresen léptek fel, más konfliktusban is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  7. Oroszország jobban teszi, ha hallgat.
    Ők gyilkosokat nem engednének szabadon (L. Shalit ügy), de gátlástalanul felfegyverzik a régen is a szoc. tömbhöz tartozott országokat.
    Most pedig kapállódzik – talán attól tart, hogy Irán nem tudja kiegyenlíteni a számlát? Oda a nyereség?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  8. asher alexander

    Oroszorszag nem szeretne ha…………..!!!
    no es mi leszaz Oroszok Terrorhaborujaval Gruziaban,Bkhaziaban,es Csecsenfoldon??
    Nekik miert lenne MINDENT szabad??

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  9. asher alexander

    helyesbites tolem,; Abkhaziaban!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  10. A csecsenisztáni háború tényleg terrorháború volt, de ne feledjük, kik ellen.

    Iszlámnácik ellen, akik szokás szerint civilek mögé bújtak rendszeresen.

    Az oroszok meg nem vacakolnak, ha pár iszlamista majomember kipusztítása miatt szét kell bombázni egy fél városnegyedet… :(

    Sajnálatos ez az egész.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  11. Ha az oroszok mondják, hogy a háború nem megoldás, mert az káoszt idézhet elő, az már tényleg kemény dolog lehet. Igaz, hogy az orosz medve többször szétverte nem csak saját háza táját, hanem szuverén államokat is a ‘80-’90-es években, de éppen most, amikor teljes a bizonytalanság az arab kenyérlázadások nyomán, most kell attól féltenie a térséget, hogy az iráni rezsim bukása még nagyobb bajt hozna. Vajon akkor is így reagálna, ha maguk az irániak vernék el a port saját illegitim zsarnokaikon? Putyintól kitelik, hogy a külföldre, elsősorban a Nyugatra fogja azt…

    Az iráni terrorista mollahrácia persze joggal féltheti a valagát, hiszen egy dolog saját belső ellenállását bebörtönözni, megkínozni és kivégezni nap nap után, de egészen más dolog fickósnak lenni a világ máig legerősebb katonai hatalmával és annak jól felfegyverzett helyi szövetségesével. Én még mindig abba reménykedek, hogy nem tör ki nyílt, rezsimbuktatást megcélzó általános háború, hogy a füstölgő atomkomplexumok romjai láttán nem(csak) a nagyvilág, ha az elnyomott irániak százezrei, milliói(!) belátják, hogy lépni kell mielőbb, és nem az USA vagy a zsidó állam biztonságáért illetve térségi befolyásának biztosításáért, hanem saját és az elkövetkező generáció jobb, élhetőbb jövőjéért! Hajrá irániak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  12. Na ez az a cikk amelyhez nem szabad hozzászólni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  13. Azt hiszem ez a a cikk amihez hoza kell szolni,hiszen az elmult 30 ev alatt senki es sehol nem emelte fel a szavat az irani iszlamofasiszta renszer ellen.
    Egyetlen egy amerikai elnok sem tett semmit ,azonkivul,hogyaz Ensz fele gittegyletez beengedtek az orult irani elnokot,aki tepte a szajat a nyugat elen.
    Amerikanak Irak es Libia helyett mar regen le kellett volna szamolni Irannal es az egy huron pendulo Sziriaval.Az orosz kulpolitikahoz csak annyit,hogy mar megint rossz lora tettek,ha Iran melle allnanak egy esetleges haborus konfliktusban.Ami a csecseneket illeti ok voltak azok akik az oroszok ellen fordultak es terrorista akciokat haltottak vegre.A gruzok pedig minden ok nelkul provokaltak az oroszokat gondolvan majd leesik valami Amerikatol,fegyver vagy gazdasagi segitseg.Igaz az a kozmondas,hogy ne ingereld az orosz medvet……..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  14. asher alexander. Oké az oroszok és a csecsenek bla bla… De hogy az oroszok és Grúzok? Őszintén , ne legyünk már elfogultak, nem sok olyan érv van ami Grúziát jobbá tenné előtettek Oroszországtól szerintem. Nyugat barát, nos igen mert az Oroszo. ellenségeként egy másik nagy, ez esetben superhatalomhoz kell fordulnia, na de. Ahogy azt a kedves EU bizottság szakértői bármilyen küldöttség is hitelesitette az a bizonyos 2008-as háború a Grúzok miatt robbant ki. ÉS Szakasvili ugyanolyan autokrata rendszert épit, s talán még rosszabbat, idiota módszerei az országot a nyomorba taszitja , az ellenzéki tevékenységeket ellehetetleniti, a politikai riválisokat likvidálja ilyen olyan módszerekkel. Tehát az Orosz – Grúz háborúban , valljuk be Grúzia a hunyó.
    Mocskos kis diktátora van neki, mihamarabb el kéne tüntetni mielőtt be nem fészkeli magát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  15. Régi vicc az orosz-kínai határvillongások idejéből:
    Miteszik a kínai határőr ha elfogyik a kása ?
    -Tejbegrúzt…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Jelentett az Atomenergia Ügynökség 2011. november 8. kedd | Rákócza Richárd

Irán hónapokra lehet az atomfegyvertől 2011. november 7. hétfő | RR

Pentagon: Irán a legnagyobb fenyegetés 2011. november 6. vasárnap | RR

Izrael most leszámol Iránnal? 2011. november 3. csütörtök | Rákócza Richárd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos