Ronai and Ronai
AMERIKAI

Frank Tibor: Költségaratás – a megszorítás jegyében 2011. október 1. szombat 22:11

  • Hozzászólások(33)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Frank Tibor: Költségaratás - a megszorítás jegyében

Ki mint vet, úgy arat.

Nézzük meg, hogy a most bejelentett költségvetés után milyen aratás várható. A bejelentett terveket nem ismétlem, a hírekből tudjuk. Inkább nézzük ezek várható következményeit.

Először is meg kell jegyeznünk, hogy a jövő évi költségvetést – mint mindig – a környezetében kell néznünk. És ez nem valami vidám. A kormány az elmúlt másfél évben olyan kontextust hozott létre, amely eleve megfertőzi azt a földet, amibe ez a vetés kerül.

A most bejelentett költségvetés ugyanis másfél éves ötletelés, kalapból előrántott – eleve döglött – nyuszik és többször visszamenőleges, a jogállamiságot semmibe vevő törvényhozás után született. Ez a költségvetés alig pár héttel a végtörlesztési rendelet után jött. Az pedig már a magánnyugdíj-pénztárak lenyúlásával, visszamenőleges törvénykezéssel, a különadókkal és bankadókkal amúgy is meggyengített gazdasági és főleg jogi környezetben az utolsó csepp volt a pohárban. (És a tánc még csak most kezdődik). Az, hogy ez a végtörlesztési lehetőség, főleg Ausztriában meg Brüsszelben óriási felháborodást fog kiváltani, előre lehetett tudni. No meg azt is, hogy ezt a teljességgel elfogadhatatlan, visszamenőleges jogszabályt Brüsszel büntetéssel fogja „jutalmazni”.

Mi ez, ha nem hűtlen kezelés; szándékosan kidobni az adófizetők milliárdjait azért, hogy néhány képviselő spóroljon tíz milliót a rózsadombi villáján?

Persze Brüsszel malmai lassan őrölnek. Nem úgy a piacé, mert az a magyar állam által valószínűleg majd kifizetendő százmilliárdos büntetéseket rögtön beárazta. Nézzünk csak rá a pesti tőzsdére és a forint árfolyamára. Ez persze a végtörleszteni nem tudó hitelesek (nem csak a devizások), sőt az egész lakosság életét fogja keseríteni.

Az új költségvetés tehát egy olyan, Magyarország számára, és magunk által elidegenített környezetben született, amely eleve reménytelenné teszi azt. Még ha ennek a költségvetésnek lenne is némi alapja egy normális ország esetében, amelyik nem játszotta el éppen a befektetői bizalmat, ilyen bizalomhiányos környezetben biztosan nem lesz.

Ki a fene fog ezek után Magyarországon befektetni? Hiszen már most hallani, hogy megindult a külföldi tőke kifelé, jócskán emelkedett hazánk ’felára’ a piacon, nem kelnek az államkötvények, leállt a hitelezés, halott az építőipar és az ingatlanpiac, és a hitelminősítők közül nem egy már újabb leminősítés lehetőségéről beszél.

Ezen meg csak ront a most bejelentett újabb ötlethalmaz.

Miért?  Legfőképpen azért, mert ez a büdzsé elsősorban a bevételek növekedésével számol, a szerkezeti átalakítások eredményezte kiadáscsökkentés helyett. Ezek a bevételek pedig vagy bejönnek, vagy nem.

Igaz, a korábbi szédítésekhez képest a költségvetést eléggé konzervatívan, másfél százalékos növekedésre tervezték. Ez jóval kisebb, mint a miniszter által korábban felvázolt növekedési ütemek: 5-6 %, majd 3-4, majd 2.5, utána 2 százalékos. Ezekhez képest a másfél százalék az igazán konzervatív. Másfél év alatt lementünk vagy 3 százalékot.

Igen ám, de a felvázolt, a magyar kormány által előidézett környezet miatt, ez eleve túlzás. Valószínűleg halva született.

Ráadásul létezik egy objektív környezet is: az, hogy Németország jövőre lelassul. Márpedig ha a mostani 2,8%-os német tempó mellett ugyanabban a negyedévben mi nulla százalékot hozunk (igaz a miniszter szerint ez +nulla), akkor mit várhatunk el jövőre a további német lassulás után?

Mindehhez még adjuk hozzá a fent vázoltakat, a 2% ÁFA-növelés hatását (ez önmaga 150 milliárd forint kivonását jelenti a gazdaságból), és azt, hogy a szegények még szegényebbek lesznek jövőre. (A szegénység adója, az infláció, jóval 4% felett lesz, nem beszélve az ÁFA emeléséről, amely szintén a szegényeket sújtja legjobban.)

A szegények eddig is minden pénzüket elköltötték. Ez ezután is így lesz, de még annyira sem fogja futni, mint eddig. Azt már láttuk, hogy hiába marad több pénz a gazdagoknál, azt nem költik el (ezt előre tudhattuk, elsős tananyag).

A bizalom, amely szerintem a jogrendszer megingása miatt hosszú távon elszállt, legalább 1%-ot levon a jövő évi növekedésből. A most bejelentett rendelkezések még legalább ugyanannyit, és akkor még nem számszerűsítettük a vállalkozásokra várhatóan növekvő mértékben nehezedő terhek, valamint a gázolaj drágulásának hatását. A német gazdaság lassulása is legalább egy pontot levon. Egyedüli plusz, amit én fel tudok hozni a jövőre nézve, az az újabb gépjármű-kapacitás növekedés (Mercedes), amely egymaga 1%-kal növeli a GDP-t. Mínusz három, plusz egy.

Ha ezeket összevetjük a tervezett másfél százalékkal, akkor rögtön negatív tartományba tanyázunk a jövő évi növekedést illetően. Ennek sokkal nagyobb a valószínűsége, mint a másfél százaléknak.

Mit jelent ez?

Hát azt, hogy – lehet, hasonlóan az idei hetente előforduló kapkodáshoz – újabb és újabb pénzeket kell kivonni majd a gazdaságból. Ha például másfél százalék helyett mínusz fél százalék lesz a mutató, az kb. egy újabb, az egykulcsos adó hatásával felérő kivonást jelent a gazdaságból. Tehát újabb megszorítást.  Egy ilyen helyzetben rögtön eltűnik a 300 milliárdos tartalék, amivel a büdzsé számol.

És, mondjuk ki nyíltan, ez a terv egyáltalán nem számol azzal a lehetőséggel, hogy a görögök bedobják a törülközőt, és ezzel egy – többek által tízes erősségűnek megfelelő – gazdasági földrengést idéz elő világszerte.

A 2008-as válságot követően mondtam, hogy apályban látszik meg, ki úszik meztelenül. Mert hogy hazánk arra sem volt felkészülve. Ha most ne adj’ Isten beüt egy ilyen krach, akkor egy általános gazdasági összeomlásban az ország megnézheti magát. Nem lesznek tartalékok, mert már eleve mindenkit elküldtünk melegebb éghajlatra, az IMF-fel az élen, már mindenkivel összevesztünk, már mindenki bizalmát eljátszottuk, már Európa legmagasabb fogyasztási adójával büszkélkedhetünk, a beruházások szinte leálltak, válság nélkül is 10% felett a munkanélküliség és jóformán minden tartalékunkat feléltük. A tsunami első hulláma elsöpör.

Ne kérjük most számon a kormányon a hosszú távú gondolkodást. Hagyjuk most azt, hogy ez a költségvetés legfeljebb távoli, magázó viszonyban van a nemrég még egekbe magasztalt Széll Kálmán Tervvel (első Orbán-csomag). Más vesszőparipa is elgaloppozott már, más jelszó is megkopott már még rövidebb idő alatt. Gondoljunk a Nemzeti Együttműködés Kormányára – ki hallotta ezt a kifejezést mostanában? És a Nenyi-t ki emlegeti? A söralátét is már minden oldalon lelóg az asztalról. Európa legversenyképesebb adórendszere felé is nagy lépéseket tettünk, főleg a kontinens immár legmagasabb, 27%-os áfájával. Most éppen a válság gócához odakötő láncot tépkedjük egy országmentő költségvetéssel.

Az azonban, hogy az utolsó percben, a határidő napján nyújtja be az országgyűlésnek a kormány ezt a sci-fit, Európa közepén teljességgel elfogadhatatlan. Főleg azután, hogy az egykulcsos adó olyan látványosan hasalt el, mint a csuklyás patkány a látványpékség küszöbén.

Ezt a költségvetést mind a Költségvetési Tanácsnak, mind a parlamentnek vissza kellett volna dobnia. Ennek annyi a realitása, mint hogy a tengeri malackánk jövőre megtanul repülni. (Ő legalább nem tetteti, hogy tud.)

A Széll Kálmán álnéven ismert Orbán-csomag ugyanis legalább előrevetített lényeges szerkezeti átalakításokat (persze nem reformokat, de ezt most hagyjuk, ilyen szó nincs is). A mostani bejelentéseket azonban csak egy másik nem létező szóval, megszorítással lehet leírni. Merthogy ezek egyszerű megszorítások. Igaz, azokból a legnagyobb, amit a magyarság eddig elszenvedett. Ezek talán az elmúlt húsz év legnagyobb adóemelései. És mint köztudott, ezek, mármint a megszorítások, lényeges reformok híján újra és újra felbukkannak. Csakis átfogó reformok tudják (tudnák) megakadályozni azt, hogy a – mai szerkezetbe beépült – hiány újból és újból megjelenjen. Most fizeti meg az ország az árát a sokéves szocialista idétlenkedésnek, a talicskázásoknak, a sok éves „minél rosszabb, annál jobb” fideszes beakasztásoknak, a kaya ibrahimoknak, az elkaszált reformoknak, az ezüsthajóknak, a mindkét oldalas idióta politikusi igérgetéseknek. Most imába foglalhatja a nép azoknak a nevét, akik annak idején megszavaztatták velük az évszázad ökörségét, a vizitdíjas és tandíjas népszavazást.

Mi fog megvalósulni 2012-ben az Orbán-csomag által bejelentett szerkezeti átalakításokból?

Nos, ezért fogják majd a külföldi elemzők ezt úgy fogadni, ahogy.

És hogy mi jön ezután, részben e költségvetés miatt? Újabb megszorítások jövőre, újabb forintgyengülés és recesszió. Az emberek elégedetlensége még inkább nyilvánvalóvá válik, lehet, hogy robbanásszerűen.

És akkor jön az aratás. Jön a Jobbik.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (18 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +27 ( 29 szavazatból)
Frank Tibor: Költségaratás - a megszorítás jegyében, 4.8 out of 5 based on 18 ratings

  • Hozzászólások(33)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

33 Reader’s Comments

  1. Nagyon úgy tűnik, hogy nincs lehetőség a katasztrófa elkerülésére, az idióták megvilágosodására.
    “Nekünk Mohács kell” – Mohács ehhez képest kis katasztrófa volt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (22 szavazatból)
  2. Mohács egyáltalán nem volt vészes, majdnem megnyertük a csatát, ha nem tudnád… :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  3. Nem Mohács volt a katasztrófa, hanem az, hogy a magyar már akkor is megosztott volt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  4. Tiszta beszed, vilagos levezetes, koszonjuk.Sajnos ez van. Persze ezeknek mindegy: teljes erovel megyunk neki a falnak. Az alagut vegen a feny, az a vonat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (21 szavazatból)
  5. Miert van az, hogy meg mindig remenykedunk, meg mindig azt hisszuk sokan /en is/, hogy talan holnap valaki……., aztan az majd………, es akkor talan
    minden rossz megall!
    Ez a nemzedek meg nem elt at igazan rosszat, a szuleinktol hallottuk ugyan, de nem ereztuk a borunkon, nem tudunk felni!!!!! talan ezert ez az allo viz?!
    /en 54-ben szulettem/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  6. bocsanat, azt hiszem az ALLOVIZ /egy szo/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  7. Amennyiben az EU elfordul M.o-tol ( es elfog mivel annak viselkedese minden teruleten szembe megy az EU-s standardal ) akkor szinte azonnal jelentkezni fog tamogatonak “Kelet”. Az meg ketseges hogy ez az Oroszok vagy Kina lesz de OV el fogja adni M.o huseget es szolgalatait annak aki megveszi, es ha ez Kina vagy Orosz o akkor kit erdekel.

    Megint olyan helyzetben vagyunk hogy a ma delutani eletert kuzdunk mert meg az sem biztos es aki ebben segitseget iger, legyen az barki elfogadjuk, lefgekszunk neki nem torodve az arcetlivel amit bizony mindig fizetni kell.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  8. ubul – realistának álcázott képzelgés! Mindig elfelejtitek, hogy mi egy KIS ország vagyunk, KIS belső piaccal, és csak egy tömbbe ágyazva képezünk értéket. Ha kivet magából az unió – azt hiszed tülekedni fognak az oroszok és a kínaiak a “megsegítésünkért”? Egy frászt! A szlovákok már építik a széles nyomsávú vasutat, a POZSONY mellett megvalósítandó LEGNAGYOBB kínai logisztikai központhoz. Nem lesz szükség Záhonyra, és simán kikerülnek minket!Ennyit az oroszokról – akik NEM feledékenyek!
    Kína meg nem jótékony nagybácsi, erről az Albánok és Észak-koreaiak tudnának köteteket mesélni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  9. AZ a helyzet, hogy én még mindig nem látok semmiféle Széll Kálmán-tervet. Leginkább csak adhoc ötletelések kusza egymásutániságát. Egy terv eléggé komplex valami. Vannak benne elképzelések a célról, annak megvalósítási leírása, hatástanulmányok satb. Egy olyan leírás, aminek alapján bármely szakember meg tudná csinálni a dolgot. Én semmi ilyen dokumentumot sehol nem láttam, mindig csak a hivatkozást.

    Az adóemelés pedig végzetes lehet. Már így is sokan járnak külföldre vásárolni. Most mégtöbben mennek majd. Ez azt jelenti, hogy megnő a kereslet a külföldi valutákra a forint rovására. Mivel a kereslet növekszik, ezért a forint tovább fog romlani. Még több pénz fog külföldre áramolni.

    Isten irgalmazzon kishazánknak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  10. Megint lehangoló Frank Tibor írása.
    Mert megint igaza van.
    Bízom benne, hogy legkésőbb 2014-ben kormányváltás lesz.
    Bízom benne, hogy nem a Jobbik által.
    Bízom benne, hogy az új kormány egyik tanácsadójának Frank Tibort kéri fel.
    Bízom benne, hogy Frank Tibor elvállalja.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (16 szavazatból)
  11. FRANK TIBOR !

    De nagy kár hogy igaza van !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  12. Tisztelt Olvasó és Írótábor! Azt hiszem itt tényleg majdnem mindenkinek elment az esze… Most tévedtem először ide (egy MNO cikk miatt), de azt hiszem utoljára is egyben…

    Ennyi f*szt már régen láttam egy rakásban, talán az MSZP majálison találkozhat az ember ennyire agyhalott egysejtűekkel..

    A dilettáns Frank Úr is jobban tenné, ha meghallgatná az öszödi beszédet, vagy egy kicsit eltöprengene azon, hová is tették az elmúlt 8 éve kormányzó szoci idióták a felvett “csekélyke” 50Mrd eurót… Hölgyeim és Uraim, az nem néhány gombóc fagyi… Ezt kéne egy kicsit boncolgatni, aztán jöhetnek Orbán Viktorék, akik megpróbálják ezt a temérdek pénzt (és kamatait) visszafizetni.

    Olyan ez, mintha Frank Úr kontójára felvennék 50 milliárd eurót, amit úgy ahogy van elb*sznék és utána számon-kérném Mr. Frank-ken, hogy miért fizeti vissza, vagy miért nem, miért most, miért ebből v abból, miért kell eladnia a kommunista világirodalom legszebb művei különkiadását bagóért vagy éppen miért nem telik a gyereknek piros nyakkendőre és vörös csillagos suhogóra..

    Elképesztő, hogy ennyi ésszel még publikálhatnak az oldalon…

    Tisztelettel,

    ui: Én meg bízom benne, hogy ez az oldal hamarosan oda jut, ahová a szoci párt meg a szabadmadarak… :-)))))) Egyiknek már befellegzett, s ha így haladnak a másik se jut be a Magyar Országgyűlésbe….

    Jöhetnek a fasiszta, antiszemita, rasszista, meg mittudoménmilyen agyhalott jelzők rám, csak ugyebár t. Urak – a tényekkel nem nagyon fognak tudni majd vitatkozni… :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -24 (26 szavazatból)
  13. Tisztelt Olvasók,

    mrFrankEgyHulye nick nevű hozzászóló stílusa sérti a szabályzatot, de a tartalma tipikus, ezért figyelmükbe ajánljuk. Admin

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  14. Kedves Admin!
    Kedves Cenzor Úrhölgy/Úr!

    Köszönöm a megerősítést.. E szerint jó irányban haladok… :)

    Egyébként, fogalmam sincs milyen szabályzatot sértek, de ha ez a szabályzat az Önök agymenése, akkor nem is nagyon vagyok rá kíváncsi…

    Tényleg elképesztő, hogy vannak emberek akik a kék eget vörösnek, a zöld füvet, meg kéknek látják…

    Tény: Felvettek 80Mrd eurót a szocik, elcseszték (lásd öszödi beszéd), most meg sipákolnak, hogy miből fizeti vissza a kormány. Mit nem lehet ezen megérteni??? – én nem tudom.

    Üdv,

    Üdvözlettel,

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -21 (23 szavazatból)
  15. Orbán Viktor lenne egyedül a felelős? Na és az őt támogató milliárdosok, és Orbán politikai társai Ők nem felelősek.? És az Orbánt kiszolgáló média?
    Ki fogja őket felelősségre vonni, na és milyen alapon? Hiszen a nép választotta meg 4 évre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  16. Köszönöm az írást. Frank Tibornak – sajnos, számunkra sajnos – igaza van. Nagyon. Nem vagyok mazochista, de a választások előtt megnéztem a fidesz programját, amiben nem volt semmi. Konkrétum különösen nem volt, maxium az oldalszámok. Sok hangzatos szöveg volt, de semmilyen konkrétum, számokkal is alátámaszott terv.
    Egy dolog volt fontos ov-nak: megszerezni a hatalmat. Ez az akarat vezette 8 éven át. Most görcsösen igyekszik, hogy örökre meg is tarthassa. De arról fogalma sincs, mi az a gazdaságpolitika, egyáltalán mi az az országirányítás. Az egész kormány a ő bábja, a parlamenti frakció tagjai az ő kegyencei. Aki ellentmond neki, azt tönkreteszi (Költségvetési Tanács, Alkotmánybíróság). Ha esze lenne, hozzáértőkkel venné körül magát. De ov. diktátor, aki magát képzeli a világ eszének. Egy sóhivatalban csinálhatná azt, amit csinál, de ha továbbra is hatalmon marad, az egész ország tönkremegy.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  17. Kedves admin!
    Az illusztráció fontos, értékeljük is a szűrési feladat nem könnyű munkáját.
    Egy idióta beengedése egyszer is elegendő, mert ha valamely .hu végű honlapra tévedünk akkor 80-90% valószínűséggel ehhez hasonló hányinger keltő műveletlen, MNO-n és MH-n szocializálódott ökörségbe ütközünk.
    Erőt, egészséget kívánok a további munkájához!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  18. A “mrFrankEgy…” kezdetű nick nevű – szerintem meglehetősen illuminált – úr (hölgyre ne merek gondolni sem) akkora marhaságokat mond, mint ide Lacháza, ezért nem érdemes válaszolni rá.

    Az elemzés a költségvetés tervezetéről szerintem is igen jó. Összességében azt lehet rá mondani, hogy “nagy valószínűséggel még az előjeleket sem találták el”.
    Egy igazi kontár munka, összelapátolt ötletelések, megalapozatlan bevételi és kiadási összegek halmaza stb. – Amint azt Dr. Frank Tibor tökéletesen leírja.
    Ideje lenne már, ha a Matolcsiné-férje átadná a helyét valamilyen szakértőnek.
    Apropos!
    Egyre több helyen olvasom a “C” tervet, miszerint előrehozott választások várhatók – még lehet, hogy ebben az évben, de jövő tavasszal majdnem biztos! A ‘Kedves Vezető’ felköltözik a Palotába és onnan tekint le a Zemberekre, akiknek életét egy “szakértő kormány” irányítja majd. (Megjegyzem, hogy nekem már lassan 1 éve ez a véleményem) – Lehet itt még Demján S. miniszterelnök (vagy Járai? esetleg Lázár?-ezt kevésbé hiszem, de miért is ne?)
    ‘Imádott Vezérünk’ nem nagyon szeret dolgozni, neki elég a hatalom. “dolgozzanak a szegények”.
    Most jön a neheze kedves barátaim.
    Üdv.
    Gábor

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  19. Kedves “gets”!

    Tényleg, a rasszista, stb. felsorolásomból kihagytam a “műveletlent”… Köszönöm nagy kvalitású helyreigazítását… Mivel ilyen nagyszerűen tud értékelni, gondolom Ön műveltnek és felettébb intelligensnek tartja magát.

    Így meg is ragadnám az alkalmat, hogy elmesélné, hová is tették ezek a hiperszuper szoci elvtársak azt az 50Mrd eurót?

    Csak tájékoztatásul szeretném leírni, hogy némi fogalmuk legyen mekkora pénz is ez valójában. 2007-ben 680 millió euró-ért adták el az Aston Martin gyárat, márkanévvel, gyárral, miegymással. A szocik által elcs*szett, ellopott pénzből több mint 73(!) Aston Martin gyárat lehetett volna megvásárolni… Ön szerint, hogy egy klasszikus barmot idézzek: “Hol a lé?”

    A “hányinger” az kedves gets, amiket itt írogatnak…
    Üdv,

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -7 (9 szavazatból)
  20. mr Frank….erre az egy alkalomra is feleslegesen jöttél ide,mert nem tudsz tárgyilagosan sem látni,de még fogalmazni sem.Ezt a legkönnyebb csinálni,amit te teszel: idiótán vagdalkozni.Miközben azt sem tudod,milyen betűt üt le az ujjad.NÉZZ,LÁSS,HALLGASS,FIGYELJ,GONDOLKODJ!! Ja,hogy ez már nehéz?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  21. Kedves Tinácska!

    Aha! Ez megint egy érdemi hozzászólás volt!
    Sajnos átsiklott kedvesem a tényeken…

    De mivel adminunk még mindig nem jeleníti meg a hozzászólásaimat, csak a magukét – így eléggé egyoldalú a vita.

    Azért ezt nem gondoltam volna, hogy átírják a hozzászólásaim tartalmát. Milyen ócska, primitív, bolsi megoldás.. Hihetetlen… Utoljára írom le: 50mrd eurót elloptak, elcsesztek… Nem 80mrd-ot, mint azt kedves admin elvtárs volt szíves átírni…

    Ez pontosan 73db Aston Martin gyár megvásárlásának a költsége… Lehet itt stilisztikai hibákat keresgélni, meg nyelvhelyességi dolgokon szöszölni, de a tény ettől még tény marad!

    Elk*rták, nem kicsit – nagyon!

    Üdv,

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -5 (7 szavazatból)
  22. Csak a “mrFranEgyHülye” úrnak (hölgynek?) egy apró felvetést, azon túl, hogy a stílus maga az ember: a tudatlanság pedig öl. Többnyire saját magát. A számokkal felesleges dobálózni. Bár valószínűleg a párthívek egybentartásához fontos a számmisztika, a nagyotmondás. De higgye el minden kedves mszp gyűlölölő, hogy nem a gyűlölettel lesz arányos az új kormány sikere. Ha lesz ilyen egyáltalán az a gazdaságpolitika eredménye lesz. Ettől sajnos távolodunk. Csak egy pontosítás: A szocik sem 40 sem 80 mrd Eurót nem vettek fel a 8 év alatt. A hivatal átadásakor pedig éppen annyi volt a hiány, mint most másfél év Fidesz kormányzás és a magánnyugdíjakból történt hitel visszafizetés után. Tehát csak annyi történt eddig, hogy annyival növelte a hiányt a Fidesz, amennyit elvett a magánnyugdíj kasszából. Ezt eddig én nem látom sikernek. Az alacsonyabb jövedelműek (kb a foglalkoztatottak 80%-ának) reál keresetének folyamatoscsökkenése pedig végképp nem nevezhető sikertörténetnek. Gondolom sok (ehhez a 80 %-hoz tartozó) Fidesz szavazó is kiábrándult már, de a jelszavak és a másként gondolkodók gyűlölete még összetart kb. másfél milló szavazót, persze egyre kevésbé. Egyre jobban kinyílik a szeme a zembereknek és az “örök igazmondó” egyre nehezebb helyzetbe kerül. A zemberekért ügyködés máza már repedezik. Egyre nyilvánvalóbb, hogy Orbán balra indexel, de jobbra tart.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  23. Végül, kedves Mindenki!

    Mialatt azon töprengenek, hol a lé – megjegyezném, hogy főként a leírtak miatt nyertünk 2/3-val. Meg persze az Önök csapatának ostobaságaival, korrupciójával, hazaárulásaival, lopásaival, hazudozásaival…

    Köszönjük nekik, igazán remekül csinálták…

    Utoljára még az a pompás hírem van, hogy az Önök szoci tábora az elkövetkezendő két évtizeden belül egészen biztosan nem lesz kormányzópárt! Hitegethetik magukat, de erre, szerencsére semmi esélyük! :-)

    Viszlát!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  24. mr Frank
    A hülyeség sokszori szajkózása még nem igazság!
    Kár erőlködni. Mindannyian tudjuk, hogy mit és hol rontotak el a szocik, de azt is, most hogy rabolja szét az országot orbán és bandája. Hogy vérezteti ki teljesen az országot.
    Nem ránk és a professzor úrra kell mérgeskedni, hanem a valóságra.
    Ja, hogy az az, ami fáj? Arról sajna a mostani főnök tehet. De a számlát mindannyian fizetjük!

    Igen Tisztelt dr. Frank Tibor!
    Nagyon köszönöm a humorát! A csuklyás patkány a látványpékségben…fenomenális! Ha megengedi, terjeszteni fogom.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  25. Kedves TiBotond!

    Végre egy majdnem értelmes hozzászólás!
    Tudatlanságról javaslom a következő linket tanulmányozni (talán a Google-t nem fogják jobboldalisággal vádolni):

    http://www.google.hu/publicdata/explore?ds=ds22a34krhq5p_&met_y=gd_pc_gdp&idim=country:hu&dl=hu&hl=hu&q=%C3%A1llamad%C3%B3ss%C3%A1g#ctype=l&strail=false&nselm=h&met_y=gd_mio_eur&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country_group&idim=country:hu&ifdim=country_group&hl=hu&dl=hu

    De igaza van, tényleg nem 50mrd (a 80mrd-nál én is nehezen hittem a szememnek, de e remek oldal cenzora átírta! – ilyet én nem írtam), szóval utánanéztem és tényleg nem 50mrd euró, csak 46mrd! Oké, akkor nem 73, hanem 67 Aston Martin gyár… Nevetséges!

    Egyébként Ön hogyan fizetné vissza ezt a temérdek mennyiségű pénzt, ha szabadna kérdeznem? De tényleg, kíváncsi vagyok! Mert az általam – a gyűlölt kicsit erős – maradjunk inkább az utált emeszpé semmi mást nem csinált, mint újabb és újabb hiteleket vett fel. Ezen az úton pedig nyilvánvaló, hogy sokáig nem lehet(ett) járni…

    Üdv,

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  26. Kedves Frank Tibor !
    Nagyon köszönöm a szakmailag alátámasztott remek cikket, ami segít a reális tisztábban látásban, és a kormányzati hazugságok leleplezésében!
    Köszönöm!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  27. vélemény
    2011. október 2. vasárnap
    18:23
    “Ki fogja őket felelősségre vonni, na és milyen alapon? Hiszen a nép választotta meg 4 évre.”
    A következő kormány, ha korrekt lesz, a felelősségre vonás nem marad el.
    Milyen alapon? Az írott és íratlan törvények, a közerkölcs alapján.
    Az, hogy a nép választotta, nem mentség a nép ellenes cselekedetekre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  28. Tisztelt Admin!

    Már nem szívesen olvasom a megmaradt “szabad” magyar sajtót, mert ov bértollnokai, fanatikus fülkeforradalmárai a fórumokat bemocskolják, lehetetlenné téve a normálisan gondolkodók eszmecseréjét. Üde színfolt az amerikai népszava. Öröm ide járni, olvasni a hozzászólásokat és ha úgy adódik, hozzá szólni. Megdöbbenéssel tapasztalom, hogy figyelmünkbe ajánlva bent hagyta az első nyílvánvalóan bérprovokátort. Mivel ismerem ezeket a bitangokat otthonról, tisztelettel kérem tüntesse el őket. Ha már ide is beszivároghatnak az orbánbérencek, kérdem Önt, hova menjek?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  29. Úgyvan.
    Törölni kell az ilyen seggfejeket.
    Fene sem kíváncsi az idiótikus fröcskölődéseikre.
    Ha ilyet akarnék olvasni ( de persze nem ) akkor elolvasok egypár mocskos kommentet a Magyar Népszava cikkeinél.
    Szóval én azt hiszem ezek az alja-förmedvények még precedens-értékkel sem bírnak. Az ilyet irtani kell mint a parlagfüvet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  30. Kedves mrHulye:
    Tudja, a mondas: a tudas hatalom. Ennek ellenkezoje, a tudatlansag meg kiszolgaltatottsag, az olyan baromsagoknak, mint amilyeneket mond. Franknak meg van annyi tudasa, meg bolcsessege, nem csoda ha nem eri fel, magas mint lapostetunek a zongora. Talan eszrevehette volna a cikkben hogy Frank egyszerre csuholi a szocik talicskazasat, es az orbani lopasokat. A cikkben felvazolt fo kerdes pedig, hogy a mostani helyzetben mire koltsuk es mire koltjuk a penzt, ettol meg fennmarad, sot. Az pedig, hogy hogy ‘keresi’ es hogy kolti el ez a kormany a penzt, az tenykerdes, benne van a koltsegvetesben. Az, hogy valaki ezt, marmint a koltsegvetest erthetoen vegre elmagyarazza, valamint felhivja a figyelmunket ennek a gyengesegeire, hibaira, az az egesz orszag erdeke, mindenkie – az one is. Ezek a rizikok ont ugyanugy erintik mint engem. Mertha tenyleg recesszio lesz, akkor ez lesz a helyzet, ami a cikkben van. En ettol felek. (Lehet hogy Maga nem). Es akkor maganak sem lesz jobb. Ha meg beut a gorog valsag, akkor nekunk annyi. Lehet hogy Maga akkor meg azt is a szocikra fogja kenni, (GYF a hibas), de az teny hogy maga is meg en is egyutt fogunk sorbaallni nemet segelyert. Tudja miert? Mert nem hallgattunk olyan fejekre, mint Frank.

    Az allam dolga remelni a legjobbakat, de felkeszulni a legrosszabbra. A fenti dolgozatbol kitunik, hogy OV csak a legjobbra keszul fel, arra is hibasan.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  31. Mint irta valaki, ujabb es ujabb hiteleket vett fel az MSzP, ezen az uton nem lehet sokaig jarni stb.

    Valoban a hitel nagyon rossz dolog, a sok hitel meg plane, de valahogyan be kell inditani a gazdasagot, mert csak akkor van remeny a szakadekbol kievickelni.
    A semmi korul forogni, es meg abbol is elvenni az nem teremt uj erot, nem lodit a gazdasagon, legfeljebb eltemethetjuk magunkat igy, jovo nelkul.

    Ha nekem most nincs penzem, de ruhat kell vennem hogy egy jo allast kapjak, amibol kesobb mindent ki tudok fizetni /hosszutavon/ akkor kolcsont veszek fel es elinditom a pozitiv folyamatot.

    Leegyszerusitve igy mukodne az orszag gazdasaga is, kedves “mr.” valaki!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  32. T. vajdasági, ez a nick név már foglalt, kérjük, használjon másikat. Admin

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  33. Nem örülök neki, hogy egy idiótának látszó lehülyézhet egy igenis nagyon okos és nagy tudású embert, de sajnos ez a sajtószabadság.Ez? Gondolom, az lenne a legjobb, ha ilyen hozzászólásokra senki nem reagálna, csak a szerkesztő. Ha figyelmen kívül hagyjuk, nem lesz kedve irogatni, s beleun. Meggyőzni az ilyen fafejeket úgysem lehet, annyi bennük a gyűlölet a maguk szerencsétlen létük és gondolataik miatt, hogy nem tudnak úgysem reálisan godolkodni. Így felejtsük el őket és kedves hozzászólók, kedves mindenki: csinljunk úgy, mintha itt sem lenne. Tudom, nem lesz könnyű, de megéri.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos